Skocz do zawartości
Nerwica.com

SERTRALINA (ApoSerta, Asentra, Asertin, Miravil, Sastium, Sertagen, Sertralina Krka, Sertranorm, Seraloft, Stimuloton, Zoloft, Zotral)

shadow_no

Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

112 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      66
    • Nie
      29
    • Zaszkodziła
      17

Rekomendowane odpowiedzi

@acherontia styx a jakiego rodzaju jest to stymulacja? Bardziej umysłowa czy psychiczna?

Przyznam że dzisiaj kilka godzin po wzięciu 100 mg jestem jakby bardziej żywy, pobudzony, trochę przez to chaotyczny w pracy. Co jest ciekawe bo kiedyś próbowałem 200 mg i pobudzenia nie było wcale. No, ale jak wiadomo ją parę leków biorę to tym razem może być inaczej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, zburzony napisał(a):

a jakiego rodzaju jest to stymulacja? Bardziej umysłowa czy psychiczna?

Tu Ci nie odpowiem, bo ja co prawda brałam sertralinę w każdej możliwej dawce, ale ja nigdy nie potrzebowałam jej działania aktywizującego i nie w takim celu ją brałam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej chyba nikt już tu nie zagląda ja dziś 10 dzień na dawce 125 mg i nie wiem sama już ile to wszystko potrwa😔 mam jakieś złe myśli i boje się ich nastrój do dupy czy to minie ? Czy to tez skutek uboczny leku? Staram się jak mogę, ale te myśli są takie głupie i męczą okropnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55 minut temu, Mufiśka napisał(a):

Hej chyba nikt już tu nie zagląda ja dziś 10 dzień na dawce 125 mg i nie wiem sama już ile to wszystko potrwa😔 mam jakieś złe myśli i boje się ich nastrój do dupy czy to minie ? Czy to tez skutek uboczny leku? Staram się jak mogę, ale te myśli są takie głupie i męczą okropnie

Ja tez mialam na Sertralinie dziwne mysli ,nawet pisze w ulotce ze moga wystapic jako dzialanie uboczne,tez mnie one przestraszyly i dlatego odstawilam wtedy Sertraline a próby wejscia mialam az trzy na Setre.Ale te doslownie ,,Dziwne mysli"bo tak stoi w ulotce,ale nie kazdej,to byly takie jakies baaardzo smutne i dziwne ze myslalam ze wariuje doslownie i ze mi tak zostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisalo ze bardzo maly odsetek ludzi ma taki ubok,no i mnie akurat sie dostalo😜a innego dnia pod wieczor naszla mnie depresja bardzo silna,tego tez sie wystraszylam ale nastepnego dnia rano juz jej nie bylo,takze u mnie na sertralinie bylo caly dzien akcje,co rusz inne samopoczucie w ciagu dnia i inne atrakcje🤩

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Lucy32 napisał(a):

Pisalo ze bardzo maly odsetek ludzi ma taki ubok,no i mnie akurat sie dostalo😜a innego dnia pod wieczor naszla mnie depresja bardzo silna,tego tez sie wystraszylam ale nastepnego dnia rano juz jej nie bylo,takze u mnie na sertralinie bylo caly dzien akcje,co rusz inne samopoczucie w ciagu dnia i inne atrakcje🤩

No to właśnie ja tak mam, wczoraj miałam fajny dzień spokojny, a w nocy masakra jakaś, do tego ten jadłowstręt i zaraz na wymioty zbiera ja muszę przetrwać to, ale bardzo dziękuje za odpowiedz ❤️ To tak pomaga w tych chwilach, a te myśli to okropne aż wstyd się przyznać co to jest 😔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 minut temu, zburzony napisał(a):

@Mufiśkatak niestety bywa że kiedy zaczynasz brać dany antydepresant początkowo depresja staje się jeszcze gorsza. Trzeba to przetrwać, dać sobie chociaż ten miesiąc, potem bywa że lekarz zaleci branie czegoś innego lub będzie namawiał do kontynuacji.

Mam tylko nadzieje, ze to skutek uboczny leku, a tak miałam dzień wczoraj spoko i w nocy masakra 😏 10 dzień dziś na dawce 125 mg, zastanawiam się czy przeczekać do dwóch tygodni żeby zobaczyć czy zwiększyć, lekarz mówił, ze mogę zwiększyć chyba, ze mi pomoże mniej, a ja skąd mam wiedzieć kiedy mi pomoże skoro są teraz uboki 😔 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, Lucy32 napisał(a):

A powiedz kochana ile wytrzymalas ? Ja biorę od 20, ale dawkę 125 mg biorę 10 dzień, no ja tez chodzę taka przestraszona dziwnie i głowa boli i taka rozdygotana jak by, masakra modlę się żebym wytrwała to bo brak mi sił 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Mufiśka napisał(a):

A powiedz kochana ile wytrzymalas ? Ja biorę od 20, ale dawkę 125 mg biorę 10 dzień, no ja tez chodzę taka przestraszona dziwnie i głowa boli i taka rozdygotana jak by, masakra modlę się żebym wytrwała to bo brak mi sił 

Ja bralam wejsciowke mala 25mg a i tak mnie rozkladala.Pierwsza proba dwa tyg trwala ,mialam derealizacje i straszny bol w okolicy czolowej jakby mi ktos tam tam ciął w glowie.Rowniez zmiany nasroju w ciagu dnia .Potem przechodzilam na esci ,po esci milnacipran i tak znowu chcialam na sertraline.Ja bardzo zle znosilam wchodzenie na te leki,juz tracilam nadzieje,nie moglam nawet wejsc na dawke terapeutyczna,wszystkie mnie przeciągnęły te leki.Brak apetytu ,wrecz jadlowstret mialam przez caly czas wchodzenia na leki,schudlam 10kg.co mi akurat nie przeszkadzalo ale chcialam wkoncu zjesc cos ze smakiem a tu nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ja już brałam ten lek i dostałam inne dwa i nie pomógł jeden wellbutrin, a drugi właśnie mnie przeorał jak w kosmos wystrzelona byłam po seronilu nie dałam rady takie pobudzenie, więc wróciłam do zoloftu, ale właśnie na większe dawki wcześniej chyba 75 mg najwiecej brałam, tez miałam tak jak ty na po początku, nawet małe dawki mnie tak trzepało, tylko dawno nie miałam już tego gówna i panikuje bo zapomniałam jak to jest, miałam 8 lat spokoju i nagle wróciło, dziękuje bardzo za wsze odpowiedzi 🥰 poczekam jeszcze z tydzień na tej dawce i na terapie chodzę tez, mam nadzieje, ze wyjdę z tego bo od kwietnia to się ciągnie już 😬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, zburzony napisał(a):

@Mufiśka chyba lepiej jak jeszcze poczekasz zanim zwiększysz dawkę bo teraz pewnie uboki byłyby tylko gorsze. Lepiej jak się ustabilizuje sytuacja na tych 125 mg.

Tak zrobię poczekam jeszcze chwilkę może to tylko uboki i lek zadziała na mnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrażenie że sertralina długo się rozkręca bo ja dość szybko reaguję na leki a z nią długo nie mogłem doczekać się efektów. Dlatego dwa razy zrezygnowałem z niej. Teraz muszę dać jej więcej czasu to znaczy kilka miesięcy tak jak dałem ostatnio escitalopramowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od dwuch dni jakoś w miarę mam spokój, trochę się uspokoiło tylko problem z zaśnięciem w nocy mam duży, mam nadzieje, ze to się unormuje. Jak kiedyś wchodziłam na setaloft to pamietam, ze długo się rozkręcał u mnie, skutki uboczne tez miałam okropne, także może warto dać szansę 😁

11 godzin temu, zburzony napisał(a):

Mam wrażenie że sertralina długo się rozkręca bo ja dość szybko reaguję na leki a z nią długo nie mogłem doczekać się efektów. Dlatego dwa razy zrezygnowałem z niej. Teraz muszę dać jej więcej czasu to znaczy kilka miesięcy tak jak dałem ostatnio escitalopramowi.

Ja zostałam na tej dawce 125 mg i czekam aż będzie lepiej na razie minęły trochę mdłości i lęk oby do przodu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem kilka dni temu brać 100 mg sertraliny i przyznam że zaliczyłem spadek formy, konkretnie pogorszony nastrój, poczucie własnej wartości, pojawiły się nawet myśli samobójcze których nie miałem od miesięcy. Trochę mnie to dziwi bo za pierwszym razem nie czułem zupełnie nic poza lekką wyjebką. Jednak to nie pierwszy raz kiedy wracam do danego leku i jest inaczej. No nic, biorę dalej, obiecałem dać sobie te kilka miesięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, zburzony napisał(a):

Zacząłem kilka dni temu brać 100 mg sertraliny i przyznam że zaliczyłem spadek formy, konkretnie pogorszony nastrój, poczucie własnej wartości, pojawiły się nawet myśli samobójcze których nie miałem od miesięcy. Trochę mnie to dziwi bo za pierwszym razem nie czułem zupełnie nic poza lekką wyjebką. Jednak to nie pierwszy raz kiedy wracam do danego leku i jest inaczej. No nic, biorę dalej, obiecałem dać sobie te kilka miesięcy.

Dokładnie miałam to samo depresja się pogłębiła mocno i te myśli okropne, teraz od 3 dni jest trochę lepiej z samopoczuciem i pewnie to były uboki także czekaj cierpliwie, ja miałam chyba wszystkie możliwe z ulotki okropne to było, ale po 2 tyg zaczęło się coś dziać lepiej,teraz tylko mam problem bo spać nie mogę w nocy nie wiem co się dzieje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48 minut temu, Mufiśka napisał(a):

Słuchajcie mam pytanie czy ktoś może miewał bezsenność na zolofcie lub jego odpowiedniku ? Nie wiem czy powodem jest zbyt duża dawka na noc 75 mg czy może to tez coś innego? 

Kto zapisuje sertralinę na noc? 😳 przecież to oczywiste, że będą problemy ze snem przy braniu jej wieczorem xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, Mufiśka napisał(a):

No kurczę tak mi rozpisał 25 rano 25 po południu i 75 na noc 

Ja teraz wróciłem od dziś do 250 mg asentry, ale biorę całość rano. a i tak mam problemy z bezsennością. jestem już na takim etapie, że jak stracę tę przytomność choćby na 1 godzinę to czuję się tak jak kiedyś, gdy przesypiałem 8 XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi