Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

407 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      250
    • Nie
      120
    • Zaszkodził
      56

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem u lekarza na kontroli. Przepisał mi do Mojej mianseryny także sulpiryd, na próbę 50tke i 100tke. Codziennie biore Miansec i sulpiryd i odczuwałem lekka poprawe. Dzisiaj jednak leki nie dały rady powstrzymac mojego ataku złości i agresji. A było juz tak dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cżesc, widzę, ze starych firumowiczow wywialo. Szkoda. Nova, jak u Ciebie, od dawna nie było Cię.

Luuuuukkkkiiii, żałuje, ze podjąłes decyzje o opuszczeniu forum. Myśle, ze nie ma to związku z szybszym wyzdrowieniem. Kiedy złe sie czujesz, firumowicze pomagają, bo ńikt kto Kurwicy nie przeszedł nie zrozumie, nawet najbliższa kochajaca osoba. Kiedy natomiast jest dobrze, to mozna pomoc innym. Kurwica najczęściej jest na całe życie, znika i pojawianie w najmniej oczekiwanym momencie, więc pewnie tunwrocisz :mrgreen:

U mnie generalnie lepiej, choć normalnie nie jest. Juz przyzwyczailam sie do brak normalności. Wieczory znacznie lepsze, poranki kijowe. Dziś jadąc do pracy złapał mnie atak leku, ale zwyciezylam ja :mrgreen: i tak mija dzień za dniem. Na razie szczesliwosci nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[

Luuuuukkkkiiii, żałuje, ze podjąłes decyzje o opuszczeniu forum. Myśle, ze nie ma to związku z szybszym wyzdrowieniem. Kiedy złe sie czujesz, firumowicze pomagają, bo ńikt kto Kurwicy nie przeszedł nie zrozumie, nawet najbliższa kochajaca osoba. Kiedy natomiast jest dobrze, to mozna pomoc innym.

Jak już o tym pisałam również o tym myślałam ale masz rację,Tojaaa, kto tego nie przeszedł nie rozumie i szczerze wydaje mi się że nawet najliższi nie starają sie zrozumieć..przykre..bo jak ma sie gorsze dni to chciałoby sie na kims oprzeć, a tu...dupa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tojaaa

Hej. Zaglądam tu od czasu do czasu i zawsze możesz napisać mi na PW, jeśli masz jakąś sprawę. Nie pozostaniesz bez odpowiedzi.

Ja chcę wyrzucić z głowy myśl o nerwicy. Nie wiem, czy jest to możliwe, ale chcę żyć tak jak dawniej. Pomimo, że czuję się lepiej, to nie mogę wyrzucić z głowy myśli o chorobie. To byłoby dla mnie prawdziwe zwycięstwo nad kurwicą.

Szkoda, że wróżysz mi nawrót choroby. Ja jestem strasznie uparty i nigdy się nie poddaje i tej cholerze też się nie dam.

Co moja psycholog sądzi o przesiadywaniu na forum o nerwicy wiem doskonale, bo kiedyś już mi o tym mówiła, że robię sobie tym kuku i wręcz zabroniła mi wchodzenia tutaj. A do niej mam zaufanie, bo wyciągnęła mnie ze strasznego stanu.

Trzymajcie się ciepło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ellora, więc po to mamy siebie, zeby wspierać sie w trudniejszych chwilach. Każdy dzień to walka o siebie ikomfort życia. Moj mąż jak tłumaczę mu co czuje, chce mi pomoc, ale nie ma zielonego pojęcia co przeżywam.

Luki_Nerwusik, życzę Tobie, sobie i wszystkim, zeby ta suka nigdy wiecej nie pojawiła sie w życiu. Nie wróze Ci niczego. Wiem po sobie jaka mam osobowość, skłonna do wkretek, panikowania, szybkiego reagowania niepokojem i tego nie zmienię. Mogę nad tym pracować i chce, ale swojej konstrukcjipsychicznej, która predysponuje mnie do kurwicy, nie zmienię. Walczę za to dzielnie pomimo nieprzyjajacych okoliczności w pracy, gdzie muszę byc twarda i konsekwentna i udawać, ze nie obchodzi mnie to, co mówią podwladni na moj temat. Jeśli potrzebujesz odcięcia sie od środowiska nerwuskow, ok, rozumiem. Ciekawe czemu psycholog twierdzi, ze bywanie na forum jest szkodliwe. Ja uważam, ze dało mi dużo siły i nadziei, uświadomilo, ze nie jestem sama i jedyna z takimi problemami. Fajnie, ze mogę napisać do iebie na pw, choć nie przewiduje żadnej konkretnej sprawy. W końcu nie robimy tu interesów. :mrgreen: tylko gawedzimy o życiu...

Pozdrowka dla reszty, kto tu jeszcze bywa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć:)

nie wiem czy ja jestem starym forumowiczem, ale czytam codziennie, nie zawsze jednak mam czas by przebijać się przez 20 stron dziennie, szczególnie, gdy teksty dotyczą bardziej prywatnej sfery, a nie są zw. z esci ;)8) Ale to w sumie dobry znak, tym bardziej, że nie sama nerwicą człowiek żyje:) :mrgreen:

Troszkę nie dziwie się Lukiemu, bo swego czasu dr mi tez mówił, że nie mam siedzieć w internecie i nie czytać historii innych, bo mogę sobie coś tam wmówić, a każdy inaczej przechodzi chorobę... ale mnie ciągnie by czytać, chociaż pewnie szczerze powiem, że mniej niż jak czułam się koszmarnie. jednak w miarę możliwości chętnie pomogę innym, chociaż nie czuję się uzdrowiona, ani wyleczona... tydzień temu miałam kilkudniowy kryzys zw. z bezsennością i miałam wrażenie, że z moim leczeniem cofnęłam się kilka kroków w tył.... teraz jest znowu lepiej, ba1 jest bardzo dobrze:) chociaż teraz mnie jakieś przeziębienie łapie, no ale to w sumie pryszcz... Mimo 9 tygodni na esci ciut lepsze sa jednak wieczory, chociaż i ranki sa w końcu bardzo dobre:)

Czasami na esci dopada mnie straszna senność i muszę uciąć sobie popołudniowa drzemkę. nie mam lęków, ataków paniki, apetyt niestety mi dopisuje... czasami też mam poczucie, że esci lekko powoduje, że nic mi się nie chce:):) Zapewne troszkę odbiera energii....

To tyle u mnie:)

Pozdrawiam ciepło:)

-- 11 lut 2014, 22:13 --

Peter88,

Od kiedy jesteś na esci?

Bo jeżeli to 2-3 tygodnie to masz uboki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uboki - skutki uboczne...

ja miałam po esci całą gamę, nawet takich, których w ulotce nie było...

One trzymają trochę - jednym przechodzą szybciej, innym wolniej, ale czasami do 2-3 tygodni trzymają i niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość, albo dodatkowo łykać benzo, by nie było bardzo mocno uciążliwe i by zupełnie nie wyłączyły na z życia w tym początkowym okresie brania....

Jeśli bierzesz Peter dopiero od tygodnia esci, to możesz mieć różne skutki uboczne... to krótki czas jeszcze...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smutna82, Było o tym na forum wiele razy-

Preparaty złożone na grypę czy przeziębienie(tzn. takie, które zawierają więcej niż 1 substancję czynną) czyli Gripexy itp. odpadają. Ogólnie odpada wszystko co zawiera w składzie kodeinę czy dekstrometorfan(dxm)- ryzyko zespołu serotoninowego w połączeniu z lpd. Pseudoefedryna raczej też odpada. SSRI(jak citalopram) i NLPZ(niesteroidowe leki p/zapalne)- czyli wszystko co zawiera kwas acetylosalicylowy- np. Aspiryna, Polopiryna, ibuprofen- Ibuprom, Nurofen, ketoprofen- Ketonal itp. wzajemnie nasilają swoje toksyczność poprzez farmakodynamiczny synergizm co może doprowadzić do zwiększonego ryzyka krwawień z przewodu pokarmowego i zmniejszonej krzepliwości krwi, z kolei NLPZ obniżają potencjał przeciwdepresyjny SSRI.

Oczywiście nic by Ci się zapewne nie stało gdybyś zażyła jakieś ww. mixy, ale czytałem ostatnio o przypadku kobiety, która zażywała fluoksetynę i trazodon(a więc dwa leki serotoninowe)+ zachorowała na grypę i zażyła w ciągu dnia kilka tabletek gripexu(co mieściło się jeszcze w zalecanym dawkowaniu) i pogotowie wywiozło ją do szpitala z objawami zespołu serotoninowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lunatic,

Na przykładzie pierwszego lepszego z brzegu SSRI(ale dotyczy większości):

Serious - Use Alternative

paroxetine + dextromethorphan

paroxetine and dextromethorphan both increase serotonin levels.

Serious - Use Alternative.

paroxetine + dextromethorphan

paroxetine will increase the level or effect of dextromethorphan by affecting hepatic enzyme CYP2D6 metabolism. Serious - Use Alternative.

Inne źródło-

Interactions between your selected drugs

dextromethorphan ↔ paroxetine

Applies to: dextromethorphan, paroxetine

Talk to your doctor before using dextromethorphan together with PARoxetine. Combining these medications can increase the risk of a rare but serious condition called the serotonin syndrome, which may include symptoms such as confusion, hallucination, seizure, extreme changes in blood pressure, increased heart rate, fever, excessive sweating, shivering or shaking, blurred vision, muscle spasm or stiffness, tremor, incoordination, stomach cramp, nausea, vomiting, and diarrhea. Severe cases may result in coma and even death. You should contact your doctor immediately if you experience these symptoms while taking the medications. It is important to tell your doctor about all other medications you use, including vitamins and herbs. Do not stop using any medications without first talking to your doctor.

MONITOR CLOSELY: Concomitant use of agents with serotonergic activity such as serotonin reuptake inhibitors, monoamine oxidase inhibitors, tricyclic antidepressants, 5-HT1 receptor agonists, ergot alkaloids, lithium, St. John's wort, phenylpiperidine opioids, dextromethorphan, and tryptophan may potentiate the risk of serotonin syndrome, which is a rare but serious and potentially fatal condition thought to result from hyperstimulation of brainstem 5-HT1A and 2A receptors. Symptoms of the serotonin syndrome may include mental status changes such as irritability, altered consciousness, confusion, hallucination, and coma; autonomic dysfunction such as tachycardia, hyperthermia, diaphoresis, shivering, blood pressure lability, and mydriasis; neuromuscular abnormalities such as hyperreflexia, myoclonus, tremor, rigidity, and ataxia; and gastrointestinal symptoms such as abdominal cramping, nausea, vomiting, and diarrhea.

MANAGEMENT: In general, the concomitant use of multiple serotonergic agents should be avoided if possible, or otherwise approached with caution if potential benefit is deemed to outweigh the risk. Patients should be closely monitored for symptoms of the serotonin syndrome during treatment. Particular caution is advised when increasing the dosages of these agents. The potential risk for serotonin syndrome should be considered even when administering serotonergic agents sequentially, as some agents may demonstrate a prolonged elimination half-life (e.g., fluoxetine). If serotonin syndrome develops or is suspected during the course of therapy, all serotonergic agents should be discontinued immediately and supportive care rendered as necessary. Moderately ill patients may also benefit from the administration of a serotonin antagonist (e.g., cyproheptadine, chlorpromazine). Severe cases should be managed under consultation with a toxicologist and may require sedation, neuromuscular paralysis, intubation, and mechanical ventilation in addition to the other measures.

Plus jeszcze dużo raportów klinicznych ludzi, którzy brali SSRI i przyćpali Acodin czy inny syf i wylądowali z ZS w szpitalu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dark Passenger,

a jaka jest wg Ciebie najlepsza baza interakcji?

Co do SSRI i dextr. interakcje pokazuje Drugs.com ale nie pokazuje baza Ministerstwa Zdrowia, Pharmindex

Stockley's Drug Interaction podaje ten typ jako interakcje łagodne, nie wymagające dostosowywania dawek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to zależy od modelu przyjętego przez dany "interactions checker". Do niedawna nie było w ogóle zgodności czy dxm w ogóle wpływa na serotoninę. Ale wiadomo bez dyskusji, że jest nieselektywnym inhibitorem wychwytu zwrotnego serotoniny o Ki = 23 nM, plus tam jeszcze ma szerszy profil receptorowy- sigma, opioidowe, nmda itp. W każdym razie badacze sugerują, że ta interakcja(mogąca doprowadzić do ZS) pomiędzy dxm, a lpd(SSRI, IMAO, TCA) zachodzi wówczas, gdy dxm nie jest brany w dawkach leczniczych, tylko w dawkach rekreacyjnych(odpowiednio wyższych, aby osiągnąć tzw. 1-4 plateau). Ponadto dxm jest metabolizowany przez CYP2D6 i CYP3A4 co też rodzi pole do interakcji z innymi lekami.

Kinderćpuny z hypka biorą SSRI+DXM i żyją, ale czy to czegoś dowodzi? Przeczytaj chociażby ten case report- http://www.mp.pl/poz/psychiatria/przypadki/show.html?id=90905

-- 12 lut 2014, 11:26 --

Ja korzystam z rxlist, drugs.com i czasami medscape. Ogólnie trzeba sobie zdawać z ograniczeń tych checkerów i nie traktować ich jak wyrocznie. Checker ze stron MZ też czasami wywala błędy, checkery z USA nie mają wszystkich leków, bo niektóre nie są zarejestrowane w USA itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać baza MZ jest niepełna. Tu zachodzą dwie interakcje- na poziomie farmakokinetyki(metabolizmu), bo dxm jest metabolizowany przez CYP2D6 i CYP3A4, a paroksetyna jest odpowiednio inhibitorem tych enzymów(co nie ma miejsca np. w przypadku citalopramu), a druga interakcja farmakodynamiczna/farmakologiczna - obie substancje wpływają hamująco na wychwyt zwrt. 5-HT.

-- 12 lut 2014, 11:35 --

Baza Min. Zdrowia podaje ze z paroksetyna jest ryzyko zespołu ser. a z citalopramem juz nie przy stosowaniu dextr., czyli tak jakby tu chodziło tylko o kwestie wzajemnego wpływu na metabolizm?

Jest to błąd w rozumowaniu, bo gdyby to była interakcja wyłącznie na poziomie metabolizmu, to fakt, że paroksetyna jest inhibitorem izoenzymów CYP2D6 i słabiej CYP3A4(które akurat metabolizują dxm)= przez co jest zahamowany metabolizm dxm=przez co wzrasta stężenie dxm <- nie wyjaśniałby dlaczego w literaturze podaje się, że takie połączenie może doprowadzić do zespołu serotoninowego gdyby dxm kompletnie nie miał wpływu na gospodarkę 5-HT. A tak nie jest, bo jest inhibitorem wychwytu zwrotnego serotoniny.

Zatem pomiędzy np. paroksetyną, a dxm zachodzą 2 interakcje-

1) na poziomie metabolizmu, zwiększanie stężenia dxm

2) na poziomie farmakologii, oba blokują wychwyt zwrt. 5-HT

A już pomiędzy citalopramem, a dxm będzie zachodzić 1 interakcja-

1) obie substancje blokują wychwyt zwrt. 5-HT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi