Skocz do zawartości
Nerwica.com

Osobna kategoria ADHD/autyzm

minou

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Uważam, że przydałaby się osobna kategoria  ADHD/autyzm na forum.

Coraz więcej osób, dzieci i dorosłych, dostaje takie diagnozy, a ich wcześniejsze problemy typu nerwica czy depresja często okazują się następstwem nieleczonego i nierozpoznanego problemu.

Widzę, że na forum coraz więcej jest osób zdiagnozowanych z ADHD lub autyzmem, ale nie ma jednego miejsca, gdzie można by zebrać te wątki i wymieniać doświadczenia.

Sama mam AuDHD (połączenie ciężkiego ADHD i cech autystycznych) i aż do diagnozy leczyłam się na nerwicę i depresję. Okazało się, że zarówno nerwica i depresja są związane z nieleczonym AuDHD i odkąd mam diagnozę i dobrze dobrane leczenie, objawy pozostałych zaburzeń są pod kontrolą. Myślę, że ludzi takich jak ja, zdiagnozowanych w spektrum jako dorośli, jest dużo więcej. Są też rodzice, którzy właśnie dostali diagnozy dzieci i zastanawiają się, jak ich dorosłe życie może wyglądać. 
Osobny wątek pomógłby oddzielić kwestie zaburzeń psychicznych typu nerwica i depresja u osób poza tym

zdrowych, od tematu zaburzeń towarzyszących u osób z neuroatypowością. Jest to o tyle istotne, że leczenie nerwicy towarzyszącej ADHD, a nerwicy spowodowanej wystawieniem zdrowej osoby na ekstremalny stres (np mobbing) będzie się znacznie różnić, zarówno w kwestii wyboru leków jak i psychoterapii. Osobny wątek pomógłby w szerzeniu świadomości o różnych przyczynach zaburzeń psychicznych i potrzebie dostosowania leczenia do przyczyny pierwotnej, nie objawów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie raczej, kiedyś rzuciłem taką propozycje jednemu z adminów. Była próba wprowadzenia tego, to większości się nie spodobało (podobno) :P 

"Są pewne dawno temu ustalone subfora, ludzie się przyzwyczaili, nie ma co kombinować. Zaraz wiele osób stwierdziło, że to bez sensu."

Ale tez uważam, że powinno być, bo świadomość społeczna się zwiększa 

i to są tez poważne problemy i może ludzie chcieliby mieć jakieś miejsce gdzie mogą dyskutować na ten temat (terapie, strategie radzenia sobie) faktycznie leczenie u osób z ASD musi wyglądać inaczej niż u osób neurotypowych (przy współwystępujących innych zaburzeniach psychicznych) 

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi