Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy to schizofrenia? - Wątek zbiorczy

llaux

Rekomendowane odpowiedzi

A sorry pomyliłem testy;) mnie chodziło o ten test z tymi pytaniami, ktory niby ma wykluczyc psychoze badź tez ja potwierdzić, po za tem takie testy moga tylko ewentualnie naprowadzic w jakiś sposob psychiatre na to co sie dzieje, a razej nie słuza do stawiania na ich podstawie diagnozy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno test rorschacha nie moze sluzyc do konkretnej diagnozy ale niewątpliwie jego wyniki moga naprowadzić na ewentualna psychoze. Zaciekawiona tematem poszpreralam i natknelam sie na artykul w ktorym porownano wyniki tych testow osob chorych na schizofrenie i zdrowych. Okazalo sie ze sa zauwazalne pewne roznice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem ostatnio uroienie że żona mi powiedziała że jestem brzydki, nie daje mi to spokoju gadałem z nią a ona twierdzi że nic mi takiego nie powiedziała, dałbym sobie łeb uciąć że to słyszałem , (figlowaliśmy w tym czasie ;) ) może tak się najarałem że mózg spłatał mi figla. Kurde cały dzień do bani bo non stop myślałem że to było faktem pytałem ją o to z 10 razy a ona zaprzeczała że nic mi nie powiedziała. To było rankem a po południu czułem się jakby tego nie było jak by mi się to przyśniło i przestałem zwracać na to uwagę, ale wieczorem znów zacząłem myśleć o tym i czułem się dziwnie nieswojo z tym, a miałem wspaniały tydzień myśłałem że już tak na stałe zostanie a tu taki klops, po południu strasznie po wszystkim bolała mnie głowa. Dla nie wtajemniczonych powiem że nie borę leków od końca marca, ucząszczam na terapię. Hm i co o tym sądzić, czy to powód do zmartwień czy zlać to? Ktoś miewał podobnie? Jeszcze przypomniałem sobie że parę dni temu na drodze jadąc samochodem wydawało mi się że poboczem jedzie rowerzysta, upalny dzień pod słońce, po pracy, trochę cienia na poboczu i słupki, widziałem go tak niby kętem oka a jak zwróciłem uwagę to okazało się że to słupek. Sam nie wiem. Trochę mnie to zmartwiło i zacząłem się nakręcać na zaburzenia psychotyczne, halucynacje. Choć pani psychologmi przed tym powiedziała że wiele osób zdrowych przeżywa zaburzenia psychotyczne czasem nie zdając sobie sprawy z tego, skórcz naczyń, ucisk, niedotlenienie, zburzenia przewodnictwa neuroprzekaźników, ot taki figiel mózgu :? . Powiedziała mi że to mieści się w granicach normy :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja konsultowałem się u 3 lekarzy psychiatrów dziagnoza niemal identyczna, problemy dla mnie schizowe zaczeły się gdzy miałem 35 lat gdy odstawiłem leki które brałem od 32 roku zycia na napady paniki i lęki dotyczące własnego zdrowia, czy to znaczy że mam szansę na psychozkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cóż statystycznie ja mam lepiej, ale też przerabiałem nakazy w głowie stwierdzono że to moje natręctwa teraz się wyciszyły, co do rzekomej schizy u ciebie to jest też coś takiego jak schiz dziecięca która ustępuje, ale twoi lekarze wiedzą lepiej

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to juz fakt ''ze ktos ci kaze robic natrectwa'' i jeszcze jako 13 letnie dzieco, sam bym pewnie pomyslał ze masz schize jak bym to usłyszał, bo to jakby jeden z wielu objawow, ale ciesze sie ze na szczescie nie to u ciebie i ze trafiłeś na lepszego psychologa.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

''ze ktos ci kaze robic natrectwa''
Nie ktoś a COŚ. Czy schiza dziecięca..? Nie słyszałem o czymś takim. Ale nawet jeżeli stwierdzenie "coś mi każe robić natręctwa" brzmi dziwnie, to czy na podstawie jednego przypuszczenia, ba, poszlaki można u kogoś zdiagnozować psychoze..?

[Dodane po edycji:]

1507, po za tym tego nie stwierdził lekarz a psycholog. Lekarza to ja mam jednego i dopiero od kilku miesięcy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, mój kolega 5 latbył leczony na schi paranoidalną, pani doktor uparcie twierdziła że jest chory i musi do niej jeździć,źle się czuł, zmienił lekarza a ten mupowiedział że to depresja z małymi afektami, zmienił mu leki i gość wrócił do siebie , co więcej lekarz powiedział mu że ma szanse na całkowite wyleczenie za 3 lata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a co z tym co mi się przytrafiło?

1507, tak jak powiedziałeś figiel mózgownicy, nic wiecej. Jak bys mial schize to urojenia by sie nie zatrzymaly, tylko zaczal bys wymyslac coraz to nowe rzeczy. Urojenia na pewno nie

ograniczaja sie do jednorazowego incydentu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy na podstawie jednego przypuszczenia, ba, poszlaki można u kogoś zdiagnozować psychoze..?

Raczej nie można, ale prowadzi to do jakiś juz podejrzeń, przypuszczeń ze być moze rozwija sie schiza, a zeby to stwierdzić to trzeba w takim przypadku dłuższej obserwacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo z fachowej literatury, to od pojawienia sie pierwszych objawow, do pełnego rozwiniecia choroby w wiekszości przypadkow nie upływa wiecej niz pół roku, a czas do podjecia właściwego lecznia to 2 lata, chyba ze jest to nagły wybuch psychozy, objawy sa widoczne od razu, ale jak wiadomo jest wiele roznych przypadkow a kazdy inny, cięzko o jednoznaczna odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy schiza rozwija się szybko od pierwszego objawu choroby?

Wiem do czego zmierzasz 1507 ale pamietaj ze schiza to nie tylko jeden objaw!!!Nawet gdyby rozwijala sie powoli(a zazwyczaj rozwija sie szybko) to oprocz urojen ktorch sie tak boisz musza wystepowac jeszcze inne objawy.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odświeżam temat.

czy człowiek który ma halucynacje mający świadomość ze je ma i cos jest nie tak jest chory na psychozę? Czy zawsze jest tak ze halucynacje są czymś czym człowiek zyje że wierzy w ich realność, że ma pełną świadomość że to jest własnie ten real?- i czy to jest własnie psychoza?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odświeżam temat.

czy człowiek który ma halucynacje mający świadomość ze je ma i cos jest nie tak jest chory na psychozę? Czy zawsze jest tak ze halucynacje są czymś czym człowiek zyje że wierzy w ich realność, że ma pełną świadomość że to jest własnie ten real?- i czy to jest własnie psychoza?

Teoretycznie moze sie zdarzyc ze osoba majaca psychotyczne objawy wie ze cos z nia nie tak a pomimo tego moze byc chora na psychoze, ale zazwyczaj sa ta rzadkie przypadki ktore ponad to bardzo dobrze rokuja calkowite wyzdrowienie wlasnie ze wzgledu na ten wglad w siebie:)Oczywiscie nie nalezy uogolniac-nie kazda osoba majaca swiadomosc ze z nia cos nie tak i majaca objawy patologiczne jest od razu chora na psychoze-jest cala masa innych zaburzen ktore moga sie objawiac takimi spektakularnymi objawami. I jeszcze raz powtarzam-jeśli lekarz wiedzac o naszych dziwnych objawach orzeka ze to tylko nerwica polecam mu wierzyc i zajac sie prawdziwym problemem a nie drazyc caly czas tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi