Skocz do zawartości
Nerwica.com

WORTIOKSETYNA (Brintellix)

zaqzax-0

Czy wortioksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

81 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wortioksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      33
    • Nie
      28
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

@jatojawada u mnie wortioksytyna za pierwszym razem pogorszyła lęk, za drugim podejściem już było ok w tej kwestii. Jakiegoś wyraźnego wpływu na nastrój nie zauważyłem. Z tym że brałem ją z kilkoma innymi lekami więc ciężko ocenić. Myślę że warto ją przetestować, faktycznie różni się od większości antydepresantów, opinie faktycznie są średnie ale widziałem kilka mocno pozytywnych tutaj też.

Też mam problem z alkoholem, byłem uzależniony od benzodiazepin parę razy, aktualnie nie piję i chcę odstawić alprazolam, przez jakiś czas był mi niezbędny do normalnego funkcjonowania, teraz już nie tak bardzo na szczęście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brintellix na lęk nic nie pomaga ja po przejściu z Paro na Brintelix czułem się fatalnie pobudzał,czułem taka złość, lęki miałem,niepokój,myśli natretne,to jest nowy lek i ma wskazania w depresji,czytałem nawet że to bubel firmy Lundbeck, a ja mam zaburzenia lękowe i wszystko nasilił,paroksetyna na lęki jest zdecydowanie lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, Zico2019 napisał(a):

Brintellix na lęk nic nie pomaga ja po przejściu z Paro na Brintelix czułem się fatalnie pobudzał,czułem taka złość, lęki miałem,niepokój,myśli natretne,to jest nowy lek i ma wskazania w depresji,czytałem nawet że to bubel firmy Lundbeck, a ja mam zaburzenia lękowe i wszystko nasilił,paroksetyna na lęki jest zdecydowanie lepsza.

Zależy ile brałeś bo może to były skutki uboczne xD paroksetyna to kosa ale wortioksetyna ma dużo lepsze profil działań ubocznych 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po latach SSRI pora na ten specyfik , ssri typu escitalopram to bardzo dobry lek i mi pomógł bardzo ale obecnie nie jest mi tak potrzebne wypłycenie emocjonalne które jest na tym leku ,brintelix jest podobno dużo bardziej łaskawy jeżeli chodzi o libido i skutki uboczne więc zobaczymy ;) mam nadzieję że spełni swoje zadanie. Szkoda że bez refundacji cena jest zaporowa ale po zniżce jest akceptowalnie. Zobaczę co będzie za 2,3 tygodnie podzielę się doświadczeniami 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, acherontia styx napisał(a):

@hopefully.00 refundowane są duże opakowania tylko po 56 tabletek.

Tak mam opakowanie 56 tabletek. Mam nadzieję że na następnej wizycie u mojego lekarza psychiatry wypisze mi tak żeby był po zniżce bo zapłaciłem chyba z 170 zł ,chociaż 56 tabletek starczyło by na 2 miesiące przy standardowej dawce 10 mg to by tragedii nie było ale jak brał bym więcej to już nie bardzo. A ty brałaś?  , a jak brałaś to jakie masz doświadczenia ?  Ja biorę drugi dzień dopiero i obecnie to niemam chyba ani jednego skutku ubocznego więc to jest niewątpliwy plus , chociaż biorę też pregabalinę w niedużej dawce która może pomagać szczególnie gdyby miały być uboki typowo psychiczne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, acherontia styx napisał(a):

@hopefully.00, brałam ale z 10 lat temu jak był nowością, ale krótko bo nie robił niczego czego nie robiłaby u mnie sertralina, to bez sensu było przepłacać. Fakt, uboków nie dawał, odstawić też można z dnia na dzień.

Mam znajomego który przewinol się przez wielu psychiatrów profesorow,szpitali i jak mu powiedziałem że biorę brintellix to powiedział że każdy mu mówił że to placebo że dużo przekrętów było przy tym leku przez firmę jak dobrze pamietam Lundbeck 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi