Skocz do zawartości
Nerwica.com

ADHD?

Wrwsw

Rekomendowane odpowiedzi

tylko dopiero 8.11 do tego czasu musze się koncentrować ... a to ciężkie.... i jeszcze to oczekiwanie:( w nadziei na to, że to faktycznie ADHD i problem się rozwiąże dzięki lekom:(

Strasznie ciężko mi się skoncentrować, a studiuje prawo. Jestem podłamany, może ktoś ma jakieś rady, słowa wsparcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, Wrwsw napisał(a):

Załatwione. Będę miał powtórzone badanie na ADHD tym razem w formie wywiadu  u mojego poprzedniego (bardzo kompetentnego) psychologa. Żeby mieć 100% jasność i zamknąć ten rozdział. 

Tylko wywiad? A testy neuropsychologiczne to pies? 

Godzinę temu, Wrwsw napisał(a):

tylko dopiero 8.11 do tego czasu musze się koncentrować ... a to ciężkie.... i jeszcze to oczekiwanie:( w nadziei na to, że to faktycznie ADHD i problem się rozwiąże dzięki lekom:(

Strasznie ciężko mi się skoncentrować, a studiuje prawo. Jestem podłamany, może ktoś ma jakieś rady, słowa wsparcia?

Problemy z koncentracją mogą wynikać też z niedoboru snu. Wysypiasz się? Ja bym proponował higienę snu. No leki mogą pomóc w zwiększeniu czujności, koncentracji i funkcji poznawczych, ale tylko wtedy kiedy są odpowiednio dobrane oczywiście. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

53 minuty temu, eleniq napisał(a):

Tylko wywiad? A testy neuropsychologiczne to pies? 

Pytałem o moxo, ale odpisała "bez porządnego wywiadu nic nam to nie da"

Czyli zaczynamy od testu diva-5, a potem uzgodnimy. Ona przeprowadza masę diagnoz adhd, wiec jej ufam, że wie co robi. Jeśli to ADHD, to problem rozwiązany. Jeśli nie, to mam problem🤷‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, eleniq napisał(a):

Jak to?

Bo na to są bardzo skuteczne leki podnoszące poziom dopaminy po których ludziom wręcz odmienia się życie.

A jeżeli przyczyna leży gdzie indziej to dogrzebanie się do niej będzie bardzo ciężkie i wręcz nie widzę żadnego rozwiązania🤷‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, Wrwsw napisał(a):

Bo na to są bardzo skuteczne leki podnoszące poziom dopaminy po których ludziom wręcz odmienia się życie.

A jeżeli przyczyna leży gdzie indziej to dogrzebanie się do niej będzie bardzo ciężkie i wręcz nie widzę żadnego rozwiązania🤷‍♂️

Problemy z dopaminą towarzyszą nie tylko ADHD. Tak naprawdę zakres zastosowań leków dopaminergicznych w teorii zdaje się być naprawdę szeroki. Choć z doświadczenia wiem, że psychiatrzy w dużej mierze leczą pacjentów na podstawie schematów. 

Mi np. żadna psychoterapia nie przyniosła trwałej poprawy. Później i tak wszystko wracało. Farmakoterapia mi w tym momencie niesamowicie pomaga i mniej mnie obciąża fizycznie i psychicznie od psychoterapii. Poza tym moje objawy wskazywały bardziej na podłoże biologiczne niż psychologiczne. Żadna psychoterapia nie pomoże, jeśli biochemia mózgu jest endogennie zaburzona.

Edytowane przez eleniq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, eleniq napisał(a):

Problemy z dopaminą towarzyszą nie tylko ADHD. Tak naprawdę zakres zastosowań leków dopaminergicznych w teorii zdaje się być naprawdę szeroki. Choć z doświadczenia wiem, że psychiatrzy w dużej mierze leczą pacjentów na podstawie schematów. 

Mi np. żadna psychoterapia nie przyniosła trwałej poprawy. Później i tak wszystko wracało. Farmakoterapia mi w tym momencie niesamowicie pomaga i mniej mnie obciąża fizycznie i psychicznie od psychoterapii. Poza tym moje objawy wskazywały bardziej na podłoże biologiczne niż psychologiczne. Żadna psychoterapia nie pomoże, jeśli biochemia mózgu jest endogennie zaburzona.

No wiesz, ale jak jest stwierdzone ADHD to chociaż jest jasność, że problem jest z dopaminą i stosuje się metylofenidat, a inaczej to można tylko strzelać np. w bupriopon. Nie wiem jak inni psychiatrzy, ale moja psychiatra nie przepisze mi metylofenidatu bez diagnozy ADHD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Wrwsw napisał(a):

Jeśli to ADHD, to problem rozwiązany

Nie masz, bo metylofenidatu nawet przy diagnozie ADHD NIE PRZEPISUJE SIĘ na stałe. Zresztą metylo nie jest jedynym lekiem stosowanym w ADHD, inna sprawa, ze aktualnie i tak metylo jest nie do kupienia 🙃 i tak będzie jeszcze przez jakiś czas.

Lek jest aktualnie od dawna na liście leków zagrożonych brakiem dostępności. Zdarzają się cząstkowe dostawy, ale nie pokrywające zapotrzebowania i tak, jest to oficjalny komunikat Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektora Farmaceutycznego.

Także jeśli liczysz na magiczną tableteczkę, która rozwiąże Twoje problemy, to sorry, ale nie w najbliższym czasie.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Metylofenidat stanowi element kompleksowego programu leczenia zespołu nadpobudliwości ruchowej z deficytem uwagi (ADHD) u dzieci w wieku ≥6 lat i dorosłych, w przypadkach, gdy inne sposoby postępowania terapeutycznego nie są wystarczająco skuteczne.Rozpoznanie powinno być stawiane zgodnie z aktualnymi kryteriami DSM lub wytycznymi ICD. Wyboru odpowiedniej postaci leku należy dokonać w oparciu o indywidualne wskazania i w zależności od wymaganego czasu działania farmakologicznego.

Rozpoznanie ADHD u osób dorosłych powinno obejmować ustrukturyzowany wywiad z pacjentem, w celu określenia aktualnych objawów. Warunkiem jest stwierdzenie występowania ADHD w dzieciństwie, które należy ustalić retrospektywnie (na podstawie dokumentacji pacjenta lub, jeśli nie jest ona dostępna, na podstawie odpowiednich i ustrukturyzowanych narzędzi/wywiadów). Rozpoznanie może zostać postawione, jeśli występuje umiarkowane lub ciężkie upośledzenie funkcjonowania w ≥2 obszarach (np. funkcjonowanie społeczne, związane z nauką i/lub zawodowe) wpływające na kilka aspektów życia danej osoby.

Bezpieczeństwo i skuteczność długotrwałego stosowania metylofenidatu nie zostało ocenione w kontrolowanych badaniach klinicznych. Leczenie nie powinno być bezterminowe. Zwykle można je przerwać podczas okresu dojrzewania lub po jego zakończeniu. Pacjenci poddawani długotrwałemu leczeniu (>12 mies.) muszą być monitorowani, zgodnie z odpowiednimi wytycznymi. Należy monitorować stan układu sercowo-naczyniowego, rozwój psychofizyczny, masę ciała, apetyt, pojawienie się lub nasilenie wcześniej istniejących zaburzeń psychicznych. Zaburzenia psychiczne, na które należy szczególnie uważać to m.in.: tiki ruchowe i wokalne, zachowania agresywne i wrogie, pobudzenie, lęk, depresja, psychoza, mania, urojenia, drażliwość, brak spontaniczności, wycofanie i nadmierna perseweracja. W przypadku podawania metylofenidatu >12 mies. należy także okresowo weryfikować zasadność dalszego leczenia, podejmując próby przerwania leczenia, aby określić funkcjonowanie pacjenta bez farmakoterapii. Zaleca się, aby metylofenidat był odstawiany co najmniej 1 ×/rok, aby ocenić stan kliniczny. Poprawa może utrzymywać się zarówno podczas okresowego, jak i trwałego odstawienia.

Metylofenidat stosowany w standardowych dawkach może powodować objawy psychotyczne (omamy wzrokowe, czuciowe, słuchowe oraz urojenia) lub objawy manii u pacjentów bez epizodów psychozy lub manii w wywiadzie. U pacjentów leczonych metylofenidatem odnotowano wystąpienie zachowań agresywnych (leki stymulujące mogą powodować pojawienie się lub nasilanie agresji), stany lękowe, pobudzenia, napięcia lub nasilenie już istniejących takich stanów, powstawanie nowych lub zaostrzenie już występujących tików ruchowych i werbalnych. W niektórych przypadkach wystąpienie stanów niepokoju prowadziło do przerwania leczenia. U pacjentów z psychozą podawanie metylofenidatu może zaostrzyć objawy zaburzeń zachowania i myślenia. Zgłaszano też pogorszenie stanu pacjenta w przebiegu zespołu Tourette’a.

Przed rozpoczęciem leczenia lekami stymulującymi, należy zbadać pacjentów pod kątem istniejących zaburzeń psychicznych oraz zebrać wywiad rodzinny w kierunku zaburzeń psychicznych, a także tików i zespołu Tourette’a, a w przypadku współistniejących objawów depresji, ustalić ryzyko choroby afektywnej dwubiegunowej poprzez szczegółowy wywiad psychiatryczny, obejmujący wywiad rodzinny w zakresie przypadków samobójstw, choroby afektywnej dwubiegunowej i depresji. Pacjenci leczeni metylofenidatem powinni być ściśle monitorowani: pod kątem pojawienia się lub nasilenia zachowań agresywnych lub wrogości – na początku leczenia oraz po każdej zmianie dawki, a następnie przynajmniej 1 ×/6 mies. i podczas każdej wizyty kontrolnej; pod kątem pojawienia się lub nasilenia tików oraz zaostrzenia stanów lękowych, pobudzenia, napięcia – podczas każdej zmiany dawkowania, a następnie przynajmniej 1 ×/6 mies. lub podczas każdej wizyty kontrolnej; pod kątem objawów choroby afektywnej dwubiegunowej – po każdorazowej zmianie dawkowania i następnie przynajmniej 1 ×/6 mies. i podczas każdej wizyty kontrolnej. W przypadku pojawienia się lub nasilenia zaburzeń psychicznych, metylofenidat powinien być stosowany tylko, gdy korzyści przeważają nad ryzykiem; może być wskazane zaprzestanie leczenia, wystąpienie objawów maniakalnych lub psychotycznych, może powodować konieczność przerwania leczenia. U pacjentów, u których występują zmiany zachowania w kierunku agresywnych, należy rozważyć dostosowanie schematu leczenia lub konieczność przerwania leczenia. Pacjentów, u których w trakcie leczenia pojawią się myśli i zachowania samobójcze, należy natychmiast zbadać, konieczne może być leczenie podstawowego problemu psychicznego, należy także rozważyć ewentualne przerwanie podawania metylofenidatu. Należy szczególnie uważnie monitorować stan kliniczny pacjentów, u których stwierdza się współistniejącą chorobę afektywną dwubiegunową (zwłaszcza nieleczoną), ze względu na możliwość wystąpienia u nich epizodu mieszanego/maniakalnego.

Metylofenidatu nie należy stosować w zapobieganiu stanom fizjologicznego zmęczenia lub do ich leczenia.

Pacjentów powinno się ściśle monitorować pod kątem ryzyka pozorowanego lub niewłaściwego stosowania, bądź nadużywania metylofenidatu, należy zachować ostrożność w przypadku osób niestabilnych emocjonalnie i/lub ze stwierdzonym uzależnieniem od alkoholu lub leków. Przewlekłe nadużywanie może prowadzić do rozwoju tolerancji i znacznego uzależnienia psychicznego z towarzyszącymi zaburzeniami zachowania, włącznie z epizodami psychotycznymi. W przypadku pacjentów o dużym ryzyku nadużywania substancji, należy rozważyć leczenie inne niż pobudzające.

Należy uważnie monitorować stan kliniczny pacjenta w czasie odstawiania leku, ponieważ przerwanie jego podawania może ujawnić depresję, jak również przewlekłą nadaktywność. Niektórzy pacjenci mogą wymagać długotrwałych badań kontrolnych. Przerwanie podawania leku, w przypadku jego nadużywania, może spowodować ciężką depresję, dlatego w takich przypadkach zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności.

Metylofenidat może powodować fałszywie dodatnie wyniki testów laboratoryjnych na obecność amfetaminy. W szczególności dotyczy to immunologicznych testów przesiewowych. Lek ten może być powodem dodatniego wyniku testu antydopingowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Nie masz, bo metylofenidatu nawet przy diagnozie ADHD NIE PRZEPISUJE SIĘ na stałe. Zresztą metylo nie jest jedynym lekiem stosowanym w ADHD, inna sprawa, ze aktualnie i tak metylo jest nie do kupienia 🙃 i tak będzie jeszcze przez jakiś czas.

Lek jest aktualnie od dawna na liście leków zagrożonych brakiem dostępności. Zdarzają się cząstkowe dostawy, ale nie pokrywające zapotrzebowania i tak, jest to oficjalny komunikat Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektora Farmaceutycznego.

Także jeśli liczysz na magiczną tableteczkę, która rozwiąże Twoje problemy, to sorry, ale nie w najbliższym czasie.

Przerwy są zalecane ale nie każdy psychiatra nawet o tym pamięta. Co wg Ciebie znaczy przepisanie na stale? Jest do kupienia bo w są apteki w których jeszcze coś jest.

22 godziny temu, eleniq napisał(a):

Problemy z koncentracją mogą wynikać też z niedoboru snu.

Myślę że z miliona rzeczy...

W dniu 23.10.2024 o 21:19, Wrwsw napisał(a):

Hmmm do nauki to studenciaki jeszcze coś innego używają:) hehe

Rada to zacznij się tym martwić jak będziesz zagrożony, wyjdzie na zdrowie:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się ostatnio nad jedną kwestią.....

Leki na ADHD zwiększają poziom noradrenaliny i dopaminy.

U mnie sytuacja wygląda tak, że do tej pory źle reagowałem na leki, które dawały taki "zastrzyk noradrenaliny", jak np. wenlafaksyna na max dawce czy nawet klomipramina. Leki aktywizujące jak np. arypiprazol - to samo.

Może to wyklucza ADHD? Co sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproś lekarza o to, co chcesz dostać.

Próbuj i oceniaj.

Kompleksowa diagnostyka ADHD jest praktykowana, z limitem czasowym, podzielona na 3 etapy, nie uzupelnianie kwestionariusza w domu.

Różnica? Żadna.

Można dodatkowo zrobic MRI, EEG u nas? Może coś wykazać, ale nie musi, zbyt dużo zmiennych.

Na mnie kiedyś bupropion też działał niekorzystnie, i to bardzo, gdzie większości populacji rzuca się go jako pomoc w rzucaniu uzależnienia od nikotyny ;((((

Metylofenidat? Póki co bardzo korzystnie. Spokój, wyhamowany "wewnętrzny dialog", jeżeli można tak to nazwać...

Dużo, dużo więcej się dzieje, kluczem do tego wszystkiego jest Twoja reakcja na stymulanty.

Powinny na początku stosowania sprawiać, że masz "ciszę", potrafisz się bez problemu skupić na trywialnej czynności, a chcąc tworzyć zawiłe, skomplikowane rozkminy które zahaczają o milion dziedzin, łapać się na tym że umiesz tylko coś robić, nie masz chwilowo dostępu do intelektu.

Mam w swoim otoczeniu trochę osób z ADHD i każde z nich ma takie wstepne doswiadczenia z MPH (chyba ze stosowales jakies silne stymulanty w przeszlosci, efekt moze byc inny).

Niektorzy nie daja rady bo ten "brain fog" sprawia, że nie czuja sie soba, tracą z lotu swoją spontaniczność, umiejętność łączenia kropek z niestandardowy sposób. Poczucie utraty tożsamości siada ostro.

Też tego doświadczyłem, przy pierwszych dawkach 10mg insta, plus smiertelna powaga, od razu tesknilem za ta czescia siebie. Teraz po kilku dniach stosowania 20 mg ER/XR/CR/MR, jakkolwiek by sie to nie nazywalo, jest inaczej, blok intelektualny zanika, ale flow myśli nie jest juz niemozliwy do kontrolowania :D

Może będzie okej, oby, mam juz dosc żąglerki lekami.

W dniu 24.10.2024 o 09:22, acherontia styx napisał(a):

TBH mozna go bez problemu nabyc w całej Polsce.

To jak długo będzie stosowany zależy od efektów terapii której poddaje się pacjent, nie ma przeciwskazań do długotrwałego stosowania, a jego skutki są tylko korzystne wg badań :D
A traktowanie metylofenidatu i lisdeksamfetaminy niczym fentanylu w Polsce tylko odzwierciedla poziom zacofania i niedoinformowania organów, ktore powinny specjalizować się w danej dziedzinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, mpq1671 napisał(a):

Kompleksowa diagnostyka ADHD jest praktykowana, z limitem czasowym, podzielona na 3 etapy, nie uzupelnianie kwestionariusza w domu.

Różnica? Żadna.

Czyli uważasz, że uzupełnianie kwestionariusza samemu w domu nie robi różnicy? Od tej divy, która jest wypełniana przez specjalistę? Czy na pewno pacjent jest w stanie wszystko poprawnie wyinterpretować (?) Bo tak naprawdę ciężko samemu wszystko ocenic

jak narazie to ja myślę o diagnozie, a nie lekach XDD

A ty co uważasz na ten temat @acherontia styx? diva-5 przez specjalistę i samemu da takie same wyniki? I reszta oczywiście :P, jeżeli ktoś może chce się wypowiedzieć na ten temat :P  

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Ciekawe... w dużym mieście wojewódzkim aktualnie jest dostępny w 1 aptece 🤣 to jest ta Twoja bezproblemowa dostępność?

image.thumb.png.061e07d30cee5850e0890b37bc0b161d.png

No tak szczerze, nie pamiętam żeby kiedyś było inaczej, zawsze Tylko w dużych miastach i zawsze po ostatnich sztukach w 1-3 aptekach :D вот такая жизнь 

19 godzin temu, Wrwsw napisał(a):

zastanawiam się ostatnio nad jedną kwestią.....

Leki na ADHD zwiększają poziom noradrenaliny i dopaminy.

U mnie sytuacja wygląda tak, że do tej pory źle reagowałem na leki, które dawały taki "zastrzyk noradrenaliny", jak np. wenlafaksyna na max dawce czy nawet klomipramina. Leki aktywizujące jak np. arypiprazol - to samo.

Może to wyklucza ADHD? Co sądzicie?

Nie e e absolutnie niektórzy choć to mniejszość źle reagują na metylo i dostają zaraz ci napiszę żeby nie przekręcić 

Tak atomoksetyne np. pewnie jeszcze jakies

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tydzień diagnoza....

Ja dalej stoję przed pytaniem ADHD czy nie :(

Widzę, że metody psychologiczne na koncentrację są bardzo ograniczone dla mnie i na początku mogą pomoc, ale na dłuższą metę nie pomagają. Kończą mi się pomysły.....

Mam ogromną nadzieję aby mieć kiedykolwiek szanse na wyczerpanie swojego pełnego potencjału. Taką szanse dostają osoby z ADHD, którzy nie byli wcześniej zdiagnozowani. Jak nie mam ADHD to raczej stymulanty mi nie pomogą i nie widzę w ogóle żadnego wyjścia z tej sytuacji. To jest dla mnie bardzo ciężkie i przykre

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich doświadczeń wynika, że jeśli ktoś ma ADHD, to po prostu to wie, jeśli tylko pozna typowe objawy i je u siebie rozpozna.
Mi w teście DIVA wyszło ciężkie ADHD, ale… ono mi nie przeszkadza! To, co jest wyzwaniem na codzień, to cechy autystyczne, które wg badania nie były wystarczająco silne, żeby wdrożyć diagnostykę autyzmu. Do tego niektóre moje odpowiedzi z DIVY wynikały z niezrozumienia pytania i razem z lekarzem przeanalizowaliśmy odpowiedzi. W wielu przypadkach odpowiedź typu „nie występuje” była błędna i wynikała z nieporozumienia.

Ja też musiałam wypełnić DIVA sama, bo moja mama nie żyje, ojciec mieszka za granicą odkąd miałam 2 lata, a siostra dużo starsza wyprowadziła się z domu jak miałam kilka lat. Pomimo tego, wyniki były jednoznaczne. Moja mama nie mogła wypełnić testu, ale pamiętam jej bezradność i troskę, kiedy mówiła „co z Tobą jest nie tak?”. Pamiętam jak w podstawówce prawie codziennie zapominałam plecaka w szatni i musiałam się po niego wracać. Pamiętam wiele rzeczy, które są charakterystyczne dla ADHD. Paradoksalnie, autyzm to równoważył. Potrzeba struktury, logika, niepoddawanie się emocjom, analiza. To równoważyło impulsywność i chaos związany z ADHD. 
Obecnie mam dobre leczenie farmakologiczne - na ADHD biorę 40 mg metylo, na obniżony nastrój 100 mg sertraliny, a na nerwobóle i rozstrojony układ nerwowy 300-600 mg gabapentyny. Dodatkowo mam fizjoterapię i psychoterapię. Ale  przy tym leczeniu objawy autyzmu są bardziej widoczne, bo wszystko inne jest pod kontrolą. Leki na ADHD pomagają na uczucie „nieobecności”, problemy z koncentracją i - co jest cudowne i nietypowe - lęki! Sertralina pomaga na niepokój, zmartwienia. Gabapentyna pomaga na nerwobóle, oraz ogólnie wycisza układ nerwowy. Fizjoterapia pomaga mi na napięcia mięśniowe a psychoterapia na akceptowanie uczuć i emocji. 
ALE!!! Nadal walczę z ogromnym uczuciem wyczerpania i przestymulowania, spadkami energii, zmęczeniem. W niektóre dni ciężko mi w ogóle wstać z łóżka. Poza tym pomimo tej całej pomocy, terapii, leków, autystyczną aspołeczność tylko się pogłębia. Coraz mniej mam ochotę być z ludźmi, coraz bardziej czuję moje autystyczne cechy. No i nie młodnieję. Robię się starszą, bardziej zmęczona i naturalnie brakuje mi energii. A to oznacza, że moja tolerancja na np różne sytuacje społeczne się zmniejsza. Coraz trudniej jest mi udawać, że jakaś rozmowa mnie ciekawi albo brać udział w bezsensownych spędach. Powoli, ale konsekwentnie, odcinam się od znajomych, unikam spotkań, na rzecz „nerdowania” w tym, co mnie interesuje. Zatracam się w pracy albo projektach charytatywnych, poświęcam się kursom, nauce, hobby, ale coraz bardziej oddalam się od ludzi. Sama widzę, że robię się coraz „dziwniejsza”. I trudno. Całe życie próbowałam być „normalna” i spełniać oczekiwania innych - rodziców, nauczycieli, koleżanek. Potem udało mi się zachować jakiś balans, rozumieć moje potrzeby i wpasować je w „normalny świat”. A teraz mam dosyć. Nie chce mi się udawać. Nie chce mi się zmuszać. Presja przestała na mnie działać. Przez to życie często jest cięższe ale bardziej prawdziwe, bez udawania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy sam test moxo wystarczy do zanegowania ADHD? Miałem robiony tylko test test i jedynie impulsywność była, ale w nieistotnym stopniu.

Jakie inne zaburzenia mogą przypominać ADHD a raczej add w moim przypadku?

Jak czytałem historie dorosłych ADHD, to tak jakbym o sobie czytał, tylko jak zrobiłem test moxo, to wszystkie skale były na 0, prócz impulsywności. Normalnie test zrobiłem aż za dobrze 🙃 

Edytowane przez MiśMały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, MiśMały napisał(a):

Czy sam test moxo wystarczy do zanegowania ADHD? Miałem robiony tylko test test i jedynie impulsywność była, ale w nieistotnym stopniu.

Jakie inne zaburzenia mogą przypominać ADHD a raczej add w moim przypadku?

Jak czytałem historie dorosłych ADHD, to tak jakbym o sobie czytał, tylko jak zrobiłem test moxo, to wszystkie skale były na 0, prócz impulsywności. Normalnie test zrobiłem aż za dobrze 🙃 

pytałem psychologa o to ostatnio, to stwierdziła ze sam moxo bez wywiadu diva-5 nic nie daje, diva to podstawa 

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po teście na ADHD

Kiedy psycholog dokładnie wytłumaczyła mi te punkty to wyszło ADHD dosyć wyraźne. Więc przestrzegam przed robieniem testu samodzielnie. Z drugiej strony raczej częściej dochodzi do nad-diagnozy (overdiagnosed) przez to, a nie do nie-do-diagnozy. (underdiagnosed). Ja mam akurat taki tok myślenia, które źle popchnął tą DIVE. Z MMPI-2 wyszło zreszta, że mam większą tendencje do dyssymulacji.

Wiadomo to jeszcze nic czym mogę się cieszyć. Stymulanty nie muszą pomóc. Ale no chociaż jest jakiś punkt odniesienia, zaczepienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi