Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Dryagan napisał(a):

@tizziano w tej kwestii najlepiej skonsultować się z prowadzącym lekarzem. Nie polecam samodzielnego odstawiania leków, to powinno się robić pod kontrolą. Natomiast po przerwie miesięcznej to praktycznie trzeba się do leku od nowa przyzwyczajać, tak jakby na nowo zaczynało się leczenie. 

To prawda. Lek powinno odstawiać się pod kontrolą lekarską. U mnie takie nagłe odstawienie wynikało ze szczególnych okoliczności. 

Przechodzę aktualnie RSV. Tzn.  moje dziecko ma. Mam pulsujący ból głowy. Czasami też przy pochylaniu. I tak się zastanawiam, czy to wirus czy jeszcze uboki🤦‍♀️zdarzyły wam się takie bóle głowy z pulsowanie, w trakcie wdrażania leku? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, tizziano napisał(a):

Hej dzieki za odpowiedź..  no właśnie nie wiem bo są os0by które muszą do końca życia brać leki chociażby w minimalnej dawce...I sam nie wiem co robić dalej...mi tam nie przeszkadza aby brać do końca życia połówkę tabletki czyli 10 mg...

Ale dziś wziąłem po miesiącu przerwy pierwsza tabletkę 10 mg i czuję się fatalnie... :(

Musisz zacząć terapię od nowa i wejść na swoją odpowiednią dawke powoli...ha popełniłem ten sam błąd i odstawiłem lek bo myślałem że wszystko już w normie ...leki powróciły więc zacząłem brać paro od nowa Lek lądował mi się bardzo powoli a poczatki byly bardzo ciężkie....wszystko uspokoiło się po paru miesiącach...życzę zdrów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byłam mocno przeziębiona a teraz przerzuciło się na zatoki bo całe bolą i są zapchane. nie wiem czy mogę aktualne dolegliwości żołądkowe są z nerwów, czy od paroteksyny, czy jestem na coś serio chora. ale paro biorę od 11 listopada.. to już skutków ubocznych niby nie powinno być, ale wciąż co rano mam suchość okropna w buzi i poty. nie wiem co myśleć. teraz biorę zamiennik bo wcześniej arketis, a teraz patogen bo w aptekach arketisu nie było. ale to przecież nie ma wpływu na nic prawda? będę wdzięczna za odpowiedź bo oszaleje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Lukaszroz napisał(a):

Musisz zacząć terapię od nowa i wejść na swoją odpowiednią dawke powoli...ha popełniłem ten sam błąd i odstawiłem lek bo myślałem że wszystko już w normie ...leki powróciły więc zacząłem brać paro od nowa Lek lądował mi się bardzo powoli a poczatki byly bardzo ciężkie....wszystko uspokoiło się po paru miesiącach...życzę zdrów 

No tylko ze kiedyś brałem 60 mg a przez ostatni rok tylko 20 mg,więc nie wiem co teraz jest dawką docelową... 😉 ps ile miałeś przerwy ? Bo ja tylko 3 tygodnie

Edytowane przez tizziano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, tizziano napisał(a):

No tylko ze kiedyś brałem 60 mg a przez ostatni rok tylko 20 mg,więc nie wiem co teraz jest dawką docelową... 😉 ps ile miałeś przerwy ? Bo ja tylko 3 tygodnie

Mialem przerwe przez 3 miesiące ale myślę ze przez 3 tygodnie ale myślę ze musisz zacząć terapię od początku Najlepiej skontaktuj się z lekarzem Tak jak pisałem powrot do normalności u mnie trwał parę miesięcy a pierwsze tygodnie były bardzo trudne.Zacznij od najmniejszej dawki i zwiększaj co tydzień lub dwa Jeżeli będziesz miał skutki uboczne to wspomagaj się benzo i nie poddawaj się....napewno wszystko wróci do normy.Nastepnym razem skonsultuj się z lekarzem. I pamiętaj że każde zwiekszenie dawki może powodować skutki uboczne.

Trzymaj się i pamiętaj że na forum są ludzie którzy zawsze Ci pomogą w trudnych chwilach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Lukaszroz napisał(a):

Mialem przerwe przez 3 miesiące ale myślę ze przez 3 tygodnie ale myślę ze musisz zacząć terapię od początku Najlepiej skontaktuj się z lekarzem Tak jak pisałem powrot do normalności u mnie trwał parę miesięcy a pierwsze tygodnie były bardzo trudne.Zacznij od najmniejszej dawki i zwiększaj co tydzień lub dwa Jeżeli będziesz miał skutki uboczne to wspomagaj się benzo i nie poddawaj się....napewno wszystko wróci do normy.Nastepnym razem skonsultuj się z lekarzem. I pamiętaj że każde zwiekszenie dawki może powodować skutki uboczne.

Trzymaj się i pamiętaj że na forum są ludzie którzy zawsze Ci pomogą w trudnych chwilach

Dzięki Przyjacielu osobiście jednak wierze ze skoro po 3 latach regularnego brania odstawiłem tylko na 3 tygodnie to efekt będzie jednak szybciej, a nie po 2 miesiącach... a jesli nie to drugi raz tak długo już nie wytrzymam i chyba będę jechał na benzo, bo zawsze się wzmagałem przed nimi a przecież to nie trucizna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, tizziano napisał(a):

Dzięki Przyjacielu osobiście jednak wierze ze skoro po 3 latach regularnego brania odstawiłem tylko na 3 tygodnie to efekt będzie jednak szybciej, a nie po 2 miesiącach... a jesli nie to drugi raz tak długo już nie wytrzymam i chyba będę jechał na benzo, bo zawsze się wzmagałem przed nimi a przecież to nie trucizna

Spokojnie. Każdy ma inaczej. Ja odstawiłam na 4 tygodnie i jak wróciłam efekt był natychmiastowy i żadnych skutków ubocznych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, Ju467 napisał(a):

byłam mocno przeziębiona a teraz przerzuciło się na zatoki bo całe bolą i są zapchane. nie wiem czy mogę aktualne dolegliwości żołądkowe są z nerwów, czy od paroteksyny, czy jestem na coś serio chora. ale paro biorę od 11 listopada.. to już skutków ubocznych niby nie powinno być, ale wciąż co rano mam suchość okropna w buzi i poty. nie wiem co myśleć. teraz biorę zamiennik bo wcześniej arketis, a teraz patogen bo w aptekach arketisu nie było. ale to przecież nie ma wpływu na nic prawda? będę wdzięczna za odpowiedź bo oszaleje 

Czym leczyłaś zatoki? Bierzesz ibuprofen? Niby nie jest zalecany.. Chyba skończę na antybiotyku 😭 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Raissa667 napisał(a):

Spokojnie. Każdy ma inaczej. Ja odstawiłam na 4 tygodnie i jak wróciłam efekt był natychmiastowy i żadnych skutków ubocznych. 

No zobaczymy wczoraj miałem pierwszy dzień i był fatalny, dziś jest drugi nie było już depresji i można powiedzieć że było już lepiejm, ale był lęk więc wziąłem sobie lorafen. Bo jednak na te pierwsze dni wskazane jest branie benzo, gdzie ja na prawdę boje się ich brać, no ale trzeba przyznać są skuteczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Raissa667 napisał(a):

Czym leczyłaś zatoki? Bierzesz ibuprofen? Niby nie jest zalecany.. Chyba skończę na antybiotyku 😭 

niczym.. nie poszłam do lekarza a tak to bym antybiotyk dostała, mi sie zatoki co rok odzywają i bolą wtedy bardzo nawet zęby. teraz kupiłam tylko krople otrivin zatoki i już jest lepiej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę znowu po miesiącu przerwy paroksetynę, jeden plus jest taki że nie pogorszył mi się lęk, innych efektów brak na razie. Oprócz paroksetyny biorę 300 mg wenlafaksyny i tianeptynę. To są wszystko dla mnie sprawdzone leki ale nie daję im szans na działanie bo od pół roku codziennie piję alkohol. Według planu przestanę po nowym roku ale nie będzie to łatwe bo strasznie się stoczyłem, przed lekarzem ukrywam że piję znowu. Do tego dochodzi problem z benzodiazepinami z którego będzie cholernie ciężko zejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie czwarty dzień po powrocie i niestety 4rty dzień męczarni... jak poprzednio nie mam żadnych skutków ubocznych oprócz pogorszenia stanu-czyli o wiele większego zdenerwowania/lęku...

Poprzednim razem taki stan trwał całe 2 miesiące i dopiero ja lek zaczął działać zeszło ze mnie te ciśnienie. A nie po np. 2 tygodniach :(

Czy jest jakaś szansa że teraz paro za drugim razem po 3 tygodniowej przerwie załapie szybciej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 godziny temu, tizziano napisał(a):

No ja na razie 3ci dzien od nowa i czuje się jak na poprzednim wejściu...

Współczuję. Ale może być różnie. Może tak czy siak zaskoczy szybciej a uboki będą łagodniejsze🤷‍♀️kto wie, każdy jest inny. Trzeba mieć nadzieję a i tak trzeba przez to przejść 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.12.2023 o 21:44, Ju467 napisał(a):

Ja biorę paro prawie 5 miesięcy i suchość w buzi mam cały czas. Jak już pisałam wcześniej plus piski w uszach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.12.2023 o 11:21, Raissa667 napisał(a):

Współczuję. Ale może być różnie. Może tak czy siak zaskoczy szybciej a uboki będą łagodniejsze🤷‍♀️kto wie, każdy jest inny. Trzeba mieć nadzieję a i tak trzeba przez to przejść 

No dziś 5ty dzień i jest słabo , ale wczoraj popołudniu i wieczorem czułem się już całkiem nieźle..sam nie wiem, może tym razem szybciej się załaduje jak 2M, a chociaż nie będzie tak długo pogarszać stanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44 minuty temu, tizziano napisał(a):

No dziś 5ty dzień i jest słabo , ale wczoraj popołudniu i wieczorem czułem się już całkiem nieźle..sam nie wiem, może tym razem szybciej się załaduje jak 2M, a chociaż nie będzie tak długo pogarszać stanu

No u mnie zdecydowanie szybciej weszło za drugim razem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, tizziano napisał(a):

a jakie dolegliwości masz? 

wiecie co dalej (biorę ponad miesiąc paro) mam suchość w buzi, jakieś nudności lekkie, ściśnięty żołądek czasem też gardło plus brak apetytu 😞a no i poty nocne 

to może tak być jeszcze? myślałam że po takim czasie już nie ma skutków. nie wiem czy panikować i wkręcać sobie jakąś chorobę czy co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi