Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy tęsknicie za czasami dzieciństwa ?

staram się

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chciałbym się wrócić do dzieciństwa - jedyną osobą, która mi się dobrze kojarzy z tamtego czasu jest moja nieżyjąca już dawno Babcia. Pamiętam taką scenę jak siedzę z nią w kuchni a ona wykrawa foremkami ciastka a ja jej pomagam. I wpada ojciec jak zawsze z gębą, ale Babcia mnie obroniła przed nim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, acarien napisał:

Ludzie mają skłonności do romantyzacji/idealizacji przeszłości. Nie tęsknią za rzeczami, bajkami, filmami, grami etc. z przeszłości, tylko tym, jak się wtedy czuli (często też zapominając o tych negatywnych kwestiach).

Pojawia się pytanie, czy właśnie brak tej skłonności nie jest zaburzeniem? Według słownika języka polskiego "tęsknić" oznacza odczuwać żal, być smutnym z powodu czyjejś nieobecności, braku kontaktu z kimś lub z czymś. Wydaje mi się, że mam dobry kontakt ze swoim tzw. wewnętrznym dzieckiem, więc nie mam powodów, aby za nim tęsknić, a tym samym, żeby tęsknić za dzieciństwem. Mogę tęsknić za pewnymi emocjami, które czułem w czasach dzieciństwa, ale i obecnie je czuję, więc to nie ma sensu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tęsknię przede wszystkim za poczuciem bezpieczeństwa, spokojem i wolnością umysłu z czasów przedtraumowych oraz wrażeniem "bycia całością" wynikającym z faktu, że w dzieciństwie cała moja rodzina była jeszcze w komplecie [mimo że z punktu widzenia zewnętrznego obserwatora wciąż niepełna i o nietypowym składzie / strukturze]. Obecnie wychowujący mnie dziadkowie już nie żyją i mam tylko mamę, z którą nigdy nie czułam tak bliskiej więzi ani nie dogadywałam się tak dobrze jak z nimi. No i jeszcze za swoim dawnym domem - piątym elementem tych dziwnych puzzli 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi