Skocz do zawartości
Nerwica.com

Mówienie na terapii o wstydliwych rzeczach

bei

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałam zapytać czy mówicie na terapii o rzeczach których się wstydzicie, a jeśli tak to jak wam to wychodzi? Chodzi mi o takie rzeczy, które w waszej głowie należą do takich najbardziej trudnych/wstydliwych tematów. Może to być coś co wydarzyło się gdy byliście dziećmi albo dorosłymi.

Ja zacznę od tego, że kilka lat temu miałam terapię w nurcie psychodynamicznym i wtedy podeszłam do tego na takiej zasadzie, że na danej sesji mówiłam jakieś zdanie o czymś co się wydarzyło (przed sesją już planowałam co powiem). Często to były trudne wspomnienia. Jak już to zdanie przeszło mi przez gardło to czułam że "wygrałam" i powiedziałam co miałam powiedzieć. Po latach znowu mam terapię z tą samą osobą i zastanawiam się czy znajdę w sobie siłę na powiedzenie pewnych rzeczy, a nawet porozmawianie na ich temat. Może potrzebuję więcej czasu, żeby sprawdzić jakim człowiekiem jest teraz ten terapeuta, żeby mu zaufać i wtedy będzie mi łatwiej, a może powinnam się przełamywać na siłę, bo łatwiej nie będzie.

Teraz miałam raz taka sytuację, że na pytanie terapeuty odpowiedziałam, że nie chce o tym mówić, odpowiedział, że "ok", ale w głowie mam takie myśli, że może warto, bo to może być ważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chodzi o to, że trzeba powoli się dawać wgłębić się terapeucie w twoje życie. Od powierzchni do głębin :P 

im większe zaufanie będziesz do niego miał, tym będziesz odważniejszy w mówieniu o wstydliwych rzeczach

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się daje wgłębiać terapeucie w moje życie. Mówię o ważnych i trudnych sprawach, raczej nie o pierdołach. Wspominałam też o nich te kilka lat temu, ale dalej jest mi trudno o tym mówić. Równie dobrze może to mieć gdzieś zapisane w notatkach z poprzedniej terapi.  Chodziło mi o to jak inni sobie radzą z tymi najtrudniejszymi sprawami. To niekoniecznie jest tak, że one muszą mieć jakieś kolosalne znaczenie. Bardziej chodzi o to jak dochodzicie do etapu, że możecie wszystko terapeucie powiedzieć, nie tylko pod względem zaufania ale tak poprostu, że jest się do tego zdolnym. Nie wiem może nie wszyscy tak maja, ale czasami ludzie mają takie rzeczy o których myślą, że nikomu nie chcieli by mówić bo to za wiele (w sensie nie chcieli bardziej niż o innych trudnych rzeczach).

Ja tak mam z rzeczami przy których się obwiniam, że to moja wina, to nie musza byc najbardziej traumatyczne przeżyciea. Po prostu jak coś stawia mnie w złym świetle to jest dla mnie trudniejsze, niz gdy przyjmuję, że to ja zostałam skrzywdzona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, bei napisał(a):

Bardziej chodzi o to jak dochodzicie do etapu, że możecie wszystko terapeucie powiedzieć, nie tylko pod względem zaufania ale tak poprostu, że jest się do tego zdolnym.

Rozmowa o samym wstydzie. U mnie to dużo dało. Plus przełamywanie się stopniowo i mówienie mimo wstydu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, acherontia styx napisał(a):

Rozmowa o samym wstydzie. U mnie to dużo dało. Plus przełamywanie się stopniowo i mówienie mimo wstydu.

Też o tym myślałam  że jakbym zaczęła tak jak tutaj w tym poście to może wyszłoby to trochę bardziej naturalnie. Najbardziej się boje, że coś powiem i potem już będę chciała tylko zniknąć. Albo, że będzie o mnie źle myślał, bo mierząc swoja miarą nie do konca wierzę, że terapeuta nie ocenia, tzn. powie, że nie ocenia ale pomyśli co pomyśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, acherontia styx napisał(a):

To już jest wkładanie swoich myśli w głowę terapeuty.

Po prostu nie wierzę, że można w taki całkowity sposób nie oceniać drugiej osoby. To pewnie przez to, że ja by tak nie umiała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, bei napisał(a):

Po prostu nie wierzę, że można w taki całkowity sposób nie oceniać drugiej osoby. To pewnie przez to, że ja by tak nie umiała.

No nawet jak sobie coś pomyśli to co?

1. I tak Ci tego nie powie

2. Coś się stanie jak coś pomyśli? 

3. Oceniasz jego zachowania wg siebie i tego co Ty robisz na co dzień, a prawda jest taka, że go nie znasz. A raczej znasz jego w roli terapeuty, poza tym nie wiesz jaki jest. 

4. Obchodzi Cię co myśli o Tobie randomowa osoba, której NIE ZNASZ i jest dla Ciebie obca?

5. Chodzisz tam po to, żeby zaprezentować się jak najlepiej czy żeby sobie pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, acherontia styx napisał(a):

No nawet jak sobie coś pomyśli to co?

1. I tak Ci tego nie powie

2. Coś się stanie jak coś pomyśli? 

3. Oceniasz jego zachowania wg siebie i tego co Ty robisz na co dzień, a prawda jest taka, że go nie znasz. A raczej znasz jego w roli terapeuty, poza tym nie wiesz jaki jest. 

4. Obchodzi Cię co myśli o Tobie randomowa osoba, której NIE ZNASZ i jest dla Ciebie obca?

5. Chodzisz tam po to, żeby zaprezentować się jak najlepiej czy żeby sobie pomóc?

1. A jak go zapytam to będzie musiał skłamać bo nie powinien mnie oceniać.

2. Będę musiała już tam chodzić z tym przekonaniem, że patrzy na mnie przez pryzmat tego i tego.

3. Oceniam tak wszystkie osoby. To nie musi być prawda, może ludzie faktycznie nie oceniają innych, ale ja myślę, że oceniają, że to naturalna reakcja.

4. Tak. Myślę, że dużo osób tak ma. Czasami się tym przejmuję. Może to kwestia wychowania, albo niskiej samooceny.

5. Wiadomo,że żeby sobie pomóc. I tak źle mi z tym, jak sobie pomyślę, że on będzie źle o mnie myślał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, bei napisał(a):

Będę musiała już tam chodzić z tym przekonaniem, że patrzy na mnie przez pryzmat tego i tego.

No ale to będzie Twoje przekonanie, a nie fakt. A Ty w swojej głowie robisz z tego stan faktyczny.

15 godzin temu, bei napisał(a):

Oceniam tak wszystkie osoby. To nie musi być prawda, może ludzie faktycznie nie oceniają innych, ale ja myślę, że oceniają, że to naturalna reakcja.

Kolejne przekonanie nie mające za wiele wspólnego z rzeczywistością.

I to samo mogłabym dopisać pod każdym z punktów.

Tu nie jest problemem to czy i co on sobie pomyśli, tylko to, że Ty ze swoich domysłów czynisz rzeczywistość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, AVRL napisał(a):

Ja swojej psycholożce część wstydliwych dla mnie rzeczy powiedziałem, część nie. Łatwiej było mi iść do urologa i pokazać to i owo niż opowiedzieć pewne fakty 😕

Planujesz jej powiedzieć? Ja z intymnością fizyczna też mam problem, wiec nie wiem co gorsze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, bei napisał(a):

Planujesz jej powiedzieć? Ja z intymnością fizyczna też mam problem, wiec nie wiem co gorsze. 

No jak będzie okazja i potrzeba powiedzieć o pewnych sprawach, które mają znaczenie przy terapii, to pewnie się odważę. Bo sam mogę nie wiedzieć, że pewne rzeczy, albo pewne myśli są przyczyną mojego stanu. A wiem, że takie wyznania mogą być bardzo pomocne z samego faktu iż się odważyliśmy powiedzieć.

Edytowane przez AVRL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, bei napisał(a):

Mi sie jeszcze odpala taka presja, że jak nie będę mówiła o tych trudnych rzeczaczach to będę marnowała czas.

Myślę, że warto przyznać się do pewnych rzeczy, jeżeli uważasz, że mają one znaczenie. Jeżeli boisz się i wstydzisz je powiedzieć słownie, to zawsze możesz napisać.

Edytowane przez AVRL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę to nie wiem co ma znaczenie. Gdzieś w necie przeczytałam, że to czego się najbardziej wstydzimi, boimy itp. Nie wiem czy to prawda. Może tak być że powiem o najbardziej upokarzającym fakcie z dzieciństwa i nic, nic to nie zmieni,  w niczym mi nie pomoże.

Mój terapeuta kilka lat temu (moja pierwsza terapia u niego) powiedzial,  że on kiedyś pomógł komuś na jednej sesji, bo ta osoba wyłączyła wszystkie mechanizmy obronne. Nie wiem jakie ona miała te mechanizmy i jak można wszystkie wyłączyć,  jak mi niektóre rzeczy ledwo przechodziły przez gardło. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, bei napisał(a):

że on kiedyś pomógł komuś na jednej sesji, bo ta osoba wyłączyła wszystkie mechanizmy obronne

Można to zrobić, ale trzeba wyzbyć się lęku przed oceną, bo to on tak na prawdę powoduje wstyd i wyłączyć wewnętrznego krytyka.

Dwa, że jeśli jest to terapia psychodynamiczna to tam duże znaczenie ma praca na powiadomości i czasami najbardziej absurdalne na logikę rzeczy mówią najwięcej. Jak to mawia moja t., nieświadome jest nielogiczne i przy pracy z tym trzeba odrzucić tego wewnętrznego cenzora i krytyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.09.2024 o 20:59, acherontia styx napisał(a):

Dwa, że jeśli jest to terapia psychodynamiczna to tam duże znaczenie ma praca na powiadomości i czasami najbardziej absurdalne na logikę rzeczy mówią najwięcej. Jak to mawia moja t., nieświadome jest nielogiczne i przy pracy z tym trzeba odrzucić tego wewnętrznego cenzora i krytyka.

Psychodynamiczna. I skąd wiedziec co muei najwiecej. To takie trochę celowanie na ślepo.  Ostatnio mówiłam terapeucie o tym że trudno mi mowic o rzeczach których się wstydzę. I on zwrócił uwagę ze zalh czas jak mowie tojedną dłonią trzymam środkowy palec drugiej. Jak się go zapytałam co w związku z tym to zaczął się śmiać i powiedział, że nie wie jak to zinterpretować 🤔.

Mam pytanie jak sie czujecie po sesji? Chodzi mi o to, że na kolejny dzień w pracy od rana byłam rozkojarzona i ogólnie chociaż to zauważyłam i mówiłam sobie żebym była skupiona i niczego nie odwaliła to się w końcu nie udało (bardzo długo pracowałam i na koniec mialam wtopę, może wyniknęła po prostu ze zmęczenia). Nie wiem czy powinnam planować prace tak, żeby na kolejny dzień po sesji starać się nie robić bardzo odpowiedzialnych rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi