Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

Aż tak źle? Czy mogłbyś powiedzieć dlaczego nie wytrzymałeś?Też się zastanawiam nad tym lekiem . Odstawienie leków a potem nawrót objawów,  psychoterapia nie wiele dawała.  Mój główny problem to lęk antycypacyjny głównie na dalszych wyjazdach autem , autobusem nie wspomnę,  że nie będzie wc, że nie zdąże.... I nie wiem już czy pogodzić się z braniem leków do końca życia.... 😞

Widzę że Twój problem jest do przepracowania, choć jest to bardzo trudne, ale nie niemożliwe. Ja mam porąbana osobowość. Nerwica lękowa uogólniona z depresją umiarkowaną, przerodziła się w taki lęk i dołek, że nie poznawałem własnych dzieci...

Przestalem jeść, spać nie było ze mną kontaktu i przez ostatni tydzień (przed trafieniem do szpitala) myśli "S" były tak silne, że...Jezu, niechce tego pamiętać i po raz kolejny przeżywać. Jeśli masz możliwość jak najszybszą konsultacje ze swoim lekarzem, to to zrób. Może coś poradzi na te objawy odstawienia.

Aha, tylko nie wiem czy to co się ze mną działo, to było spowodowane odstawienia leku, czy po prostu choroba uderzyła mnie z kilkukrotna siła. Trudno mi powiedzieć.

Edytowane przez Skitu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi esci wg nie pomógł a nie miałem wg na nic siły. Sertralina i duloksetyna robiły E mnie zombie. Kiedyś brałem paroksetyne bardzo mi pomogła ale  biegiem czasu było gorzej. Teraz biorę fluoksetynę i myślę że to jest lęk dla mnie. Mało skutków ubocznych poza lękiem przed pierwsze 6 tygodni. Jak to przetrwasz to jest dużo lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Skitu napisał(a):

Widzę że Twój problem jest do przepracowania, choć jest to bardzo trudne, ale nie niemożliwe. Ja mam porąbana osobowość. Nerwica lękowa uogólniona z depresją umiarkowaną, przerodziła się w taki lęk i dołek, że nie poznawałem własnych dzieci...

Przestalem jeść, spać nie było ze mną kontaktu i przez ostatni tydzień (przed trafieniem do szpitala) myśli "S" były tak silne, że...Jezu, niechce tego pamiętać i po raz kolejny przeżywać. Jeśli masz możliwość jak najszybszą konsultacje ze swoim lekarzem, to to zrób. Może coś poradzi na te objawy odstawienia.

Aha, tylko nie wiem czy to co się ze mną działo, to było spowodowane odstawienia leku, czy po prostu choroba uderzyła mnie z kilkukrotna siła. Trudno mi powiedzieć.

Wygląda na zespół odstawienia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Skitu napisał(a):

Właśnie nie wiem już jak . Na wyjazdach gdzieś do miejscowości oddalonych o 40 km , zawsze stoperan , husteczki itd to jest straszne.  Nie potrafię nad tym zapanować a znam techniki oddychania np oddychanie przeponowe , zmiana myśli itd ale jak jest jakiś wyjazd zawsze te napiecie w żołądku i wrażenie że nie wytrzymam taka panika . Kiedyś tego nie miałem miałem inne objawy nerwicowe , lękowe ale nie to . To mam jakoś od roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33 minuty temu, Skitu napisał(a):

Ja już pogodziłem się z tym, że będę brał leki do końca życia. Jedynie co mnie martwi, że z upływem czasu coraz słabiej działają i boje się co będzie za kilka lat. 

Bardzo Ci współczuję i doskonale rozumiem . Jest to trochę frustrujące. To jest kawał czasu , ciągle trzeba o lekach pamiętać,  o wypisywaniu recepty przez lekarza , a nieraz jakiś wyjazd np.do pracy za granicę i robi się problem . Na dodatek poznajesz kogoś a to zaraz zobaczy , że bierzesz tabletki,  nie każdemu to pasuje itd . A jak znosiłeś początki wchodzenia na lek gdy objawy są nie do wytrzymania np ciągłe biegunki? Czy przebywałeś wtedy ciągle w domu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.02.2025 o 13:22, Jarek.jarecki88 napisał(a):

Bardzo Ci współczuję i doskonale rozumiem . Jest to trochę frustrujące. To jest kawał czasu , ciągle trzeba o lekach pamiętać,  o wypisywaniu recepty przez lekarza , a nieraz jakiś wyjazd np.do pracy za granicę i robi się problem . Na dodatek poznajesz kogoś a to zaraz zobaczy , że bierzesz tabletki,  nie każdemu to pasuje itd . A jak znosiłeś początki wchodzenia na lek gdy objawy są nie do wytrzymania np ciągłe biegunki? Czy przebywałeś wtedy ciągle w domu ?

Na moje szczęście, moja druga połówka nie miała z tym problemu. 

Wie, że jestem chory i biorę leki. Jest tylko ten cholerny problem z baaaardzo obniżonym libido po paro. Dobija mnie to...

Z pracą to trzymam się tylko tu w Polsce. Za granicę to nawet nie próbuje. 

Z pamiętaniem o lekach, to mam takie pudełeczko z szufladkami, które są podzielone na dni. Rano wstaje, biorę i z głowy 🙂 

Akurat lekarz zwiększył mi dwa tygodnie temu z 40mg na 50mg dawkę. Sądziłem, że nic nie odczuje że skutków ubocznych ale jednak się myliłem. Pojawiły się mdłości, nasiliły się natrętne myśli, drażliwość, lęki. A to tylko pół tabletki więcej ... Pomimo tych nieprzyjemnych uboków, to wolę iść do pracy i skupić się na pracy. Moja pracy nie jest jakoś specjalnie nie niebezpieczna, więc ani mi ani nikomu innemu nic przeze mnie się niestanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Skitu napisał(a):

Na moje szczęście, moja druga połówka nie miała z tym problemu. 

Wie, że jestem chory i biorę leki. Jest tylko ten cholerny problem z baaaardzo obniżonym libido po paro. Dobija mnie to...

Z pracą to trzymam się tylko tu w Polsce. Za granicę to nawet nie próbuje. 

Z pamiętaniem o lekach, to mam takie pudełeczko z szufladkami, które są podzielone na dni. Rano wstaje, biorę i z głowy 🙂 

Akurat lekarz zwiększył mi dwa tygodnie temu z 40mg na 50mg dawkę. Sądziłem, że nic nie odczuje że skutków ubocznych ale jednak się myliłem. Pojawiły się mdłości, nasiliły się natrętne myśli, drażliwość, lęki. A to tylko pół tabletki więcej ... Pomimo tych nieprzyjemnych uboków, to wolę iść do pracy i skupić się na pracy. Moja pracy nie jest jakoś specjalnie nie niebezpieczna, więc ani mi ani nikomu innemu nic przeze mnie się niestanie. 

To bardzo fajnie , że masz wsparcie u partnerki . To dużo daje.  A czy te bardzo obniżone libido to masz na myśli całkowity brak ochoty na seks ? Bo ja np po pregablinie mam całkowity zanik i muszę to odstawić bo nie da rady tak żyć. A czy jakieś inne skutki uboczne paroksetyny odczuwasz ? Słyszałem że, niby też duża senność,uspokojenie to prawda?

Edytowane przez Jarek.jarecki88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

To bardzo fajnie , że masz wsparcie u partnerki . To dużo daje.  A czy te bardzo obniżone libido to masz na myśli całkowity brak ochoty na seks ? Bo ja np po pregablinie mam całkowity zanik i muszę to odstawić bo nie da rady tak żyć. A czy jakieś inne skutki uboczne paroksetyny odczuwasz ? Słyszałem że, niby też duża senność,uspokojenie to prawda?

Całkowity brak, tak że muszę się jakoś z tym chyba pogodzić. Nie ukrywam, że to trudne bo mam dopiero 36 lat. Cholernie uspokaja (osobiście lubię ten spokój) i z czasem mogłem spać 24/7...ale poprosiłem swojego lekarza o dodanie małej dawki bupropionu, który to niweluje. Z innych skutków ubocznych, to tragiczna potliwość i problemy z gazami ( duża częstotliwość 🤣 ).

No i jakoś to życie leci. Cholernie ciężko jest, ale idzie wytrzymać.

Edytowane przez Skitu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Skitu napisał(a):

Całkowity brak, tak że muszę się jakoś z tym chyba pogodzić. Nie ukrywam, że to trudne bo mam dopiero 36 lat. Cholernie uspokaja (osobiście lubię ten spokój) i z czasem mogłem spać 24/7...ale poprosiłem swojego lekarza o dodanie małej dawki bupropionu, który to niweluje. Z innych skutków ubocznych, to tragiczna potliwość i problemy z gazami ( duża częstotliwość 🤣 ).

No i jakoś to życie leci. Cholernie ciężko jest, ale idzie wytrzymać.

A dolegliwości jelitowe ? Np biegunki ? U mnie na każdym ssri to niestety jest . Ale nawet na tym forum można zobaczyć, ile stron jest o paroksetynie, więc też o czymś to świadczy.  Dużo osób mowi też ,o bardzo ciężkim odstawieniu tego leku ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

A dolegliwości jelitowe ? Np biegunki ? U mnie na każdym ssri to niestety jest . Ale nawet na tym forum można zobaczyć, ile stron jest o paroksetynie, więc też o czymś to świadczy.  Dużo osób mowi też ,o bardzo ciężkim odstawieniu tego leku ...

Biegunki nigdy nie miałem po paroksetynie, tylko jak już wspominałem, mam okrutne gazy.

Możliwe, że masz wrażliwe jelita, co do tych substancji i tak się dzieje. Są suplementy diety, które w tym zakresie pomagają. 

A co do odstawienia, to faktycznie, jest koszmar. W moim przypadku, dla mnie najgorsze były "prądy" które są nieprzyjemne.

W przyszłości jak będę chciał to odstawic - w co wątpię - to będę to robić baaaardzo powoli.

Edytowane przez Skitu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Skitu napisał(a):

Biegunki nigdy nie miałem po paroksetynie, tylko jak już wspominałem, mam okrutne gazy.

Możliwe, że masz wrażliwe jelita, co do tych substancji i tak się dzieje. Są suplementy diety, które w tym zakresie pomagają. 

A co do odstawienia, to faktycznie, jest koszmar. W moim przypadku, dla mnie najgorsze były "prądy" które są nieprzyjemne.

W przyszłości jak będę chciał to odstawic - w co wątpię - to będę to robić baaaardzo powoli.

Tak mam wrażliwe niestety . Dlatego pierwsze tygodnie na ssri są nie do ogarnięcia, tylko w domu siedzieć wtedy bo strach gdzieś wyjść, a pojechać to nawet nie mówię.  A te prądy jak wyglądają? Ja słyszałem , że podczas ruszania głową się odczuwa tak ?

Edytowane przez Jarek.jarecki88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Skitu napisał(a):

Nie ma się co nastawiać. Ja odstawiałam paroksetynę zupełnie bezboleśnie, a brałam 2 lata 40mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

A czy można wiedzieć ile trwało i jak schodziłaś ?

Z 40mg na 20mg od razu, została dołączona sertralina 50mg. Miesiąc lub dwa byłam na zestawie sertralina + paroksetyna po czym paroksetyna z dnia na dzień wyleciała. Po prostu odstawiłam z 20mg do 0.
To jest standardowy sposób schodzenia z paroksetyny, przy pomocy innego SSRI o dłuższym okresie półtrwania. Większość lekarzy używa w tym celu fluoksetyny, ale u mnie fluo była poza konkursem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

52 minuty temu, acherontia styx napisał(a):

Z 40mg na 20mg od razu, została dołączona sertralina 50mg. Miesiąc lub dwa byłam na zestawie sertralina + paroksetyna po czym paroksetyna z dnia na dzień wyleciała. Po prostu odstawiłam z 20mg do 0.
To jest standardowy sposób schodzenia z paroksetyny, przy pomocy innego SSRI o dłuższym okresie półtrwania. Większość lekarzy używa w tym celu fluoksetyny, ale u mnie fluo była poza konkursem.

53 minuty temu, acherontia styx napisał(a):

A czy pomogło coś? Zaleczyło ? Czy wszystko wróciło po odstawieniu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

Tak mam wrażliwe niestety . Dlatego pierwsze tygodnie na ssri są nie do ogarnięcia, tylko w domu siedzieć wtedy bo strach gdzieś wyjść, a pojechać to nawet nie mówię.  A te prądy jak wyglądają? Ja słyszałem , że podczas ruszania głową się odczuwa tak ?

Dokładnie tak. A jak wyglądają, ciężko to opisać, nie potrafię  🤣

15 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

Nie ma się co nastawiać. Ja odstawiałam paroksetynę zupełnie bezboleśnie, a brałam 2 lata 40mg.

Tylko pozazdrościć. Ja już po 17 latach, uzależniłem się psychicznie od paro. Teraz, gdybym miał odstawić lek, to nie samo brak substancji w organizmie będzie mi doskwierać, a bardziej psychicznie będę cierpiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Skitu napisał(a):

Dokładnie tak. A jak wyglądają, ciężko to opisać, nie potrafię  🤣

Tylko pozazdrościć. Ja już po 17 latach, uzależniłem się psychicznie od paro. Teraz, gdybym miał odstawić lek, to nie samo brak substancji w organizmie będzie mi doskwierać, a bardziej psychicznie będę cierpiał.

Hehe 🙂 dokładniej chodziło mi czy da się z tymi prądami funkcjonować czy trzeba zamknąć się w domu ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Jarek.jarecki88 napisał(a):

Hehe 🙂 dokładniej chodziło mi czy da się z tymi prądami funkcjonować czy trzeba zamknąć się w domu ? 

Oczywiście, że da sie ale jest spory dyskomfort w codziennym funkcjonowaniu.  Lepiej schodzić z leków z głową. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.02.2025 o 12:03, qba napisał(a):

Mordo ja na paroxetynie jestem już 20 lat. Odstawiałem ja z 5 razy ale deprecha i stany lękowe wracały za każdym razem. I zawsze wchodziłem na paro od początku. Za każdym razem musiałem brać większe dawki i dłużej się rozkręcała. Co do dni w kratkę - spokojnie. Mi lekarz powiedział że wychodzenie z depresji i stanów lekowych to sinusoida. Parę dni lepiej potem gorzej potem znów lepiej. Te lepsze dni mają z czasem przechodzić w tygodnie a potem już raczej tylko dobrze. Daj lękowi działać odpowiednio długo, zwłaszcza jeśli już masz tak że pojawiają się dni lepsze. Myślę że to znak że paro się rozkręca. Ja obecnie po 6 latach stałe na leku miałem nawrót i dołączona mi liryce i mirtazepine. Po miesiącu jest ok. Wróciłem do pracy. Także powodzenia mam nadzieję że paro Ci się rozkręci na dobre

Sam już nie wiem... Jestem 4rty miesiąc na Paro... I caly czas w kratę parę dni dobrych,  potem tydzień gorszy... co prawda ten gorszy to nie tak ciężko jak na początku, po prostu chodzę lekko poddenerwowany...

Czy po takim czasie nie powinno być jednak juz bardziej stabilnie?? Poprzednio tez czekałem z 3-4 miesiące ale jak już załapało to nie było gorszych dni...

Do tego czytam tu ze komuś dzialanje tego leku słabnie..a ja biorę go już drugi raz..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć witam, po kilku dobrych miesiącach ;)

mam pytanie, mianowicie jak sami wiecie zaczął się okres grypowy i chorobowy, chyba i mnie coś zaczyna dopadać, aaaale niejednokrotnie spotkałam się już z tym, że w ulotce leków przeciwgorączkowych, przeciwkaszlowych, przeciwbólowych itd, było napisane żeby nie łączyć ich z paroksetyną.. zagadałam z farmaceutką w aptece, która stwierdziła że faktycznie jest to lek którego się z wieloma innymi nie powinno łączyć i że mam dość ograniczony wybór 🫠

jak sobie pomagacie przy gorszym samopoczuciu, typu ból głowy/gardła/kaszel.. ? mieliście kiedyś faktycznie jakieś nieprzyjemne skutki interakcji leków z paroksetyną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja brałam wszystko, nie pytając o zdanie farmaceutów (mam dość ambiwalentny stosunek do ich porad przez to, że oni znają tylko teorię i często ich porady robią aferę z niczego) i nic mi nie było, ale to najlepiej skonsultować z lekarzem jeśli masz wątpliwości, bo on zna Twoje choroby współistniejące, alergie na leki etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi