Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakiś czas temu mój chłopak rozpoczął leczenie lekiem Aciprex. Aktualnie dzienna dawka wynosi 15mg. Od czasu, w którym rozpoczął leczenie pojawiają się u Niego dziwne myśli dotyczące seksualności. Prześladują Go homoseksualne fantazje, zwraca większą niż wcześniej uwagę na innych mężczyzn. Jednocześnie bardzo otworzył się uczuciowo w stosunku do mnie. Jestem zaniepokojona. Czy Aciprex może w ten sposób działać, że w początkowej fazie leczenia pojawiają się tego typu myśli? Proszę wszystkich, którzy mieli podobne przeżycia o odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie odstawiał. Bierze go jakiś miesiąc. Ma straszny natłok myśli. Jest przekonany o tym, że mnie kocha, ale jednak zaczął zwracać uwagę na facetów. Myślimy, że może być to skutek Jego kompleksów- patrzy na facetów lepiej zbudowanych itp. Ale to na razie tylko jakieś nasze tłumaczenia...

Paradoksalnie też poprawiło się nasze życie seksualne, dlatego mam straszny mętlik w głowie... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś po mozarinie miał nasilone objawy typu placzliwosc w pierwszych dniach ? biore dopiero drugi dzien i dzis straszny lek w zoladku placzliwosc a jak sie klade spac to keksy granatowe jak zamykam oczy takie plywajace mam teraz sie czuje jakbyslaby i mam nudnosci

-- 03 paź 2014, 10:26 --

Witam, czy ktos z was po mozarinie byl jeszcze bardziej ociezaly?dzisiaj biore 8 dzien i czuje sie fatalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym esci różni się od citalopramu? Czy esci i cital działają silniej na serotoninę?

P.S. Niestety wizyta u lekarza niemożliwa, więc jeśli ktoś ma citalopram lub escitalopram wolny to proszę pisać...

-- 06 paź 2014, 15:57 --

Nie wiem jakim cudem dostałem w aptece esci (Nexpram) za 9,99zł skoro w internecie cena przekracza 30zł a nie jest to lek refundowany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej witajcie ! Pisałam ostatnio o pewnym problemie który mnie trapi.. Jednak coraz bardziej przysparza mi problemów i myśli.. Już mam za sobą powroty do tabletek antydepresyjnych itp. Jakiś czas tego wykryto u mnie zapalenie tarczycy. Biorę euthyrox. Już jakoś około rok brałam escitalopram w dawce 10 mg. Stwierdziłam po roku razem z lekarzem że mogę zmniejszyć dawkę do 5 mg. (życie też mi się uspokoiło trochę). Oczywiście podczas brania 10 mg przytyłam 10 kg które za cholerę nie mogę zrzucić.

Do sedna. Brałam 5 mg, później co dwa dni.. I chciałam odstawić.. Ale zaczęłam mieć straszne ''prądy'' w głowie, zawroty, dziwny dyskomfort. I za każdym razem wymiękałam !!!!! i znów brałam 5 mg.

Teraz biorę pół tabletki - RAZ NA CZTERY DNI. Przychodzi 4 dzień i już czuję się dziwnie, zawroty, denerwuję się, przeszkadza mi to w życiu. Nie mogę ich odstawić bo za każdym razem biorę pół żeby minęły te objawy.

NAJGORSZE jest to, że zaczynam mieć myśli, że w głowie jakieś zmiany mi się porobiły, w mózgu cos się pozmianiało. Że będzie tak zawsze. A nie chce brać co 4 dni pół tabletki, chciałabym z nich zejść.

Czy możliwe jest takie coś ?I męczące to, że libido ZEEEROWE.. Pomóżcie :((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej witajcie ! Pisałam ostatnio o pewnym problemie który mnie trapi.. Jednak coraz bardziej przysparza mi problemów i myśli.. Już mam za sobą powroty do tabletek antydepresyjnych itp. Jakiś czas tego wykryto u mnie zapalenie tarczycy. Biorę euthyrox. Już jakoś około rok brałam escitalopram w dawce 10 mg. Stwierdziłam po roku razem z lekarzem że mogę zmniejszyć dawkę do 5 mg. (życie też mi się uspokoiło trochę). Oczywiście podczas brania 10 mg przytyłam 10 kg które za cholerę nie mogę zrzucić.

Do sedna. Brałam 5 mg, później co dwa dni.. I chciałam odstawić.. Ale zaczęłam mieć straszne ''prądy'' w głowie, zawroty, dziwny dyskomfort. I za każdym razem wymiękałam !!!!! i znów brałam 5 mg.

Teraz biorę pół tabletki - RAZ NA CZTERY DNI. Przychodzi 4 dzień i już czuję się dziwnie, zawroty, denerwuję się, przeszkadza mi to w życiu. Nie mogę ich odstawić bo za każdym razem biorę pół żeby minęły te objawy.

NAJGORSZE jest to, że zaczynam mieć myśli, że w głowie jakieś zmiany mi się porobiły, w mózgu cos się pozmianiało. Że będzie tak zawsze. A nie chce brać co 4 dni pół tabletki, chciałabym z nich zejść.

Czy możliwe jest takie coś ?I męczące to, że libido ZEEEROWE.. Pomóżcie :((

Póki bedziesz dostarczac organizmowi te nawet pól tabletki to te objawy nie mina, co to za pomysl zeby brac co 2 czy co 4 dni, z leków schodzi sie zmniejszajac dawki wedlug jakis tam schematów, jedni wolniej inni szybciej, ale brac co kilka dni to nie ma sensu bo organizm swiruje, we krwi stezenie raz spada raz rosnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem jak powinno się schodzić z dawki. Kiedyś odstawiałam paroksetynę - i wiem jakie piekło wtedy przechodziłam. I jak tylko mijają 4 dni od wzięcia tej połowki zaczyna mi się przypominać jak to było.

Robię się zmęczona, odstawiam obowiązku w domu na później. Dosłownie wrak. Czyli po jakimś czasie to minie nawet jak przez długi czas przyzwyczaiłam organizm do dawkowania co 4 dni.

Wiem. Mój głupi błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem jak powinno się schodzić z dawki. Kiedyś odstawiałam paroksetynę - i wiem jakie piekło wtedy przechodziłam. I jak tylko mijają 4 dni od wzięcia tej połowki zaczyna mi się przypominać jak to było.

Robię się zmęczona, odstawiam obowiązku w domu na później. Dosłownie wrak. Czyli po jakimś czasie to minie nawet jak przez długi czas przyzwyczaiłam organizm do dawkowania co 4 dni.

Wiem. Mój głupi błąd.

Witam serdecznie! Może powinnaś łykać w tym czasie duże ilości WAPNA, wapno zmniejsza przewodnictwo nerwowe i komórkowe, jest zalecane np przy uczuleniach - tak mi przyszło na myśl. Może pomoże, może nie, ale na pewno nie zaszkodzi... Pozdrawiam serdecznie i szczęść Boże :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem. Mój głupi błąd.

Witam serdecznie! Może powinnaś łykać w tym czasie duże ilości WAPNA, wapno zmniejsza przewodnictwo nerwowe i komórkowe, jest zalecane np przy uczuleniach - tak mi przyszło na myśl. Może pomoże, może nie, ale na pewno nie zaszkodzi... Pozdrawiam serdecznie i szczęść Boże :)

Dziękuję. Możliwe że o tym pomyślę - ale jeżeli już to wybiorę wapno do picia.

Przeraża mnie ilość leków które muszę brać.

Właśnie jutro będzie jakoś 4 dzień od wzięcia ostatni raz tej nieszczęsnej połówki. Teraz odczuwam już powoli prądy... Zazwyczaj są one bardziej intensywne wieczorem. Chce to przetrwać. Żeby całkowicie odstawić - boję się że lęki znów wrócą. Jeśli nie - to odkryję że w 70 % przyczyna tkwiła w nieleczonej chorej tarczycy - hashimoto. Badajcie tarczyce ludzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałam lek Elicea niecałe 2 tygodnie i nigdy więcej nie tknę. Miałam takie skutki uboczne, że nerwica mi się pogłębiła kilkukrotnie. Okropne drżenia rąk, głowy, szczęki, różne mrowienia, prądy przebiegające po ciele, dziwne doznania, nasilenie lęku, budzenie się każdej nocy i niemożność zaśnięcia... Prawie 2 tygodnie po odstawieniu tabletek wciąż miałam skutki uboczne. Nigdy więcej nie wezmę tego, ani żadnego innego leku. I polecam wszystkim odstawić ten syf - chemia niczego nie leczy tylko chwilowo zalecza, zakrywa prawdziwy problem. Nie leczy przyczyny, tylko pomaga (choć akurat nie mnie) minimalizować skutki nerwicy. Wszystkim z nerwicą poleciłabym dokładnie się przebadać, bo nerwica z kosmosu się nie bierze, przyczyna jest zawsze. U mnie był to silny, długotrwały stres i napad paniki. W badaniach krwi wyszły różne nieprawidłowości, od kiedy zaczęłam leczyć ukrytą anemię i niedobory nerwica się uspokoiła i jest dobrze. Już prawie rok, bez żadnych 'psychicznych' tabletek, a było naprawdę bardzo źle. Za nerwicę może odpowiadać niedobór minerałów, zła biochemia, schorzenia tarczycy i inne rzeczy. Radziłabym najpierw się gruntownie przebadać i skorzystać z pomocy dobrego psychologa, który pomoże radzić sobie ze stresem i go minimalizować, bo faszerowanie się chemią do końca życia i bycie całe życie chorym to nie jest miła perspektywa i ja już z niej zrezygnowałam. Aha, mam do odstąpienia Elicea 10mg gdyby ktoś jednak poszukiwał (Warszawa), nie będę jej brała a szkoda wyrzucać niemal pełne opakowania. Może ktoś poradzi, co mogę z nimi zrobić..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostawić na pamiątkę :lol: No skutki uboczne są też mnie to wkur(staram się nie klnąć na foro) ale muszę brać i to wytrzymywać zresztą są dużo gorsze leki co mają większe uboki niż esci a jednak trzeba się z nimi męczyć i łykać :?8) Zresztą w moim przypadku bierze się psytropki do końca życia a pogodzić i znosić ich uboki nie jest łatwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostawić na pamiątkę :lol: No skutki uboczne są też mnie to wkur(staram się nie klnąć na foro) ale muszę brać i to wytrzymywać zresztą są dużo gorsze leki co mają większe uboki niż esci a jednak trzeba się z nimi męczyć i łykać :?8) Zresztą w moim przypadku bierze się psytropki do końca życia a pogodzić i znosić ich uboki nie jest łatwo.

A dlaczego w Twoim przypadku bierze się do końca życia ? Bo ja się właśnie zastanawiam od czego to zależy. Hm????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego w Twoim przypadku bierze się do końca życia ? Bo ja się właśnie zastanawiam od czego to zależy. Hm????

Bo mam Chad a przy Chad bierze się leki do końca życia. :P A jak chcesz większe rozwinięcie wpisz w google choroba afektywna dwubiegunowa itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro niektórych męczą skutki uboczne ESCI, który daje najmniej uboków ze wszystkich LPD,

to co by było gdyby dali Wam klasyczne FLUO albo TLPD np. doksepine czy klomipramine.

Śmiech na sali.

Ja po esci miałem sporo ubocznych na poczatku a potem jedynie pocenie mnie wkuwiało a po Fluo dosłownie żadnych.Fluo jak witaminki może z 2,3 dni leciutkie uboki a potem już zupełnie zupełnie nic :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro niektórych męczą skutki uboczne ESCI, który daje najmniej uboków ze wszystkich LPD,

to co by było gdyby dali Wam klasyczne FLUO albo TLPD np. doksepine czy klomipramine.

Śmiech na sali.

najmniej uboków ze wszystkich LPD, jasne, w jakiej mądrej książce to wyczytałeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi