Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

410 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      120
    • Zaszkodził
      58

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, AnnoDomino34 napisał(a):

i nie ma spadku nastroju / zwiekszenie lęków bez leku?

Przed kilka dni miałem straszne wahania nastroju i lękowy mętlik , ale uspokoiło się. Brintelix już może działa więc może coś przykrywać. Jestem też w trakcie odstawki pregabaliny , biore 37.5 mg i czekam na dogodny moment żeby zejsc na zero. Boje się dużo bardziej przy odstawianiu pregi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

59 minut temu, hopefully.00 napisał(a):

Przed kilka dni miałem straszne wahania nastroju i lękowy mętlik , ale uspokoiło się. Brintelix już może działa więc może coś przykrywać. Jestem też w trakcie odstawki pregabaliny , biore 37.5 mg i czekam na dogodny moment żeby zejsc na zero. Boje się dużo bardziej przy odstawianiu pregi 

Są takie dawki pregi, czy jakoś to dzielisz?  Btw. To już duży sukces, w sumie to już prawie odstawiłeś. 

Ja jestem dalej na 300mg, byłam 8 dni a 150mg, potem chciałam być już na zero, ale wytrzymałam jedynie do południa i w panice weszłam na 300mg. Będę jeszcze działać z tematem, żeby odstawić. Czekam aż trochę SSRi się rozkręci i próbuje wejść na 150mg. Może nawet od jutra w sumie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, powerade33 napisał(a):

Ja trochę się boję tej dawki 30 mg escitalopramu żeby nie zrobiło ze mnie achedonni i zombi no ale zobaczę miesiąc posiedzę na tej dawce jak nie to będę schodził powolutku na wiosnę do 10 mg , pregi też biorę 350 mg 

Boję się tej anhedoni i niechęci do niczego , a już czuję że to mnie łapie chociaż dopiero tydzień jestem na 30 mg esci jestem  , powoliedzcie mi a co według was jest lepsze z ssri na napęd jak również na lęki  od esci ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, Verinia napisał(a):

Są takie dawki pregi, czy jakoś to dzielisz?  Btw. To już duży sukces, w sumie to już prawie odstawiłeś. 

Ja jestem dalej na 300mg, byłam 8 dni a 150mg, potem chciałam być już na zero, ale wytrzymałam jedynie do południa i w panice weszłam na 300mg. Będę jeszcze działać z tematem, żeby odstawić. Czekam aż trochę SSRi się rozkręci i próbuje wejść na 150mg. Może nawet od jutra w sumie.

Dzielę 75 na połowę. A mam tabletki zwykle nie w kapsułkach więc niema problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.01.2025 o 15:48, hopefully.00 napisał(a):

a dlaczego odstawiasz pregę, straciła swoje działanie? on traci swoja moc po jakimś czasie, a cięzko z niej zejsc..

W dniu 11.01.2025 o 19:43, powerade33 napisał(a):

Boję się tej anhedoni i niechęci do niczego , a już czuję że to mnie łapie chociaż dopiero tydzień jestem na 30 mg esci jestem  , powoliedzcie mi a co według was jest lepsze z ssri na napęd jak również na lęki  od esci ? 

na napęd z ssri to np fluoksetyna, sertralina, ale one na lęki sa dużo słabsze,  natomiast duże dawki esci czy paroksetyna często wywołują te nieznośna anhedonię i efekt zombi ale za to pomagą mocno na lęki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, AnnoDomino34 napisał(a):

a dlaczego odstawiasz pregę, straciła swoje działanie? on traci swoja moc po jakimś czasie, a cięzko z niej zejsc..

Nie , działała na mnie do końca. Nie chcę jej dalej brać poprosfu , ma pewne skutki uboczne które mnie zniechęcają. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, AnnoDomino34 napisał(a):

na napęd z ssri to np fluoksetyna, sertralina, ale one na lęki sa dużo słabsze,  natomiast duże dawki esci czy paroksetyna często wywołują te nieznośna anhedonię i efekt zombi ale za to pomagą mocno na lęki

Tak myślałem właśnie aby coś dołożyć do esci na napęd 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ktoś w stanie mi doradzić? Od 2 dni biorę escitalopram na nerwice lekowa w najmniejszej dawce. Czuję się strasznie, mam szumy uszne, nie czuję radości, tak właściwie czuję depresję w połączeniu z chęcią robienia rzeczy ale bez przyjemności, nie wiem czym się zająć bo wszystko mnie nudzi, mam bezsenność i jakieś dziwne paranoje i halucynacje. Myślicie że warto męczyć się dalej czy spróbować z innym lekiem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, klarka2115 napisał(a):

Jest ktoś w stanie mi doradzić? Od 2 dni biorę escitalopram na nerwice lekowa w najmniejszej dawce. Czuję się strasznie, mam szumy uszne, nie czuję radości, tak właściwie czuję depresję w połączeniu z chęcią robienia rzeczy ale bez przyjemności, nie wiem czym się zająć bo wszystko mnie nudzi, mam bezsenność i jakieś dziwne paranoje i halucynacje. Myślicie że warto męczyć się dalej czy spróbować z innym lekiem? 

To tylko dwa dni, pełne działanie leku pojawia się po około 3-4 tygodniach. Daj sobie czas. Początki są ciężkie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, kamilcia85 napisał(a):

To tylko dwa dni, pełne działanie leku pojawia się po około 3-4 tygodniach. Daj sobie czas. Początki są ciężkie

Dzięki za tak szybką odpowiedź. Kurczę tylko że ja już po tych 2 dniach się czuję jakbym przeżywała tortury jakies. Nie wyobrażam sobie 3 tygodni takiego samopoczucia 😕 boję się że będzie gorzej i nie wytrzymam psychicznie jednocześnie chcę być zdrowa wreszcie i nie wiem co robić jeszcze jestem tera na skraju załamania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, klarka2115 napisał(a):

Dzięki za tak szybką odpowiedź. Kurczę tylko że ja już po tych 2 dniach się czuję jakbym przeżywała tortury jakies. Nie wyobrażam sobie 3 tygodni takiego samopoczucia 😕 boję się że będzie gorzej i nie wytrzymam psychicznie jednocześnie chcę być zdrowa wreszcie i nie wiem co robić jeszcze jestem tera na skraju załamania.

Musisz się uzbroić 3 cierpliwość, z czasem będzie lepiej. Lek też musi mieć czas żeby zacząć działać. Wiem o czym piszesz bo na początku miałam podobnie jak ty. Albo nie chciało mi się nic i leżałam jak kłoda albo łzy lały mi się jak z kranu. Ale po pewnym czasie było już tylko lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, klarka2115 napisał(a):

Dziękuję za odpowiedzi podniosly mnie trochę na duchu. A po czasie powinien minąć mi ten brak uczuć? Bo tego najbardziej sie obawiam

Różnie to bywa, może to być za tydzień a równocześnie z dnia na dzień. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Raczej lekarz rozważył korzyści vs. ryzyko, a na pewno miał więcej danych niż Ty żeby zadecydować o farmakoterapii. Także skończ straszyć, bo akurat escitalopram nie należy do leków kardiotoksycznych, bo mój lekarz u mnie takich unika jak diabeł wody święconej, a rozważał sam ten lek.
A w ogóle podane przez Ciebie źródło tak wiarygodne, że wcale. Skąd te 38 tys. jakiś odnośnik do metaanalizy? bo brzmi i wygląda jak liczba wzięta z instytutu danych z dupy.
Dwa, że jakbyś przeczytała cytowany przez samą siebie artykuł to byś wiedziała, że konkluzja jest taka, że ryzyko jest niewielkie i przeważają korzyści.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mała_mi123 

"Obrzęk naczynioruchowy czasem połączony z utrudnionym oddychaniem lub opuchlizną warg, języka, gardła lub twarzy, trudności w oddychaniu, nadmierne pocenie się, nudności, spadek ciśnienia krwi, wstrząs, wstrząs anafilaktyczny"

To jest cytat z ulotki paracetamolu. Leku podawanego wszędzie i na wszystko... to oczywiste, że każdy lek może mieć niepożądane skutki, dlatego się o tym informuje. Jednak straszenie kogoś, żeby uważał bo lek źle wpływa na serce jest jednak przegięciem. Lekarz po wywiadzie z pacjentem przepisał mu lek, więc raczej przeanalizował zyski i starty. 

Tym razem ostrzeżenie słowne, następnym razem za wpisy, które straszą userów dostaniesz osta z punktem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, zburzony napisał(a):

Brałem escitalopram sam i z innymi lekami, mam skłonności do zaburzeń kardiologicznych ale nawet przy 20 mg nie było żadnych problemów. Inna sprawa że praktycznie nie działał na depresję i lęk, u mnie jednak większy kaliber potrzebny.

A z psychoterapią probowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kamilcia85 nie, dlatego że na taką porządną, prywatnie mnie nie stać a terapia raz na miesiąc na NFZ to lipa. W szpitalu powiedzieli mi wyraźnie że potrzebuję intensywnej, wieloletniej terapii, nie jakiejś śmiesznej namiastki.

Poza tym bardzo słabo wierzę w jej skuteczność w moim przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi