Skocz do zawartości
Nerwica.com

Zaburzenia a praca

Lion1991

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, prowadzę swój gabinet podologiczny od 5 lat. Ostatni rok to górki i dołki samopoczucia niestety obecnie dołek, ale ciągle pracuje z gorszym czy lepszym samopoczuciem. Ogarniam wszystko co trzeba, mimo, że nie chce mi się wstawać z łóżka przez ocd. Mimo wszystko jestem z siebie dumna, że tak czy siak idę do przodu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.10.2024 o 11:31, bei napisał(a):

Dasz radę. Trzymam kciuki żeby się odezwał i żebyś mogła wrócić. Chcesz wrócić do którejś  z prac o których wcześniej pisałaś?

Zadzwonił, wracam do mojej starej pracy w poniedziałek 😊

Tak, to jedna z prac, które opisywałam wcześniej. Ta, którą straciłam przez masowe zwolnienia, a w której było mi bardzo dobrze.

Teraz jestem ciekawa jak to na mnie wpłynie, tj. jak będę się czuła po powrocie, co z moimi lękami i depresją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od kilku lat choruję na nerwicę lękową/żołądkową. Od ostatnich miesięcy mam nasilone objawy i do tej pory nie sprawiało mi to trudności w pracy. Teraz jest powiem szczerze - tragicznie. Jestem cały czas rozkojarzona i szukam czegoś co może mi pomóc. Nie zawalam pracy ale najmniejsza dolegliwość żołądka/jelit powoduje panikę, którą jeszcze na ten moment potrafię stłumić w sobie żeby nie robić w pracy cyrku. Ale każdy dzień wywołuje stres że coś mi się w pracy stanie. Przez co praktycznie przez te 8 godzin nic nie jem, żeby nie wywołać biegunki czy bólu brzucha. 

Jest ciężko. Za tydzień mam psychiatrę i chcę włączyć leki bo już ledwo daje radę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Natalia_RR napisał(a):

Ja od kilku lat choruję na nerwicę lękową/żołądkową. Od ostatnich miesięcy mam nasilone objawy i do tej pory nie sprawiało mi to trudności w pracy. Teraz jest powiem szczerze - tragicznie. Jestem cały czas rozkojarzona i szukam czegoś co może mi pomóc. Nie zawalam pracy ale najmniejsza dolegliwość żołądka/jelit powoduje panikę, którą jeszcze na ten moment potrafię stłumić w sobie żeby nie robić w pracy cyrku. Ale każdy dzień wywołuje stres że coś mi się w pracy stanie. Przez co praktycznie przez te 8 godzin nic nie jem, żeby nie wywołać biegunki czy bólu brzucha. 

Jest ciężko. Za tydzień mam psychiatrę i chcę włączyć leki bo już ledwo daje radę. 

Słyszałas o przypadku dziewczyny której dosypywano w pracy antydepresanty itp. żeby spowolnić jej pracę / żeby osiągała gorsze wyniki? Był taki przypadek w PL. Leki z długim okresem półtrwania, tak że przez dwa tygodnie czuła się jak albo w hipomanii albo w depresji a jak lek schodził z organizmu po 2 tygodniach pojawiały się objawy grypopodobne - odstawienne. Tak tylko mówię żebyś się pilnowała w robocie, swego kubka i jedzenia. Ludzie mają różne pomysły. Nie mówiąc już o tyciu po tych lekach, co niektórych aż wprawia w stan błogiej ekstazy, tzn tych co dosypywali. Przed tymi lekami dziewczyna bardzo dobrze znosiła wszelkie przeciwności losu, a zwłaszcza pracę pod presją czasu. Szybkie palce, szybkie myślenie. Tak było.

Polecam Ci ustawić sobie tak jedzenie i organizm żeby załatwiać się w domu na spokojnie, a nie w pracy. Plus sprawdzić czy nie masz uczulenia na gluten, bo wiele osob czuje się ociężale i zle po pieczywie. Sprawdzic czy nie ma helicobacter, SIBO itd. dieta eliminacyjna żeby dojść co ci szkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Słyszałas o przypadku dziewczyny której dosypywano w pracy antydepresanty itp. żeby spowolnić jej pracę / żeby osiągała gorsze wyniki? Był taki przypadek w PL. Leki z długim okresem półtrwania, tak że przez dwa tygodnie czuła się jak albo w hipomanii albo w depresji a jak lek schodził z organizmu po 2 tygodniach pojawiały się objawy grypopodobne - odstawienne. Tak tylko mówię żebyś się pilnowała w robocie, swego kubka i jedzenia. Ludzie mają różne pomysły. Nie mówiąc już o tyciu po tych lekach, co niektórych aż wprawia w stan błogiej ekstazy, tzn tych co dosypywali. Przed tymi lekami dziewczyna bardzo dobrze znosiła wszelkie przeciwności losu, a zwłaszcza pracę pod presją czasu. Szybkie palce, szybkie myślenie. Tak było.

Polecam Ci ustawić sobie tak jedzenie i organizm żeby załatwiać się w domu na spokojnie, a nie w pracy. Plus sprawdzić czy nie masz uczulenia na gluten, bo wiele osob czuje się ociężale i zle po pieczywie. Sprawdzic czy nie ma helicobacter, SIBO itd. dieta eliminacyjna żeby dojść co ci szkodzi.

Wykluczam taką sytuację w pracy. Pracuje przy biurku, jem i piję tylko to co sama przygotuje i tego pilnuję. Nawet bym nie była w stanie o tym pomyśleć, atmosfera jest okej. 

Jem w domu śniadanie, jest wtedy okej, ale zjedzenie posiłku w pracy powoduje złe samopoczucie i wtedy biegam do kibelka. U mnie jest to na 100% spowodowane głową - nakręcam się okropnie. Ciągłe myśli że mi coś jest lub się stanie powodują złe samopoczucie. Jestem w stanie sama sobie "wkręcić" że kręci mi się w głowie itp. i tak rzeczywiście się dzieje, z biegunkami i brzuchem tak samo - przygotowuje jedzenie z myślą że jak zjem to pewnie będę się źle czuła no i tak jest. Nastawienie...

Helicobacter wykluczony, bakterie w jelitach również. Czekam na wykonanie gastroskopii (styczeń) i wtedy wykluczę lub potwierdzę celiakię. Chociaż zapobiegawczo gluten i laktoza jest wyeliminowana z mojej diety od jakiegoś czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi