Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

410 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      120
    • Zaszkodził
      58

Rekomendowane odpowiedzi

niech ci lekarz zapisze edronax albo wellbutrin to ci zaraz przejdzie

-- 15 cze 2015, 21:20 --

a tak w ogole trzy tygodnie to tak krotki okres czasu dla tych lekow ze jest ta wątpliwe zeby wywołał cokolwiek długotrwałego

To przeczytaj sobie wątek o PSSD, albo lepiej fora zagranicze

Jedni biorą SSRI latami i mają libido w normie, inni wezną kika dni, tygodni, miesięcy i mają PSSD do końca życia.

JA na nieszczęcie należę do tej drugiej grupy, i żałuję że zlekceważyłem możliwość wystąpienia takiego koszmaru.

I co ja mam w tej chwili zrobić ? Skoro jeszcze się nie ożeniłem i jestem sam. Mam poznac dziewczynę i powiedzieć

Cześć mam PSSD, ale mam nadzieję żę ci to nie przeszkadza.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w internecie mozna wszystko przeczytac, po kilku dniach brania ssri one nawet nie dzialaja, a juz calkowicie niemozliwe jest aby wyrzadzic sobie jakas krzywde tym bardziej nieodwracalna, poza tym jak jebniesz samobója w depresji to i tak juz sobie nie poruchasz. :mrgreen:

Działają od pierwszej tabletki, bo powodują uboki. Ja po wzięciu pierwszej tabletki cały czas spałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1986, Trudno nazwac cos co nie dziala terapeutycznie, ze dziala, jak odpale auto bez opon to pojade? no kawalek sie przejade na felgach, ale jaka to bedzie jazda i tak jest z ssri na samym poczatku, one na poczatku masakruja skutkami ubocznymi, w tym zaburzenia seksulalne, ale to mija

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1986, Trudno nazwac cos co nie dziala terapeutycznie, ze dziala, jak odpale auto bez opon to pojade? no kawalek sie przejade na felgach, ale jaka to bedzie jazda i tak jest z ssri na samym poczatku, one na poczatku masakruja skutkami ubocznymi, w tym zaburzenia seksulalne, ale to mija

Z tego co wyczytałem na forum to u innych też lek nie zadziałał i dostali PSSD.

Słuchaj lek może wogóle nie zadziałać terapeutycznie, co nie zmienia faktu że sybstancja jest wprowadzana do mózgu.

Poczułem spadek libido po tygodniu brania, i sytuacja 3 tygodnie po odtawieniu jest taka że libido nie wróciło do stanu z przed zażywania tabletek.

Wiedza na temat PSSD jest w polsce chyba niewielka, a można się załatwić na całe życie. Poradził bym sobie bez tych tabletek, szatan mnie opętał że je wziałem. Jeden błąd i całe życie spaprane, to chyba nawet po dopalaczach tak nie ma.

I co teraz ? Zastrzyki z testosteronu?, Buprupion - lykac do końca życia ? To jakaś paranoja. Jak to możliwe że po zaledwie 3 tygodniach brania moje życie straciło sens. Teraz nawet jak wyjde z depresji to jestem okaleczony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radol, ile czasu wchodziłeś na 20mg i po jakim czasie odczułeś poprawę (mniejsze lęki)?

najpierw byłem na 10 około 1,5 miesiąca ale efekt był mizerny, znaczy się uboki minęły ale samopoczucie do dupy dopiero gdzy mi dołożył do 20 to poczułem poprawę i cały czas się polepszało - także 20 mg chyba brałem około 7-8 mcy potem zacząłem schodzić na 15 mg i na tej dawce na razie jestem i jest OK bo jak pisałem nie chcę eksperymentować z odstawianiem gdy mam ciężką sytuację rodzinną (choroba nowotworowa mamy) - ale czuję się dobrze tylko chyba przesadziłem z Apo-Zolpinem na spanie bo już łykam 3 ci miesiąc ale zawsze miałem problemy ze spaniem a teraz budzę się wypoczęty ale w końcu muszę odstawić :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabił bym teraz ta szmate co mi ten lek zapisala, a ja głupi go wzialem,

Teraz mam rozwalone zycie - dostalem estazolam. Z deszczu pod rynne.

UWAŻAJCIE NA TO GÓWNO - szczegolnie mowie do facetów. bo kastarcja was pogrzebie na wieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1986 , mówisz o escitalopramie ?

tak sie wykasowała ?

A jakie dawki brałes i jak długo ?

3 tygodnie 10mg

Nie wiem, może kiedyś to wróci do normy, ale kto to wie kiedy?

Załamanie nerwowe jednak przezylem, 4 nieprzespane noce pod rząd

Zrobiłem badania wczoraj rano:

Kortyzol 30,95 gdzie norma poranna to 6,2-19,4

Testosteron 225,80 - norma 280-800

Prolaktyna 5,93 - norma 4,04 - 15,20

Estradiol 13,42 - norma 27,10 - 52,20

Teraz musze lykac benzo, oczywiscie nasilenie depresji i nerwicy.

Jesli nie macie zadnego innego wyjscie to se bierzcie to gowno, w innym przypadku sie zastanówcie 1000x

Bo Psychiatrzy przepisuję te leki praktycznie kazdemu, bo traktują pacjentów nie jak ludzi, a jak bydło któremu trzeba za wszelką cenę wepchnąć prochy. Idzcie do psychiatry i powiedzcie że macie zły nastruj to odrazu wam wpakuje SSRI, bez żadnych badań, bez zadawania szczegółowych pytań, bez informowania o skutkach ubocznych.

Wolna amerykanka. Jedna z gorszych decyzji w moim życiu

Ja bym stwierdził w ten sposób że takie leki powinno się podawać tylko i wyłącznie pacjentom szpitali psychiatrycznych

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 tygodnie 10mg

za ostro ( jak dla Ciebie ) .

ja to zaczynałem z tym lekiem od 2mg i delikatnie w góre .

przez pierwszy tydzień zero apetytu , słaby , płytki sen i ranne wybudzanie sie .

jednak po 2- 3 tygodniach załapało strzeliście . Doszedłem do 5mg ( oprócz tego Paro 10 mg ) . Dla mnie jeden z lepszych SSRI , z tym ,że brany rozważnie i w odpowiednich dawkach .

Może to lek nie dla Ciebie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 tygodnie 10mg

za ostro ( jak dla Ciebie ) .

ja to zaczynałem z tym lekiem od 2mg i delikatnie w góre .

przez pierwszy tydzień zero apetytu , słaby , płytki sen i ranne wybudzanie sie .

jednak po 2- 3 tygodniach załapało strzeliście . Doszedłem do 5mg ( oprócz tego Paro 10 mg ) . Dla mnie jeden z lepszych SSRI , z tym ,że brany rozważnie i w odpowiednich dawkach .

Może to lek nie dla Ciebie .

zobaczymy co będziesz pisać za rok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabił bym teraz ta szmate co mi ten lek zapisala, a ja głupi go wzialem,

Teraz mam rozwalone zycie - dostalem estazolam. Z deszczu pod rynne.

UWAŻAJCIE NA TO GÓWNO - szczegolnie mowie do facetów. bo kastarcja was pogrzebie na wieki

Jak to się mówi: jedna jaskółka wiosny nie czyni. To po pierwsze. Po drugie założyłeś pewną teorię (może i słuszną, nie mnie to oceniać), ale robisz wszystko by ją udowodnić. To takie typowo nerwicowe.

Been there, done that.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dzis u psychiatry,powiedziałem mu przewrotnie ze paro u mnie nie działa przeciwdepresyjnie,obniza libido z czym nie moge sie pogodzic,zasugerowałem mu Coaxil lub Wellbutrin cicho licząc na to ze sie przełamie i sugestią obnizonego libido na paro przyklaśnie mojej propozycji;zaczął sugerowac wenlafaksyne,potem escitalopram :o by przystac na tianeptyne .Dodał mi do niej flupentiksol 3x0,5mg oraz hydro na sen.Cel został przeze mnie osiągnięty. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi