Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy Polska ma szanse zostać drugą Norwegią?

Śmiercionauta

Rekomendowane odpowiedzi

detektywmonk, oby mu sie udawało jak najdalej od Polski.

Paradoksalnie Tusk ma lepsze predyspozycje do bycia żyrandolem europejskim niż do bycia premierem co poza sukcesami wyborczymi nie udało mu się. W rządzeniu bardziej szkodził niż poprawiał. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesiołowski nie ta liga :D to katolik i konserwatysta.

A co do Tuska,to życzę mu jak najlepiej.Jestem zwolennikiem UE i mam nadzieję,że się uda premierowi.

ja pier.......... jak tylko się nie ściera z twoim skrajnym światopoglądem

to jest ok choć to bałwan i frustrat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mojego światopoglądu, to pasuje mi tylko KNP. Jednak muszę przyznać, że strasznie wkurwia widok małolatów, którzy opowiadają się za KNP, a nie wiedzą tak naprawdę na czym do końca polega ideologia konserwatywnego-liberalizmu. Bierze się to chyba z obecnej mody na bunt przeciw "bandzie czworga" :D No ale jeśli realnie patrzeć, to albo KNP pójdzie w górę i dostanie teraz z 8-10%, a w następnych latach (przy naprawdę dobrych wiatrach) dobiją do 15%, albo skończy się to totalną katastrofą. Młodzieży się odwidzi ( tak jak było w przypadku Palikota) i to będzie zwiastun końca, ponieważ KNP większość głosów dostaje od młodych ludzi.

Jeszcze co do partii Gowina, to nie zapoznałem się zbyt dobrze z jego programem wyborczym. Muszę to nadrobić, bo znam go tylko powierzchownie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Korwinem na pewno drugiej Norwegii nie zbudujemy, bo Skandynawia to dla KNP przykład najgorszego rozkładu cywilizacji co najwyżej drugie Chiny. :mrgreen:

A Niesiołowskiego nie znoszę niemiły arogant ziejący jadem do wszystkich na poziomie Macierewicza.

A ten wybór Tuska to dobra kampania przed wyborami samorządowymi a marzenia co niektórych że teraz to się poprawi bo Tusk nie będzie szkodził to wyraz skrajnej naiwności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co teraz zrobi PIS,kiedyś mówili Tusk musi odejść.Tusk odszedł :D kogo się teraz czepią ?

Teraz wszystkiego będzie winna np Kopacz :mrgreen: jeśli ona zostanie premierem.

A co do Gowina to jego klerykalizm i walka przeciw in vitro mnie wkurza i głównie za to go nie trawie choć ws PiSie bywają jeszcze gorsi. Lepiej niech zajmie się sama gospodarką i polityka prorodzinną.

To ciekawy przypadek, bo jeszcze niedawno był krakowskim inteligentem, uczniem Tischnera, a teraz żeby nie wypaść z gry poszedł do Kaczyńskiego, a Kaczyński właśnie tym chce go wyeliminować. Coś też mówił chyba o koalicji czy słuszności pewnych poglądów KNP i Ruchu Narodowego, niepokojące zaszły zmiany. I jak "kolibrowaty" Gowin godzi się z socjalną polityką gospodarczą PiSu? Ech polityka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Korwinem na pewno drugiej Norwegii nie zbudujemy, bo Skandynawia to dla KNP przykład najgorszego rozkładu cywilizacji co najwyżej drugie Chiny.

Zgadzam się z tym. Tylko warto nadmienić, że jednak plan gospodarczy KNP jest trochę inny. W Republice Chińskiej raczej stawiają na interwencjonizm, a nie dziki kapitalizm.

Jestem zwolennikiem UE i mam nadzieję,że się uda premierowi.

Jakbyś poznał trochę historię po 2 wojnie światowej ( ważnym momentem był tu rozpad ZSRR) to byś zmienił zdanie o UE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam Smith, No ale Korwin wspominał wiele razy że żałuje tego że Polska nie poszła droga Chin po 1989 roku czy totalitaryzmu władzy( i antydemokracji) i kapitalizmu gospodarki, choć oczywiście to też nie ideał ale jednak 100 razy lepsze niż ci komuniści z UE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://teleshow.wp.pl/gid,16856775,title,Tomasz-Lis-tlumaczy-sie-z-owacji-dla-Donalda-Tuska-Ustawki-nie-bylo,tpl,4,galeria.html

Jedyny jeden jest wódz i jeden jedyny jest król jedynie słusznych dziennikarzy. Niech żyje mainstream, niech żyje

Niech żyje...do następnych wyborów :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

detektywmonk, telewizja jest takim środkiem przekazu i takim narzędziem także w polityce, że tam przypadków nie ma.

Poziom bezczelności mainstreamu zaczyna sięgać zenitu.

http://teleshow.wp.pl/gid,16859007,title,Jacek-Palasinski-ostro-o-Polsce-pod-rzadami-PiS-Polska-niedomyta-jak-Kaczynski,tpl,4,galeria.html

Nawet Premier Kopacz im nie pomoże 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepper nie był skrajny to typowo populistyczno- roszczeniowy typ miliony takich jest w Polsce aż dziw że tak mało głosów dostawał. A Palikot to zwyczajny liberalny obyczajowo polityk no może trochę przesadzał z formą ale o to co walczy to już w większości krajów zachodu jest albo ma rzesze zwolenników. Skrajnym to można nazwać Korwina bo jego poglądy gospodarcze jak i antydemokratyzm, anty systemowość to rzadkość a właściwie w takim połączeniu na scenie europejskiej nie występuje, dlatego trudno mu się gdzieś podpiąć w europarlamencie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

detektywmonk skrajny to był Lepper, Giertych, Korwin i Paligłup z biłgoraja :mrgreen:

Ja widzę różnicę między Giertychem (prawica,katolik) a Palikotem ( lewica,ateizm,antyklerykalizm).

-- 06 wrz 2014, 09:27 --

Lepper nie był skrajny to typowo populistyczno- roszczeniowy typ miliony takich jest w Polsce aż dziw że tak mało głosów dostawał. A Palikot to zwyczajny liberalny obyczajowo polityk no może trochę przesadzał z formą ale o to co walczy to już w większości krajów zachodu jest albo ma rzesze zwolenników. Skrajnym to można nazwać Korwina bo jego poglądy gospodarcze jak i antydemokratyzm, anty systemowość to rzadkość a właściwie w takim połączeniu na scenie europejskiej nie występuje, dlatego trudno mu się gdzieś podpiąć w europarlamencie.

Leppera popierali najubożsi.Palikot,ma poparcie wśród antyklerykałów.Którym nie po drodze z klerem.Korwin to fakt skrajny we wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widzę różnicę między Giertychem (prawica,katolik) a Palikotem ( lewica,ateizm,antyklerykalizm).

Co nie zmienia faktu, że obaj byli skrajni. Tylko, że jeden na lewo, a drugi na prawo.

Giertych z resztą w polityce przyszłości już nie ma bo skompromitował się na taśmach, ma ileś tam spraw karnych w toku a do tegookazał się ukrytą opcją platformersko-lewacką. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

detektywmonk, czy ja wiem....

Platforma żadnych postulatów antyklerykalnych jak narazie a rządzi już 7 lat nie zrealizowała. Ani likwidacji funduszu kościelnego nie było, ani wyrzucenia religii ze szkół, ani podatku na kościół też nie wprowadzili i moim zdaniem nic z tych postulatów nie zrobią.

Z tego względu, że dużą częścią elektoratu PO są też katolicy. Platforma to bezideowa partia bez programu, bez ideologii, bez propozycji...nic.

Lepiej głosuj na lewicę :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, że obaj byli skrajni. Tylko, że jeden na lewo, a drugi na prawo.

Giertych z resztą w polityce przyszłości już nie ma bo skompromitował się na taśmach, ma ileś tam spraw karnych w toku a do tegookazał się ukrytą opcją platformersko-lewacką. :mrgreen:

Palikot to może być skrajny tylko w polskim katolickim grajdołku, przecież o to co on niby walczy czyli świeckie państwo, prawa dla homoseksualistów, in vitro, aborcja to na zachodzie Europy już dawno jest a gospodarczo też mu daleko do lewicy raczej centrum lub soc liberalizm propaguje. W Polsce tylko Ikonowicz jest lewicą SLD to centrolewica bliżej centrum. A Giertych to Taczerysta który porzucił przynajmniej medialnie swój radykalizm narodowo- katolicki dla zwykłego konserwatyzmu któremu PO jest najbliższa( a raczej była w swych założeniach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

detektywmonk, czy ja wiem....

Platforma żadnych postulatów antyklerykalnych jak narazie a rządzi już 7 lat nie zrealizowała. Ani likwidacji funduszu kościelnego nie było, ani wyrzucenia religii ze szkół, ani podatku na kościół też nie wprowadzili i moim zdaniem nic z tych postulatów nie zrobią.

Z tego względu, że dużą częścią elektoratu PO są też katolicy. Platforma to bezideowa partia bez programu, bez ideologii, bez propozycji...nic.

Lepiej głosuj na lewicę :roll:

90 % PO to katolicy.Radziszewska,Biernat,Niesiołowski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

detektywmonk, nieprawda. Katolicy w PO to może 30-40%

Tacy jak Tusk czy to centrum ,ale ta rzecznik rzadu Blonska, Grabarczyk, Kopacz, Schetyna, Grupiński to wszystko ideowo lewacy.

-- 06 wrz 2014, 18:40 --

carlosbueno, PO nie można w żadnym razie nazwac partią konserwatywna. To są centryści ograniczeni centrowo konserwatywnym elektoratem. Oni by dawno swoje lewackie postulaty typu związki partnerskie wprowadzili jak np chciał Schetyna i Kidawa Blonska ale wiedzą, że wtedy stracą głosy liberalnej konserwy które z reszta im ubywaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu maciek, Ja myślę że w Polsce jeśli chodzi o światopogląd to cała polityka jest przesunięta na prawo względem tej zachodnioeuropejskiej no ale nigdzie tam nie ma tylu tak konserwatywnych katolików jak w Polsce. W sumie w pewnym aspekcie np niechęci do imigrantów i muzułmanów to jest nawet dobre, ale np. służalczość względem Kościoła prawie wszystkich partii mnie wkurza.

Dziś czytałem w gazecie jakiś krótki życiorys Tuska i tam pisali że w latach 80-tych zafascynowany był M.Friedmanem i Haykiem( czyli liberałami gosp. wzorami np dla Korwina) no ale dziś już mu nic z tego nie zostało, zresztą wprowadzając ich idee w życie tak długo by się nie utrzymał na stołku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce wszystko jest bardziej na prawo z powodu komuny. Kościół był przeciwnikiem systemu-nie zawsze z własnej woli-i dlatego tuż po okrągłym stole miał duże wpływy, które z czasem zaczęły maleć i w sumie tej tendencji już nie zatrzymają z wielu powodów zresztą. W Polsce nie da się teraz wprowadzić bardziej liberalnych rozwiązań gospodarczych bo przede wszystkim zdecydowana większość społeczeństwa tego nie chce. Jak były strajki za komuny to ludzie chcieli też więcej socjalizmu a nie wolności gospodarczej. Tusk też taki jest. Z jednej strony Friedman mógł mu się podobać bo zachód był za komuny niedoścignionym marzeniem-bogaty, wolny itp. Ale jak przyszło co do czego to ludzie by go na taczkach wywieźli gdyby próbował to wprowadzić. Zachód przez ten czas jak u nas kwitła komuna ciężko pracował na dzisiejsze bogactwo-które teraz radośnie przejada, budując państwa tzw opiekuńcze. Różnica polega na tym że oni tam mają co przejadać bo zarobili, a my nie za bardzo. Ich to kosztowało pół wieku pracy, start też mieli lepszy od nas. Dlatego wielu jest zafascynowanych efektami, ale nie tym co trzeba poświęcić i jak się trzeba napracować żeby potem było co przejadać. Tusk nie mógł tego wprowadzić bo my nie mamy co przejeść. I żadne jego chęci nic by tu nie dały. Tu nie chodzi tylko o tzw suchy pkb-niezależnie jak liczony, ale o zamożność społeczeństwa, o to ile kasy mają obywatele. Takie Stany Zjed. mają już bardzo duże długi i może wyglądać że się nie wypłacą-procentowo względem pkb, ale jak sprawdzimy jaką kasą i majątkiem dysponują ich obywatele to się okaże że bez problemu-gdyby chcieli- mogą wprowadzić nadzwyczajny podatek i spłacić wszystko w ciągu roku. Tylko po co mieliby to robić? U nas tego nie ma, bo ludzie niewiele zgromadzili, i nie chodzi tutaj o oszczędności w bankach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sebmar, W Polsce komuna wzmocniła i zakonserwowała Kościół który odbierany jest jako ostoja polskości i patriotyzmu( a było tak od czasu rozbiorów). W takiej Francji czy Niemczech jest zupełnie inaczej.

A co do gospodarki Polski to od lat mówi nam się że mamy zaciskać pasa, już za komuny tak mówiono a my jako obywatele niewiele z tego mamy bo te pieniądze to przejada jednak garstka ludzi i chory system a nie szary obywatel bo przecież socjal w porównaniu do tego z zachodu nie istnieje. A co do oszczędności obywateli to Polacy nigdy z tego nie słynęli zwłaszcza w porównaniu do krajów protestanckich sprzed dziesiątek, setek lat ale np Anglicy dowiedziawszy się ile w Polsce się zarabia i jakie są ceny dziwili się że ludzie jeszcze egzystują i nie wzniecają protestów bo im by się po tygodniu taka wypłata skończyła. Dziwili się że Polacy żyjący w UK jeszcze sporo odkładają bo oni by musieli kredyt wziąć by za to minimum angielskie które gro Polaków zarabia przeżyć. No ale oni są przyzwyczajeni do zupełnie innych standardów i na innym etapie rozwoju cywilizacyjnego i nie powinniśmy się z nimi porównywać. To jak porównywanie Polski do Angoli czy Mali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi