Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku stosowania paro było rewelacyjnie. Miałam chęć do działania, zapisałam się na studia, pomagałam w domu, udzielałam się jako wolontariuszka, zawierałam nowe kontakty, dobrze bawiłam się w towarzystwie, nie bałam się odezwać do nikogo. Byłam normalną, radosną dwudziestolatką, przed którą świat stoi otworem. Po paru miesiącach doszedł ogromny stres związany z egzaminami i zaczęłam czuć się gorzej. Stopniowo moja niechęć do robienia czegokolwiek się pogłębiała aż doktorka zmieniła mi paro na wenlę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam taki mix rano Wellbutrin 300XR, Paroxetyna 50mg i na noc Mirta 30mg. Budzę się o normalnej porze wyspany, nawet trochę zamulony, ale hardcore zaczyna się po przyjęciu dawki rano Wellbutrinu i Paroxetyny, ciśnienie chce mi łeb rozwalić.

Który lek może być największym winowajcą tego stanu? Dodam że ciśnienie dochodzi do 160/100 i to po zażyciu leków na nadciśnienie. Podpowiedzcie coś proszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wellbutrin, ale jako że to postać XR to średnio logiczne mi sie to wydaje.

No ja obstawiam za duza dawke paroxetyny, bo ona ten powoduje tachykardie, ale wole sie upewnic. Wczesniej wellbutrin nie dawal mi takich objawow, wrecz przeciwnie. Ale dzieki za podpowiedz, wezme to pod uwage, ale najpierw obnize dawke paroxetyny do 30 mg.

Czekam na dalsze odpowiedzi. Moze mial ktos podobmy mix.

A Ty jaki masz mix?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy macie dużo snów po paroksetynie? Leci piąty miesiąc odkąd zażywam parogen i przez te pięć miesięcy śniło mi się więcej rzeczy niż przez całe życie. Tylko ostatnio sny są jakby intensywniejsze i raczej koszmary. Jakieś postaci wybiegające z ciemnych zakamarków, osoby o upiornym wyglądzie próbujące zrobić mi krzywdę itp. Dodam, że nie oglądam żadnych horrorów, czy nawet thrillerów. A koszmary są.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wellbutrin, ale jako że to postać XR to średnio logiczne mi sie to wydaje.

No ja obstawiam za duza dawke paroxetyny, bo ona ten powoduje tachykardie, ale wole sie upewnic. Wczesniej wellbutrin nie dawal mi takich objawow, wrecz przeciwnie. Ale dzieki za podpowiedz, wezme to pod uwage, ale najpierw obnize dawke paroxetyny do 30 mg.

Czekam na dalsze odpowiedzi. Moze mial ktos podobmy mix.

A Ty jaki masz mix?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15023480

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po paroksetynie to ja myliłem rzeczywistość ze snem. BTW. fajny avatar

Dokładnie tak. Czasem po tygodniu jak np. szukam czegoś w pamięci, to ciężko skojarzyć, czy coś było prawdziwe czy tylko mi się przyśniło. Często tak mam. No i te koszmary teraz. Przedwczoraj pierwszy raz w życiu sen spowodował, że się w nocy obudziłem.

Siarlek, nadal zażywasz paroksetynę, czy zmieniłeś? Sny minęły? Generalnie mi lek pomógł w walce z chorobą, ale ma kilka skutków ubocznych. Przy czym sny nie są jeszcze najgorsze:-). Niemniej wolę to, niż piekło nerwicy, które przeżyłem. A było naprawdę źle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

chciałem tylko powiedzieć, że przeszło mi samo. Być może było to chwilowe pogorszenie. Dobrze, że udało mi się to przetrzymać, zostałem ponformowany, że tak może być. Ważne, że sam zdałem sobie sprawę, że ten atak był słabszy. Od soboty nerwowy stan zaczął się zmniejszać, a od poniedziałku zniknął zupełnie.

Nie chcę oczywiście zapeszać, ale mam nadzieję, że będzie tak nadal!

Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia i wytrwałości. ja jestem przykładem, że swoją wolą i przy pomocy leków - da się!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest jeszcze jakiś atypowy neuroleptyk, który dobrze będzie się komponował z paroksetyną? Chodzi mi o działanie przeciwlękowe, antyobsesyjne.

Amisulpryd? W malych dawkach nie muli az tak. Zwlaszcza ze paro jest muląca już nie mówiąc o olanzapinie.

Stabilizatory nie ruszaly Ci kompletnie tych obsesji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dawno mnie tu nie było ,ale do rzeczy .2 miesiąc biorę Paroxinor teraz w dawce 30 mg i zmniejszyłem xanax biorę 0,5 mg podzielone na 4 czyli pół na dobę ,w zasadzie jest wszystko ok poza prawie wszystkimi możliwymi skutkami ubocznymi Paroxinoru ,Pani doktor zaleciła mi zwiększenie dawki z 20 mg na 30 lub jak będzie trzeba 40 mg ,a ja się zastanawiam czy nie wrócić do początkowych 20 mg powiedzcie mi czy ma to sens .Jej zdaniem zwiększenie dawki było powiązane ze zmniejszaniem xanaxu .Dziś w nocy obudziłem się i przez jakiś czas nie wiedziałem gdzie jestem przy tym niesamowity lęk ,wziełem 5 relanium i po mału wróciłem do normy :bezradny: .Na 1/4 jadę miesiąc ale nie wiem czy to co dziś się zadziało spowodowane było zmniejszonym xanaxem czy zwiększonym paroxinorem .Podpowiedźcie cos bardzo proszę .

Pozdrawiam

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi