Skocz do zawartości
Nerwica.com

WORTIOKSETYNA (Brintellix)

zaqzax-0

Czy wortioksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wortioksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      34
    • Nie
      31
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

Wziąłem wczoraj 1x 10mg wieczorem i specjalnie kupiłem opakowanie 5mg i też 1x wziąłem bo ogólnie brintellix biorę z innymi lekami z 3lata.. i raz tak raz tak jest.. ale od roku brałem 10mg i od czerwca 2x coaxil raz wieczorem raz rano  i dup.. nie urywa nic.Wczoraj jak wziąłem łącznie  15mg to jakoś od południa jak wstałem taki człowiek '' przyćpany'' do teraz do 19.20 czuje się jakiś taki dziwny np patrzę na coś to jak bym ''pływał'' i nie wiem czy brać dalej te 15mg czy rezygnować z brintellixu? bardziej chodzi mi o to czy majac nerwicę a ogólnie takie natręctwa typu powtarzanie tych samych czynności codziennie itp to brintellix jest dla tego obojętny,zaostrza ten stan?

nie wiem jak to porównać,ale np jak byłem na 10mg brintellxu a nie brałem 3dni coaxilu to już człowiek był taki,że się do czegoś ''czepił'' bo w oczach mi sie dziwnie wydawało np,że to jest nierówne i chciał to człowiek poprawić itp taki jakiś stan,że patrzysz na to ale nie ma trzeźwego umysłu.Wróciłem po 3 dniach do coaxilu wraz z brintellixem i od razu ''trzeźwość''  więc wychodzi na to,że zbędne branie brintellixu? niby coaxil co powinien słabszy być lepiej działa? czy połączenie obu tych leków? dodam nie był to efekt odstawienny coaxilu bo wczesniej go nie brałem nigdy a brałem sam brintellix tylko wtedy nie wiedziałem,że niby się nie dzieli tabletki i zawsze brałem półtorej dzielone wieczorem a ile to było mg dokładnie to nie wiem i tez taki stan miałem

Edytowane przez newuser999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech ktoś doradzi.. biorę już 3 dzień 15mg.. o dziwo normalnie jak brałem 2 lata brintellix pod rząd 10mg + drugą tabletkę kroiłem to nie wiem ile ona niby miała wtedy..  ale teraz gdy biorę 10mg + drugie opakowanie mam 5mg to juz 3 dzień człowiek taki ''przyćpany'' tak dziwnie się patrzy na wszystko.. no to jakim cudem wcześniej mimo,że kroiłem tego efektu nie było? wtedy nie wiedziałem jeszcze,że np trzeba mieć oddzielne 5mg dawkę a nie kroić a lekarka mi nie powiedziała tylko mówiła brać półtorej.

Dylemat jest taki.. czy odstawiać całkowicie brintellix i brać coaxil.. czy dalej brać te 15mg + coaxil? tu bardziej chodzi o to czy np jeśli brałem 10mg brintellixu i nie czułem poprawy od roku a nagle dałem na 15mg i czuć jakiś taki pierwszy efekt przyćpana to czy zwiększenie dawki coś może mi pomóc? bo mam nerwicę natręctw i np jak brałem stałe 10mg to zawsze codziennie coś co patrzę to ''nerwica jest bo nieraz aż bluzę muszę zdjąć'' z tym,że widzę to trzeźwo a teraz dalej robię to samo ale jakiś taki człowiek ''obojętny'' niby to samo patrzę wykonuje ale bez jakiegoś takiego strachu,że rozebrać się muszę z nerwów itp tylko z drugiej strony chcąć coś trzezwo robić myśleć np przy aucie itp to nie bardzo bo taki człowiek jakby ogłupiały nagle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.03.2025 o 11:01, hopefully.00 napisał(a):

Biorę już kilka tygodni ten lek więc mogę cię więcej napisać.

Lek dla mnie bardzo dobry na depresję , wyciągnął mnie z dołka na dawce 20 mg. Obecnie biorę 10 bo nie potrzebuje więcej , na 20 mg czuć już wyraźnie serotoninę ,czuć jakąś obojętność emocjonalną, na wszystkie trudne sprawy które się działy wokół mnie łapalem luz , mogłem dużo spokojniej podejść do problemu. Co do libido to na 20 mg było okej , mniejsza ochota ale jak już miałbyc stosunek to wszystko dawało radę a i przyjemność taka jaką być powinna.

Lek dobrze działa na niepokój , martwienie się , nie działa za to prawie nic a nic na somatyczne objawy lęku ale z depresji mnie szybciutko wyprowadził. Na dawce 10 mg lek działa bardzo subtelnie , jest energia , chęć do życia , czuć dopaminę zdecydowanie lepiej niż na SSRI. Cięższej depresji czy lęków może nie udźwignąć ale na depresję lekką,umiarkowaną daje radę. 

Obecnie jest do leku dołożony trittico xr 75 mg żeby zadziałać na lęki somatyczne. 

Ja lek polecam warty spróbowania. 

Jesteś tylko na tym leku? Co próbowałaś wcześniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, mio85 napisał(a):

Jesteś tylko na tym leku? Co próbowałaś wcześniej?

Wcześniej brałem sertre, escitalopram, wenlafaksyna,duloksetyna. No i pregabalinę ale od dwóch dni zszedłem na zero i odstawiam to gówno . 

Teraz biorę 5mg brintelix i 150 trittico xr , docelowo będzie sam trazodon bo celuje w moje objawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, hopefully.00 napisał(a):

Wcześniej brałem sertre, escitalopram, wenlafaksyna,duloksetyna. No i pregabalinę ale od dwóch dni zszedłem na zero i odstawiam to gówno . 

Teraz biorę 5mg brintelix i 150 trittico xr , docelowo będzie sam trazodon bo celuje w moje objawy.

Czy działa na fobie spoleczna?

Lęki?

A jak z erekcją?

Jak z libodo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, hopefully.00 napisał(a):

Trittico działa? U mnie większe dawki nic nie dawały z wyjątkiem sedacji, dezorientacji, lęku, no i lepszej erekcji. A czemu wortio do tego dodawałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, mio85 napisał(a):

Trittico działa? U mnie większe dawki nic nie dawały z wyjątkiem sedacji, dezorientacji, lęku, no i lepszej erekcji. A czemu wortio do tego dodawałeś?

Dodawałem trittico do wortio na somatyczne objawy lęku jak napięcie mięśniowe , niemożność koncentracji . 

15 godzin temu, arters napisał(a):

Czy działa na fobie spoleczna?

Lęki?

A jak z erekcją?

Jak z libodo?

Niemam fobii społecznej więc nie wypowiem się

Na objawy jak niepokój , ciągle zamartwianie się działa 

Erekcja i libido na 10 mg śmiga wszystko jak powinno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, hopefully.00 napisał(a):

Dodawałem trittico do wortio na somatyczne objawy lęku jak napięcie mięśniowe , niemożność koncentracji . 

Niemam fobii społecznej więc nie wypowiem się

Na objawy jak niepokój , ciągle zamartwianie się działa 

Erekcja i libido na 10 mg śmiga wszystko jak powinno.

A czy miewales na początku brintellix jak brałeś  zawroty głowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech ktoś wypowie się czy brintellix może nasilać nerwicę natręctw? bardziej chodzi mi o to czy np nie biorąc brintellixu nie czułbym się gorzej niż biorąc? pytam bo biorę to od 3 lat w dawce 10mg (teraz 15mg) i do tego coaxil jeden na noc i jakos człowiek za dnia nerwowy strasznie jest  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak biorę już 5dni 15mg wieczorem tak o 21/22 to czuje się jakoś niby''nadmiernie uspokojny'' chodź na natręctwa nie działa bo dalej robię to samo tylko jak brałem 10mg to jakoś nie czułem nic w sensie taki trzezwy byłem jakby miał coś robić a na 15mg już 5dni jak pijany.. patrze np na siebie jak byłem u fryzjerki dziś i widać po oczach,że człowiek taki dziwny..nie wiem czy to brac dalej czy wziąć 5mg i zejść z brintellixu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 18.02.2025 o 22:28, InqSiJu napisał(a):

Na depresję dostałem. Czy na lęki pomogło, to nie wiem. Na pewno nie ma spektakularnej różnicy ale też odkąd biorę, to nie są bardzo uciążliwe. Ale to nie musi być zasługa leku.

Dalej pomaga?

Tak przeliczam teraz jakby to cenowo wychodziło na miesiąc:

Przy 10 mg z refundacją 27 zł

Przy 15 mg (10 mg ref i opakowanie 5 mg 56szt bez refundacji) 27+46= 73 zł

Przy 20 mg z refundacją 54 zł

Z refundacją nie jest źle tylko czy tak wypisze? Powinien bo w zaleceniach jest, że można dać refundację jeśli 2 leki pierwszego rzutu nie dały rezultatu - u mnie tak jest. Zakładając, że 10 mg będzie pomagało byłoby ok. Gorzej jeśli będzie rosła tolerancja i trzeba będzie zwiększać. Takie 25, 30 mg to +/- 100 zł. Jeśli by działało byłoby super, jesteś szczęściarzem, że lek z tak małą liczbą ubocznych na Ciebie zadziałał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.04.2025 o 21:05, mio85 napisał(a):

Dalej pomaga?

Tak, chociaż jednak mam kłopoty ze snem po nim. Sen to u mnie od zawsze najsłabsze ogniwo i bardzo łatwo go dodatkowo zaburzyć. Ale faktycznie to jedyny antydepresant, który zadziałał na depresję w tak spektakularny sposób.

Z drugiej strony, chociaż sen mi się pogorszył to mam wrażenie, że w ciągu dnia jest bardziej wypoczęty.

Mi psychiatra bez problemu przepisała z refundacją. Też czytałem coś tam o warunkach, które muszą być spełnione i nie byłem pewien czy dostanę. Pewnie wiele zależy od tego co ma się tam wpisane w papierach, a ja nie wiem co mam zdiagnozowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.04.2025 o 20:30, InqSiJu napisał(a):

Tak, chociaż jednak mam kłopoty ze snem po nim. Sen to u mnie od zawsze najsłabsze ogniwo i bardzo łatwo go dodatkowo zaburzyć. Ale faktycznie to jedyny antydepresant, który zadziałał na depresję w tak spektakularny sposób.

Z drugiej strony, chociaż sen mi się pogorszył to mam wrażenie, że w ciągu dnia jest bardziej wypoczęty.

Mi psychiatra bez problemu przepisała z refundacją. Też czytałem coś tam o warunkach, które muszą być spełnione i nie byłem pewien czy dostanę. Pewnie wiele zależy od tego co ma się tam wpisane w papierach, a ja nie wiem co mam zdiagnozowane.

Jeśli leczysz się przewlekle 2 lata lub dłużej na to samo zaburzenie psychiczne, to leki na nie musisz dostać z refundacją. Przy czym dotyczy to tylko tych zaburzeń, na które dany lek ma wskazania rejestracyjne.

Edytowane przez eleniq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi