Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

411 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      121
    • Zaszkodził
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, czy ktoś po esci (biorę aciprex) miał podwyższone ciśnienie? Biorę 2,5mg od 10 dni i mam podwyższone ciśnienie. Schodzę jednocześnie z asentry, 2,5 mg esci zaczęłam brać gdy zeszłam do 50 mg asentry( ze 100mg) Może to połączenie podwyższa ciśnienie, bo sama asentra też mi trochę podwyższała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.01.2024 o 21:07, Annanowaknike napisał(a):

Cześć ! Przychodzę z pytaniem do bardziej doświadczonych 🙂 wiosna i latem brałam cital, który okazał się za słaby zimą . Doktor przepisał Escitalopram (bo po citalu nie miałam skutków ubocznych a ten podobno jest mocniejszy mimo iż podobny). 
Więc biorę 4 tygodnie, żadnych uboków bajka, ale.. po tych 4 tyg nastąpiło okropne pogorszenie - brak lęków ale okropna depresja jeszcze silniejsza niż przed :( biorę 10 mg 

czy to jest do konsultacji ? Czy możliwe, że lek jeszcze się nie rozkręcił?

dziwne bo działał a nagle przestał 

To częste , że właśnie po ok miesiącu jest nagłe załamanie, pogorszenie, które trwa nawet do 2 tyg, bo następuje downreagluacja, a potem już się wszystko wyrównuje, często ludzie odpuszczają lek, myśląc, że nie działa a to błąd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, AnnoDomino34 napisał(a):

To częste , że właśnie po ok miesiącu jest nagłe załamanie, pogorszenie, które trwa nawet do 2 tyg, bo następuje downreagluacja, a potem już się wszystko wyrównuje, często ludzie odpuszczają lek, myśląc, że nie działa a to błąd

Dziękuję Ci pięknie za tą odpowiedź, bardzo mi dodała otuchy 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , Czy ktoś miał lub wie czy Escitalopram ( mozarin , Elicea ) w dużych dawkach 20mg może wywoływać takie napięcie nerwowe , sztywny kark ból głowy itp ? Nie jest to strikte lęk tylko takie napiecie

brak możliwości relaksu itp .

z góry dzięki za odpowiedź  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja biorę od trzech dni i mnie połamało i nie mogę się wyprostować:D i mięśnie mnie bolą nie wiem czy to od leku czy gdzieś mnie przewiało, pytanie czy ktoś miał mocne bóle głowy podczas brania esci takie że prawie nie wiem co się dzieje wokół mnie przez jakiś czas plus ciężka głowa i problemy z myśleniem i czy to Wam minęło? Dodam że na elicei to libido tak mi wyskoczyło że ciągle myśle o bzykaniu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy Państwo .. : ( 

Brałem kilka lat 1,25 mg ( ! ) escitalopramu...  zszedłem całkiem, były pewne objawy, mniejsza pewność siebie, drobne jąkanie, zawroty głowy, szum w uszach, zaburzenia równowagi..... po miesiącu wróciłem do dawki 1,25 mg i jest jak ręką odjął. Wszystko jest okej.

Pytanie  ;  czy to były objawy odstawienne i należało je przetrwać, aby całkiem się uwolnić od leków czy to po prostu nawrót choroby? To przeciez dawka tak minimalna, że aż żadna, a jednak organizm wyczuwa i silnie reaguje na brak substancji. Co sądzicie ? : / 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.01.2006 o 10:54, Michal78 napisał(a):

Hej! Jak tam u Was? Ja dziś czuję się nawet dobrze. Zwłaszcza w porównaniu z zeszłą sobotą. Mam nadzieję, że niedziela też będzie lepsza, a za tydzień jeszcze lepiej. Wam tego też życzę.

A ja na razie postaram się nie wpadać w euforię ;-).

Niższe było.  Na 5 mg było lepsze. Im mniej tym lepiej, alkohol też ma znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a połówka escitilu czyli 5mg wpłynie korzystnie na dużą depresję? kurcze nie wiem co robić bo tak wszystkie leki,które by na mnie podziałały zapewne to blokują na amen libido/erekcję.. i żeby to chociaż z miesiąc góra brać to jeszcze by człowiek przeżył ale jak takie leki trzeba minimum kilka mc brać gdzie człowiek np maks wytrzyma bez masturbacji z tydzień to jak tu się leczyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej . Ja jestem na esci . Nerwica 2 lata temu zdiagnozowana 7 miesiacy esci 10 mg pomalutku poprawa mysalalem ze juz jestem wyleczony ale sie mylilem poprostu to byla znaczna poprawa tylko odstawilem esci i kwiecie. 2023 wrocilo ze zdwojona sila. Powrot do esci 10 mg przez 2 miesiace mega anhedonia ale parlem dalej w sierpniu stwierdzilem z lekarzem ze zwiekszamy na 15 przez tydzien dziwne mysli bijatyka w mozgu . Pozniej wyciszylo uspokoilo leki nerwy ale i uczucia trocha itp. we wrzesniu 2023 nawet wakacje w chorwacji spoko lecz to jeszcze nie bylo to . Przez 3 miechy na 15 mg i w grudniu zszedlem na 10 bo mnie za bardzo wyciszalo emocjonalnie lekow napiecia brak zero. Na 10 mg znowu do lutego spoko o wiele lepiej motywacja ok ale heszcze brakowalo tych 10 procent i postanowilem zejsc na 5 mg i to chyba strzal w 10 od miesiace mega sczesliwy brak lękow nerwow itp nie czulem sie tak swietnie od kilku lat wiec pozostaje na 5 mg na dluzej na podtrzymanie czy ktos tak robil ze jechal na 5 mg esci? Poprostu taka dawka mnie nie wycisza za bradzo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Matios napisał(a):

Hej . Ja jestem na esci . Nerwica 2 lata temu zdiagnozowana 7 miesiacy esci 10 mg pomalutku poprawa mysalalem ze juz jestem wyleczony ale sie mylilem poprostu to byla znaczna poprawa tylko odstawilem esci i kwiecie. 2023 wrocilo ze zdwojona sila. Powrot do esci 10 mg przez 2 miesiace mega anhedonia ale parlem dalej w sierpniu stwierdzilem z lekarzem ze zwiekszamy na 15 przez tydzien dziwne mysli bijatyka w mozgu . Pozniej wyciszylo uspokoilo leki nerwy ale i uczucia trocha itp. we wrzesniu 2023 nawet wakacje w chorwacji spoko lecz to jeszcze nie bylo to . Przez 3 miechy na 15 mg i w grudniu zszedlem na 10 bo mnie za bardzo wyciszalo emocjonalnie lekow napiecia brak zero. Na 10 mg znowu do lutego spoko o wiele lepiej motywacja ok ale heszcze brakowalo tych 10 procent i postanowilem zejsc na 5 mg i to chyba strzal w 10 od miesiace mega sczesliwy brak lękow nerwow itp nie czulem sie tak swietnie od kilku lat wiec pozostaje na 5 mg na dluzej na podtrzymanie czy ktos tak robil ze jechal na 5 mg esci? Poprostu taka dawka mnie nie wycisza za bradzo .

a jak z libido erekcją u Ciebie na 5mg? blokuje tak,że nie da sie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Matios napisał(a):

Na poczatku zarzywania slabo teraz spoko normalnie 🙂

hmm a możesz mi porównać teraz na 5mg mówisz jest ok w sensie da się normalnie dojść? ale to na początku ile trwało zablokowanie i mówimy tu o 5mg czy 10 jak brałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panowie biore Escitalopram od 1 listopada i doszedłem do dawki 20 Mg, ale wkręciłem sobie że robi na mnie za mocne napięcie  chociaż czułem się lepiej nie powiem antydepresyjnje i przeciwlekowo zadziałał zostało jednak te napięcie , myślałem
Że to zbyt duża dawka i postanowilem zejść do 10mg oczywiście stopniowo , najpierw na 15 MG tydzień dziś 1 dzień 10mg, i dziś stało się coś takiego że z rana okropna biegunka, wystraszyłem się i odrazu dorzuciłem
 5 mg ( myślałem że to objawy odstawienie ) Panowie jednak to chyba nie objawy odstawienie bo poprostu leci ze mnie ze wszystkich dzior ból mięśni i kości , mój ojciec ma identycznie od dziś rano nic nie bierze . Poprostu ja czuję się również rozbity psychicznie aż musiałem xanax wziąsc no ale to chyba normalne przy grypie jelitowej(a zapewne taka złapałem )  , dziś z rana tak jak pisałem wziąłem 15 mg , dlatego nie będę świrował chyba z aż tak ostrym cięciem o 100 % widocznie nie jestem
Jeszcze ja i moja głowa na to gotowy w sumie lek brany dopiero od 1 listopada zwiększany stopniowo  to jest jeszcze krótki okres żeby się unormowało tymbardziej że miałem mocne zaburzenie stresowe lękowe i biorę go głównie na napięcie takie lękowe brak możliwości relaxu itp , ale fakt faktem tego się nie czuję ale jak se przypomnę 3 tyg temu jak się czułem na początku 20
Mg
To jednak działał ten Escitalopram  taki był kokon serotoninowy o którym piszą że występuje na wysokich dawkach ssri. Jak myślicie od jutra walić odrazu 15 mg czy może 20 mg ? Może wytrzymać i pobrać trochę 15 mg może starczy . Lekarza dopiero mam za 3 tyg dlatego proszę o porady tylko ewentualne podobne doświadczenia czy ktoś miał itp ,  a muszę zadecydować sam jak wiecie 🥴i liczę na podpowiedzi z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, powerade33 napisał(a):

Witam panowie biore Escitalopram od 1 listopada i doszedłem do dawki 20 Mg, ale wkręciłem sobie że robi na mnie za mocne napięcie  chociaż czułem się lepiej nie powiem antydepresyjnje i przeciwlekowo zadziałał zostało jednak te napięcie , myślałem
Że to zbyt duża dawka i postanowilem zejść do 10mg oczywiście stopniowo , najpierw na 15 MG tydzień dziś 1 dzień 10mg, i dziś stało się coś takiego że z rana okropna biegunka, wystraszyłem się i odrazu dorzuciłem
 5 mg ( myślałem że to objawy odstawienie ) Panowie jednak to chyba nie objawy odstawienie bo poprostu leci ze mnie ze wszystkich dzior ból mięśni i kości , mój ojciec ma identycznie od dziś rano nic nie bierze . Poprostu ja czuję się również rozbity psychicznie aż musiałem xanax wziąsc no ale to chyba normalne przy grypie jelitowej(a zapewne taka złapałem )  , dziś z rana tak jak pisałem wziąłem 15 mg , dlatego nie będę świrował chyba z aż tak ostrym cięciem o 100 % widocznie nie jestem
Jeszcze ja i moja głowa na to gotowy w sumie lek brany dopiero od 1 listopada zwiększany stopniowo  to jest jeszcze krótki okres żeby się unormowało tymbardziej że miałem mocne zaburzenie stresowe lękowe i biorę go głównie na napięcie takie lękowe brak możliwości relaxu itp , ale fakt faktem tego się nie czuję ale jak se przypomnę 3 tyg temu jak się czułem na początku 20
Mg
To jednak działał ten Escitalopram  taki był kokon serotoninowy o którym piszą że występuje na wysokich dawkach ssri. Jak myślicie od jutra walić odrazu 15 mg czy może 20 mg ? Może wytrzymać i pobrać trochę 15 mg może starczy . Lekarza dopiero mam za 3 tyg dlatego proszę o porady tylko ewentualne podobne doświadczenia czy ktoś miał itp ,  a muszę zadecydować sam jak wiecie 🥴i liczę na podpowiedzi z góry dziękuję

na wyższych dawkach bardzo często tu pisali że jest te serotoninowe zalanie.. ocierające się o brak motywacji, spłaszczenie emocjonalne i w końcu anhedonie, z której baardzo ciężko potem wyjśc.

Więcej nie zawsze znaczy lepiej, ktoś tu wyżej pisał, że dopiero jak zszedł do 5mg to poczuł że to jest to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, AnnoDomino34 napisał(a):

na wyższych dawkach bardzo często tu pisali że jest te serotoninowe zalanie.. ocierające się o brak motywacji, spłaszczenie emocjonalne i w końcu anhedonie, z której baardzo ciężko potem wyjśc.

Więcej nie zawsze znaczy lepiej, ktoś tu wyżej pisał, że dopiero jak zszedł do 5mg to poczuł że to jest to

Dzięki za odpowiedź No narazie polecę tą 15 mg bo 20 mg to faktycznie już max dawka i dużo chemii  , tymbardziej że ja w dzień jestem taki napięty zestresowany aż mi potrzebny ten kokon serotoninowy . Mam nadzieję że jak po tym wiruje wróci jak odchoruję to wróci mi samopoczucie i spokój .zaskoczy , tymbardziej że ja brałem 10 mg tylko 6 dni wrócę na 15 mg zaskoczy tylko zapewne chwilę będę musiał poczekać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, powerade33 napisał(a):

Dzięki za odpowiedź No narazie polecę tą 15 mg bo 20 mg to faktycznie już max dawka i dużo chemii  , tymbardziej że ja w dzień jestem taki napięty zestresowany aż mi potrzebny ten kokon serotoninowy . Mam nadzieję że jak po tym wiruje wróci jak odchoruję to wróci mi samopoczucie i spokój .zaskoczy , tymbardziej że ja brałem 10 mg tylko 6 dni wrócę na 15 mg zaskoczy tylko zapewne chwilę będę musiał poczekać 

kokon serotoninowy jest zbawienny przy stanach lękowych, napięcia itp 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, powerade33 napisał(a):

Mg

U mnie przy jakiejs infekcji czy chorobie,dzialanie leku jakby słabnie na pare dni(choc nie zawsze),dawki nie zmieniam bo juz wiem ze tak jest.Potem wraca lepsze samopoczucie.Moze u ciebie tez ta jelitowka to choroba, a raczej na pewno nie od esci .Przejdzie ci choroba,stan sie polepszy.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi