Skocz do zawartości
Nerwica.com

Poranne lęki

Olek5567

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno są leki, które usuną objaw i stłumią poranne lęki, ale leki mają to do siebie, że budujemy na nie tolerancję i po czasie mogą przestać działać. Żeby się pozbyć lęków, musisz poznać ich przyczynę i ją wyeliminować. 
Może to być przyczyna fizyczna, np jakiś bezdech senny, coś z hormonami, przeminą materii, niezdrowy styl życia, np za mało snu, ciężkie jedzenie przed spaniem, brak ruchu i światła słonecznego, niedobory witamin (szczególnie wit D, wit z grupy B, magnez, cynk, kwasy omega 3).

Może to być też coś psychicznego i poranne lęki wiążą się np bezpośrednio z czymś o poranku, przymusem wstawania do nielubianej pracy, lub czymś bardziej ogólnym, stresem, depresją. 
Ja kiedyś miałam mocny atak nerwicy z lękami rano przez pracę. Nie sama praca, bo była przyjemna, ale to że musiałam wstawać bardzo wcześnie a dziecko budziło mnie w nocy, i że ja pierwsza otwierałam biuro i butik z cennymi rzeczami wchodząc ciemnym wejściem od podwórka i bałam się, że ktoś mnie napadnie. Musiałam zmienić pracę. To pomogło na te poranne lęki, ale nie na nerwicę samą w sobie i potem pojawiły się inne lęki. Dopiero znalezienie przyczyny moich skłonności nerwicowych i leczenie jej całkowicie usunęło lęki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.02.2025 o 11:02, Olek5567 napisał(a):

Czy komuś pomogły leki na poranne lęki?

obecnie przyjmuje najwyższa dawkę duloksetyny i pregabaliny a poranne lęki utrudniają mi normalne funkcjonowanie.

czy komuś dobrze dobrane leki pomogły i nie ma porannych lęków?

A ile czasu już bierzesz leki? 

Oczywiście że pomogły i to nie tylko na poranne ale ciągłe 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Szczebiotka napisał(a):

A ile czasu już bierzesz leki? 

Oczywiście że pomogły i to nie tylko na poranne ale ciągłe 

Podwyższaną dawkę miałam w połowie grudnia ale nie dało to żadnych efektów a wręcz przeciwnie..

pogorszenie ogólnie mam od września a na duloksetynie jestem od około dwóch lat.

po pogorszeniu miałam podniesione dawki, a teraz chyba będę mieć zmieniany lek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Olek5567 napisał(a):

Podwyższaną dawkę miałam w połowie grudnia ale nie dało to żadnych efektów a wręcz przeciwnie..

pogorszenie ogólnie mam od września a na duloksetynie jestem od około dwóch lat.

po pogorszeniu miałam podniesione dawki, a teraz chyba będę mieć zmieniany lek

Być może trzeba pomyśleć o zmianie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi