Skocz do zawartości
Nerwica.com

Leki a noradrenalina

Emka123

Rekomendowane odpowiedzi

Hej brałam przez rok paroksetyne, która pomogła mi w zaburzeniach lękowych Niestety jej skutkiem ubocznym było sztywność mięśni i drżenie, które są również moim objawem somatycznym nerwicy i lek niestety je wzmagał.Ze względu na to po roku lekarka przepisała mi wenlaflaksyne, ktorą brałam prawie 2 miesiące, niestety wzmogła ona jeszcze bardziej drżenia niż paroksetyna.Przyczyny tego doszukuje się w wychwycie przez nie noradrenaliny.W następnym tygodniu mam wizytę u psychiatry, czy jest lek który nie wychwytuje noradrenaliny, bądź który robi to najmniej ? gdzieś przeczytałam, że esci ale nie jestem pewna.Dodam, że te drżenia wyłączają mnie z życia więc to dla mnie bardzo ważne.Oczywiście jestem przebadana neurologicznie i jestem pod tym względem całkowicie zdrowa.

Bardzo proszę o porady 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, Emka123 napisał(a):

czy jest lek który nie wychwytuje noradrenaliny,

Paroksetyna praktycznie nie oddziałuje na NA, także to na pewno nie jej wina. Escitalopram może wpływać na NA w podobnym stopniu jak paroksetyna i każdy inny SSRI, czyli jest to wpływ nie mający praktycznie znaczenia.

Inna sprawa, że wpływając lekiem na jeden neuroprzekaźnik dziwne żeby poziomy pozostałych samoistnie pozostały bez zmian. To jest układ połączony i wpływając na jeden, wpływamy pośrednio na wszystkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Badałaś poziom sodu, potasu, magnezu, wapnia, witaminy D3, kwasu foliowego, witaminy B12? Dbasz o odpowiednie nawodnienie (minimum 2 litry wody mineralnej dziennie) i podaż składników odżywczych (białko, węglowodany, zdrowe tłuszcze, witaminy, składniki mineralne)? Czasem pewne niedobory mogą świadczyć o takich objawach. Radzę zacząć od podstawowych, bardziej trywialnych rzeczy, zanim popadnie się w paranoję i zacznie zwalać całą winę o swoje złe samopoczucie na leki czy nawet samą "nerwicę".

Edytowane przez eleniq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Emka123 napisał(a):

Tak wiem bez konsultacji nic nie kombinuje, ale ona mówi, że w moim przypadku najlepsza jest paroksetyna

No ja uważam, że paroksetyna nie spowodowała tych objawów, ani ich nie nasiliła, bo to jest typowy lek sedujący. Ona nie ma śladu działania pobudzającego w jakiejkolwiek formie. To po prostu Twoja nerwica, a nie wina leku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej zrobię podstawowe badania, może rzeczywiście w czym innym jest rzecz.Czeka mnie powrót do paroksetyny.Mam nadzieję, że nie będzie wkręcać się tak długo jak na początku bo to był horror.Czyli paroksetyna w swoich skutkach ubocznych nie powoduje drżenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi