Skocz do zawartości
Nerwica.com

PREGABALINA (Egzysta, Linefor, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin Accord/Mylan/ Pfizer/ Sandoz/ Sandoz GmbH/ STADA/ Zentiva, Pregamid, Tabagine)

tekla67

Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

216 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      154
    • Nie
      46
    • Zaszkodziła
      19

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Tronden napisał(a):

Biorę pregabaline 450 mg dziennie ale czuję się /cenzura/owo i zwiększyłem do 900 mg i jest dobrze. Biorę 900 mg trzeci dzień, ile jeszcze mogę pobrać dni 900mg żeby nie było zjazdu jak znowu wejdę na terapeutyczne 450 mg

To pytanie do lekarza. Wg regulaminu forum nie leczymy się sami ani użytkownicy wzajemnie nie ustalają dawkowania leków. Jesteś nowym użytkownikiem więc polecam przeczytać regulamin. Leki to nie cukierki. Możemy opisywać jedynie własne doświadczenia dotyczące leków. Na każdego leki działają inaczej i wszelkie ustalenia konsultujemy z lekarzem bo jest osobą uprawniona i odpowiedzialną za nasze zdrowie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, lorana napisał(a):

Macie doświadczenia w leczeniu pregabaliną bólu neuropatycznego, że działa ona tylko na poczatku, zażywania, tak jak często przy lęku?

Nie leczyłam nią bólu, ale na mnie p/lękowo działała przez 2 lata. Odstawiana była z zupełnie innego powodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, acherontia styx napisał(a):

Nie leczyłam nią bólu, ale na mnie p/lękowo działała przez 2 lata. Odstawiana była z zupełnie innego powodu.

Jaka była Twoja  najwyższa dawka w przeciągu dwóch lat i jaką dawkę utrzymywałaś w przeciągu tych 2 lat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.01.2025 o 16:18, Verinia napisał(a):

@snilektolerka szybko rośnie...

Tolerka szybko rośnie w przypadku nadużywania leku, czyli zamiast przepisanych 75-150 mg, nagle bierze się 600, a potem wraca do standardowych ilości z zerowym efektem. Pregabalina stosowana zgodnie z zaleceniami lekarza może utrzymywać działanie przez wiele miesięcy, inaczej tego leku już by nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.01.2025 o 16:10, MiśMały napisał(a):

Na pregabalinie mam problemy z mówieniem. Muszę włożyć trochę wysiłku w mowienie oraz moja mowa jest niewyraźna i zdaję się mi, że źle intonuję słowa. Czy ktoś miał problemy z mówieniem na tym leku i czy to minęło?

Ja mam problemy z mówieniem, mianowicie wykręca mi nienaturalnie język w trakcie rozmowy, choć już dosyć rzadko. Żaden lekarz mi nie wierzy bo nie widział tego na własne oczy i myśli, że zmyślam, a są to objawy pozapiramidowe. Objawy powinny ustąpić jakiś czas po zaprzestaniu stosowania tego poronionego leku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę rano i wieczorem 150 mg na odstawkę benzodiazepin, czy pomaga - nie jestem pewien. Nie mam drgawek, uderzeń gorąca, stanów lękowych, więc chyba można powiedzieć, że coś tam działa, chociaż nie jest to tak wyraźne działanie, jak kilka lat temu. Sen zapewnia mi 100 mg chloroprotyksenu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy bierze ktoś raz dziennie? 

Dostałam zalecenie, ale nie ścisłe, żeby brać rano i wieczorem. Ale mam obserwować jak działa i zdecydować czy chce brać. To ma być jako dodatek do głównego leczenia.

Edytowane przez initium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, initium napisał(a):

Czy bierze ktoś raz dziennie? 

Dostałam zalecenie, ale nie ścisłe, żeby brać rano i wieczorem. Ale mam obserwować jak działa i zdecydować czy chce brać. To ma być jako dodatek do głównego leczenia.

Pregabalina jest lekiem o krótkim okresie półtrwania wynoszącym ok. 6h. Oznacza to, że wymagałaby dawkowania 2x dziennie - rano i popołudniu (ok. godz. 15:00), by można było utrzymać jej działanie przez cały dzień. 

Pregabalina w psychiatrii raczej stanowi lek dodatkowy, uzupełniający kurację lekami przeciwdepresyjnymi czy neuroleptykami w celu zniesienia uciążliwych objawów lęku uogólnionego. Choć można też ją stosować w monoterapii. 

Z tego co piszesz, to lekarz przepisał ci ten lek na próbę. Tak jak wspominałem, należy brać ten lek na dzień, by odczuć jego właściwe działanie. Przyjmowanie go na wieczór/noc nie ma zbytniego uzasadnienia, bo w teorii nie jest to lek poprawiający jakość snu czy ułatwiający zasypianie. Choć znam przypadki, w których niektórzy wykorzystywali ją jako lek na sen. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to już chyba wiem panie i panowie o co chodzi u mnie z tym napięciem psychicznym . Rozjechane gaba , totalnie . Od tygodnia czasu nie biore nasenu zolpidemu czułem sie lepiej polepszyło sie troszkę , wczoraj do 2 w nocy nie mogłem spać się wkurzyłem wziolem  10 mg relanium i dziś znów napięcie na głowie czuję , to samo po Xanaxie jak nieraz wezmę na drugi dzień rozjechany napięcie itp , . Musiałbym z 2 miesiące zacisnąć zęby i nie brać nic co działa na gaba , a powiedzcie jak się ma do tego pregalabina , bo się boję jej odstawić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten apetyt na niezdrowe jedzenie mija na pregabalinie czy to jest stały skutek ub9czny? Nie ciągnie mnie mnje do normalnego jedzenia, wręcz odrzuca a jadłbym tylko cipsy, zupki chińskie i słodkości. 

I z tego względy nie mogę wytrwać na leku, bo zaczynam od żarcia tyć. Odstawienie leku powoduje ustąpienie apetytu na niezdrowe jedzenie.

Edytowane przez MiśMały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi