Skocz do zawartości
Nerwica.com

Objęcie programem dla osób o specjalnych potrzebach na studiach?

Wrwsw

Rekomendowane odpowiedzi

Co o tym sądzicie ktoś miał? Nie jestem jakoś super zaburzony, nie mam stopnia niepełnosprawności, ale sama przewlekła choroba jak OCD, długotrwałe branie leków są przesłanką....

Tylko czy to jest warte zachodu tzw. wychylenia się, są jakieś extra profity?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałam stypendium dla niepełnosprawnych przez rok i tyle. Miałam umiarkowany stopień na nerwicę. Musiałbyś dopytać na uczelni jak to wygląda, jakie dokumenty musiałbyś dostarczyć, co byś zyskał i wtedy podjąć decyzje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.09.2024 o 12:47, bei napisał(a):

Brałam stypendium dla niepełnosprawnych przez rok i tyle. Miałam umiarkowany stopień na nerwicę. Musiałbyś dopytać na uczelni jak to wygląda, jakie dokumenty musiałbyś dostarczyć, co byś zyskał i wtedy podjąć decyzje.

A ty np. co zyskałaś, co pomogło ci wtedy na studiach i co było warte? (nie licząc stypendium)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Wrwsw napisał(a):

A ty np. co zyskałaś, co pomogło ci wtedy na studiach i co było warte? (nie licząc stypendium)

Tylko to stypendium. Nie pamietam nawet czy brałam je przez semestr czy dwa. Zaczęłam wtedy drugi kierunek, ale szybko zrezygnowałam. Kiedyś poszłam zapytać o jakiś program szkoleń (chyba dla absolwentów), pracowałam wtedy za minimalną krajowa nie w zawodzie. Powiedzieli mi, że jak mam pracę to żebym się jej trzymala, bo nie warto rezygnować dla tego programu. To miało być jakieś szkolenie, a potem staż. O ile pamiętam on był przeznaczony dla osób mających stopień niepełnosprawności. Z tego tytułu miałam kilka korzyści, ale poza uczelnią. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.09.2024 o 12:21, Wrwsw napisał(a):

Co o tym sądzicie ktoś miał? Nie jestem jakoś super zaburzony, nie mam stopnia niepełnosprawności, ale sama przewlekła choroba jak OCD, długotrwałe branie leków są przesłanką....

Tylko czy to jest warte zachodu tzw. wychylenia się, są jakieś extra profity?

Sprawdź na uczelni na jakich zasadach przyznaje pomoc.

Gdybym wiedział o moich trudnościach na studiach skorzystałbym z pomocy oferowanej przez uczelnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi