Skocz do zawartości
Nerwica.com

PREGABALINA (Egzysta, Linefor, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin Accord/Mylan/ Pfizer/ Sandoz/ Sandoz GmbH/ STADA/ Zentiva, Pregamid, Tabagine)

tekla67

Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

221 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy pregabalina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      157
    • Nie
      47
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

Verinia, Ja mam tak samo, że pregabalina natychmiastowo poprawia u mnie nastrój z depresyjnego w dobry, a jej odstawienie skutkuje obniżeniem nastroju. Jednak nie lubię tego leku, bo tworzą mi się obrzęk na twarzy, taką nalana twarz no i zwiększa mi apetyt przez co tyję.

Lekarz trochę się uparł, że skoro poprawia nastrój i też pewnym stopniu motywacja, to powinienem dalej brać pregę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, MiśMały napisał(a):

Verinia, Ja mam tak samo, że pregabalina natychmiastowo poprawia u mnie nastrój z depresyjnego w dobry, a jej odstawienie skutkuje obniżeniem nastroju. Jednak nie lubię tego leku, bo tworzą mi się obrzęk na twarzy, taką nalana twarz no i zwiększa mi apetyt przez co tyję.

Lekarz trochę się uparł, że skoro poprawia nastrój i też pewnym stopniu motywacja, to powinienem dalej brać pregę.

możesz ja brac doraźnie jak benzo, ja biore w dni że czuje podły humor brak motywacji, wówczas zarzucam pregę i dzień staje sie duzo lepszy i znośny, . To jest lepsze niz benzo, nie uzaleznia doraźnie , nie usypia, poprawia samopoczucie , dodaje motywacji

W dniu 18.03.2025 o 10:02, eseses napisał(a):

witam, mam problem z pregaba, bo niby działa ale bardzo uciążliwe są zawroty głowy i nudności po tym, wie ktoś jak sie tego pozbyc? dodam ze stosuje pregabe od tygodnia. w dodatku czasem mam ostre napady agresji oraz napady płaczu i bezradności. nie chce odstawiac pregabaliny bo działa na mój lęk ale nie jest to lek idealny…

a jaka dawka i jak dzielone rano-wieczór? prega działa albo od razu albo po 1-2 tyg sie stabilizuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam pytanie, jak radzicie sobie ze słabą koncentracją, otępieniem przy stosowaniu pregabaliny?
ktoś próbował brać jakis noopept czy cos ? bo boje sie ze przy dzialaniu pobudzajacym moze wygasic dzialanie pregabaliny i lęki powrócą. Myślałem rowniez o sumplementacji l-treonianu magnezu czy tez lecetyny. Musze byc produktywny w ciągu dnia a nie otępiony.... . Jak ktoś ma jakies dowiadczenie lub chce sie podzielic zdaniem to niech pisze !!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam odstawiłem pregabalinę 

Schemat odstawiania był taki

75 ,50,25 -0 

Objawy odstawienne trwały przez 5-6 dni a objawiały się stanem depresyjnym ,rozbiciem , zmęczeniem i ogólnym stanem braku sił. Jedno jest pewne , nigdy więcej tego shitu! Resztę zapasy który miałem spaliłem w piecu xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, hopefully.00 napisał(a):

Witam odstawiłem pregabalinę 

Schemat odstawiania był taki

75 ,50,25 -0 

Objawy odstawienne trwały przez 5-6 dni a objawiały się stanem depresyjnym ,rozbiciem , zmęczeniem i ogólnym stanem braku sił. Jedno jest pewne , nigdy więcej tego shitu! Resztę zapasy który miałem spaliłem w piecu xd

Szybko tobie poszło odstawienie pregabaliny jestem na 75mg trzeci dzień źle się czuje to są kapsułki jak można zejść na 50mg potem na 25mg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam tutaj opinię i wiekszosc jest pozytywnych.

A ja biorę Pregę 2gi raz,pierwszy raz. Z escitalopramem i nic nie dawala, teraz druga próba w zestawie z Paroksetyną..

Biorę już z 3 tygodnie, dojechałem do 300 mg, a docelowo mam brac 450 mg ale zastanawiam się czy jest w ogóle sens to brac...

Ludzie tu piszą o euforii na początku,poprawię nastroju, a u mnie nic z tych rzeczy nie występuje.. 

Czy Prega oprócz lęku znosi u Was zdenerwowanie i napięcie psychiczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, tizziano napisał(a):

Ludzie tu piszą o euforii na początku,poprawię nastroju, a u mnie nic z tych rzeczy nie występuje.. 

Bo euforia to jej skutek uboczny, który nie u każdego wystąpi ;)to nie jest lek na poprawę nastroju. Ja brałam pregabalinę 2 lata i w życiu euforii na niej nie odczuwałam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, tizziano napisał(a):

Wiem wiem ale poszs tez ze po kilku godzinach odczuwają uspokojenie...Ja jakoś tego nie czuje...

ja ja zarzucam jak xanax, czyli doraźnie wówczas faktycznie jest troche euforia i wyciszenia, moze dawke trzeba podniesc? i najelepiej podzielić ja na rano i na wieczor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, tizziano napisał(a):

Wiem wiem ale poszs tez ze po kilku godzinach odczuwają uspokojenie...Ja jakoś tego nie czuje...

Ja mam podobnie, też żadnej eufori od poczatku, choć nie powiem bo ze stanu węgetowania z lękiem mnie postawiła na nogi i w sumie wszystko robie, zdaza się dzień gdzie jestem bardziej spokojny, a potem dzień gdy czasem lęk mnie dopada, dodatkowo czuje drżenie rąk i ciala. Biorę 3 razy dziennie po 150 będzie już z miesiac. Dodatkowo też chodzę na terapie, jestem po 3 spotkaniu. 

Edytowane przez Qtomo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Tobix napisał(a):

Od wczoraj biorę pregabaliny

100-0-100 i mam jeszcze większe lęki i jestem przymulony ze zamykam momentami oczy ale zasnać nie mogę.  To normalne ?

Nigdy tak nie miałam ale kazdy jest inny, być może to normalne. Ja tymczasem myślałam że będę odstawiała pregabaline ale psychiatra mówi że to zły pomysł bo mogę się gorzej czuć, lęki wrócą a zaczęłam nowy lek na depresje. Więc jeszcze będę brała nadal 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Tobix napisał(a):

A jaki lek miałeś wcześniej? Ja teraz jestem na escitalopram 15 mg i mianseryna 60 i nadal jest tragedia 

Zależy ile czasu jesteś na tym zestawie? ..ogólnie SSRi rozkręcają się BARDZO DŁUUGO- nie oczekuj że po 2 tygodniach będzie dobrze...niestety tak nie jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Tobix napisał(a):

A jaki lek miałeś wcześniej? Ja teraz jestem na escitalopram 15 mg i mianseryna 60 i nadal jest tragedia 

Na depresję nie brałam nic od jakiś 7 lat (te 7 lat temu to był Citabax po którym fatalnie się czułam jak i po innych SSRI) więc nie brałam nic i póżniej deprecha się uspokoiła. Teraz mam nawrót od około pół roku; jestem płaczliwa, szybko się denerwuję.

@Tobix może ci się jeszcze unormuje samopoczucie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 14.06.2021 o 11:46, zarr napisał(a):

Libido u mnie zerowe ale jestem sama więc mi to nie przeszkadza. 

Najgorsze jest to dostałam zamiennik Tabagine.  Rano przyjęłam swoje leki hormonalne i na żołądek a godzinę później tą Tabagine (tak mam brać według psychiatry) tylko że jestem mega senna. I czasem ciężko wziąć oddech. 

Już wyczytałam na ulotce mojego leku na żołądek żeby nie łączyć z lekami psychotropowymi bo może powodowac śpiączkę i niewydolność oddechowa. Zaburzenia koncercji... I tak się jakoś czuje dziwnie. 

A zaraz wychodzę do pracy. Nakręciłam się po prostu że ja mam tę niewydolność 🤦🏻‍♀️

Kilka lat temu napisałam to ale coś źle zrozumiałam-bo przecież pregabalina tylko nie może być łączona z innymi lekami uspokajającymi oraz z oksykodonem, lorazepamem więc nie wiem o jakie leki mogło mi chodzic  pisząc wyżej: "psychotropowe" z lekami na żołądek, bo raczej nie o pregabaline. 

Chciałam to sprostować bo sobie czytałam ten wątek od początku 🙂

Edytowane przez zarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wewnętrzne nakręcenie minęło po kilku dniach, natomiast drżenie i przyśpieszone bicie serca miałem bardzo długo od pierwszej dawki pregabaliny. 
3x150mg to już nie mała dawka. Ja na 450mg dziennie miałem totalne odrealnienie, czułem się jakbym statkiem płynął bo wszystko dookoła falowało, zmęczenie, totalne nic mi się nie chce, derealizacja i wiele innych, oczywiście te co Ty napisałeś też u mnie były. Dlatego podjąłem decyzję odstawieniu pręgi i schodząc powoli większość negatywnych objawów zniknęła a ja zacząłem widzieć świat bardziej realny. Oczywiście schodzenie z 450mg było konsultowane z moją panią doktor.

Edytowane przez Nieznany24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilkakrotnie zauważyłam dość dziwne bicie serca, raz przyśpiesza, za chwilę bije wolniej ale byłam 3 razy u kardiologa, miałam holter, echo serca i wszystko jest ok.

Nie wiem co napisać o tym drżeniu, bo mam je od początku nerwicy - jakieś 17 lat i dzięki pregabalinie nie jest takie intensywne.

Ogólnie pregabalinie zawdzięczam wyciszenie objawów somatycznych, szkoda że lęki nadal są. Nie aż tak intensywne jak kiedyś ale jeszcze czasem boję się wyjść do sklepu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uczucie pijaństwa w miarę mineło, derealizacja pewnie jest ale nie zwracam na nią aż tak dużej uwagi, na razie tylko to serducho mnie irytuje które potrafi nerwice nakręcać . Serce raczej sprawne bo potrafię iść na basen zmęczyć się, pompki porobić itp. nigdy żadnych problemów, w dzień to nawet aktywizuje, gorzej wieczorem jak to trzyma. Może zbyt krótko biorę a dawka dosyć wysoka, będzie półtora miesiąca. Zmniejszę na razie trochę popołudniową i zobaczymy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi