Skocz do zawartości
Nerwica.com

Słodycze....

Wrwsw

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

po raz kolejny przegrywam walkę ze słodyczami..... Czy znacie jakieś preparaty/leki, które mogą wpłynąć na to, żebym nie mial apetytu do jedzenia słodyczy?

Niestety nie potrafię przestać jeść słodyczy, a robie to dla przyjemności, żeby oderwać się od negatywnych emocji, których u mnie jest duuużo.

Jakieś pomysły? 

Czy w ogóle są takie preparaty czy to wszystko to oszustwo/tabletki placebo?

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, ja cie rozumiem. Też tak mam, a raczej miałem i jeszcze dużo coli piłem.  No dobra, dalej piję ale już mniej😅 Słodycze to jak narkotyk, uzależniają i musisz ćwiczyć silną wolę, stopniowo je eliminować. Moim zdaniem żadne suple ani leki nie pomogą. Zbadaj krew bo może masz niedobry Witamin, np z grupy B. No ale raczej uzależniłeś się od cukru. Ja ze słodyczami walczę w taki sposób że ich po prostu nie kupuję. Jak nie ma, to łatwiej się opanować 😀

Ja zamiast cukru, bo jeszcze mnie czasem skręca to zjadam łyżkę miodu. Podobno 1 spoon honey a day. Keep a cancer away. Tylko to musi być dobry miód od prawdziwego pszczelarza, a nie jakas kupa z marketu. Kupa czyli przegrzewana i płyna substancja co dumie na etykiecie miodem jest zwana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 13.10.2024 o 15:48, Julek84 napisał(a):

Cześć, ja cie rozumiem. Też tak mam, a raczej miałem i jeszcze dużo coli piłem.  No dobra, dalej piję ale już mniej😅 Słodycze to jak narkotyk, uzależniają i musisz ćwiczyć silną wolę, stopniowo je eliminować. Moim zdaniem żadne suple ani leki nie pomogą. Zbadaj krew bo może masz niedobry Witamin, np z grupy B. No ale raczej uzależniłeś się od cukru. Ja ze słodyczami walczę w taki sposób że ich po prostu nie kupuję. Jak nie ma, to łatwiej się opanować 😀

Ja zamiast cukru, bo jeszcze mnie czasem skręca to zjadam łyżkę miodu. Podobno 1 spoon honey a day. Keep a cancer away. Tylko to musi być dobry miód od prawdziwego pszczelarza, a nie jakas kupa z marketu. Kupa czyli przegrzewana i płyna substancja co dumie na etykiecie miodem jest zwana...

od dzisiaj mam postanowienie, że nie jem słodyczy XD wczoraj zjadłem 4 batony wypiłem 2 fanty

Jutro napisze czyy mi się udało, trzymajcie kciuki hahah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.10.2024 o 08:30, acherontia styx napisał(a):

Nie wiem skąd taka mądrość, skoro glukoza, czyli cukier jest  wręcz pokarmem dla niektórych nowotworów 😉

Ta mądrość to z badań i artykułów. Miod to też enzymy, antyoksydanty jakies potrzebne organizmowi kwasy... Z tego co czytalem w dużym skrócie to modek działa na mitochondria komórek rakowych w taki sposób, że te komórki same zaczynają się niszczyć. Tutaj masz jeden z artykułów gdzie jest dużo źródeł i można poczytać. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3865795/

Tylko jakość miodu ma znaczenie. Nie może być od chytrego pszczelarza co syropem cukrowym karmi pszczoły. Wtedy taki miód to i rok będzie płynny. Pamiętaj, dobry miód to skrystalizowany miód. Mnie wielu pszczelarzy oszukalo już i jestem ostrozny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Wrwsw napisał(a):

Mission Completed!

🥳 Gratki chłopie. To się wydaje, że to łatwe a wiele musiało cie to kosztować. Powoli do przodu, pamiętaj że Rzymu też od razu nie zbudowano. Śniły Ci się już słodycze? Jak ja rezygnowałem to mi się skitelsy śniły 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, Julek84 napisał(a):

🥳 Gratki chłopie. To się wydaje, że to łatwe a wiele musiało cie to kosztować. Powoli do przodu, pamiętaj że Rzymu też od razu nie zbudowano. Śniły Ci się już słodycze? Jak ja rezygnowałem to mi się skitelsy śniły 😆

hahahah dzięki, wczoraj oczywiście mi się chciało, ale kupiłem banany i to jakby zaspokoiło moją chęć do słodyczy😜 -  dzisiaj i wczoraj po 3 kupiłem, a może potem będę zmniejszał do 2 itd. Owoce są zdrowe, ale też za dużo to nie zdrowo. Narazie super zastępuje słodycze 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj się uraczyłem 2 pączkami - uwierzcie, że jak na mnie to mało XD

Problemem u mnie jest to, że robie na odwrót niż reszta ludzi. Zamiast słodycze kupować aby się nagradzać, to ja kupuje żeby przełknąć gorycz porażki. Dzisiaj nie poszła mi wejściówka na studiach i mam zły nastrój, właśnie dlatego kupilem pączki. Jakby wszystko było ok, to nie musiałbym ....

Jak przestawić ten mechanizm?:( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45 minut temu, Dryagan napisał(a):

Odwrotnie niż większość ludzi? Ja bym rzekł, że większość właśnie tak robi jak Ty, żeby sobie poprawić nastrój

ja myślę, że więcej ludzi jednak sięga po alkohol (XD) ja nie lubie alko na szczęście, bo jakbym poszedł w to tak jak w słodycze, to bym miał prze......

No niestety, jedzenie słodyczy to też efekt problemów psychicznych. Będę starał się może ograniczać słodycze np. co 2 dzień nie będę jadł, a w co 2 dzień małe ilości.

Może pergrablina cos pomoże na napięcie i jakoś uda się to bardziej opanować, ale no zobaczymy - robie postępy w leczeniu, ale to jeszcze nie jest to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, maribellcherry napisał(a):

20kg w pol roku?! To duzo... Ale od jedzenia slodyczy, czy ogolnie masz zly styl zycia, ze tak nazwe (czyli brak sportu i smieciowe jedzenie, no i slodycze?).

W zeszłym roku miałem bardzo duży spadek nastroju, a u mnie obniżony nastrój powoduje zawsze zupełny brak apetytu, sporo schudłem, więc potem jak mi się trochę poprawiło, to wleciał efekt jojo 😆 Schudłem 8 kg, potem przytyłem 20 kg.

Ale dodam, że mam wagę prawidłową 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.10.2024 o 19:01, Wrwsw napisał(a):

Dzisiaj nie poszła mi wejściówka na studiach i mam zły nastrój, właśnie dlatego kupilem pączki. Jakby wszystko było ok, to nie musiałbym ....

Jak przestawić ten mechanizm?:( 

Silny apetyt na węglowodany może być powiązany ze zbyt dużym wydzielaniem kortyzolu w sytuacjach stresowych. Ja teraz prawie w ogóle nie jem słodyczy, soli, tłuszczów nasyconych. Mam za to dużo większą ochotę na lekkie posiłki. Takie przestawienie nastąpiło u mnie odkąd przestał mi dokuczać ciągły lęk.

W dniu 25.10.2024 o 17:27, katrin123 napisał(a):

Ja wymyśliłam tak 

Kakao trzy łyżeczki zalewam wrzątkiem beż cukru, gorzkie ,ale przyzwyczaiłam się. Da się wypić .Ma dużo składników.

Na kopa ,na nastrój 

Ja dodaję jeszcze do tego cynamon, kardamon, imbir i pieprz kajeński. Taki naturalny energetyk. Do tego odżywczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mi przeszła chęć na słodycze.

Zmieniło mi się na rozładowywanie napięcia przez obżeranie się:) fastfoodami

Niekończące się koło, może ktoś ma jakieś rady na obżeranie się? U mnie działa to na zasadzie obżeram się - łagodzę napięcie

Jak już zjem jednego fastfooda to często nie wytrzymuje i się dopycham.... A na koniec najgorsze są te wyrzuty sumienia i bezsilność :(

Ktoś może rozumie mój problem i umiałby doradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, bei napisał(a):

@Wrwswa poruszałem temat na terapi? Jak to podchodzi pod kompulsywne obiadanie się, to może warto popracować nad tym na terapi?

mówiłem do terapeutki "jak przestać jeść słodycze?" a ona, że ja zadaje za dużo pytań i ze ona nie jest ekspertem od tego i, że skoro ja nie jadłem słodyczy wcześniej przez pół roku to ona mnie powinna o to zapytać.

i żebym sobie wpisał w Google "100 sposobów na nie-jedzenie słodyczy"

Ogólnie stwierdziła, ze jest od tego, żeby mi pomagać, ale skoro sami doszliśmy do tego, że ja nie jestem samodzielny, to że ona w ten sposób będzie mnie USAMODZIELNIAĆ XD 

Czyli obeszła temat kompletnie, ale no dala do zrozumienia ze w tym mi nie pomoże

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, zawsze możesz jeszcze podrążyć temat. Może niekoniecznie na zasadzie co masz zrobić, żeby przestać jeść tylko na zasadzie kiedy w jaki sposób coś jesz i że ci to nie odpowiada, a nie umiesz inaczej. Jak zadajesz pytanie "jak przestać jeść słodycze" to nie oddaje według mnie kwintesencji problemu, bo ile znasz osob ktore nie jedza słodyczy? Jak zajadasz problemy to już inna kwestia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od kilku tygodni nie jadłem żadnych słodyczy. Udało mi się przejść na dietę, bez diet od dietetyków i cateringów. Bardzo też polubiłem samodzielne gotowanie. Pozwalam sobie raz na 7-10 dni na jeden mały cheat-meal. Nauczyło mnie to bardzo samodyscypliny i udowodniłem sobie, że mam tę silną wolę. 

Ograniczyłem też mocno spożycie tłuszczów nasyconych, cukru i soli. Do tego stopnia mój organizm się przyzwyczaił do lżejszej żywności, że po prostu nie ciągnie mnie w ogóle do śmieciowego żarcia. Prędzej mam ochotę przegryźć np. serek wiejski z jabłkiem i cynamonem albo zjeść żytnią grzankę z chudym twarożkiem i rzodkiewką. Nie piję też napojów gazowanych i kawy. I widzę już po tych kilku tygodniach pierwsze efekty takiego stylu odżywiania - przede wszystkim poprawę kondycji skóry - wygląda młodziej, ma pięknie wyrównany koloryt, zdaje się być tak ładnie naturalnie rozświetlona i jest taka bardzo jędrna jakby. Chociaż dalej mam trochę tłuszczu trzewnego, ale to muszę widocznie poprzez aktywność fizyczną dodatkowo zrzucać, bo samą dietą chyba nie da rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi