Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

lunatic, jestem tu nowy, więc nie znam Twojej historii, ale zamiast łączyć dwa gryzące się ze sobą leki, może warto któryś z nich odłożyć i dodać mirtazapinę? ;) SSRI z mirtazapiną jest dość oklepanym połączeniem, ale tianeptyna z mirtą może okazać się strzałem w dziesiątkę, dość rzadkie połączenie, ale z potencjałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś uważano, że nasilanie wychwytu zwrotnego serotoniny odpowiada za główny mechanizm tianeptyny dlatego została zaliczona do grupy SSRE- selective serotonin reuptake enhancers. Obecnie się z tego wycofuje i nowsze badania pokazują, że wpływ tianeptyny na nasilanie wychwytu zwrotnego 5-HT nie jest aż tak duży i istotny(po 2 tygodniach w ogóle nie zachodzi), a za jej efekt terapeutyczny odpowiada modulowanie transmisji dopaminergicznej na szlaku mezolimbicznym, wpływ na receptory glutaminianiu NMDA i AMPA, wzrost uwalniania BDNF, obniżanie aktywności osi HPA i ogólny wpływ na neuroplastyczność mózgu co chroni m.in. hipokampa przed stresem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam jeszcze pytania o paro.

Pisaliscie ze pierwsze objawy dzialania (pozytywne) bede mogla zaobserwowac po kilku tygodniach. Ale czy te kilka tygodni mam liczyc z rozbiegowka, czyli wlacznie z tymi poczatkowymi dawkami czy od momentu kiedy zaczne brac docelowa dawke? ( to samo pytanie odnosnie skutkow ubocznych - czy biorac te mniejsze dawki moze juz zaczac sie cos dziac, czy dopiero od 20 mg).

I pytanie, moze glupie... o fizjoterapie. Ma problemy z kregoslupem szyjnym i musze chodzic na prady tensa - czy moge?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mogę odpowiedzieć z własnego doświadczenia.

Zacząłem brać paro w dawce 10 mg i tak brałem przez tydzień. Nie poczułem nic, ani pozytywnego, ani negatywnego.

Po tygodniu brałem już 20 mg. Wtedy poczułem objawy uboczne, t.j. większy lęk, niepokój, nosiło mnie, natężenie natręctw myślowych, czułem się jak naćpany. Po ok. 3 dniach przeszło. Jednak żadnej poprawy nie poczułem na tej dawce.

Po miesiącu od początku brania paro miałem wizytę u lekarki. Poleciła zwiększyć dawkę do 30 mg. Po zwiększeniu dawki nie wystąpiły żadne skutki uboczne, a po ok. 10 dniach na tej dawce (czyli ok. 40 dni na leku) miałem niewielkie pierwsze pozytywne efekty, t.j. rozluźnienie i uspokojenie.

Na kolejnej wizycie, t.j. 2 m-ce od początku kuracji lekarka poleciła mi zwiększenie dawki do 40 mg. I znów po ok. 10 dniach jeszcze większa poprawa. Od tego czasu z każdym tygodniem czuję się lepiej. Nie mam już żadnych lęków i natręctw. Jednak dopiero na dawce 40 mg jest ta zauważalna poprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomocy biorę xetanor 50mg rano a na wieczor lekarz dał mi prefaxine 37,5mg czy to bezpieczne???brał już ktoś kiedyś taką kombinację , boję sie że dostane zespół serotoninowy

-- 23 mar 2014, 14:03 --

dokładnie chodzi o to ze bede schodził z paro i na zakladke lekarz dał mi prefaxine i paro bede zmniejszal a prefaxine powiekszal ależ sie boję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ale czy ktoś z was brał taki miks boje sie jakichs dziwnych reakcji organizmu

-- 23 mar 2014, 16:46 --

pomoże mi ktoś???czy to nie za dużo seratoniny nie wystąpi zespół serotoninowy??

-- 23 mar 2014, 20:08 --

nikt mi nie może pomóc??? kurcze stoje i sie modlę nad tą tabletką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

arek_177, 37,5 wenlafaksyny to dosyc malo wiec ja np bym bral smialo, jak schodzilem z fluo to tez od razu 'wsiadlem' na wenle, ale fluo nie zmniejszalem tylko przestalem brac i w sumie to sie fajnie wtedy czulem, no i ZA tez przemawia to, ze doktorek chyba sie z pizdy nie urwal i wie co robi oO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

człowiek się modli na tabletką ,a Ty takie tam ,ze jedno i drugie . Mi tam swego czasu też taki mix lekarz dał na wyrażną prośbę moją, ale musiałem pisać dziwne oświadczenie w karcie ,że wiem co biorę i na wlasna odpowiedzialnośc . Raz tylko taki psikus lekarski miałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi