Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy to oznacza opóźnienie intelektualne?

antoni97

Rekomendowane odpowiedzi

Prosiłbym o szczerą odpowiedź na pytanie czy to, że wielu wielu rzeczy dowiedziałem się/nauczyłem się później niż inni to czy to oznacza opóźnienie intelektualne?

No później nauczyłem się odczytywać godziny z zegara, wiązać buty, pór roku, miesięcy, no dużo by tu wymieniać. Też później poznałem swoją datę i miejsce urodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, antoni97 napisał(a):

Prosiłbym o szczerą odpowiedź na pytanie czy to, że wielu wielu rzeczy dowiedziałem się/nauczyłem się później niż inni to czy to oznacza opóźnienie intelektualne?

No później nauczyłem się odczytywać godziny z zegara, wiązać buty, pór roku, miesięcy, no dużo by tu wymieniać. Też później poznałem swoją datę i miejsce urodzenia.

Nie.

Życzę Ci miłego dnia,

John

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, antoni97 napisał(a):

Ja do dziś nie jestem ekspertem od odczytywania godziny na wskazówkowym a i wiązać buty nauczyłem się dopiero gdzieś w wieku 10 lat(w tym wieku zdarzało mi się nawet sikać w łóżku). Moje IQ ponad 100 więc głąbem nie jestem.

A samo to, że ładnie sformułowałeś swoje pytanie świadczy, że twoje IQ jest w normie.

Edytowane przez Grouchy Smurf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.10.2024 o 17:58, antoni97 napisał(a):

Później od kogo? Kto to są ci inni? Co to właściwie znaczy później??? Bo dzieci zwykle uczą się we własnym tempie, jest to bardzo różnie. Myślisz, że randomowi użytkownicy Forum stwierdzą u Ciebie upośledzenie intelektualne lub jego brak na podstawie jednego zdania, że czegoś tam nauczyłeś się później w swoim rozumieniu? Ale jednak się nauczyłeś. Żeby stwierdzić upośledzenie umysłowe to chyba trzeba wykonać jakieś testy na inteligencję.

Ps. na własnym przykładzie - wszystkiego nauczyłem się później niż mój brat, rodzice zawsze nad tym ubolewali, że jestem niedorobiony. Nie jestem upośledzony intelektualnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Dryagan napisał(a):

Później od kogo? Kto to są ci inni? Co to właściwie znaczy później??? Bo dzieci zwykle uczą się we własnym tempie, jest to bardzo różnie. Myślisz, że randomowi użytkownicy Forum stwierdzą u Ciebie upośledzenie intelektualne lub jego brak na podstawie jednego zdania, że czegoś tam nauczyłeś się później w swoim rozumieniu? Ale jednak się nauczyłeś. Żeby stwierdzić upośledzenie umysłowe to chyba trzeba wykonać jakieś testy na inteligencję.

Ps. na własnym przykładzie - wszystkiego nauczyłem się później niż mój brat, rodzice zawsze nad tym ubolewali, że jestem niedorobiony. Nie jestem upośledzony intelektualnie.

Trochę przesadziłem, ale według mnie mnie moi rówieśnicy te wymienione przeze mnie przykłady załapali szybciej ode mnie. Ale masz rację, najważniejsze że się w końcu nauczyłem. Nie mam upośledzenia intelektualnego, tylko uważam że to dziwne że przepuszczali mnie do następnej klasy mimo, że nie umiałem tylu rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, antoni97 napisał(a):

Nie mam upośledzenia intelektualnego, tylko uważam że to dziwne że przepuszczali mnie do następnej klasy mimo, że nie umiałem tylu rzeczy.

To Twoja subiektywna ocena. Widocznie miałeś odpowiednią wiedzę i umiejętności. Zresztą tak jak napisał nasz admin każdy ma swoje tempo rozwoju indywidualne. Mój syn zaczął składać zdania i mówić płynnie w wieku 3 lat. Moja pediatra słysząc go na wizycie chciała go skierować do logopedy. Powiedziałam jej, że w domu widzę postęp i czułam, że lada chwila się rozgada a byłam lękowa matka jednak w tamtym momencie postawiłam na rozsądek. I rzeczywiście tak się stało, za miesiące buzia mu się nie zamykała. Zastanawiam mnie co innego. Dlaczego twoje poczucie wartości jest tak niskie. Dlaczego w siebie nie wierzysz???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Melodiaa napisał(a):

To Twoja subiektywna ocena. Widocznie miałeś odpowiednią wiedzę i umiejętności. Zresztą tak jak napisał nasz admin każdy ma swoje tempo rozwoju indywidualne. Mój syn zaczął składać zdania i mówić płynnie w wieku 3 lat. Moja pediatra słysząc go na wizycie chciała go skierować do logopedy. Powiedziałam jej, że w domu widzę postęp i czułam, że lada chwila się rozgada a byłam lękowa matka jednak w tamtym momencie postawiłam na rozsądek. I rzeczywiście tak się stało, za miesiące buzia mu się nie zamykała. Zastanawiam mnie co innego. Dlaczego twoje poczucie wartości jest tak niskie. Dlaczego w siebie nie wierzysz???

Pewnie dlatego, że moi rodzice na wszystko mi pozwalali. Pewnie nie przyszło im na myśl, że nie zdawałem sobie z tego sprawy jako dziecko że to że nic nie robię tylko ciągle się bawię czy oglądam bajki to tak negatywnie wpłynie na moje dorosłe życie. Według mnie mogli mi zabrać zabawki i wyłączyć bajki i uczyć robić różne prace domowe itp. Co z tego, że nie chciałem!

I jeszcze coś: za bardzo przyczepilem sie tego mojego niskiego wyniku IQ kiedys z poradni. Uważam, że ma ono duże znaczenie w życiu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi