Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

elmopl,

mają, mają, piszę niektórzy, że na L4 byli przez pierwsze tygodnie, bo nie dawali rady, ataki silniejsze, straszne, przygnebienie, apatia, z łóżka sie nie chce wstawać itp. no i te bardziej typowe: poty, brak apetytu, mdlości, czy bezsenność...

I co,nie rezygnują?Biora dalej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja juz nie wiem czy lepiej byc hipochondrykiem czy lelomanem....Tak źle i tak nie dobrze.Widzisz,kazdy organizm reaguje inaczej.Ja w odruznueniu chyba do Ywoich opisiw wiem co to mormalnosc.Czulam sie normalniej5tygodni temu.Wczesniej bralam leki inne i tamte nie robimy tego,co robi esci...Tak,teraz panikuje,bo jest to dla mnie nie zrozumiala sytuacja.

-- 13 gru 2013, 19:14 --

elmopl79,

No raczej wszyscy biorą, bo jeden drugiego instruuje, że takie jazdy to normalka...

No to nie pozostaje nam nic innego jak brać....i nie odliczać tak niecierpliwie dni brania leku...Trzeba czekac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla każdego normalnoscią jest co innego.Ja tam wiem co dla mnie jest normalniscia-znam to uczucie.

-- 13 gru 2013, 19:46 --

Słuchajcie,

a do esci można brać jakieś ziołowe, typu walerianka?

Nie wszystkie ziolowe mozna brać przy takich lekach.Poza tym ziolowe są na stany lagodne nie na takie naszowe.A hydroxyzyna?To nawet dzieci biora,fakt,ze trochę otlymamia,ale dziala uspokajająco i przeciw lwkowo.A jak Katarzynka dzisiaj sie czujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl,

Różnie. Ciągle niestabilnie. Koło 16-tej miałam godzinke taka naprawdę dobrą, zajęłam się pracą, zamowieniami, telefonami i tak jak kiedyś... normalnie... Chcialabym wymazać te ataki paniki, żeby o nich nie pamiętać, że były, bo mimowolnie do nich wracam i przez to nie udaje mi się zapomnieć... jestem na czuwaniu, obserwuję swój organizm, spalam się...

czuję się tak jakbym stąpała po kruchym lodzie....w każdej chwili wszystko może wrócić:(

teraz znowu jakby gorzej, jakis niepokój, rozdygotowanie:(

-- 13 gru 2013, 19:55 --

Tak, kilka dni temu było chyba - jak lepiej sie poczułam - tak pełniej beztrosko, tak bardziej... euforycznie...

Inna sprawa, że dzisiaj mam nieprzespana noc, więc też tak średnio:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl,

Różnie. Ciągle niestabilnie. Koło 16-tej miałam godzinke taka naprawdę dobrą, zajęłam się pracą, zamowieniami, telefonami i tak jak kiedyś... normalnie... Chcialabym wymazać te ataki paniki, żeby o nich nie pamiętać, że były, bo mimowolnie do nich wracam i przez to nie udaje mi się zapomnieć... jestem na czuwaniu, obserwuję swój organizm, spalam się...

czuję się tak jakbym stąpała po kruchym lodzie....w każdej chwili wszystko może wrócić:(

teraz znowu jakby gorzej, jakis niepokój, rozdygotowanie:(

Ja tez mam dzisiaj straszny niepokój,poddenerwowanie.Cala aż chodze we wnatrz.Nie mam lekow,ale taka nadwrażliwość emocjonalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dark Passenger,

Orientujesz się jaki wpływ na układ krążenia może mieć paroksetyna albo bupropion? Połączyłęm oba leki wg zaleceń lekarza i bardzo mi zwalniają nagle tętno, w ogole jakies niemiarowe się robi plus jakies dziwne odczuwanie tego, trudno to opisac, ale jak bralem te leki pojedynczo nie bylo czegos takiego, nie wiem czy w takim razie moge je dalej brac razem czy nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lunitic , przynajmnie Paroksetyna brana do tych standartowych dawek 20mg ma na układ sercowo- krwionośny bardzo pozytywny wpływ . Rozrzedza krew , działa podobnie do aspiryny tylko innymi mechanizmami. Przynnajmnie j zawał i zator mi nie grozi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dark Passenger,

Orientujesz się jaki wpływ na układ krążenia może mieć paroksetyna albo bupropion? Połączyłęm oba leki wg zaleceń lekarza i bardzo mi zwalniają nagle tętno, w ogole jakies niemiarowe się robi plus jakies dziwne odczuwanie tego, trudno to opisac, ale jak bralem te leki pojedynczo nie bylo czegos takiego, nie wiem czy w takim razie moge je dalej brac razem czy nie

U mnie seroxat wręcz przyspieszal tętno i powodowal wzrost ciśnienia.Tak wtedy reagowal mój organizm na ten lek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lunitic , przynajmnie Paroksetyna brana do tych standartowych dawek 20mg ma na układ sercowo- krwionośny bardzo pozytywny wpływ . Rozrzedza krew , działa podobnie do aspiryny tylko innymi mechanizmami. Przynnajmnie j zawał i zator mi nie grozi .

chodzi mi o połączenie tych leków, tak jak pisałem jak brałem je osobno nie było czegoś takiego, jak połączyłęm myślałem ze się znajde na pogotowiu, zmniejszyłem dawki, jest to słabiej nasilone ale ciągle jest, nie wiem o co chodzi, a nie moge brac ani samej paroksetyny ani samego Wellbutrinu

-- 13 gru 2013, 21:21 --

U mnie seroxat wręcz przyspieszal tętno i powodowal wzrost ciśnienia.Tak wtedy reagowal mój organizm na ten lek.

Ale to było przejściowe tylko, no nie? czy zostało na stałe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę może dokładniej o co chodzi, moze ktoś miał coś podobnego. Kładę się spać, tętno zaczyna się nieregularne, w momencie dłuższego odstępu między kolejnymi uderzeniami az zrywam się z łóżka, aż to w głowie odczuwam, pojawiają się chwilowe dość silne zawroty głowy i uczucie jakbym miał zemdleć za chwile, nie jest to na pewno napad lęku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o połączenie tych leków, tak jak pisałem jak brałem je osobno nie było czegoś takiego, jak połączyłęm myślałem ze się znajde na pogotowiu, zmniejszyłem dawki, jest to słabiej nasilone ale ciągle jest, nie wiem o co chodzi, a nie moge brac ani samej paroksetyny ani samego Wellbutrinu

-- 13 gru 2013, 21:21 --

Ale to było przejściowe tylko, no nie? czy zostało na stałe?

Przeszlo,ale ja na tym leku i tak mialam wyższe cisnienie-nie wysokie tylko wyższe.Ogolnie mam tendencje do niskiego.Wiesz,moja mama brala go na nadciśnienie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi