Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy onanizm szkodzi?

Verinia

Rekomendowane odpowiedzi

Cały czas gdzieś z tylu głowy mam to, że masturbacja szkodzi. Zabija motywację, energię. Dopamina skacze itd.

Nie wiem jak to działa, ale gdy tego nie robię, to czuję się znacznie lepiej. Czasem kusi, ale po prostu mi to szkodzi i nie wiem czy to taka wkrętka, czy faktycznie tak jest.

A jakie jest Wasze zdanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.11.2024 o 15:05, Verinia napisał(a):

Cały czas gdzieś z tylu głowy mam to, że masturbacja szkodzi. Zabija motywację, energię. Dopamina skacze itd.

Nie wiem jak to działa, ale gdy tego nie robię, to czuję się znacznie lepiej. Czasem kusi, ale po prostu mi to szkodzi i nie wiem czy to taka wkrętka, czy faktycznie tak jest.

A jakie jest Wasze zdanie?

Nadmierna masturbacja szkodzi czlowiekowi w 100%. Wiem po sobie jak będąc kiedyś uzalezionym.od niej postanowiłem przestać to robic i po kilku latach moje zycie stopniowo zmieniło sie o 180stopni na lepsze. Juz po paru dniach tak jak piszesz zauważyłem poprawę samopoczucia.

W dniu 27.11.2024 o 09:23, eleniq napisał(a):

Masturbacja u mężczyzn zapobiega włóknieniu ciał jamistych prącia i wystąpienia trwałej impotencji. 

Masturbacja nadmierna powoduje impotencje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Perłowy napisał(a):

Nadmierna masturbacja szkodzi czlowiekowi w 100%. Wiem po sobie jak będąc kiedyś uzalezionym.od niej postanowiłem przestać to robic i po kilku latach moje zycie stopniowo zmieniło sie o 180stopni na lepsze. Juz po paru dniach tak jak piszesz zauważyłem poprawę samopoczucia.

No ja jestem uzależniony bo nie mam z kim XXX. A na chęć nie pomaga nawet zmniejszone przez leki libido 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też biorę od dawna I dopiero po zaprzestaniu masturbacji potencja wrocila i mogłem czasami nawet 2 razy dziennie z kobietą to robić jak juz trafiła sie taka okazja i potrzeba. Błędne koło z tą masteurbacją. Walisz konia bo nie masz innego wyjścia a walenie konia zmniejsza szanse ze kogos poznasz a nawet jesli juz kogos poznasz to Ci nie stanie jesli to nie będzie Twoja ręka. I tak w kółko 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27 minut temu, Perłowy napisał(a):

Też biorę od dawna I dopiero po zaprzestaniu masturbacji potencja wrocila i mogłem czasami nawet 2 razy dziennie z kobietą to robić jak juz trafiła sie taka okazja i potrzeba. Błędne koło z tą masteurbacją. Walisz konia bo nie masz innego wyjścia a walenie konia zmniejsza szanse ze kogos poznasz a nawet jesli juz kogos poznasz to Ci nie stanie jesli to nie będzie Twoja ręka. I tak w kółko 

Robię to od dzieciństwa, na pewno od czasu jak miałem 5 lat. Pewnie dlatego jestem taki zamknięty na związek i mam niechęć do oddania swojej sfery intymnej komuś obcemu. Ale teraz to juz i tak za późno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, eleniq napisał(a):

Nawykowa i nadmierna to bym się nie o nawykową mi chodzi 

1 godzinę temu, eleniq napisał(a):

Nawykowa i nadmierna to bym się nie dziwił... 

O nawykową mi chodzi, dokładnie 

1 godzinę temu, Jurecki napisał(a):

Może masz poczucie winy że to jest złe. Ale to nie jest złe, to jest normalne. No chyba że to się robi 10 razy dziennie.

To stało sie normą, ale to nie oznacza ze jest normalne. Wystarczy mieć taki nawyk codziennie lub co 2 dni i to juz jest szkodliwe. Sam w to nie wierzylem dopóki nie postanowiłem przestać, choć to nie bylo latwe po kilkunastu latach robienia tego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi