Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, MarekWawka01 napisał:

Gdzieś wyczytałem, że noradrenalina może podobno zapobiegać wzrostom adrenaliny. Noradrenalina też działa jakby w sprzężeniu z dopaminą w korze przedczołowej, co powinno ułatwiać logiczne myślenie, bo człowiek w lęku czy depresji zwykle nie potrafi racjonalnie myśleć. 

Tez tak mysle,dlatego odczuwam lepsza koncentracje i szybsze procesy myslowe na takich lekach .Naped jest ale to ciagle uczucie jak na speedzie bywa nieprzyjemne.Pozdro Marek👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jestem na paroksetynie jakieś 11tygodni , w tym 4 na dawce 30 mg. Poprawa jakąś tam jest ale bez szału. Do normalności daleka droga. I mam zwiększyć do 40 mg . Czy to coś da ? Jak u was było , warto ? 

Aha i dokucza mi straszne drżenie ciała . Trzęsę się jakbym siedział w zamrażarce. Dostałem na to propranolol , ale nie pomaga. 

Edytowane przez MuminIDM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.11.2021 o 14:57, Bella1994 napisał:

Mam nerwice, natretne mysli i lęki. 

Dziś 14 dzień parogenu, sama nie wiem może coś jest lepiej...czy mogę liczyć na efekty skoro po 2 tygodniach nie jest tak dobrze jak obiecał lekarz ?

2tygodnie to przeważnie skutki uboczne leku. Poczekaj do czwartego , piątego tygodnia. Jaka dawka ?

Edytowane przez MuminIDM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Madzialenka napisał:

Witam!Od 9 lat przyjmuje lek Asentra, od kilku lat 100mg ale lek przestał działać. Nerwica wróciła z podwójną siłą. Lekarz rodzinny zmienil na Rexetin 20 ale nie wiem jak brać czy zacząć od połowy czy brać całą? Pozdrawiam! 

•  

A nie lepiej iść do psychiatry ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Madzialenka napisał:

Witam!Od 9 lat przyjmuje lek Asentra, od kilku lat 100mg ale lek przestał działać. Nerwica wróciła z podwójną siłą. Lekarz rodzinny zmienil na Rexetin 20 ale nie wiem jak brać czy zacząć od połowy czy brać całą? Pozdrawiam! 

•  

koniecznie zacznij od połówki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.12.2021 o 16:24, Bella1994 napisał:

Witam. Byłam 14 dni na parogenie 20 mg, od 10 dni biorę 40 mg na natręctwa i lęki. Czy wreszcie odczuje jakąś poprawę. Mój psychiatra jest na urlopie i nie mam się jak z nim skontaktować. Proszę o odpowiedź 

Poczekaj do miesiąca na jednej dawce. Ja po miesiącu nie miałem już NN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.11.2021 o 21:47, Petek napisał:

@exodus! Świetnie to określiłeś. Niestety dla mnie nie ma alternatywy bo mam organiczne zab.depresyjno- lękowe.

Cześć. Jaką masz chorobę demielinizacyjną? U koleżanki wykryto dwa ogniska w moście mózgu, zebrało się paru neurologów profesorów od demielinizacji i nie wiedzą co to jest, wykluczyli SM. Do tego doszła jej depresja na którą bierze escji i zero poprawy, ma prosić o zmianę na paro, Ona nigdy takich leków nie brała to może ją dźwignie, albo chociaż spłyci tego doła co ma. Traci pamięć ma ciagłe bóle głowy, a zawsze była wesoła. Mocno ją to choróbsko przytłoczyło, a ma 37lat, szkoda życia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat, zmarnowałem na tej substancji prawie półtora roku.
Po prostu nie widziałem już szans i czekałem zrezygnowany aż zaskoczy...
Brałem ją w dawce 50-60mg, a więc dużo. Lęki i obsesje niestety nie ustąpiły. Depresja się nasiliła.
Niewiele skutków ubocznych, poza wykastrowaniem - dobrze ją tolerowałem.
Dopiero przypadkowa przerzutka na Klomipraminę/Anafranil przyniosła bardzo wyraźną poprawę,
którą można przy Paroksetynie uznać za "uzdrowowienie całkowite".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, undefined_realities napisał:

Ja akurat, zmarnowałem na tej substancji prawie półtora roku.
Po prostu nie widziałem już szans i czekałem zrezygnowany aż zaskoczy...
Brałem ją w dawce 50-60mg, a więc dużo. Lęki i obsesje niestety nie ustąpiły. Depresja się nasiliła.
Niewiele skutków ubocznych, poza wykastrowaniem - dobrze ją tolerowałem.
Dopiero przypadkowa przerzutka na Klomipraminę/Anafranil przyniosła bardzo wyraźną poprawę,
którą można przy Paroksetynie uznać za "uzdrowowienie całkowite".

Tak, jak dla mnie dawka 75mg działa jak 300mg wenlafaksyny. Spore dawki, to dziwne, że obsesji Ci nie stłumiły, mi do 30mg to wszystko zmiotło z OCD, było i wysokie ego, ale na depresję to tylko dała tyle, że nie miałem doła, ale i szczęścia też nie odczuwałem. Przez pewien okres próbowałem 60mg, ale sedacja okropna, ani w prawo ani w lewo i z paro też przesiadłem się na klomi i tak co jakiś czas wracam do paro, jak trochę się pojawia destrukcyjnych myśli to nie pozwalam, żeby OCD znowu zakwitło i tłumie je u zarodka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, reebok91 napisał:

Czy ktoś z was przyjmuje paroksetynę rano bez posiłku i normalnie działa ?

Ja w 99% przypadków biorę ją na czczo i nie widzę różnicy w działaniu.

14 minut temu, DEPERS napisał:

Przez pewien okres próbowałem 60mg, ale sedacja okropna, ani w prawo ani w lewo

Ja aktualnie biorę 40mg ale dzisiaj psychiatra mi kazała zwiększyć do 60mg i właśnie mówiła, że niektórych paro zmiata, ale, że to przeważnie już na niższych dawkach też tak się dzieje i ma nadzieję, że u mnie to nie wystąpi i będzie ok tak jak było do tej pory. Za tydzień mam jej dać znać jak na wyższej dawce, jak mnie poskłada to będziemy zmieniać lek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, acherontia styx napisał:

Ja aktualnie biorę 40mg ale dzisiaj psychiatra mi kazała zwiększyć do 60mg i właśnie mówiła, że niektórych paro zmiata, ale, że to przeważnie już na niższych dawkach też tak się dzieje i ma nadzieję, że u mnie to nie wystąpi i będzie ok tak jak było do tej pory. Za tydzień mam jej dać znać jak na wyższej dawce, jak mnie poskłada to będziemy zmieniać lek. 

Ja teraz jestem na 60 mg i mam mniejszą sedację i anhedonie niż na 10-30 mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, acherontia styx napisał:

Długo już bierzesz 40mg? Ona od razu mnie nie seduje, tylko tak ze dwa miesiące pobiorę i zwarzywnia mnie, a wtedy się przesiadam na anafranil, pobiorę trochę i jak pojawiają się destrukcyjne myśli to wracam do paro i tak w kółko ☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, DEPERS napisał:

Długo już bierzesz 40mg? Ona od razu mnie nie seduje, tylko tak ze dwa miesiące pobiorę i zwarzywnia mnie, a wtedy się przesiadam na anafranil, pobiorę trochę i jak pojawiają się destrukcyjne myśli to wracam do paro i tak w kółko ☺

Ponad 2 lata biorę z małą przerwą. Ja praktycznie od samego początku biorę 40mg, bo od 3 tygodnia przyjmowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi