Skocz do zawartości
Nerwica.com

Oddział dzienny i świadczenie rehabilitacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam jeśli zły dział, nie wiedziałam, gdzie temat pasowałby najbardziej.

Chcę dostać się na oddział dzienny psychiatryczny i telefonicznie podałam już wszystkie dane, teraz mam czekać aż zadzwoni koordynator "w ciągu kilku dni". Dzwoniłam do nich przedwczoraj, we wtorek mam comiesięczną wizytę u psychiatry i obawiam się sytuacji, w której zgodzą się mnie przyjąć, ale zadzwonią po wizycie. To wizyta prywatna, bo w moim rejonie na NFZ czeka się grubymi miesiącami, nietania, więc nie bardzo widzi mi się iść kilka dni później po samo skierowanie. Czy ktoś był na oddziale dziennym i wie, czego wymagają oprócz skierowania i podsumowania choroby, bo tylko o tym dowiedziałam się przy rejestracji? Chciałabym wziąć od psychiatry papiery w razie "w", żeby mieć je gotowe jeśli zdecydują się mnie przyjąć.

I z tym oddziałem mam też pewien problem - przebywam aktualnie na zwolnieniu od psychiatry, które przeplotło mi się ze zwolnieniami od chirurga, i 182 dni miną mi 22 maja. Jeśli miałabym dostać się na oddział dzienny na trzy miesiące, raczej wykluczałoby to pracę, bo muszę tam dojechać (30 km od mojego miasta) i tam przebywać. Sądzicie, że jeśli mam CHAD i osobowość chwiejną emocjonalnie z dużymi tendencjami do okaleczeń, a do tego oczekuję na przyjęcie na taki oddział (a w międzyczasie uczęszczam do psychologa i na terapię dla współuzależnionych), to byłaby szansa na to, żeby ZUS klepnął świadczenie czy ktoś miał z tym do czynienia i raczej nie ma co się łudzić? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ZUSem i świadczeniami rehabilitacyjnymi to loteria. Może klepną, może nie. Może wezwą na komisję lekarską do ZUS, może wydadzą zaocznie decyzję. Musisz złożyć wniosek i poczekać koło 2 miesięcy na decyzję. Może wydadzą szybciej, ale mają 60 dni. 

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi