Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy to nerwica/zaburzenia psychosomatyczne?

dominik99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 24 lata moje problemy zaczęły mniej więcej w czerwcu 2023 roku jednego dnia obudziłem się w nocy z uciskiem w klatce, szybkim biciem serca i zawrotami głowy,

do tego drżenie rąk i jakimś czasie doszło też kłucie i bóle w klatce piersiowej krótkie trwające 2-3 sekundy i cioś w rodzaju motylków w sercu.

Dodatkowo też dziwny dyskomfort/skurcz w szczęce.

Od tamtego czasu te objawy trwały prawie cały czas przez około 4 miesiące i trwały prawie całymi dniami.

Zrobiłem wszystkie badania EKG kilka razy, Echo Serca 2 razy, Holter EKG 24h, EKG wysiłkowe, morfologia, prześwietlenie Klatki piersiowej. spirometrię i tomografię płuc. 

Po tych badaniach moja lekarka zasugerowała mi zaburzenia psychosomatyczne.

Również 3 dyniowy pobyt w szpitalu z powtórzeniem tych badań.

Wszystkie badania nic nie wykazały.

Po około 4 miesiącach te objawy opuściły 

I mniej więcej 7-8 miesięcy był w miarę spokój może czasem lekkie ukłucia ale nic poza tym. 

Od sierpnia 2024 dolegliwości znowu zaczeły się pojawiać przyspieszone bicie serca i bóle/ukłucia w klatce piersiowej co jakiś czas czasem w rękach i pod szyją, przyspieszone tętno i motylki/dziwne uczucie z lewej strony klatki.

Objawy trwają praktycznie praktycznie cały czas raz mniej nasilone raz bardziej ale cały czas

W szpitalu znów zrobili mi EKG , morfologię i prześwietlenie klatki i znów badania były w porządku.

Czy to nerwica/zaburzenia psychosomatyczne bo już sam nie wiem a jest mi z tym coraz ciężej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tak od dziecka, kłucie w klatce piersiowej, uczucie jakby odbijała mi się tam piłeczka lub ptak trzepotał skrzydłami, wyraźne uczucie dodatkowego uderzenia jakby, ale od dziecka miałam badania wiele razy i nic się nie dzieje. Oprócz tego nie mam objawów problemów z sercem, nigdy nie zemdlałam, nie mam problemu z tolerancją wysiłku, mam ciśnienie ok 100/60 i puls spoczynkowy poniżej 60. 
Obecnie lekarze uważają, że to nerwobóle i inne czucia fantomowe spowodowane moją neuroatypowością (mam ADHD i autyzm). I faktycznie, dużo z tego znika po gabapentynie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi