Skocz do zawartości
Nerwica.com

BÓG - czy istnieje,jaki jest,nasze wyobrażenie

sbb88

Czy wierzysz w Boga?  

53 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wierzysz w Boga?

• Tak, jestem wyznawcą kościoła latającego potwora spaghetti
      0
    • Tak, wierzę w Boga (hinduista)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (judaista)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (muzułmanin)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (chrześcijanin-inny odłam)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (protestant)
      1
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (prawosławny)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (katolik)
      19
    • Tak, jestem rycerzem Jedi
      2
    • Tak, ale go nie lubię (satanista, nihilista)
      1
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (wyznaję inną religię)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (ale nie wyznaję religii)
      2
    • Przykładam marginalne znaczenie do koncepcji Boga (buddysta)
      1
    • Tak, wierzę w Boga bezosobowego (deista/panteista itp.)
      6
    • Nie mam zdania/Niezdecydowany (agnostyk)
      10
    • Nie, Bóg nie istnieje (ateista)
      19

Rekomendowane odpowiedzi

A my przez kilka lat szykowaliśmy kopertę, jak ksiądz chodził po kolędzie i zapominaliśmy o niej, żaden się słówkiem nie zająknął, potem ganiałam z nią po klatce, żeby znaleźć księdza. Przez wiele lat też nie dawałam nic na tacę, bo nie miałam z czego i żadnego krzywego spojrzenia czy podtykania. Często czytam lub słyszę jakieś opowieści o nachalności księży i zastanawiam się, czy to kwestia małych miejscowości czy rozdmuchiwania tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myśle że to uprzedzenia w stosunku do osób duchownych w naszym kraju. Nikt mi nie wmówi że wszyscy księża są pazerni na hajs i jak nie dasz im sumy o jaką cie proszą tonie spełnią należnego im obowiązku. Czasem zdarzają sie przypadki karygodne, ale to nie jest regułą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taca - tacą , ale tzw. "Wizyta Duszpasterska" - powinna być bezpłatna w/g mnie ...

> Lub powinien być ustalony cennik za "usługę" ( z uwagami ! )= ślub/pogrzeb itd - w zależności od regiony/zamożności ( zwolnienie w przypadkach uzasadnionych ).

Bo granie w "bolo" kleru przerasta moje granice - u mnie ( bez dyskusji ) ... Jak ktoś chce - na PW - objaśnię !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

harpagan83, a ile razy w życiu załatwiałeś coś ważnego w kancelarii parafialnej ? Ja jakieś 10-13 nie pamiętam dokładnie . W każdym wypadku padało magiczne sformowanie na widok dychy lub dwóch które miałem w reku w celu dania na ofiarę . Magiczne sformowanie brzmiało " ale proszę pana co łaska zazwyczaj wynosi ........." w miejsce kropek wstawiamy liczebniki od 150 do 1000 zł

Czasem zdarzają sie przypadki karygodne,

z "autopsji " wiem ze karygodne zdarzają sie prawie zawsze ...a te które zdarzają sie czasem są normalne i ludzki ( mam nadzieje ,ze nie zdarzają się pomyłkowo )

[Dodane po edycji:]

GG7, ależ ten cennik istnieje :mrgreen:

w tym problem bo taki cennik strasznie dewaluuje formę ofiarną .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jeśli takich lubiących hajs księży jest niewiele to i tak są zauważani. Jest to grupa społeczna która powinna cechować się wyjątkowo dużą moralnością itd....ale ja im się nie dziwię...w terorii ...pić nie wolno ( poza winem mszalnym), palić nie wolno, bzykać nie wolno....to chociaż fajne autko sobie kupią :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GG7, no i jest bezplatna, jak nie dasz koperty to ksiądz nie da Ci rozgrzeszenia, ale datki dla księrzy to już tradycja wiec wiele osób daje i nie marudzi. Ludzie dają tyle ile są w stanie dać żeby nie obciąrzyc swojego budrzetu.

linka, lekarze i policja to też grupa która powinna odznaczać sie nieskaźitelnością, a żeczywistosć często gęsto jest inna 8)

LitrMaślanki, najleprze że najbardziej marudzą ludzie których stać na to zeby dać raz na rok te 100 zł, a na prawde biedni wierzący ludzie potrafią sobie odmówić nawet obiadu żeby dać ksiedzu na ofiare. Nie wiem za co płaciłes ksiedzu 1000 zł, alena pewno nikt tyle nie daje na KOLENDZIE :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

harpagan83, no niby taaak....ale kogo dziś zadziwi skorumpowany policjant? Znieczulica ludzka....ale ksiądz to nie powinien być zawód w końcu czyż nie? Powołanie powinno być silnie zakorzenione....widać właśnie przez to jacy księża się nadają a jacy nie .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

harpagan83, jesteś chyba dość młody ,nie?

A pisanie ,że to tradycja to chyba lekka przesada ,jakieś dwa tysiące lat temu pewien gość w Jerozolimie przed wielką świątynia ,dał upust złości i pokazał co myśli o takiej tradycji ..jak on miał na imię ..hmm Jezus czy jakoś tak ?...A o co mu w ogóle chodziło ,że niby kupczą zamiast chwalić pana ...jakiś dziwny był ,nie trzymał sie starej dobrej tradycji .

*gdybyś nie zauważył to sarkazm jest

**a tradycja to opłatek i jajko ,nie banknot

***a przypowieść o wdowim groszu kolega zna ? Ona to właśnie oddaje sens ofiary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

linka, policjant i lekarz to też powołanie, a mimo to zrobiono z tego niezły biznes. Nie chce bronić i wmawiać ze nie ma pedofilii w kościołach i pazerności na pieniądze w śród księrzy, ale tak jak pisałem wcześniej nie jest to regułą tylko patologią.

LitrMaślanki, Jezus sie wkurwił na chandlarzy co rozłorzyli sobie stoiska w światyni, to był brak szacunku dla Boga. Przeczytaj dokladnie biblię. Poza tym wtedy jeszcze nie było Kościoła Katolickiego wiara katolicka była uważana przez ogół ludi za sekte.

A co do wieku to wiesz mam 27 lat, ale to wcale nie znaczy ze nie mogę mieć racji. Mój Ojciec jest starszy o demnie o wiele, i też nie spotkał się z taka sytuacją, a brał slób, zorganizował nie jeden pogrzeb i chrzest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

harpagan83, Handlarze Ci kolego sprzedawali itemy w celu złożenia ich w ofierze w świątyni .

A gro z nich to byli pomniejsi kapłani . Sugestie o przeczytaniu Biblii skieruj do faceta którego widujesz w lustrze .

*ale w wersji komiksowej ,to ja nie wiem czy wydali

Poza tym wtedy jeszcze nie było Kościoła Katolickiego wiara katolicka była uważana przez ogół ludi za sekte.

Biedny Jezus ...nie było katolicyzmu a on z takimi ideałami wyjeżdżał . Człowieku zastanawiasz się czasami jakie ty brednie wypisujesz?

Wiesz co to nieudaczny kolokwializm albo banał nad banały na bazie bełkotu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

życie jest tak pojebane że wszystko kręci się w oku hajsu, a księża tesz musza z czegoś żyć, wyremontować kościół, Myślisz ze Bozia schodzi z nieba i mówi niech sie stanie i Światynia jest odremontowana a ksiądz najedzony.

Nie pierdol mi że kościół cie ograbia. A skoro tak uważasz to nie chodź tam, i nie wpuszczaj księdza po kolędzie nie bierz ślubu kościelnego, tylko cywilny darmowy :lol: , i nie chrzcij swojego dziecka, bo Bóg jest wszędzie, i napisz w testamęcie że na swój pogrzeb nie życzysz sobie kapłana. PROSTE 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto co lubi. Osobiście jestem agnostykiem, niemniej wydaje mi się, że mogą isnieć siła/y wyższa/wyższe, nawet w to wierzę choć podchodzę do tego z dystansem, jednakże nie wydaje mi się by to był Bóg. Prędzej jestem przekonany co do koncepcji siły wyższej odpowiedzialnej za powstanie fizyki świata, zarówno tej znanej, jak i nieznanej. Jestem bliższy modelowi, że człowiek (jak również inne istoty, a nawet rośliny, woda, kamienie, wszystko dosłownie) jest istotą, która posiada w sobie jakieś niezbadane właściwości, które może nigdy nie zostaną odkryte, a to one odpowiadają za to, co przyjmowane jest jako cuda.

Dlatego szanuję osoby wierzące swoją decyzję (oczywiście te tolerancyne na poglądy innych), jak również ateistów, którzy w moim przekonaniu powinni dążyć do naukowych odpowiedzi (z modelowi,(azwyczaj są to inteligentni ludzi), a nie walczyć z wierzącymi na te same argumenty.

btw. poruszę dosyć delikatny temat - co sądzicie o apostazji ?

Pozdrawiam ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem to Jezus był załorzycielem kościoła katolickiego, a świety Piotr pierwszym papierzem, jednak od tego czasu KK sie rozrósł, i stał chcąc nie chcąc instytucją, którą mimo świecen kapłańskich prowadzą zwykli ludzie tacy sami jak Ty czy Ja którzy mają swoje słabości i są podatni na grzechy. Ale do kościoła nie chodzisz dla księdza tylko dla Boga, i sakramenty św też nie przyjmójesz dla kapłąna tylko dla Boga 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

harpagan83, widzisz to właśnie twoj problem . Rozmowa o Bogu a Ty nontoper o klerze i o pieniądzach .

Jesteś idealnie wpasowany w szablon Polaka katolika . Jestem pewien ,ze pójdziesz do nieba .

*Monty Python już mnie tak od dziś nie śmieszy . Jaś fasola spadł na dalsza pozycje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LitrMaślanki, no tak, mówie o księrzach bo wedłóg Ciebie i innych wszyscy sa źli a ja próbuje Ci i Innym uzmysłowić że tak do końca nie jest.

Nie wiem czy pójde do nieba, ale wydaje mi sie że do piekla to raczej też nie pójdę.

Moze i jestem grzesznikiem, ale nie szydze z świetości, i czasem stać mnie na gest w obec innej osoby, który przez nie jednego człowieka nazwany by został frajerstwem lub słabością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

L:), no o tym traktóje ogolnie temat .

BigBang przemiana energii w materie ,fenomen . Coś co stało się tak szybko ,że trzeba stworzyć do opisu nowa skale pomiarową ( mowie o czasie Planka) możną to bez wątpienia nazwać stworzeniem wszechświata . Można też nazwać to zjawiskiem godnym kultu ,spersonifikować i celebrować . Ale żeby dawać się mamić innym ludziom ? Uwierzyć im że mają z tym czymś lepszy kontakt niż każde żyjące stworzenie ? Tego nie potrafię . Tak szczerze ,to jeżeli posunął bym się tak daleko . I napisał bym że wierze w Boga to raczej znaczyło by ,że widzę go w życiu ,ludziach ,zwierzętach,roślinach ,zjawiskach atmosferycznych . Nie w budynku i uzurpatorach w szatach liturgicznych . Może nawet widział bym go w strunach ,kwantach,kwarkach we frachtach . nie w obrazach symbolach i pseudo świętych księgach .

harpagan83, To ja pragne teraz tobie cos uzmysłowić

ale nie szydze z świetości,
Oto cytat z Ciebie .

Mylisz się,wyciszenia sie . Kolego obrażasz i szydzisz ,czy jest Ci wiadomo ,że każda wiara wymaga ( przed rozpoczęciem czytania świętej księgi) obmycia się ,skoncentrowania i szacunku do słów pisanych . A ty jako katolik w temacie pt " BÓG" używasz dość frywolnego ulicznego języka .Sugerując ,że Jezus nie ma za bardzo nic wspólnego z Kościołem katolickim ( to wynika z Twoich poprzednich wypowiedzi)

szkoda ,ze nie zrozumiesz o czym pisze

Dajesz świadectwo własnej wiary ,swiadectwo to jest dla mnie poza zasięgiem mojej słabiutkiej percepcji.

ale nie szydze z świetości,

Wiec ja nie rozumiem co moze byc dla Ciebie świętością ,jeżeli negujesz działania Jezusa Chrystusa syna Boga jedynego.

Bądź wiec łaskaw mi prostaczkowi ( łopatologicznie) wyjaśnić ,co to jest ta świętość i jak się ma do facetów w sukienkach wmawiających społeczeństwo ,że zostali wybrani przez stwórce aby być ich (społeczeństwa) pasterzami ? Śmiało tłumacz własnymi słowami .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LitrMaślanki, nie neguje nauk Jezusa Chrystusa ( przypisujesz mi dziwne rzeczy) A rozmowe o księrzach nie ja rozpoczełem tylko linka, która zaczeła pisać o tymże są skorumpowani i jeżdżą Bentleyem ;) . Więc nie przypisuj mi rzeczy których nie zrobiłem i słów których pierwszy nie wypowiedziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

harpagan83, Chłopie przeczytaj kilka ostatnich postów użyłeś argumentu ,że rozbicie straganów przez Jezusa przed wielka świątynia ,nie ma nic wspólnego z Katolicyzmem . Chłopie zastanów się co ma większe znaczenie słowo katolicyzm czy chrześcijaństwo ?

Widzisz Ty znów swoje korupcja i furki . A ja cały czas twierdze że stan kapłański to stan wymyślony przez leniwych zachłannych facetów ,chcących nic nie robić i mieć dostatnie życie . Że niby Bóg im kazał być kapłanami ...nosz qrwa czegoś tak naiwnego nie dam rady zdzierżyć .

Wiesz ,że w Kanadzie jest nowy papież Michał pierwszy . Sam się obwołał głową kościoła ,bo uznał że konklawe jest nie uczciwe . I ma do cholery racje bo cały system kościelny to jedna wieka machina do zarabianie pieniędzy . Jeżeli istnieje coś takiego jak dusza ludzka to oni maja ją głęboko w kiszce stolcowej .

katolicyzm którego jesteś tak gorliwym wyznawca , to nauki Jezusa Chrystusa . Czy potrafisz w skrócie napisać czego on uczył ,jakie dał przesłanie ludzkości ,jakich zachowań od ludzi oczekuje ?

A skoro już dyskutuję ,to powiedz czemu ja zadaje pytania a ty unikasz na nie odpowiedzi ?

harpagan83, Handlarze Ci kolego sprzedawali itemy w celu złożenia ich w ofierze w świątyni .

A gro z nich to byli pomniejsi kapłani . Sugestie o przeczytaniu Biblii skieruj do faceta którego widujesz w lustrze .

*ale w wersji komiksowej ,to ja nie wiem czy wydali

Poza tym wtedy jeszcze nie było Kościoła Katolickiego wiara katolicka była uważana przez ogół ludi za sekte.

Biedny Jezus ...nie było katolicyzmu a on z takimi ideałami wyjeżdżał . Człowieku zastanawiasz się czasami jakie ty brednie wypisujesz?

Wiesz co to nieudaczny kolokwializm albo banał nad banały na bazie bełkotu ?

a oto co na to odpowiedziałes .

LitrMaślanki, człowieku ale co to ma wspulnego z religią Katolicką i Kościołem? 8)

Juz odpowiadam co ma wspólnego ,Jezus stworzył ten kościół . ...ręce mi opadają jak Cie czytam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

życie jest tak pojebane że wszystko kręci się w oku hajsu, a księża tesz musza z czegoś żyć, wyremontować kościół, Myślisz ze Bozia schodzi z nieba i mówi niech sie stanie i Światynia jest odremontowana a ksiądz najedzony.

Nie pierdol mi że kościół cie ograbia. A skoro tak uważasz to nie chodź tam, i nie wpuszczaj księdza po kolędzie nie bierz ślubu kościelnego, tylko cywilny darmowy :lol: , i nie chrzcij swojego dziecka, bo Bóg jest wszędzie, i napisz w testamęcie że na swój pogrzeb nie życzysz sobie kapłana. PROSTE 8)

W obecnym stanie , nie mam zaufania do kleru - zresztą , w kościele - byłem X lat temu. :(

Po prostu boję się chyba tam iść , nie lubię przebywać w "skupiskach" z ludźmi :( ( a wszystko przez , jeba.. chorobę )

Co do "pazerności" kleru - z mojej parafii mogę rzec - że ksiądz poprzeprowadzał i sprzedał ( za zgodą rady parafialnej działki wokół swojego "lokum" ) jeździ nową A6 ( poprzednią rozbił - kupił identyczna nową- by wyglądało , że nie zmieniał auta) i to jest "piękny" przykład z jego strony ( po ślubach ). A , zapomniałem - po sprzedaniu działek miał wybudować kaplicę cmentarną - czego nie uczynił, Ponadto > Rozwuiązał Rade parafialna ( bo po co ma go ktoś się czepiać - o to że zagarnął mienie i sprzedał ( działki ) -które wcześniej nie były jego ! )

Z dawnych czasów pamiętam , że jednak pomimo , ktoby ( jaki ksiądz ) nie był , jak się modliłem ( byłem praktykującym dawniej ) było mi jednak z tym lepiej - w kościele się idzie wyciszyć/pomodlić - jest to jakiś sposób odreagowania.

Teraz nie widzę sensu ( Boje się iść do kościoła ) , a do spowiedzi podchodzę 0 ( zerowo ). Nie będę ( niejednokrotnemu oszustowi ) rozprawiał co ja to nie uczyniłem źle .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LitrMaślanki, Jezus zareagowałagresją w stosunku do chandlarzy bo chandlowali w światyni w domu borzym, a On nie chcial zeby z kościoła zrobiono centrum chandlowe.

Jezus powołał kościół katolicki, a kapłanów zobowiazał do życia w celibacie, sam zresztą też żył w celibacie, w piśmie św nic nie pisze że odbywał stosunki.

Czy potrafisz w skrócie napisać czego on uczył ,jakie dał przesłanie ludzkości ,jakich zachowań od ludzi oczekuje ?

Oczywiscie.

Przede wszystkim uczył miłości do bliźniego swego, poszanowania wolnej woli drugiego człowieka, i przeciwstawianiu sie grzesznym zachowaniom.

LitrMaślanki, nie pisze banałów, po prostu nie mam siły odpowiadania na twoje brednie.

Ty w ogółe wierzysz w Boga i istnienie Jezusa? Czy tylko sie mondrzysz na foróm?

Powiedz ile dobrych uczynków zrobiłeś dla drugiego obcego człowieka? Dałeś kiedys rzebrakowi jałmurzne, poczęstowałęś kiedys jakiegoś rzula papierosem? Postawiłeś głodnemu obiad albo śniadanie. Czy odwóciłeś głowe mówiac nie mam drobnych? Zrobiłeś kiedys coś za darmo obcej osobie? Wybaczyłeś kiedys swojemu wrogowi złe uczynki w obec siebie?

Tego właśnie uczył Pan Jezus- więc nie denerwój sie na mnie i nie mów że nie jestem Wierzący 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://pl.wikipedia.org/wiki/Celibat

ten link to podstawowy dowód na to ,że dyskutujesz na temat na który nie masz zielonego pojęcia .

Celibat nie miał na celu zachowania czystości kapłana ,tylko zapobieganie dziedziczenia całych biskupstw a nawet samego Watykanu przez ewentualne dzieci kapłanów .Wiec wracamy do korzeni , instytucja jaką jest KK zawsze na celu miała dobra materialne ,gromadzenie ich i ochronę . A dusza ? W odbycie kleru ???

Jezus powołał kościół katolicki, a kapłanów zobowiazał do życia w celibacie,

następnym razem się wysil i sprawdź czy to co piszesz to prawda czy tylko Twoje przypuszczenie ..ewentualnie zasłyszane w kościele kłamstwo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LitrMaślanki, dobra walcz z kosciolem KK przyjdą Arabowie wybudują meczety i zrobi sie swieta wojna zatęsknisz wtedy za KK.

Szanuje twoje zdanie na temat KK, ale mam nadzieję że nie chodzisz do Kościoła, i nie brałeś ślubu Kościelnego, i nie ochrzcies swojego dziecka w Kościele- bo to znaczyło by o tym ze jesteś chipokrytom 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty w ogółe wierzysz w Boga i istnienie Jezusa? Czy tylko sie mondrzysz na foróm?

Jeżeli wierze to w innego niż Ty wierzysz ,mój jest miłością i zjawiskiem naturalnym ,innym człowiekiem i zwierzęciem .

A Twój mieszka w betonowym/ceglanym/drewnianym domu i wymaga żeby dawano mu pieniądze . Jest otoczony szalbierzami i oszustami uzbrojonymi w "słowo Boże " Widzisz różnicę ?

Moja hipokryzja jest niczym przy Twojej niewiedzy i zadufaniu w sobie . Wiec wybieram hipokryzje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi