Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy można mieć "niewidoczny" autyzm?

MiśMały

Rekomendowane odpowiedzi

Leczę się psychiatrycznie od kilkunastu lat. Leczenie w ogóle nie przynosi żadnych rezultatów, co ciekawe generuje ono inne objawy psychiatryczne. 

Jestem odmienny pod każdym względem. Mam nietypowe schematy myślenia, postępowania, takie jak osoby ze spektrum. Do tego masę dziwactw.

Rozmawiałem z różnymi psychologami na temat moich problemów i powiedzieli, że w rozmowie w ogóle nie widać we mnie spektrum, lecz gdy wyjawiłem im jak myślę, jak postępuję i jak czuję, to mówili, że jestem jak typowy autystyk. Zalecili wizytę w poradni dla autystyków.

Poruszałem kilka razy ten temat z moją wieloletnią psychiatrą i kategorycznie wykluczyła u mnie spektrum, nawet gdy powiedziałem jej o swoim myśleniu i postępowaniu. Powiedziała, że nie mogę mieć spektrum, bo jestem "ciepły". Nie wiem jak to interpretować.

Oglądałem trochę filmików o osobach ze spektrum i po niektórych faktycznie widać spektrum, bo mieli specyficzną intonację głosu lub sposób wypowiedzi. Natomiast wiele osób wypowiada się w pełni normalnie i kompletnie nie widać u nich żadnej dziwności lub innej nietypowości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość osób z ASD ma niewidoczny autyzm, bo te osoby widzą od dzieciństwa, że nie pasują do społeczeństwa, a to z kolei prowadzi do charakterystycznego u osób ze spektrum "maskowania". Czyli osoba z ASD zaczyna się zachowywać jak osoba neurotypowa (zaczyna uczyc sie jak reagować w określonych sytuacjach, zachowywać się aby podpasowac pod społeczeństwo. To z kolei sprawia, że po takiej osobie nie widać autyzmu/aspergera)

Najlepiej pójdź na pełną diagnostykę, czyli MMPI-2 + wywiad u psychologa specjalizującego się w diagnozie ASD. 

Jeżeli diagnoza się potwierdzi to rozpocznij terapie u psychoterapeuty specjalizującego się w autyźmie. 

To dziwne, że twoja psychiatra wypowiada się w ten sposób, na dodatek kategoryzując cie według stereotypów zimnego autystyka.

Diagnozą autyzmu zajmuje się psycholog 🙂 nie psychiatra

Niestety specjaliści dalej mało wiedzą o ASD, więc ważne jest aby kierować się tym co mówi specjalista kompetentny w tym temacie, a nie posiadający "wiedzę ogólną" 

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój największy problem, to nieudolność w nawiązywaniu a szczególnie w podtrzymywaniu znajomości. 

Kompletnie nie umiem smalltalków ani nie potrafię rozmawiać o bzdurach. Umiem tylko rozmawiać na konkretne tematy.

Ciągle praktykuję też mimowolny ghosting. Nie umiem więc pierwszy inicjować kontaktu i są ciągle dąsy o to, że pierwszy sam się nigdy nie odezwę. Będę szczery, dla mnie to nie problem nie odzywać się do kogoś kilka miesięcy, zwyczajnie nie odczuwam potrzeby kontaktu i wolę jak ktoś zaczepia.

Przez moją szajbę rozpadła się kilkunastoletnia znajomość.

Identycznie miałem w moim związku. Na początku byłem mocno zaobsorbowany nową osoba, ale po czasie znowu zacząłem robić ghostingi. Dostawałem kilkakrotnie ultimatum, że mam się pierwszy też odzywać i to była dla mnie udręka, gdyż musiałem się zmuszać do smalltalków.

Związek się po latach rozpadł i znowu praktykuję ghosting totalny, czyli pierwszy nie odzywam się, tylko wtedy gdy ex pierwszy się odezwie.

Czy to da się wyleczyć? Nie wiem.

Edytowane przez MiśMały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, MiśMały napisał(a):

Leczę się psychiatrycznie od kilkunastu lat. Leczenie w ogóle nie przynosi żadnych rezultatów, co ciekawe generuje ono inne objawy psychiatryczne. 

Jestem odmienny pod każdym względem. Mam nietypowe schematy myślenia, postępowania, takie jak osoby ze spektrum. Do tego masę dziwactw.

Rozmawiałem z różnymi psychologami na temat moich problemów i powiedzieli, że w rozmowie w ogóle nie widać we mnie spektrum, lecz gdy wyjawiłem im jak myślę, jak postępuję i jak czuję, to mówili, że jestem jak typowy autystyk. Zalecili wizytę w poradni dla autystyków.

Poruszałem kilka razy ten temat z moją wieloletnią psychiatrą i kategorycznie wykluczyła u mnie spektrum, nawet gdy powiedziałem jej o swoim myśleniu i postępowaniu. Powiedziała, że nie mogę mieć spektrum, bo jestem "ciepły". Nie wiem jak to interpretować.

Oglądałem trochę filmików o osobach ze spektrum i po niektórych faktycznie widać spektrum, bo mieli specyficzną intonację głosu lub sposób wypowiedzi. Natomiast wiele osób wypowiada się w pełni normalnie i kompletnie nie widać u nich żadnej dziwności lub innej nietypowości.

Część @MiśMały,

Zostałem zdiagnozowany dopiero w wieku 30+ a przez ok. cztery lata rozpoznawano u mnie zaburzenia osobowości różnego rodzaju. Badanie wykonałem prywatnie i bez skierowania. Ówczesny psycholog obiecywał wykonać testy na zespół Aspergera lub autyzm ale tego nie zrobił. Stąd ja wykonałem badania samodzielnie. U mojego młodszego brata również przez pierwsze lata nie rozpoznano zespołu Aspergera. Dopiero moja diagnoza to zmieniła.

Wcześniej czułem że jestem inny ale próbowałem się dostosować. Nigdy nie wpadłem na to aby powiedzieć o moich trudnościach rodzicom. 

Życzę Ci miłego dnia, 

Pozdrawiam John

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, johnn napisał(a):

Zostałem zdiagnozowany dopiero w wieku 30+ a przez ok. cztery lata rozpoznawano u mnie zaburzenia osobowości różnego rodzaju. Badanie wykonałem prywatnie i bez skierowania. Ówczesny psycholog obiecywał wykonać testy na zespół Aspergera lub autyzm ale tego nie zrobił. Stąd ja wykonałem badania samodzielnie.

Co Ci dala ta diagnoza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój największy problem, to nieudolność w nawiązywaniu a szczególnie w podtrzymywaniu znajomości. 

Ja mam ASD i tak samo mam problem z podtrzymywaniem znajomosci. A nawiązywanie przeciwnie, przychodzi mi z bardzo dużą łatwością (no ale dużo to nie daje ....)

Ciągle praktykuję też mimowolny ghosting. Nie umiem więc pierwszy inicjować kontaktu i są ciągle dąsy o to, że pierwszy sam się nigdy nie odezwę. Będę szczery, dla mnie to nie problem nie odzywać się do kogoś kilka miesięcy, zwyczajnie nie odczuwam potrzeby kontaktu i wolę jak ktoś zaczepia.

Przez moją szajbę rozpadła się kilkunastoletnia znajomość.

Identycznie miałem w moim związku. Na początku byłem mocno zaobsorbowany nową osoba, ale po czasie znowu zacząłem robić ghostingi. Dostawałem kilkakrotnie ultimatum, że mam się pierwszy też odzywać i to była dla mnie udręka, gdyż musiałem się zmuszać do smalltalków.

Czy to da się wyleczyć? Nie wiem.

A co jest u ciebie przyczyną tego ghostingu? Bo też go praktykuje, ale u mnie to wynika z lęku przed odrzuceniem, lęku przed zaangażowaniem się w relacje. A u ciebie jak to wygląda?

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nie ma tych problemów. Ja mam tak, że każda osoba mi się bardzo szybko jakby nudzi gdy ją poznam i z tego powodu nie odczuwam potrzeby podtrzymania kontaktu jeśli chodzi o moją stronę.

Co ciekawe zależy mi na tej osobie i ją lubię i chcę by mi ona zawracała gitarę. Jeśli druga strona inicjuje kontakt, to jej nie olewam i z nią normalnie gadam. 

Jest to mocno pokręcone, ale nie umiem sobie z tym poradzić.

Randki też wyglądają u mnie kiepsko. Potrafię się kimś zaabsorbować, po czym na drugi czy trzeci dzień popełnić ghosting, bo tracę zainteresowane daną osobą. Wcale nie jest to rozczarowanie kimś czy że ktoś jest nudny. Po prostu nie potrafię przejść do kolejnego etapu poznawania się i podtrzymania znajomości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, MiśMały napisał(a):

Jakie badania robiłeś w tym kierunku? Na pewno będę chciał zrobić MMPI2

Udałem się do specjalistycznej  placówki w celu wykonania diagnozy. Z trzema różnymi specjalistami.

Ok. dwa lata wcześniej wykonano test MMPI2. Dla psychologow nie było to pomocne. Takie miałem odczucia. 

18 godzin temu, bei napisał(a):

Co Ci dala ta diagnoza?

Rentę i niepełnosprawność. Nie rozwiązało to moich trudności. Dla innych osób autystycznych to jest bardziej pomocne.

Moim zdaniem powinno przeprowadzić się kolejne badania ale nikogo to interesuje. Leczą mnie jak umią a nie jak mi potrzeba. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi