Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Coś jest na rzeczy z tym esci i osłabieniem kondycji. Ja również zauważyłam to u siebie. Kiedyś dużo cwiczyłam,a odkąd biorę lek to zrobienie 10 przysiadów wiąże się z dużym wysiłkiem. Czytałam tutaj na forum we wcześniejszych postach,że ludziom też siadała kondycja bo escitalopramie i nawet zwykły spacer wiązał się z dużym wysiłkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, blueivy napisał:

Czytałam tutaj na forum we wcześniejszych postach,że ludziom też siadała kondycja bo escitalopramie i nawet zwykły spacer wiązał się z dużym wysiłkiem.

może konkretniej po Esci nie siada kondycja , ale sił psychofizycznych na tym leku mniej . Poza tym mniej sie wszystkiego chce , a juz szczególnie biegania . Jednak i niestety cos za coś , ,, mniej żywotnosci , mniej spontaniczności , ale i zajob nerwicowy mniejszy . 

Filozofia starego zgreda .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, Kalebx3 Gorliwy napisał:

może konkretniej po Esci nie siada kondycja , ale sił psychofizycznych na tym leku mniej . Poza tym mniej sie wszystkiego chce , a juz szczególnie biegania . Jednak i niestety cos za coś , ,, mniej żywotnosci , mniej spontaniczności , ale i zajob nerwicowy mniejszy . 

Filozofia starego zgreda .

Może coś jest na rzeczy. Ja też jestem ostatnio słaba xD ale nie myślałam, że to kwestia leku. Hmm, tylko pytanie, co z tym zrobić :0 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chyba zacznę od zwykłego rozciągania z YouTube przed telewizorem, a potem zobaczę. Może jakiś spacer i nie od razu na siedem kilometrów, jak to zrobiłam w sobotę. 

Kolejny dzień jest w porządku. Nawet z własnej inicjatywy zdecydowałam się na wyjście po paczkę do pobliskiego sklepu. 

Co do żywotności i spontaniczności - spontaniczna nigdy raczej nie byłam. Żywotność jest w miarę ok, wraca do siebie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny dzień w miarę normalny. Postanowiłam dołączyć MaglekB6. Zaszkodzić, nie zaszkodzi. 

Co do tej ociężałości fizycznej, to chyba przechodzi. Może to była kwestia rozruszania się. Ale dwa dni temu miałam większe problemy z wejściem na strych, a wczoraj już było w porządku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś orientuje się, czy jest sens badania krwi pod kątem hormonów tarczycy, kiedy bierze się escitil? Czy może zafałszować wyniki? Chciałabym zrobić takie badania, bo chce wykluczyć ewentualnie, że moja nerwica to nie efekt problemów z tarczycą, a kojarzę, że moja mama takie miała. Mam też wątpliwości co do innych moich dolegliwości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że jedno pod drugim, ale z telefonu nie mogę edytować poprzedniego posta. Dziś czuję się źle. Od rana zdarzyły mi się juz trzy epizody z odruchami wymiotnymi, spowodowane natrętnymi myślami, pół dnia przespałam, a już było w miarę dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy robicie badania co jakiś czas biorąc escitalopram? Biorę escitalopram 11 miesięcy i miesiąc temu zaczął trochę boleć mnie cycek i trochę się powiększył. Zrobiłem badanie i okazało się że to początki ginekomasti... Szok. Czy możliwe że to po esci? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@drkwaw Ale sprawdziłeś i wiesz, że to koreluje u Ciebie z konkretnymi zmianami hormonalnymi, np. hiperprolaktynemią? U mnie po wieloletnim przyjmowaniu różnych SSRI/SNRI zidentyfikowano  problemy z tarczycą (niedoczynność) i przysadką (hiperprolaktynemia czynnościowa). Nie mam dowodów na bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy u mnie, ale różne mechanizmy wpływu leków psychiatrycznych na funkcje układu hormonalnego są znane i zostały opisane. Polecam np. papier: https://www.mdedge.com/psychiatry/article/211077/depression/effects-psychotropic-medications-thyroid-function

CP03111061.PDF

Edytowane przez warning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Od około 3.5 roku biorę escitil depresja wywołana nerwicą, początkowo brałem 20mg. Po około roku 15mg, następnie po roku 10mg. Od końca listopada powiedziałem sobie dość , nie mogę całe życie jechać na tabsach, głównie bralem z przyzywaczajenia i lęku że gdy odstawie to wszystko wróci. Pod koniec listopada zacząłem brać 1 tabletkę co drugi dzień, ale zacząłem się czuć źle, bez sił i lekko zamulony ,wyczytałem że lepiej jednak brać ciągiem. W połowie grudnia zacząłem brać po pół tabletki czy 5mg, w sumie wszystko ok, wiadomo zdarzały się gorsze dni, ale nie wiem czy miała to związek z dawka leku. Pod koniec kwietnia wszedłem na 1/4 dawki czy ok 2.5 mg ( początkowo kilka dni odstawiłem nawet całkowicie z dawki 5mg ale zacząłem chodzić jak pijany i kręciło się w głowie) po około 2 tygodni od 2.5mg dawki zacząłem się źle czuć, przewlekłe zmęczenie, ciężka głową, obniżony nastrój, ciezko zebrać się z łóżka, wystraszony i lek że to nawrót choroby. Moje pytanie to czy mogą być to objawy odstawienia, w moim przypadku zmniejszenia dawki na tak mała. Błąd ze bez konsultacji z lekarzem zaczalem zmniejszać dawke i chyba udam się na konsultacje. Jak wygląda wasze doświadczenie z odstawieniem escitilu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.05.2020 o 07:27, Coel napisał:

Czy ktoś orientuje się, czy jest sens badania krwi pod kątem hormonów tarczycy, kiedy bierze się escitil? Czy może zafałszować wyniki? Chciałabym zrobić takie badania, bo chce wykluczyć ewentualnie, że moja nerwica to nie efekt problemów z tarczycą, a kojarzę, że moja mama takie miała. Mam też wątpliwości co do innych moich dolegliwości. 

Wykazano, że SSRI mogą wpływać na poziom fT3 i fT4. Jeśli escitalopram Ci służy, to lepiej dołożyć do niego hormony tarczycy w tabletce, nawet jeśli to esci obniżył stężenie hormonów tarczycy. Czyli niezależnie od tego, czy tarczyca chorowała przed włączeniem SSRI czy nie, to pacjent musi uzupełnić hormony tarczycy. Jeśli Twój konkretny SSRI nie do końca działa przeciwdepresyjnie a dodatkowo obniża poziom fT3/fT4, można próbować zmienić lek na inny z grupy SSRI/SNRI (ten inny lek tak samo może jednak wpływać na poziomy hormonów). Zbadaj poziom fT3 i fT4 (a najlepiej jeszcze PRL) i z wynikami pójdź do dobrego endokrynologa i psychiatry.

Edytowane przez warning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@drkwaw To wykonaj badanie fT3 i fT4 (hormony tarczycy) oraz TSH i PRL (hormony przysadki) i będziesz miał odpowiedź czarno na białym. Lekarz rodzinny może dać skierowanie tylko na TSH (jeśli nic się nie zmieniło - https://www.mp.pl/pacjent/zapytajlekarza/lista/show.html?id=95169)

Edit: być może rodzinny może skierować również na  fT3 i fT4 ale wciąż nie na PRL (http://nfz-poznan.pl/faq/index.php/pytania-pacjentow/299-na-jakie-badania-moze-skierowac-mnie-lekarz-rodzinny).

Nie są to informacje z 2020, więc nie wiem, jak jest aktualnie.

Edytowane przez warning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, warning napisał:

Wykazano, że SSRI mogą wpływać na poziom fT3 i fT4. Jeśli escitalopram Ci służy, to lepiej dołożyć do niego hormony tarczycy w tabletce, nawet jeśli to esci obniżył stężenie hormonów tarczycy. Czyli niezależnie od tego, czy tarczyca chorowała przed włączeniem SSRI czy nie, to pacjent musi uzupełnić hormony tarczycy. Jeśli Twój konkretny SSRI nie do końca działa przeciwdepresyjnie a dodatkowo obniża poziom fT3/fT4, można próbować zmienić lek na inny z grupy SSRI/SNRI (ten inny lek tak samo może jednak wpływać na poziomy hormonów). Zbadaj poziom fT3 i fT4 (a najlepiej jeszcze PRL) i z wynikami pójdź do dobrego endokrynologa i psychiatry.

U mnie raczej w tej..."edycji" zaburzeń lękowo-depresyjnych na przód wysunęły się lęki i dziwne myśli. Depresji tym razem nie odczuwam.

A z pola walki: 15 dzień na escitilu. 12 na dawce 10 mg. Dziś znów wybrałam się w góry. Znowu siedem kilometrów. Zupełnie inna sprawa. Zniknęły problemy z zadyszką i zmęczeniem. Może po prostu potrzebowałam rozruszania? W każdym razie, nie zatrzymuję się. Robię, co do mnie należy, bo wtedy lęk ma coraz mniejsze pole manewru. Postanowiłam, że złożę CV, może praca postawi mnie na nogi.

Rano od czasu do czasu pojawiają się mdłości. Apetyt lepszy. Włączyłam magnez z witaminą b6, taki w postaci mleczanu, bo podobno chelaty to szajs. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.05.2020 o 07:27, Coel napisał:

Jak się jest młodą kobietą z taką historią rodzinną to zawsze warto sprawdzać tarczycę, przynajmniej TSH. Ja mam wizyty u endokrynologa regularnie i badam sobie hormony też regularnie, nie wiem czy escitil ma na to bezpośredni wpływ, ale warto to kontrolować. Niedoczynność tarczycy była u mnie wcześniej, ostatnio na przykład, mimo brania leku, TSH mi skoczyło mocno do góry i musiałam mieć zwiększaną dawkę leku na tarczycę. Ale nie słyszałam nigdy o tym, aby escitil miał wyniki zafałszować.

W dniu 16.05.2020 o 13:47, Coel napisał:

Przepraszam, że jedno pod drugim, ale z telefonu nie mogę edytować poprzedniego posta.

Jakby co to po jakimś czasie nie da się już edytować posta, zawsze pisze się nowy ;) 

2 godziny temu, Coel napisał:

Dziś znów wybrałam się w góry. Znowu siedem kilometrów. Zupełnie inna sprawa. Zniknęły problemy z zadyszką i zmęczeniem. Może po prostu potrzebowałam rozruszania? W każdym razie, nie zatrzymuję się. Robię, co do mnie należy, bo wtedy lęk ma coraz mniejsze pole manewru. Postanowiłam, że złożę CV, może praca postawi mnie na nogi.

A, trochę zazdroszczę :D Dobrze, jeśli to po prostu kwestia zasiedzenia ^^" Ja też sobie ciągle mówię, że muszę się rozruszać, że jutro zacznę ćwiczyć, dzień mija a mi znów nie wychodzi... 😜 Może jutro się uda wreszcie, ha ha!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aurora - ja się tak rozruszałam, że po powrocie do domu, plaster rozgrzewający poszedł w ruch, bo tak mnie biodro boli :D:D czasami, gdy nikt nie widzi, włączam sobie szybki trening na YT. 15 minut i po krzyku. Na większe głupoty traci się czas. Tu serialik, tam programik i już godzinka w...gwiazdce ;)

Będę jakoś musiała postarać się o to skierowanie, co w tych pandemicznych czasach będzie gimnastyką. Mój lekarz rodzinny jest stary i niezbyt rozmowny. A teraz weź i tłumacz człowiekowi, czemu chcesz skierowanie na TSH i inne atrakcje. Czasami mam wrażenie, że interniści najbardziej boją się pacjentów z zaburzeniami psychicznymi i kobiet w ciąży :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej hej muszę Was podpytać bo już dostaje małpiego rozumu...jestem 9tydzien na Elicea 10mg początek wiadomo wszystkie możliwe uboczne skutki brak siły,serducho itp...po kilku tyg zaczęło puszczać i somaty związane z np z serduchem odeszły,sen bajka i wieczory ok. niestety ranki dają mi bardzo popalić a dwa dni temu doszedł atak paniki ....ranki to ciągła napinka która w ciągu dnia mija ale nie tak na maxa...powiedzcie czy jest szansa że ten lek jeszcze zaskoczy?jka to u Was wyglądało ?na somaty pomogło ale lek się pojawia ☹️help

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kalla1987 osobiście, na twoim miejscu rozważał bym zwiększenie dawki. Porozmawiaj z lekarzem, jak masz możliwość to po prostu zadzwoń. 

Po 3 tygodniach na 40mg wróciłem na 30mg po wizycie u mojej Pani doktor, która stwierdziła, że zwiększenie z 30 na 40mg po 2 tygodniach bycia na 30mg było zbyt szybkie. Jestem teraz 2 tygodnie na 30mg i bez zmian. Lęk wolnoplynacy jak był tak jest.

Zmieniłem mirtazapine 15mg na trittico 100mg. Śpię dobrze, nie jestem w ciągu dnia tak przymulony. Tycie na mirtazapinie jest masakryczne ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Kalla1987 napisał:

Hej hej dziękuję,tak zrobiłam napisałam do lekarza zobaczymy jaka podejmie decyzję bo jka narazie poza spokojnych snem innych plusów nie widzę na tych 8tyg na 10mg ...może lek potrzebuje więcej czasu a może faktycznie dawka za słaba

Może, trzymam kciuki, żeby zaskoczyło, niektórzy jak zaczynają SSRI to czasami doraźne też  łykają inne przeciwlękowe leki, np. benzo, żeby wspomogło SSRI. Wiesz, ten lek się długo w organizmie "układa". Lekarz powinien wiedzieć najlepiej, co tam się dzieje u Ciebie. A nie ma jakiejś przyczyny zewnętrznej, dla której poczułaś nagle uderzenie tego lęku? Bo może lek jeszcze nie daje sobie rady, jeśli masz coś nagłego, stresowego, wiesz, on Cię tak zupełnie nie znieczula.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj skontaktowałam się z firmą Teva produkująca lek Escitalopram actavis. Chciałam dowiedzieć się czy skutek uboczny w postaci zawrotów głowy już od prawie 3 miesięcy to efekt działania escitalopramu. Dostałam taką odpowiedz

Informujemy, że: zawroty głowy są opisywanym w Charakterystyce Produktu Leczniczego Escitalopram Actavis działaniem niepożądanym występującym podczas stosowania leku z częstotliwością: często (≥1/100 do <1/10).

Zawroty głowy są także opisane, we wspomnianym dokumencie, jako jeden z objawów odstawienia leku ale także przedawkowania leku.

Prosimy o pilne skontaktowanie się z lekarzem prowadzącym celem diagnostyki zgłaszanego objawu oraz omówienia dalszego procesu leczenia.

Oczywiście z lekarzem skontaktowałam się już wcześniej i nie kazał odstawiac esci,ja jednak już nie wytrzymuję powoli od rana do wieczora świat mi wiruje,a jeszcze mam 2 małych dzieci i boje się,że po prostu pewnego dnia tak mi się zawróci,że zemdleje albo coś.

niestety u nas w mieście mało psychiatrów,ciężko się dostać do kogoś sensownego. Mam więc pytanie.Jak odtsawić esci ? Próbowałam zmniejszyć dawkę z 10 mg na 5 mg,ale zawroty nasiliły się. Te dolegliwości stresują mnie nawet bardziej niż inne objawy nerwicy ,bo boję się,że może to nie esci,że mam jakiegoś guza mózgu lub coś innego,mimo,że kilka miesięcy temu miałam tk głowy i mnóstwo innych badań z których wynikało,że jestem zdrowa. Sama już nie wie co robić..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, blueivy napisał:

Wczoraj skontaktowałam się z firmą Teva produkująca lek Escitalopram actavis. Chciałam dowiedzieć się czy skutek uboczny w postaci zawrotów głowy już od prawie 3 miesięcy to efekt działania escitalopramu. Dostałam taką odpowiedz

Informujemy, że: zawroty głowy są opisywanym w Charakterystyce Produktu Leczniczego Escitalopram Actavis działaniem niepożądanym występującym podczas stosowania leku z częstotliwością: często (≥1/100 do <1/10).

Zawroty głowy są także opisane, we wspomnianym dokumencie, jako jeden z objawów odstawienia leku ale także przedawkowania leku.

Prosimy o pilne skontaktowanie się z lekarzem prowadzącym celem diagnostyki zgłaszanego objawu oraz omówienia dalszego procesu leczenia.

Oczywiście z lekarzem skontaktowałam się już wcześniej i nie kazał odstawiac esci,ja jednak już nie wytrzymuję powoli od rana do wieczora świat mi wiruje,a jeszcze mam 2 małych dzieci i boje się,że po prostu pewnego dnia tak mi się zawróci,że zemdleje albo coś.

niestety u nas w mieście mało psychiatrów,ciężko się dostać do kogoś sensownego. Mam więc pytanie.Jak odtsawić esci ? Próbowałam zmniejszyć dawkę z 10 mg na 5 mg,ale zawroty nasiliły się. Te dolegliwości stresują mnie nawet bardziej niż inne objawy nerwicy ,bo boję się,że może to nie esci,że mam jakiegoś guza mózgu lub coś innego,mimo,że kilka miesięcy temu miałam tk głowy i mnóstwo innych badań z których wynikało,że jestem zdrowa. Sama już nie wie co robić..

U mnie ogólnie od zwrotów głowy się zaczęło. Któregoś dnia jeszcze przed przebudzeniem śniło mi się że mam potężne zawroty głowy, po obudzeniu okazało się że to nie sen. Podłoga ze mną chodziła, ale po kilku minutach ustało. Zostały za to zawroty ale tak jakby w samej głowie. 

Lekarz powiedział że to początki nerwicy itp. Zapisał właśnie escitolapram actavis. Przez kilka tygodni brania jak już lek zaczął działać te zawroty się pojawiały. A potem po prostu zniknęły. Pojawiły się jak próbowałam odstawić tabletki. 

Jak długo bierzesz tabletki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi