Skocz do zawartości
Nerwica.com

Normalizacja ciała po lekach SSRI

Fifko90

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Wpadłem w zaburzenia lękowe/nerwicowe i depresyjne w związku z moimi oczami. Powodem był niekoniecznie udany zabieg korekcji wzroku, ponieważ miałem dużą wadę +5,5 dioptrii w obu oczach, z czego lewe oko było niedowidzące. Obecnie sytuacja kształtuje się tak, że lewe oko jest lekko na plusie (+0,5), a po zaburzeniu akomodacji wynosi +1,5. Prawe oko ma -0,5, a po zakropieniu atropiną wyszło +0,5. W wyniku tego moje oczy zaczęły wariować, a korekcja okularowa niewiele pomagała. Mój mózg w pewien sposób zaadaptował się do chodzenia bez okularów, ale z okularami nie potrafił się zaadoptować. Czułem po prostu różnicę między lewym a prawym okiem.

Od maja 2023 roku zacząłem stosować leki SSRI i przerobiłem chyba wszystkie, oprócz escitalopramu. Miały one mocny wpływ na moje oczy, suchą skórę i suche oczy. Od listopada 2024 roku brałem także Xanax w dawkach 0,25-0,5 mg dziennie aż do końca stycznia. Po odstawieniu go nagle pojawiły się problemy z zasypianiem. W połowie lutego nagle odstawiłem wszystkie leki SSRI. Problemy zaczęły się po kilku dniach – moja skóra i włosy stały się dosłownie suche jak wióry, a na twarzy pojawiły się krosty. Mam pytanie z własnego doświadczenia – czy to mogą być skutki uboczne odstawienia leków? Ile czasu organizm potrzebuje na normalizację? Nie mogę pozwolić sobie na to, żeby moja cera była tak stale sucha, bo dobrze pamiętam, że wcześniej tego nie miałem. Nie interesują mnie żadne chemiczne środki nawilżające, muszę mieć naturalnie nawilżoną cerę, w tym włosy. Jak długo, według Twojego doświadczenia, trzeba czekać na normalizację?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi