Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, Mili89 napisał(a):

Hej. Czy jest tu ktoś komu Paroksetyna po 9 latach brania przestała działać? Biorę 20 mg i nagle czuje się jak przed leczeniem. Napady paniki, agorafobia... kosmos...

Zwiększenie do 30mg dało jeszcze gorsze odczucia i po 6 tyg wróciłam do 20 mg. Psychiatra proponuję dodanie pregabaliny. Sama już nie wiem co robić. Czy jest tu ktoś kto przechodził przez coś podobnego? 

Pregabalina to doby pomyśl.mi pomaga.tylko ja  biorę to co jakiś czas, bo na mnie działa natychmiast.a jak biorę codziennie to traci jakby swoją moc.moze u ciebie będzie dobrze,czego Ci zyczę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zew- po jakim czasie poczułeś, że paro znów dziala? 

Ja teraz na 20mg (i w sumie na 30 przez 6 tyg też ) czułam się jakbym łykała tic taki...

Spróbuję od dziś na wieczór z tą pregabalina. Jeśli nie zadziała to będę podwyższać paro. 

Ten nawrot ściął mnie totalnie. 

Wychodze itp, ale do sklepu jak mam wejść to po przekroczeniu progu sklepu czuje się jakbym weszła w inny wymiar i ledwo stawiam kroki. Kosmos- zupełnie jak przed rozpoczęciem leczenia 10 lat temu...

Też Ci taka agorafobia wróciła?

Adwentystka- w jakiej dawce bierzesz?

Ja mam brac tydzień 75mg na noc i nast tydzień rano i wieczorem po 75mg. Kiedy mogę oczekiwać jakiejś poprawy?

O ile lek wolnoplynacy, napięcie itp jakoś umiem sama ogarnac, tak agorafobia i napady paniki ograniczają mi zycie strasznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

37 minut temu, Mili89 napisał(a):

Ja teraz na 20mg (i w sumie na 30 przez 6 tyg też ) czułam się jakbym łykała tic taki...

Spróbuję od dziś na wieczór z tą pregabalina. Jeśli nie zadziała to będę podwyższać paro. 

Wychodze itp, ale do sklepu jak mam wejść to po przekroczeniu progu sklepu czuje się jakbym weszła w inny wymiar i ledwo stawiam kroki. Kosmos- zupełnie jak przed rozpoczęciem leczenia 10 lat temu...

Adwentystka- w jakiej dawce bierzesz?

Ja mam brac tydzień 75mg na noc i nast tydzień rano i wieczorem po 75mg. Kiedy mogę oczekiwać jakiejś poprawy?

O ile lek wolnoplynacy, napięcie itp jakoś umiem sama ogarnac, tak agorafobia i napady paniki ograniczają mi zycie strasznie.

U mnie pregabalina działa jak benzo czyli natychmiast

Brałam 150mg ale ostatnio nawet 600mg bo się wypalała,więc biorę tylko jak już nie mogę wytrzymać.po przerwie zaś działa u mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby i u mnie zadziałała. Zapisano mi ją 3 miesiące temu, ale miałam nadzieję, że sama jakoś to przełamie i ogarne, ale już serio nie mam siły. Agorafobia i napady paniki tak skutecznie ograniczają mi zycie, że ciągle chce mi się ryczeć po każdej nieudanej próbie wejścia do sklepu. To jest jakiś koszmar. Paroksetyna działała na to super przez 9 lat i nagle bum! A oczywiście przez ten czas miałam gdzieś terapie i przerabianie swojego zaburzenia, bo lek działał i problemu nie było...

Jestem teraz tak zła na siebie i czuje, ze nic mi już nie pomoze.

Mam na noc wziac Prege, a ciągle myślę, że pewnie nie zadziała i że nie ma już dla mnie pomocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.06.2024 o 13:14, Adwentystka napisał(a):

W Polsce czułam się dobrze dzięki pregabalinie przez tydzień,potem już bez niej miałam dwa dni dobre,a teraz 60mg.wizytę mam 18 mają.nie wiem czy to wytrzymam,tym bardziej że brałam nawet trójpierścieniowe i nie pomagaly

Musisz się niestety przemęczyć...ja miałem tak samo jak Ty Czułem się okropnie i dwa razy wylądowałem w szpitalu bo miałem takie leki i nie mogłem spać. To jak się czujesz to wynik zazywania leku i powoli się wkręca. 60mg to duża dawka i potrzebuje czasu żeby się wkręcić Wiem że trudno w to Tobie uwierzyć bo czujesz się okropnie...Ja czekałem na poprawę parę miesięcy i z dnia na dzień było lepiej Przeczekaj ten zły okres Ja wspomagałem się relanium i xanax .

Bądź dobrej mysli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Lukaszroz napisał(a):

Musisz się niestety przemęczyć...ja miałem tak samo jak Ty Czułem się okropnie i dwa razy wylądowałem w szpitalu bo miałem takie leki i nie mogłem spać. To jak się czujesz to wynik zazywania leku i powoli się wkręca. 60mg to duża dawka i potrzebuje czasu żeby się wkręcić Wiem że trudno w to Tobie uwierzyć bo czujesz się okropnie...Ja czekałem na poprawę parę miesięcy i z dnia na dzień było lepiej Przeczekaj ten zły okres Ja wspomagałem się relanium i xanax .

Bądź dobrej mysli

Wczoraj miałam lepszy dzień, do południa już napięci,a teraz masakra.Boze czy to się kiedyś skończy?

2 godziny temu, VaTeFaire napisał(a):

@Adwentystka To jak Ty te leki bierzesz ? Paroksetyne 50mg i tak o kiedy jest bardzo źle  duże dawki tego syfu jakim jest pregabalina ?

Już biorę 60mg paro,a z pręgą to jest tak że biorę ją sobie sama,bo kiedyś mi pomogła,I teraz w trudnych momentach też mi pomaga,a jak Ty się czujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, Mili89 napisał(a):

Kilka tygodni, ale dokładnie nie pamiętam.

Tak, dokładnie miałem tak samo. Jak wchodziłem do sklepu do od razu się zaczynało... Albo jak poszedłem na spacer do lasu i jak się oddaliłem za bardzo od wyjścia, to też zaczynała się akcja. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzięłam 75 pregi na noc i nic nie czuje. Ani ubokow ani działania.

Może jestem trochę bardziej zestresowana, bo wczuwam się czy są jakieś efekty uboczne. Masakra ...nie wiem czy probowac z prega i dać jej 2 tyg (po tyg mam zacząć brac 2x75) czy zwiększyć paro odrazu na 40 z 20 i modlić się o cud.

Paro przestała działać tak nagle, że zmiotlo mnie psychicznie. Wpadłam w jakiś dół, przy którym myślę, że nie ma już dla mnie nadziei....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Adwentystka Ja się czyje tak 7/10 też brałem pregabalinę do paro ale odstawiłem i poczułem się znacznie lepiej, jestem na 40mg paro i mam zielone światło od lekarza na 60 ale na razie nie wchodzę bo udało mi się po pół rocznej przerwie wrócić do pracy i nawet dobrze funkcjonuję, nie jest doskonale ale znośnie, może jeszcze z upływem czasu rozkręci się bardziej. Ogólnie wyjście z domu dużo daje, wiem że nie jest to takie proste jak się mówi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38 minut temu, Adwentystka napisał(a):

A ja dziś też straszne napięcie,po raz pierwszy w nocy obudził mnie lęk wolnopłynący,myślę że jest gorzej.zle się czuję.nic paro mi nie pomaga.ponad 3tygodnie biorę 60mg

Poczekaj jeszcze trochę 3 tygodnie to za mało Ja teraz myślę na wskoczeniu na 60mg bo 40mg coś słabo działa po 2 latach...

Jeszcze trochę i wszystko wróci do normy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, zew napisał(a):

Kilka tygodni, ale dokładnie nie pamiętam.

Tak, dokładnie miałem tak samo. Jak wchodziłem do sklepu do od razu się zaczynało... Albo jak poszedłem na spacer do lasu i jak się oddaliłem za bardzo od wyjścia, to też zaczynała się akcja. 

Napisałam do Ciebie priv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, Lukaszroz napisał(a):

Poczekaj jeszcze trochę 3 tygodnie to za mało Ja teraz myślę na wskoczeniu na 60mg bo 40mg coś słabo działa po 2 latach...

Jeszcze trochę i wszystko wróci do normy

Łukaszroz a Ty ile czekałeś na jakieś pierwsze efekty,bo ja mam wrażenie że u mnie coraz gorzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozmawialam dzis z lekarzem, bo jakos nie mam ochoty brac 2 lekow mimo wszystko...

powiedzial, ze mozemy sprobowac wykorzystac potencjal paroksetyny do 50-60 mg jesli trzeba bedzie i jesli to nie przyniesie efektu to wtedy mozemy dolozyc cos do tego lub calkiem zmienic na SNRI.

Mam brac 30mg przez 3 tyg i jesli nie bedzie chocby minimalnej poprawy mam wejsc na 40mg, a jesli bedzie poprawa chocby minimalna mam poczekac do 6-10 tyg... 

Paro juz nie raz wyciagnela mnie z bagna wiec mam nadzieje, ze teraz tez tak bedzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Mili89 napisał(a):

rozmawialam dzis z lekarzem, bo jakos nie mam ochoty brac 2 lekow mimo wszystko...

powiedzial, ze mozemy sprobowac wykorzystac potencjal paroksetyny do 50-60 mg jesli trzeba bedzie i jesli to nie przyniesie efektu to wtedy mozemy dolozyc cos do tego lub calkiem zmienic na SNRI.

Mam brac 30mg przez 3 tyg i jesli nie bedzie chocby minimalnej poprawy mam wejsc na 40mg, a jesli bedzie poprawa chocby minimalna mam poczekac do 6-10 tyg... 

Paro juz nie raz wyciagnela mnie z bagna wiec mam nadzieje, ze teraz tez tak bedzie...

Boże jak ja Ci zazdroszczę że kilkakrotnie pao Ci pomogło.ja też bym tak chciała,a tu żadnej poprawy.biorę 3 tygonie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Mili89 napisał(a):

a nie czujesz nawet minimalnej poprawy? lekarz mi powiedzial, ze jesli jest chociaz minimalna poprawa po 3 tyg. to ze trzeba przeczekac 6-10 tyg do pelnego dzialania.

Nie zadnej poprawy.siedzę cierpię i płaczę,jutro mam lekarza.wiesz co paro to dla mnie ostatnia deska ratunku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi