Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

412 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      121
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tydzien temu pilem, bylem na dyskotece, wdalem sie w bójke, lecze podbite oko, póki co nie pije, bo dobrze na tym nie wychodze, ile tak mozna, wlasciwie to nie wiem, pewnie jeszcze jakis czas pociagne, patrzac na to jak czulem sie kiedys, to teraz jest bajka :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam bym się napił %. Nie pije już prawie 2 lata, a wcześniej przed pierwszymi objawami nerwicy przez 5-6 lat codziennie 2-4 piwka na stres. W sumie nerwica się uaktywniła u mnie po wypiciu piwa i kawy :lol: Kwestia tego, czy wszystko to, co dawało mi najbardziej po dupie nie wróci po %. Kilka razy już pytałem odnośnie tej kwestii i niestety otrzymałem odpowiedzi, które mnie nie satysfakcjonują. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

wyszedłem z depresji dzięki 20 mg esci. Po zmniejszeniu do 10 mg po kilku miesiącach nastąpił nawrót.

Czy waszym zdaniem pozostanie na 20 mg zapobiegło by nawrotowi?

Czy przewlekłe branie leku nie osłabia jego działania?

Czy może lepiej po wyzdrowieniu zmniejszyć dawkę aby przy nawrocie znowu zadziałał(jak teraz w moim przypadku)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do doświadczonych, czy w pierwszym tygodniu po zwiększeniu dawki byliście nadpobudliwi i zwiększyło się gorsze samopoczucie? Ja od środy przeszedłem z 5 mg na 10 mg mozarinu i czasem mi słabo mam napady lęku , a przede wszystkim jestem strasznie pobudzony tak, że się budzę w nocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sinister ja od początku byłem na 10 mg i też byłem bardzo pobudzony,zero apetytu,pociłem sie w nocy,kłopoty ze snem.Później już tego nie było,musisz dać czas miesiąc do max 2 miesięcy,żeby lek sie zainstalował w organiźmie :D Poza tym każdej zmianie dawki leku też trzeba dać czas,żeby organizm sie przyzwyczaił. Esci to niezła bombka serotoninowa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sinister ja od początku byłem na 10 mg i też byłem bardzo pobudzony,zero apetytu,pociłem sie w nocy,kłopoty ze snem.Później już tego nie było,musisz dać czas miesiąc do max 2 miesięcy,żeby lek sie zainstalował w organiźmie :D Poza tym każdej zmianie dawki leku też trzeba dać czas,żeby organizm sie przyzwyczaił. Esci to niezła bombka serotoninowa :D

No rozumiem, ze na początku takie leki mogą powodować rozchwianie i nasilenie objawów, ale nie jest to przyjemne to moje pierwsze doświadczenie z antydepresantami, wiem, że nie od razu Rzym zbudowano więc mam nadzieje, że organizm fajnie przyswoi i wszystko będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

izytka, chyba powinnaś zwiekszyć dawke

może masz rację ale jak będę zwiększała to boje cholernie się o to ,jak potem będę z tego schodziła. nie czuję sie najgorzej nawet lepiej jak przed braniem tego leku ale to jeszcze nie jest to co powinno być.pobiorę jeszcze 10 mg przez jakieś dwa tygodnie jeśli nie pomoże pójdę do lekarza o poradę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Walczę z moimi przypadłościami już kilka lat ( obecna diagnoza silna nerwica lękowa) :evil:.

Przy wcześniejszych epizodach wystarczające było zażywanie pramolanu (1-1-1) i wszystko wracało do „normy”. Jednak ataki lęków, paniki bardzo mocno się nasiliły. W końcu przekonałem się do konieczności wizyty u odpowiedniego lekarza.

Do rzeczy:

Po 2 miesiącach przyjmowania pramolanu bardzo mizerne efekty , zmiana na esci (14 dni 5mg) od 14 dni 10mg + trittico 50 wieczorem.

Od tygodnia obserwuję pieczenie,ucisk w klatce piersiowej ( lewa strona oraz mostek). Nie jest to dolegliwość ciągła lecz cholernie nakręcająca moje lęki przed lękiem. Czy te uciski,pieczenia to również skutek uboczny esci?

Bardzo proszę o odpowiedź doświadczonych w leczeniu nerwicowco-lękowców.

Pomóżcie bo znowu wpadam w pętlę strachu. :why:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Wiem co przeżywasz ja miałam to samo.

Cierpliwie brałam esci i do tego hydroxyzyne dwie a nawet więcej, esci 5mg. po dwóch miesiącach 10mg. a obecnie 15mg.w pażdzierniku minął rok.

Objawy które opisujesz u mnie ciągnęły się około pół roku,najgorsze było pieczenie,ale z każdym dniem słabły więc nie poddawaj się i przetrzymaj to wszystko

a będzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, kochani, po przerwie. Od wiosny mnie tu nie było, ale wracam, by powiedzieć, co u mnie.

A u mnie lepiej. Ciągle siedzę na 10mg esci+50mg sulpirydu, śmigam raz w tygodniu do psychologa i jakoś tak leci, z dnia na dzień, z tygodnia na tydzień.

Oczywiście nie wszystko jest cacy. Uścisk w gardle, jakieś kłucia w klatce, to norma, lekkie lęki ogólne też się pojawiają, jakieś obawy dziwne przed czymś nowym, jakąś "akcją" typu wyjazd, spotkanie itp. Ale jeżeli miałabym oceniać stan sprzed leków i teraz, to i tak oceniam go na jakieś 80-90 zmiany na plus. Funkcjonuję zatem powiedzmy, że normalnie. Życie coraz bardziej cieszy.

Jak tu wchodziłam to myślałam, że nikogo znajomego już nie zastanę, a tu proszę - ta sama ekipa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sulipiryd34 a jak długo brałeś esci ? Jak czytam niektóre komentarze to mi sie wydaje że mówimy o innych lekach.Ja na esci brak apetytu,kłopoty ze snem,potliwość,w nocy zimne poty.W dłuższej perspektywie silne uspokojenie i senność po zażyciu tabletki,wyjebka na wszystko hehe. A na niektórych po prostu nie działa :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem zmiany nastroju przy zwiększaniu dawki i zmniejszaniu (poczucie wszechmocy i euforii) a tak poza tym to lek zapamiętam głównie ze względu na pocenie. Na depresję trochę pomaga ale na fobię społeczną już nie do końca. Generalnie średniak i lekkie rozczarowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi