Skocz do zawartości
Nerwica.com

Energetyki

paradise2027

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie odnośnie  picia energetyków jestem od nich uzależniony od wielu lat pije czasami po 2 albo 3 na dzień czy mam się czego obawiać jak to wpłynie na moje zdrowie 

co jest lepsze wypicie energetyka czy wypicie kawy mam lat 33  dwa lata temu robiłem u lekarza pakiet kardiologiczny i wszystko wyszło ok po prostu chciałem sprawdzić czy z sercem wszystko jest w porządku po tych energetykach.  takie pytanie  jak wypije 2 albo 3 wciagu dnia energetyki to zmiany wtedy zachodzą w organizmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, paradise2027 napisał(a):

Witam. Mam pytanie odnośnie  picia energetyków jestem od nich uzależniony od wielu lat pije czasami po 2 albo 3 na dzień czy mam się czego obawiać jak to wpłynie na moje zdrowie 

co jest lepsze wypicie energetyka czy wypicie kawy mam lat 33  dwa lata temu robiłem u lekarza pakiet kardiologiczny i wszystko wyszło ok po prostu chciałem sprawdzić czy z sercem wszystko jest w porządku po tych energetykach.  takie pytanie  jak wypije 2 albo 3 wciagu dnia energetyki to zmiany wtedy zachodzą w organizmie

Ja nie piłam kawy i zaczęłam bo usłyszałam, że kawa jest zdrowa. Pije jedna albo dwie do 14:00. Czasami nie pije i też mi to nie przeszkadza, pewnie nie jestem uzależniona. Jeszcze nie słyszałam żeby ktoś powiedział, że energetyk jest zdrowy. A jak myślisz lekarz co by powiedział? Zresztą sam robisz badania żeby sprawdzić czy energetyki już Ci zepsuły zdrowie, czy jeszcze nie. Ja nie mam żadnego wykształcenia medycznego, dietetycznego ale w głowie mam zakodowane, że energetyki są złe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Energetyki zawierają dużo więcej kofeiny niż kawa (poza tym jest to kofeina syntetyczna), a drugi ich składnik to cukier - nikt Ci nie powie, że to zdrowe. Energetyk wchłania się szybko, co od razu powoduje wzrost ciśnienia - a to może powodować zaburzenia kardiologiczne. Cukier z kolei uszkadza wątrobę. Pijąc energetyki w takich ilościach fundujesz sobie poważne problemy, jeśli nie teraz, to za kilka lat na pewno. Raz na jakiś czas pewnie nic nie spowoduje, ale trzy dziennie to przesada. Zafundujesz sobie zawał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.10.2024 o 11:01, Raccoon napisał(a):

Ja piję 7-8 kaw dziennie z cukrem, czy to jest ok? Czy niezbyt?

Kawa podobno jest zdrowa. Zdrowsza od herbaty. No zależy ile też tego cukru dajesz😅 ja np pije praktycznie tylko kawę i to od przeszło 20 lat.

Co do energetyków to nie lubię ale niestety w moim domu mąż i starsze dzieci piją je i to też raczej dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie lubiłem pić prawdziwej kawy. Poza tym nie wolno mi kofeiny, z racji że jeden lek psychotropowy który biorę, bardzo podwyższa jej stężenie, bo hamuje enzym, który ją rozkłada w organizmie. Dlatego nie piję też coli. Zamiast kawy z kofeiną piję kawę zbożową, która jest moim zdaniem dużo bardziej odżywcza, bo zawiera błonnik i dodaje energii dzięki węglowodanom i naturalnym cukrom w niej zawartym, przez co jest dobra dla dzieci, no i można ją pić o każdej porze dnia. Nie spożywam też już napojów gazowanych, bo z nich tylko colę piłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Szczebiotka napisał(a):

Raczej nie. Czasami smakową, albo jakiś słodki napój. Ostatnio po mega długim czasie piłam aż dwie herbaty z cytryną.

Wspominałaś o tym lekarzowi? Przecież to wydaje mi się nie normalne i szkodliwe dla zdrowia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Jurecki napisał(a):

Wspominałaś o tym lekarzowi? Przecież to wydaje mi się nie normalne i szkodliwe dla zdrowia.

U mnie też 90% płynów jakie przyjmuje stanowi kawa.  Co w niej niby szkodliwego? Wręcz lekarz swego czasu kazał mi ją pić bo miałam ciśnienie 80/40. Nawet leki popijam kawą :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

U mnie też 90% płynów jakie przyjmuje stanowi kawa.  Co w niej niby szkodliwego? Wręcz lekarz swego czasu kazał mi ją pić bo miałam ciśnienie 80/40. Nawet leki popijam kawą :D 

U mnie tak samo, też wiecznie niskie ciśnienie 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, Jurecki napisał(a):

Kawa jest zdrowsza niż herbata, podobno. A lekarze niestety wiedzą że ja mało pije ogólnie i przeważnie tylko kawę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi