Skocz do zawartości
Nerwica.com

Życie z psychotyczną strukturą osobowości

Mlody23

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry serdecznie wszystkim,

chciałbym zwrócić sie z prośbą o poradę, może dostanę jakąs odpowiedź. Mam 35 lat, mam wiele problemów psychiatrycznych - główny to psychotyczna struktura osobowości z zaburzenia lękowe, przechodziłem również epizody psychotyczne, kiedyś cieżką nerwicę z neurospazmami, od kilku lat urojenia, epizody depresyjne, problemy autystyczne od urodzenia oraz całościowe zaburzenia rozwoju. Leczę się szesnaście lat. Mam skończone kilka kierunków studiów, znam dobrze cztery języki (w mniejszym stopniu jedenaście). Przeszedłem od czasu początków aktywności zawodowej przez kilkadziesiąt zakładów pracy, od czasu gdy mam orzeczenie również w warunkach chronionych. Niestety bardzo często wylatuję z prac, ponieważ mam straszne problemy ze spostrzegawczością i kumaniem. Nawet z kilku prac w warunkach chronionych wyleciałem:/ Mieszkam sam, ale nie jestem w pełni samodzielny i bardzo chciałbym to zmienić. Problem w tym, że w większości prac do których przychodzę słyszę prędzej czy później, że się nie nadaję i wylot. Mówi się, że idź za głosem serca i rób co kochasz. Ale żadne wojsko to mnie raczej nie przyjmie... Interesuję sie naukami o zdrowiu, tłumaczeniami i ekonomią, większość zawodów w tych branżach już zastępuje sztuczna inteligencja. Do pracy z ludźmi się nie nadaję, większość się boi mnie, poza tym jestem tępy w relacjach międzyludzkich. Wielu terapeutów nie chce się podejmować pracy ze mna, a Ci, którzy sie podejmą, nie potrafią pomóc i sami to mówią. Zdecydowałem, że będę próbował pracy w inżynierii, bo to przyszłość, nie interesuje mnie to, ale potrafię się zdyscyplinować. Macie jakieś rady jak się leczyć i co robić z życiem zawodowym? większość ludzi mówi, że nie wie, co w takiej sytuacji zrobić, ale ja muszę wiedzieć...

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Mlody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest coś takiego jak "psychotyczna struktura osobowości"? Bo ja to słyszałem bardziej o osobowości schizoidalnej i o zaburzeniu schizotypowym co najwyżej, jeśli mówimy o takich a la osobowościowych zaburzeniach podobnych do schizofrenii czy psychozy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mlody23 graguluję talentów. Ja się przez ponad 20 lat jednego języka nie potrafię nauczyć. Talentów do ścisłych też mi brak. Skończyłeś kilka kierunków studiów a ja nigdy nie wiedziałem co chcę robić, czego się uczyć i czemu się poświęcić.

Jeżeli jesteś zdyscyplinowany i ogarniesz politechnikę i jakieś wykształcenie inżynierskie to jak najbardziej tam idź. A może właśnie jakiś kiierunek związany z AI?

Edytowane przez Grouchy Smurf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 1.04.2025 o 15:31, eleniq napisał(a):

Czy jest coś takiego jak "psychotyczna struktura osobowości"? Bo ja to słyszałem bardziej o osobowości schizoidalnej i o zaburzeniu schizotypowym co najwyżej, jeśli mówimy o takich a la osobowościowych zaburzeniach podobnych do schizofrenii czy psychozy. 

Tak jest coś takiego. Struktura osobowości czy mówiąc inaczej poziom organizacji osobowości określa jak głęboka jest psychopatologia. Istnieją trzy struktury organizacji osobowości: neurotyczna, z pogranicza (borderline) oraz psychotyczna. Samo zaburzenie schizoidalne czy schizotypowe jest tu bardziej konkretnym stylem obronnym czy typem organizacji charakteru aniżeli jakąś konkretną strukturą osobowości. Na przykład osoba schizoidalna może funkcjonować na psychotycznym czy neurotycznym poziomie organizacji osobowości, jak i na poziomie z tzw. pogranicza nerwicy i psychozy (borderline). Tu dodam, że dość rzadko występuje tylko jeden konkretny styl obronny, raczej jest to mieszanka kilku cech różnych typów czy cech osobowości, które ze względu na występujące w nich mechanizmy obronne i nieakceptowalne bądź całkowicie nieumiejętne a nawet destrukcyjne "radzenie sobie" z lękiem uważane są za "patologiczne". Tak więc taka osoba schizoidalna funkcjonująca na poziomie neurotycznym będzie w dużo mniejszym stopniu oderwana od własnego ciała. Jej kontakt z własnym ciałem, uczuciami, własnymi prawdziwymi emocjami czy spontanicznymi i natychmiastowymi cielesnymi reakcjami na innych będzie znacznie lepszy, a na pewno w pewnym stopniu np. poprzez zmuszenie się do odgrywania konkretnych ról społecznych poskutkuje lepszym przystosowaniem i większą akceptacją przez innych. Osoba funkcjonująca na poziomie psychotycznym będzie o krok od całkowitego porzucenia ciała i własnych zahamowanych uczuć, będzie się też zastanawiać kim jest, jaka jest i gdzie są granice jej istnienia, ale wcale to nie znaczy, że osoba funkcjonująca na poziomie psychotycznym musi doświadczyć prawdziwej psychozy czy schizofrenii. Może, ale nie musi. Jeżeli nie będzie doświadczać przytłaczającej ilości lękorodnych sytuacji jej funkcjonowanie będzie znacznie lepsze, natomiast życie dalej będą upośledzać sztywne mechanizmy obronne i nieadaptacyjne przekonania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera jasna, komentarz wyżej mnie tak interesuje Ale wskoczy mi chyba za kilkadziesiątym przeczytaniem.

Autorze też podziwiam uzdolnienia. Widzę też trochę podobieństw między nami! Ale powiem że, jeśli jesteś w stanie iść w takie programowanie to chyba dobra opcja. Inne przyszłości zawody np może już wiadomo kto będzie kiedyś odpowiadał za rozwój ai sterowanie tym itp (niech ktoś lepiej to nazwie bo ja jestem ciemna). Oprócz tego zawody których nie wyprze ai, takie czysto fizyczne, nie muszą być ciężkie, kurier choćby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi