Skocz do zawartości
Nerwica.com

Kryzys ?

wiejskifilozof

Rekomendowane odpowiedzi

Ci,którzy martwią się kryzysem w Polsce mam dobrą wiadomość. Tego w Polsce nie będzie :D , najpierw musi być dobrobyt (Kanada,USA,Dania) a potem kryzys.Dlaczego nie mówi się o kryzysie w Gambii,Wyspach Salomona czy też Lesotho ? Bo tam od zawsze był kryzys.Ale, zaraz ktoś napiszę,że za komuny Polska, była bardzo bogata.Pewnie bogatsza od Kanady i Stanów razem wziętych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w PL jest kryzys od wieków i będzie zawsze...po prostu sa ludzie którzy mają potrzebę tak myślec, a nie maja potrzeby zbyt silnego związku z rzeczywistością i wyciagania wniosków....z drugiej jednak strony coś w tym jest. Może nie jeśli chodzi o kryzys czysto ekonomiczny, ale jakis taki kryzys życiowy? Spada liczba narodzin, kiedy Polki na emigracji rodzą najwięcej ...Mamy kulturę chamstwa i trzeba być chamem żeby gdzieś zajść...wali sie porządek światopoglądowy i w tym nowym to ciężko sie w ogóle zorientować. Nie mówię już o zajęciu stanowiska, chodzi o zwykłą orientację...itd itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce jest wieczny kryzys. Poza tym kryzys to dobra okazja dla pracodawców żeby tłumaczyć brak podwyżki pensji czy nawet jej obniżanie.

Niby Polska biedna i w wiecznym kryzysie a nowe domy rosną wszędzie jak grzyby po deszczu i coraz więcej aut często drogich na ulicach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w powiecie ilość prywatnych domów w ostatnich 20 latach chyba zwiększyła się dziesięciokrotnie, z wiosek liczących 20-30 domów teraz jest 200-500 i w większości to wille. W mojej biednej mieścinie gdzie ludzie zarabiają średnio 1,5-2 tys też powstało kilkaset, może i 1000 domów gł. will plus sporo apartamentowców, tak się zastanawiam skąd ludzie na to kasę biorą skoro każdy narzeka jaka to bida jest. Gdyby jakieś urzędy miały sprawdzić skąd ludzie na to mają kasę to by w 3/4 przypadków do tego nie doszli. ;)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlosbueno, Myślę, że w wielu przypadkach na emigracji zarobili. Często nawet razem wyjeżdżają.

częściowo tak, poza tym u mnie z nadmorskiej turystyki sporo osób żyję. Ale znam mnóstwo przypadków że on kierowca, elektryk, mundurowy ona bez pracy, ewentualnie ekspedientka w sklepie i w wieku 25-30 lat stawiają pokaźny dom. Fakt że w dużej mierze budują go własnoręcznie lub z pomocą rodziny bo to tzw złote rączki zwykle, ale jednak materiały sporo kosztują i nie wszystko idzie samemu zrobić. Koszt budowy średniej wielkości domu metodą gospodarczą to 300-400 tysięcy( przy własnoręcznej budowie pewnie połowę tego) to mało nie jest skąd ludzie na to kasę biorą nie wyjeżdżając z kraju i mając pospolite zawody, strasznie mnie to ciekawi, moja siostra z mężem zarabiają b. dobrze w dużym mieście i się też temu nadziwić nie mogą bo na to by ich stać nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie z moją pensją nawet na wynajem nie było stać. Po 1,5 roku stania w miejscu po prostu się poddałam.

Ja byłem za granicą 4 i pól roku i prawie nic nie przywiozłem, niektórzy po prostu umieją zarabiać, oszczędzać, kombinować a niektórzy nie trzeba się z tym pogodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlosbueno, Chcesz mi powiedzieć, że nie umiem oszczędzać? To jak byś wyżył za 1200 zl, wynajem z opłatami u mnie najtaniej 900 zl do tego samochód na utrzymaniu.?

Pisałem bardziej o sobie odnośnie tego oszczędzania, a pensje w Polsce to nawet nie wymagają komentarza i takie życie jak Twoje jest bardzo częste niestety ale zastanawia mnie tylko skąd takie zewnętrzne przejawy bogactwa w Polsce zwłaszcza w mniejszych miejscowościach skoro ludzie tak mało zarabiają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlosbueno, Chcesz mi powiedzieć, że nie umiem oszczędzać? To jak byś wyżył za 1200 zl, wynajem z opłatami u mnie najtaniej 900 zl do tego samochód na utrzymaniu.?

Pisałem bardziej o sobie odnośnie tego oszczędzania, a pensje w Polsce to nawet nie wymagają komentarza i takie życie jak Twoje jest bardzo częste niestety ale zastanawia mnie tylko skąd takie zewnętrzne przejawy bogactwa w Polsce zwłaszcza w mniejszych miejscowościach skoro ludzie tak mało zarabiają.

Może ludzie się zadłużają?

-- Cz paź 03, 2013 7:41 pm --

Nie zdziwiłbym się gdyby cała ta bieda u nas była rezultatem życia ponad stan na kredyt tych co mają firmy albo jakieś wyższe stanowiska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Warszawie zarabiasz 2 tys, każdy powie wegetujesz.W Łosicach zarabiasz 2 tys, usłyszysz ty to masz szczęście.W Warszawie emeryt, który ma 1,5 zł emerytury wegetuję.W Łosicach, da się z tego żyć.Wniosek, nie ma potrzeby mieszkać w dużym mieście.W Łosicach w każdy wtorek, w ciucholandzie wszystko po złotówce.Kto zamieni, duże miasto na małe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chce zamienić...od jakiegos czasu myślę o tym żeby zostać rolnikiem i zająć się hodowlą ekologiczną drobiu :smile: ...jak to w kazdym biznesie trzeba miec troche kasy na start i eliminować pośredników. Jesli sie uda to pracując na wsi będę krezusem na warunki nawet największego miasta...Wieś daje dzisiaj wiele możliwości...ludzie nawet na kilku arach i jakims budynkiem zaczynają hodowlę ślimaków..oczywiście nie wszystkim sie udaje, ale pomysł na biznes jest :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chce zamienić...od jakiegos czasu myślę o tym żeby zostać rolnikiem i zająć się hodowlą ekologiczną drobiu :smile: ...jak to w kazdym biznesie trzeba miec troche kasy na start i eliminować pośredników. Jesli sie uda to pracując na wsi będę krezusem na warunki nawet największego miasta...Wieś daje dzisiaj wiele możliwości...ludzie nawet na kilku arach i jakims budynkiem zaczynają hodowlę ślimaków..oczywiście nie wszystkim sie udaje, ale pomysł na biznes jest :smile:

Jeżeli nie robisz jaj (dosłownie) to co Ci przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi