Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

408 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      120
    • Zaszkodził
      56

Rekomendowane odpowiedzi

Dalej jakoś tak ciężko, aktualnie 25mg Mozarinu, doraźnie Xanax 0,5mg i codziennie deprexolet 30mg.

na otarcie łez całkiem dobrze zdana ustna z polskiego, i niemieckiego :) Istnieje realna szansa na to, że będę miał mature, i zostanie technikiem mimo depresji i innych takich smutnych momentów i złych chwil. Na ustnych Xanax się spisał. Tylko samotność trwogą straszną, obojętność potęzna ale też lęk, przed tym, że któraś mnie załatwi jak moja ex. Mam nadzieje, że kiedyś pojawi się ta jedyna która przebije uczuć zmarlizne :) rok już wcinam te tabletki szczęścia, szkoda że przynoszą mi tylko nieszczęście, niby jest okej. Ale chciałbym jeszcze poczuć jak zdrowy człowiek :)

Pozdrawiam wszystkich i wytrwałości w akceptacji rzeczywistości... Autko się buduje w odmętach garażu, jako rzecz jedyna, sprawiająca mi przyjemność. Garażowy mechanik, i mam nadzieje przyszły spawacz.. Oby te nerwice nie spierdzieliły mi moich ambicji. Szkola skonczona, matura napisana, jeszcze zawodowy i 15 lipca do pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ilość energii, którą marnuje na roztrzasanie czemu mi tak jest, czemu się tak czuję, "o boże ledwo żyje" jest niesamowita. Hello bezsenność, dziś pobudka była o 3. Co jest najlepsze? Wczoraj na terapii sama się uspokoiłam. Czemu jak stamtąd wychodzę to tracę tą zdolność?

-- Cz maja 21, 2015 12:03 pm --

-- Cz maja 21, 2015 12:07 pm --

No i skończyło się tym, że musiałam wyjść z pracy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej jakoś tak ciężko, aktualnie 25mg Mozarinu, doraźnie Xanax 0,5mg i codziennie deprexolet 30mg.

na otarcie łez całkiem dobrze zdana ustna z polskiego, i niemieckiego :) Istnieje realna szansa na to, że będę miał mature, i zostanie technikiem mimo depresji i innych takich smutnych momentów i złych chwil. Na ustnych Xanax się spisał. Tylko samotność trwogą straszną, obojętność potęzna ale też lęk, przed tym, że któraś mnie załatwi jak moja ex. Mam nadzieje, że kiedyś pojawi się ta jedyna która przebije uczuć zmarlizne :) rok już wcinam te tabletki szczęścia, szkoda że przynoszą mi tylko nieszczęście, niby jest okej. Ale chciałbym jeszcze poczuć jak zdrowy człowiek :)

Pozdrawiam wszystkich i wytrwałości w akceptacji rzeczywistości... Autko się buduje w odmętach garażu, jako rzecz jedyna, sprawiająca mi przyjemność. Garażowy mechanik, i mam nadzieje przyszły spawacz.. Oby te nerwice nie spierdzieliły mi moich ambicji. Szkola skonczona, matura napisana, jeszcze zawodowy i 15 lipca do pracy.

GRATULUJĘ !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miko84, Na podniesienie nastroju czesto trzeba czekac i rok...intensywnej farmakoterapii, psychoterapii i wlasnej pracy nad samym soba.

Sa ludzie (rozne zrodla roznie podaja), ktorym wystarczy sam lek i wychodza z depresji , powiedzmy calkowicie w przeciagu 2-3-4-5 miesiecy. Ja spotkalem sie ze strasznym rozrzutem, ze jest ich ( w przypadku SSRI) od 20 do 68 %....Jakby nie bardzo malo.

Moze potrzeba Ci dodatkowo psychoterapii , zmiany czegos w swoim zyciu itp itd ?

tak na podniesienie nastroju trzeba czekać rok, a dlaczego rok a nie 10 lat ? a może 100 lat ?

Ty piszesz o działaniu leków czy o grze w totolotka ?

A co ma się nagle zmienić po roku? Serotonina jest wychwytywana od 1 tabletki. W ciągu 4 tygodni widać czy nastrój się podnosi czy nie

Swoimi wizjami o czekaniu latami na poprawę propagujesz raczej znachorstwo a nie profesjonalne leczenie. łykaj sobie witamię C

Jeśli proponujesz ludziom lykanie tabletek przez rok w nadzieji na poprawę nastroju to kim ty jestes? A czy ty zdajesz sobie sprawe za na niektorych niektore leki wogole nie działają? bez względu na to czy biorą je 3 tygodnie czy rok czy 10 lat ? Łykaj sobie witamię C to może po roku ci zadziała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miko84, Na podniesienie nastroju czesto trzeba czekac i rok...intensywnej farmakoterapii, psychoterapii i wlasnej pracy nad samym soba.

Sa ludzie (rozne zrodla roznie podaja), ktorym wystarczy sam lek i wychodza z depresji , powiedzmy calkowicie w przeciagu 2-3-4-5 miesiecy. Ja spotkalem sie ze strasznym rozrzutem, ze jest ich ( w przypadku SSRI) od 20 do 68 %....Jakby nie bardzo malo.

Moze potrzeba Ci dodatkowo psychoterapii , zmiany czegos w swoim zyciu itp itd ?

tak na podniesienie nastroju trzeba czekać rok, a dlaczego rok a nie 10 lat ? a może 100 lat ?

Ty piszesz o działaniu leków czy o grze w totolotka ?

A co ma się nagle zmienić po roku? Serotonina jest wychwytywana od 1 tabletki. W ciągu 4 tygodni widać czy nastrój się podnosi czy nie

Swoimi wizjami o czekaniu latami na poprawę propagujesz raczej znachorstwo a nie profesjonalne leczenie. łykaj sobie witamię C

Jeśli proponujesz ludziom lykanie tabletek przez rok w nadzieji na poprawę nastroju to kim ty jestes? A czy ty zdajesz sobie sprawe za na niektorych niektore leki wogole nie działają? bez względu na to czy biorą je 3 tygodnie czy rok czy 10 lat ? Łykaj sobie witamię C to może po roku ci zadziała

Ale dzialanie przeciwdepresyjne SSRI wcale nie polega na tym, ze podnosi sie nagle poziom serotoniny wrecz przeciwnie ten poczatkowy wzrost powoduje wlasnie skutki uboczne.

Dzialanie to polega na tym, ze zwiekszoan ilosc serotoniny powoduje zahamowanie wplywu czynnikow destablizujacych neurony takich jak CRP i glutaminian co w dluzszym okresie czasu powoduje przywrocenei wlasciwej neurogenezy.

Dlatego SSRI NIE MOGA dzialac od razu na depresje, moga czasami poprawic nastroj przez inne mechainizmy ale wlasciwe dzialanie przeciwdepresyjne to poprawa neuroplastycznosci a nie dzialanie ala "kokaina"

http://psycheducation.org/depression-is-not-a-moral-weakness/chapter-10-all-the-players-on-one-stage/

687474703a2f2f7073796368656475636174696f6e2e6f72672f77702d636f6e74656e742f75706c6f6164732f323031342f30392f3130416c6c5031362e676966

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, na dozie juz patrzyłam, ale bardzo mało jest opini o tym leku.

Czy 10mg dziennie to mało?

Dostałam jeszcze alprolazolam 0,5, ale chyba na mnie nie działa. Ciagle chce mi sie plakac i krzyczec. Kiedy dawca 10mg esci powinna przyniesc pierwsze efekty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ill234, poczytaj sobie ten wątek, jeżeli szukasz opinii o Esci, albo inne forum. Jak wpiszesz Escitalopram lub nazwę handlową leku, np. Mozarin, Elicea itp. to będziesz miała mnóstwo wiadomości na temat tego leku.

Na mnie ten lek zaczął działać po ok. 3- 5tyg. Dawka 10mg nie jest małą, ja taką biorę cały czas, już od kilku miesięcy i nie zwiększam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, dziekuje za odpowedz :)

-- 25 maja 2015, 11:11 --

Hej, przeczytałam troche stron, ale jakos smutno mi sie to czyta :(

Ogolnie przez ponad rok nie bralam zadnych lekow i teraz zaczełąm esci 10mg.

Dzisiaj bede brała 3 tabletke.

Od wczoraj nie umiem wstac z lozka, wczesniej mi sie nie chcialo, ale wstawałam.

Nie umiem wstac i w dodatku wszystko mnie boli, jakby ktos mna rzucil o sciane.

Ziewam co pare minut, albo seksund..

Głowa mnie boli, zjadłam wczoraj tylko 2 kanapki z masłem i to na siłe.

Czy to na pewno jest normalne na poczatku brania tego leku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 mg Mozarinu - max dawka Esci to 20 mg chyba że czegoś nie wiem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mirunia- a myslisz, ze to normalne skutki uboczne/

zatrucie-lekiem-t55650.html

Myslałam, zeby brac 0,5 albo cwiartke.. nie chce rezygnowac, ale z drugiej strony bardzo sie boje.

Nie wiem czemu tak sie stało skoro bralam już kiedys leki i nie pmaietam, zebym miala jakiekolwiek skutki uboczne na poczatku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marttitka, mnie teżten lek pomógł - jestem obecnie 3 dzień na odstawieniu. Jednak potrzeba trochę czasu o mnie ten lek zaczął działać tak 3-6 miesięcy brania i poprawa była bardzo powolna, więc trzeba się uzbroic w cierpliwość. ;)

po 6 miesiącach depresja zwykle ustępuje bez względu na to czy się bierze leki czy nie.

jesli uważasz że lek zaczął działac po 6 miesiącach, to oznacza to że ten lek to było dla ciebie placebo ( coś jak stosowanie cukierków na depresję)

-- 12 maja 2015, 16:40 --

Ogólnie smieszą mnie ludzie którzy tu na forum twierdzą że lek w pełni zaczął u nich działać po 6 miesiącach. Jak przeżyłem całą depresję jedynie na lminimalnych dawkach leków wyciszających na noc ( pramolan, doksepin) i po 6 miesiącach depresja zniknęła.

Pewnie gdybym caly czas faszerował się SSRI to pewnie też mylnie stweirdził bym że lek zaczą działać po 6 miesiąch. Hehe śmieszne

Ty idioto. Poziom ego boostu i pieprzenia bzdur kompletnie nieopartych o jakiekolwiek fakty potwierdzone farmakologicznie po prostu poraza. Nie bede Cie punktowal, bo z racji Twojej ignorancji nie chce mi sie. Jestes debilem, ot co. Ewentualnie przypadkowym trollem.

Z innej beczki, widze sporo nowych twarzy. Hejho. Pozdrawiam tez lunatica, inez, ellore itd, ktorzy mi towarzyszyli bedac aktywnym na tym forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 mg Mozarinu - max dawka Esci to 20 mg chyba że czegoś nie wiem :/

Sam sobie zwiększyłem na 25mg ale doszedłem do wniosku że to nie ma sensu, dlatego będę powoli schodził z tej dawki do 15mg , bo Escitil nie daje mi nic na moje objawy (nerwica natrectw myslowych) od 12 miesiecy jak się lecze farmakologicznie nie potrafie się pozbyć tego złego z głowy, a nie mam zamiaru sie faszerować tym świństwem bezsensu. Bo poprawy nie widze, za uj. :-| Depresji już jako takiej nie ma, więc trzeba będzie pójsc na konsultacje do lekarza, żeby mi coś przepisał w kierunku tych natręctw, bo to mi skutecznie niszczy życie. Esci nie jest na to, przynajmniej w moim odczuciu tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He,he,he....Witaj Gradrec:)Nawet nie wiesz jak Cię milo poczytac:)

Co u Ciebie?

Inez

Wiesz co,mnie sie wydaje,ze ja tez będę musiała spowrotem zwiększyć esci....siedze narazie na5mg,ale czuje jak pomalu wszystko wraca.....esci w moim przypadku jest za slabym lekiem.....zreszta od początku sie nie polubilismy......

A czemu powrot do esci a nie cos innego?!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi