Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam przepisany Paroxinor w dawce 20mg i SulpiryD 50mg. Paroxinor mam brać 1/4 tabletki wieczorem i po 4 dniach zwiększać do 1/2tabl przez 6 dni, a potem już 1/2 rano i wieczorem. Strasznie się boję skutków ubocznych i czy lęki się nie nasilą. Jak że sprawnością psychoruchowa? Muszę pracować, zajmować się dziećmi i prowadzić auto. Czy te leki mnie nie uśpia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, BlackAngel napisał:

Witajcie. Mam przepisany Paroxinor w dawce 20mg i SulpiryD 50mg. Paroxinor mam brać 1/4 tabletki wieczorem i po 4 dniach zwiększać do 1/2tabl przez 6 dni, a potem już 1/2 rano i wieczorem. Strasznie się boję skutków ubocznych i czy lęki się nie nasilą. Jak że sprawnością psychoruchowa? Muszę pracować, zajmować się dziećmi i prowadzić auto. Czy te leki mnie nie uśpia?

Lęki się nasilą jak sobie to wkręcisz. Zawsze można ratować się benzo ale nie polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście nie ma co wpadać w panikę. Ale pierwsze tygodnie na Paroksetynie  naprawdę bywają ciężkie. To pewnie kwestia indywidualna, ale u mnie zwiększenie lęków i agorafobii było duże. U mnie "doraźnie" sprawdziło się Tranxene, w czasie wchodzenia na Paroksetynę, kiedy musiałem coś pozałatwiać. Generalnie jednak, z własnego doświadczenia doradzałbym wziąć od lekarza L4 na ten najtrudniejszy okres. Jednak lek warto brać. Obecnie mija u mnie 3 miesiąc. Ataków paniki nie ma, funkcjonuję zwyczajnie. Pracuję, jeżdżę tramwajami, czekam na przystankach, stoję w kolejkach w marketach. Więc lek działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam brać dodatkowo Sulpiryd 1 tabletke rano. Pytałam swojej psychiatry, czy lęki się nie nasila to powiedziała, że nie... czy moge się wspomóc czymś doraźnie gdyby ataki były jakieś meeega? Bo nie wiem czy przy tych lekach można zazyc doraźnie np. Alpragen.

W sumie z dawka 20mg mam narazie czekać do kolejnej wizyty, czyli za 3 tyg. A do pracy niestety muszę chodzić, bo i tak ostatnio opuściłam sporo przez nasilenie się nerwicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, oczywiście można się wspomagać. Wziąć chociażby ten Alpragen, ale raczej małą dawkę, żeby nie uśpił. I co najwyżej raz na kilka dni, jak naprawdę musisz. Zrezygnuj z kawy, nie pal papierosów, nie pij mocnej kawy. Broń Boże nie pij alkoholu. Spaceruj po świeżym powietrzu. Nic poważnego Ci się nie stanie, wszystkie negatywne wrażenia (zaraz zemdleję, itp.) są generowane przez system nerwowy w przypadku nerwicy. Nie zemdlejesz, nie upadniesz, nie zwariujesz 🙂 Miałem to samo. Spokojnie. Bierz leki, po 3 tygodniach ustąpi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź 😉 jestem straszna panikarą, ale w nerwicy to każdy chyba ma. Najgorzej to boję się skutków ubocznych leków, co jest moja obsesja. Oczywiście psychiatra kazała nie czytać ulotek, nie wertować Internetu, ale ja oczywiście swoje 🙄 Mam już cholerny lęk przed atakami, że złapią w pracy, albo jak bede sama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam od środy jestem na xetanorze. 20 mg Od tego czasu mam dużo mocniejsze lęki niż do tej pory. Czy to przypadek że tak się stało czy też tak jest na początku brania tego leku?  I mam po prostu cierpliwie czekać  jak zacznie działać? Bo w zeszla srode czułem się dobrze a teraz z każdym dniem zjazd. Do tej pory byłem na wenli 300 mg i pregabalinie 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, TomTob1988 napisał:

Witam od środy jestem na xetanorze. 20 mg Od tego czasu mam dużo mocniejsze lęki niż do tej pory. Czy to przypadek że tak się stało czy też tak jest na początku brania tego leku? 

Przypadek myślę, że po prostu organizm się przestawia na nowy lek. Ja na Xetanorze od razu czuję, że żyję (brałam 20mg, 30mg i 40mg obecnie 1,5 tabletki) Za kilka dni wszystko się unormuje, daj sobie czas - zmiana leku to zawsze rewolucja dla organizmu ;) i niestety trzeba się przemęczyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43 minuty temu, Vesspertine napisał:

Przypadek myślę, że po prostu organizm się przestawia na nowy lek. Ja na Xetanorze od razu czuję, że żyję (brałam 20mg, 30mg i 40mg obecnie 1,5 tabletki) Za kilka dni wszystko się unormuje, daj sobie czas - zmiana leku to zawsze rewolucja dla organizmu ;) i niestety trzeba się przemęczyć. 

Tylko takich lęków nie miałem od pół roku, ledwo funkcjonuję. I zbiegło się idealnie z początkiem brania Xetanoru, który dostałem na swoje natręctwa jako dodatek do venli i pregi. Ciężko mi przetrzymać bez lorafenu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, picziklaki napisał:

Może zasięgnij się opinii innego lekarza bo ta się urwała z krzyża, często lekarze ulegają pod presją pacjenta nie proponowałeś tego  zestawu jej samemu ?

Nic nie sugerowałem, przeglądała kartę mojej choroby, 5 lat temu brałem Xetanor ale solo i ładnie mnie wtedy wyciągnął. Tylko teraz mam mocną nerwicę natręctw i powiedziała, że Xetanor będzie dobry na natręctwa które u mnie wywołują odpały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sama wenlafaksyna jest umiarkowanym w sile działania SRI i w dawce 300 mg smyra noradrelanine i dopamine co zresztą jest niewskazane w OCD , uważam że ona jest dobra na depresje z współtowarzyszącymi objawami lękowymi ,a nie na odwrót .Dlatego warto ją wzmocnić klomipraminą w dawce maks 75 mg, ponieważ potężnie hamuje wychwyt zwrotny serotoniny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, picziklaki napisał:

Sama wenlafaksyna jest umiarkowanym w sile działania SRI i w dawce 300 mg smyra noradrelanine i dopamine co zresztą jest niewskazane w OCD , uważam że ona jest dobra na depresje z współtowarzyszącymi objawami lękowymi ,a nie na odwrót .Dlatego warto ją wzmocnić klomipraminą w dawce maks 75 mg, ponieważ potężnie hamuje wychwyt zwrotny serotoniny.

Może zamysłem mojej lekarki jest przejście z czasem na paro z wenli? wenle brałem w tej dawce od 7 miesięcy. Do października było naprawdę dobrze, potem średnio a teraz zjazd... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Choruje na nerwicę od paru lat...objawy somatyczne maskowałem długi okres alkoholem....aż do ostatniego bardzo silnego ataku lęku z zawrotami i strasznym osłabieniem i ogólnie brakiem równowagi itd...wiadomo szpital itd...ale wszystko w porządku więc psychiatra znowu...

Dostałem Atarax 10mg do stosowania 1-1-2
Oraz Xetanor 20mg do stosowania 4 dni po 1/4 tabletki potem 6 dni po 1/2 tabletki i potem już po całej 1-0-0

Dzisiaj mija 7 i dzień on startu stosowania...i powiem że ogólnie czuję się źle ...zawroty są dalej silne...ciągle osłabienie i dalej silne ataki lęku... 
Chciałem się poradzić czy to możliwe że organizm się musi przyzwyczaić do leku i przez to objawy są tak bardzo silne lub nasilone czy możliwe że w ogóle jest coś zemną nie tak bądź z tymi lekami...

Prosze o rady...

Pozdrawiam

Edytowane przez Andrzej91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi