Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co zrobić?

Vizyo

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Vizyo napisał(a):

Mieliśmy wtedy po 17 lat więc nie wiem. 

Nie wiem, może to z mojej strony mało wyrozumiałe dla wieku, ale... dziewczyny w wieku 17 lat są teraz takie głupie?🤦‍♀️ Współczuję. Może tak po prostu trafiłeś, bo takie zachowanie jest podobne bardziej do 13 - 14 latki. 

Edytowane przez HerShadow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, HerShadow napisał(a):

Nie wiem, może to z mojej strony mało wyrozumiałe dla wieku, ale... dziewczyny w wieku 17 lat są teraz takie głupie?🤦‍♀️ Współczuję. Może tak po prostu trafiłeś, bo takie zachowanie jest podobne bardziej do 13 - 14 latki. 

W dzisiejszych czasach jedne drugiej chce dopiec świat zrobił się straszny i człowiek człowieka chce wyśmiać by się dowartościować. Dziewczyna sama miała ogromny trądzik więc swój kompleks chciała załagodzić wyśmianiem innej osoby. Druga z kolei podeszła i w twarz się zaśmiała, że golę nogi to było okropne przeżycie. Później nie ćwiczyłem przez to na WF-ie. Teraz wszystko już w normie ale to w głowie zostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu mam dziwny problem otóż stwierdzone OCD i tego się nie wstydzę. I mam problem bo jeżeli np zapalę papierosa to mam tak, że muszę zapalić 4 bo jak spalę 1 czy 2 to mam lęk, że coś się ze mną nie dobrego stanie. Chcę rzucić i palić po 1 ale lęk jest silny zbyt. Więc według was warto ryzykować i przetrzymywać lęk czy palić 4 i mieć spokój. Pytam osoby które przeszły OCD i mnie zrozumieją. Chociaż wszystkich zachęcam do dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Vizyo napisał(a):
14 godzin temu, HerShadow napisał(a):

W dzisiejszych czasach jedne drugiej chce dopiec świat zrobił się straszny

Zawsze tak było. To nie tylko dzisiejsze czasy. Okres dojrzewania rządzi się swoimi prawami i nastolatki potrafią być bezlitosne. Jak kończyłam szkołę średnią, też tak było, ale Ty tego nie możesz wiedzieć i pamiętać, bo byłeś wtedy ok. 3-letnim berbeciem 🙃 czasy się może i zmieniły trochę, ale akurat okres nastoletni od lat rządzi się takimi a nie innymi prawami, wiadomo, nie można wszystkich zachowań zwalać na szalejące hormony, ale tego typu docinki mimo, że momentami bolesne moim zdaniem też "hartują", bo nawet jak będziesz dorosły to nie wszyscy będą dla Ciebie mili i uprzejmi 🙃 bo takie jest życie.

Godzinę temu, Vizyo napisał(a):

I tu mam dziwny problem otóż stwierdzone OCD i tego się nie wstydzę. I mam problem bo jeżeli np zapalę papierosa to mam tak, że muszę zapalić 4 bo jak spalę 1 czy 2 to mam lęk, że coś się ze mną nie dobrego stanie. Chcę rzucić i palić po 1 ale lęk jest silny zbyt. Więc według was warto ryzykować i przetrzymywać lęk czy palić 4 i mieć spokój. Pytam osoby które przeszły OCD i mnie zrozumieją. Chociaż wszystkich zachęcam do dyskusji.

Tu bym mimo wszystko udała się na terapię poznawczo-behawioralną, bo oni mają metody, które mogą pomóc w OCD, bo pamiętam, że jak leżałam na oddziale terapeutycznym to były omawiane różne sposoby jak sobie stopniowo radzić ze swoim OCD, ale, że mnie ten problem nie dotyczył, to niespecjalnie się przysłuchiwałam, także nie opiszę, bo nie chcę niczego pokręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Kawa Szatana napisał(a):

Mimo to:

Jednak fajnie by było, gdybyś brał pod uwagę zdanie innych i gdybyś również potrafił je wyrzucić do śmietnika.

To, że oceniają mój wygląd to trauma i to mnie rusza. A takie wyśmiewanie mnie z innych powodów nie rusza mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Vizyo napisał(a):

Na logikę to się nasuwa pytanie, po co Ty w ogóle palisz? Bo nie dla przyjemności chyba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tęga praca Cię czeka, bo wyrzut dopaminy podczas palenia  który wprowadza Cię w poczucie lęku jest taki sam jak przy podnieceniu i jak Ci kobietka nogi rozłoży zamiast akcji będzie paranoja. Jak wygląda u Ciebie relacja z kobietkami? Jesteś wstydliwy, czy jednak nie wiesz co masz powiedzieć i czujesz się swobodnie? 

Edytowane przez DEPERS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Dryagan napisał(a):

@Vizyo ja bym Ci jednak radził rzucić palenie fajek, bo osiągniesz efekt przeciwny do zamierzonego. Jest udowodnione, że palenie w młodym wieku może hamować wzrost i wagę. Tak więc...

Palić po to żeby starzej wyglądać no to na prawdę akt desperacki . Także musi nim się dobry lekarz zająć, bo to może być tylko początek zachowań obsesyjnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Zawsze tak było. To nie tylko dzisiejsze czasy. Okres dojrzewania rządzi się swoimi prawami i nastolatki potrafią być bezlitosne.

Jasne,  że tak. Ja oczywiście użyłam skrótu myślowego, bo tyle się słyszy, że to pokolenie Z to takie świadome i z wartościami... a tu tekst przystający bardziej na ... w każdym razie nie osiemnastolatkę, ale z drugiej strony wiadomo, że nie zawsze mamy tyle lat ile mówi metryka 🤷‍♀️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, DEPERS napisał(a):

Tęga praca Cię czeka, bo wyrzut dopaminy podczas palenia  który wprowadza Cię w poczucie lęku jest taki sam jak przy podnieceniu i jak Ci kobietka nogi rozłoży zamiast akcji będzie paranoja. Jak wygląda u Ciebie relacja z kobietkami? Jesteś wstydliwy, czy jednak nie wiesz co masz powiedzieć i czujesz się swobodnie? 

Dziewczyny mówią, że jestem bardzo przystojny ale ja tak o sobie nie uważam narazie jakoś nie potrzebuje. Podoba mi się jedną ale jest zajęta.

3 godziny temu, Dryagan napisał(a):

@Vizyo ja bym Ci jednak radził rzucić palenie fajek, bo osiągniesz efekt przeciwny do zamierzonego. Jest udowodnione, że palenie w młodym wieku może hamować wzrost i wagę. Tak więc...

No ograniczam się kiedyś było pół paczki dziennie spadło do 4 i tak trzymam.

2 godziny temu, DEPERS napisał(a):

Palić po to żeby starzej wyglądać no to na prawdę akt desperacki . Także musi nim się dobry lekarz zająć, bo to może być tylko początek zachowań obsesyjnych

Może nie obsesja ale też jak palę to poznaje nowych znajomych. Bo każdy chce fajkę i dziewczyny też lubią palić. Noi można zagadać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Vizyo napisał(a):

Może nie obsesja ale też jak palę to poznaje nowych znajomych. Bo każdy chce fajkę i dziewczyny też lubią palić. No i można zagadać.

E tam, palenie nie jest dobre. Zresztą każdy nałóg jest zły. Mnie by nikt nie zmusił w tej chwili do palenia. Owszem - jako nastolatek próbowałem (jak każdy, dla szpanu), ale... wyobraziłem sobie jak dym wypełnia moje płuca i je "brudzi". Dobra, mam lekką fobię na punkcie czystości, a wyobraźnia zadziałała mocno. Teraz przeszkadza mi dym papierosowy nawet na obrazku (żart). A pocałowanie dziewczyny, która by wcześniej paliła fajkę, zapewne doprowadziłoby mnie do wymiotów. Dobra, tak mam i tyle... A jak chcesz poznać fajne towarzystwo to lepiej weź sobie psa, na spacerze też można zagadać. Palenie już od dawna jest passé

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co zaczęło mi pomagać to uświadamianie. Cały czas mówię sobie nie jeździsz na wózku jesteś w pełni sprawny. Twój wygląd to nie twoja wina tylko wina genów i nie zmieni go żaden terapeuta tylko może pomóc mi go ogarnąć w głowie. Ale wygląd zostanie jaki jest dopóki nie zrobię czegoś ze sobą @DEPERS poradził mi siłkę i zapisuje się od połowy lipca na siłownię w okolicy. A twarzy nie postarze to jest długi proces starzenie tak jak budowanie mięśni. Można pić i palić by wyglądać gorzej ale jaki jest tego tak naprawdę sens? Będę wyglądał jak "menel" za przeproszeniem. Po prostu muszę się nauczyć z tym żyć i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was pytanie czy ocd może przejść samo?. Dużo nad tym panuje ale jest to bardzo ciężkie boję się leków bo nie uprzykrza mi życia na tyle, że nie jestem w stanie nic zrobić wykonuje swoje obowiązki tylko, że w środku bardzo męczy. I stąd pytanie czy przy jakiś lekach słabszych można spożyć nie wielką ilość alkoholu? Nie chodzi mi o mocne alkohole tylko o przykładowe piwo. Bo są wakacje i czasami chce się wypić tylko czy przy lekach nie trzeba byłoby się wstrzymać?. Boje się tego z tego względu, że są wakacje i dużo imprez a nie chce odstawać od innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Vizyo napisał(a):

Dlatego narazie nie chce się zdecydować na żadne leki może mi ktoś by tu doradził na forum. Bo wy już wiele razy mi pomogliście i nie tylko mi więc może i tu coś razem ustalimy?

Tutaj raczej nic nie ustalisz bo jest napisane czarno na białym, że alkoholu podczas leczenia pić nie można. I nikt nie napisze, żebyś się napił i tak nic się nie stanie, bo się stanie szczególnie na początku brania, gdy nie ma stabilizacji i jest totalne rozpiździe emocjonalne. Po alkoholu następuje wyrzut dopaminy, na drugi dzień opada i Ty ssiesz kciuka w kącie. To raz, a dwa musisz pracować nad tym nie odbieganiu od innych, bo to jest Twoje życie, a nie innych i się tak do nich nie upodabniaj bo każdy ma inny charakter i próbując być taki sam tylko się pogrążasz. Ja po 13 latach brania leków jak wypiję to czuje na drugi dzień zjazd, tyle, że ja to ogarnę, a Ty jako początkujący nie 🙏

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.06.2023 o 22:29, Vizyo napisał(a):

Ale wygląd zostanie jaki jest dopóki nie zrobię czegoś ze sobą @DEPERS poradził mi siłkę i zapisuje się od połowy lipca na siłownię w okolicy. A twarzy nie postarze to jest długi proces starzenie tak jak budowanie mięśni. Można pić i palić by wyglądać gorzej ale jaki jest tego tak naprawdę sens? 

Zmień co możesz zmienić. 

Radzę Ci się cieszyć młodym wyglądem. Gdy będziesz wystarczająco stary będziesz za tym tęsknić. 

Popieram pomysł z ćwiczeniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ma plusy i minus w wieku młodej dorosłości to jest ogromny minus. Dziewczyny nie zwracają na ciebie uwagi, ludzie dają Ci mniej lat ciągle, kasjerki pytają o dowód cały czas. Jest to okropne ale w wieku powyżej 30-stki to już się na to wszystko inaczej patrzy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Vizyo napisał(a):

No może masz rację a na co może wskazywać odczuwanie dziwnego zapachu mimo, że wszystko jest ok. Czy przy zwykłej nerwicy mogą występować omamy węchowe. Chodzi tylko węch nic więcej.

Proszę o odpowiedź jeżeli ktoś wie.

Edytowane przez Vizyo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Vizyo napisał(a):

Proszę o odpowiedź jeżeli ktoś wie.

Może masz infekcję w zatokach, albo dieta bogata w jakieś aromatyczne składniki może za to odpowiadać, ew dezodorant, płyn do prania, jest mnóstwo możliwość, bakterie w jamie ustnej, kandydoza, problemy z trawieniem, wątroba może czegoś nie może zmetabolizować, albo metabolizuje w taki sposób, że receptory wyłapują to, a mózg odczytuje jako jakiś zapach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi