Skocz do zawartości
Nerwica.com

Zespół PSSD-dysfunkcje seksualne spowodowane zażywaniem SSRI

media

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej pomagają leki dopaminowe ale nie typu bupropion . Pierwszy z brzegu bromergon zwiększa libido ,dostinex a nawet ropinorol czy pramipexol . Pirybedyl ponoć najlepiej. Czemu ? Bo pobudzają receptory a dopamina nie są i nie powstaje z tego noradrenalina. Bromergon i mała dawka np Trittico naprawdę potrafi pomóc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.12.2024 o 21:55, Duży7 napisał(a):

Najlepiej pomagają leki dopaminowe ale nie typu bupropion . Pierwszy z brzegu bromergon zwiększa libido ,dostinex a nawet ropinorol czy pramipexol . Pirybedyl ponoć najlepiej. Czemu ? Bo pobudzają receptory a dopamina nie są i nie powstaje z tego noradrenalina. Bromergon i mała dawka np Trittico naprawdę potrafi pomóc .

Leki, które tutaj wymieniłeś są na zbicie nadmiernej prolaktyny, więc u osób co mają za dużą prolaktyne te środki zwiększają libido ponieważ nadmiar prolaktyny powoduje obniżenie libido. Więc obniżenie jej powoduje u takich osób poprawę popędu seksualnego. Lecz wątpię by te Leki zwiększyły popęd u osób z pssd, którzy mają badania hormonalne w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://secondlifeguide.com/2024/01/15/ssri-5-ht1a-libido-cognition-and-anhedonia/ w tym artykule medycznym naukowcy mowia o tym że pindolol, antagonista 5ht1a może odwrócić skutki wywołane leczeniem ssri/snri. Tutaj jest wytłumaczone w tym artykule w jakieś części czemu wystepuje pssd. 

Ale ten lek wycofany jest z sprzedaży w polskich aptekach. I nie wiem gdzie go mizna kupić to bym go stestowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, Pssd98 napisał(a):

https://secondlifeguide.com/2024/01/15/ssri-5-ht1a-libido-cognition-and-anhedonia/ w tym artykule medycznym naukowcy mowia o tym że pindolol, antagonista 5ht1a może odwrócić skutki wywołane leczeniem ssri/snri. Tutaj jest wytłumaczone w tym artykule w jakieś części czemu wystepuje pssd. 

Ale ten lek wycofany jest z sprzedaży w polskich aptekach. I nie wiem gdzie go mizna kupić to bym go stestowal.

Lek dostępny w Niemczech za 5 euro pod nazwą visken. Można realizować polskie recepty w Niemczech, gdybyś się odważył, raportuj co i jak! U mnie jakoś zastój albo regres, może to być spowodowane nadmiernym stresem, mam taką nadzieję 😬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem, że jest dostępny. Spróbuję go tam kupić. Muszę się tylko zapytać czy Doktorka mi przepisze ten lek i muszę się upewnić, że stosowanie leku na obniżenie ciśnienia,( gdy ciśnienie mam w normie) nie bedzie dla mnie szkodliwe. Pierw bym sprobował tego leku samego, a jak by nic nie pomoglo na popęd, to może bym dołożył duloksetyne w mikrodawkach. Czytałem że jedna osoba wyleczyła się z PSSD mikrodawkując ssri/snri. Ale obawiam się że po tych mikrodawkach, pogorszy mi się anhedonia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak narazie podjałem decyzję, że zacznę od nowego roku stosować Sulpiryd przez 2 tygodnie, na zbicie anhedonii. Pozniej w niemczech, jak bede mial mozliwość zamówienia tam leku Pindololu, to zastosuje go przez miesiąc czasu, gdy nic nie pomoże na PSSD, ale nie zaszkodzi, to dolożę duloksetyne w mikrodawkach 10 mg np. I wlasnie wyżej pisałem że czytałem o osobie co wyszła z PSSD przez stosowanie mikrodawek. I mam jakąś małą nadzieję, że gdy bym brał przez miesiac czasu duloksetyne w mikrodawkach 7-10 mg. I by wzrosl mi po niej popęd i pozniej gdybym po miesiacu zaczał schodzić bardzo powoli z tych dawek, czyli gdybym przyjmowal 10 mg codziennie, to bym przez tydzien czasu spozywal duloksetyne w dawkach 1 dnia 10 mg, drugiego 9. Pozniej przez nastepny tydzien. 9 mg i 8 mg naprzemiennie. Pozniej 8 i 7 przez tydzien, az bym zeszedł do zera. Ciekawe czy po takim mikrodozowaniu i powolnym schodzeniu z leku, miałbym poprawę w odczuwaniu popędu. Jak przyjmowalem dawniej duloksetyne i pregabaline, to mialem duzy spadek libido, lecz było ono wieksze niz po ich odstawieniu. Na lekach mialem codzienne poranne wzwody, teraz nie mam codziennie wzwodu. I jeden uzytkownik chyba nawet na tym forum pisał, że dostał PSSD po paru larach brania ssri, bo zbyt gwaltownie odstawił lek. A wczesniej jak odstawiał inne leki ssri robił to bardzo powoli i nigdy pssd nie miał mimo schodzenia z leków. I takie zbyt szybie odstawienie leku wywołało PSSD. Więc zastanawiam się czy gdybym znowu przyjał duloksetyne przez miesiac, miałbym wzrost libido? Bo tutaj pisało parę osób ze przy mikrodawkowaniu ssri, ma wieksze libido.

To gdyby zalozyc ze by mi popęd wzrósł i powoli bym odstawiał lek przez 2 miesiace czasu schodził ztakich mikrodawek, to byc moze moglo by tak byc, ze ta poprawa by sie utrzymala. Co sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jutra zaczynam stosować amisulpiryd w niskich dawkach. Zaczne od 50 mg i zwieksze do 100 mg, gdy dawka 50 mg przestanie działać. Ciekawe czy ten lek mi poprawi anhedonię. Lecz niestety obawiam się ryzyka obniżenia mojego libido, które i tak jest prawie 0...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Visken 😆. Po tym to ci na pewno nie drygnie nic. To beta bloker podobny jak propranolol. Daj spokój. A po agonistach dopaminy to nie o prolaktynę chodzi a o dopaminę w prazkowiu i strukturach limbiczny h. Nawet skutki uboczne mówią że po wysokich dawkach grozi hiperseksualnosc. Tylko wiadomo nie po 1 tabl oczekiwać poprawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawaj znać jak tam sulpiryd działa. A co do mikrodozowania ssri to jest skuteczne, jadę na tej metodzie kilka dobrych lat. Ciężko wycyrklowac odpowiednią dawkę ale seks potrafi być na prawdę super i libido też ok 

Czytałem o skuteczności suplementu lit orotan dostępny bez recepty, podobno pomaga w Pssd. Jutro kupię i spróbuję 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 2 dni go zaczne dopiero stosować, bo wczoraj nie zdazyłem go zakupić, bo wczesniej były apteki zamykane. A jutro mam pewne spotkanie, więc wolę odlozyć przyjecie pierwszej dawki na piątek. Bo może mi ten lek lęki wywołać. Bardzo się obawiam, że pogorszy mi się PSSD po nim. A postanowiłem, że w Listopadzie lub Marcu za rok, wrócę na studia, na prywatna uczelnie. Więc miałbym możliwość tam poznać wiele dziewczyn. Do tego w tym okresie studiów chciałbym chodzić na różne spotkania w duszpasterstwach akademickich w różnych miastach, gdzie jest właśnie pełno dziewczyn. Ten okres studiów byłby dla mnie czasem, gdzie mógłbym w końcu jakąś dziewczynę może poznać. A ja na ten moment, jestem wykastrowany i mam prawie 0 libido. Oby mi się tylko po tym leku nie pogorszyło... Muszę do tego okresu poprawić jakoś libido. Może od tmsu czy tpsu który przyjmę na wakację mi skoczy libido. Doktor mi mówił, że niektórym ludziom po TMS libido wzrasta.

24 minuty temu, Duży7 napisał(a):

Visken 😆. Po tym to ci na pewno nie drygnie nic. To beta bloker podobny jak propranolol. Daj spokój. A po agonistach dopaminy to nie o prolaktynę chodzi a o dopaminę w prazkowiu i strukturach limbiczny h. Nawet skutki uboczne mówią że po wysokich dawkach grozi hiperseksualnosc. Tylko wiadomo nie po 1 tabl oczekiwać poprawy

Ale wysyłałem powyżej link do artykulu i tam pisze że Pindolol, czyli substancja jaka jest z Viskenie zwieksza libido.

@arturop7777 A nie zauwazyles by po mikro dawkach ssri, zwiekszyla Ci sie anhedonia?

Też teraz zauwazylem pewne poprawy. Bo mam prawie codziennie poranne wzwody. Nie chce by mi po tym leku one nie występowały.

Edytowane przez Pssd98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj przyjałem 50 mg solianu i dzisiaj mam wyrazna poprawę samopoczucia. Mam większą motywację do życia trochę. Dzisiaj znowu wezmę drugą dawkę i ten lek się będzie jeszcze rozkręcał. Zobaczymy jak zadziała na mnie za kilka dni.

Będę przez parę dni jeszcze przyjmował dawkę 50 mg, następnie zwieksze na 100 jak przestanie działać. I potem może do 150 zwieksze. Przez 2-3 tygodnie planuje przyjmować ten lek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To właśnie agonisci dopaminy są od tego . Sulpiryd czy amisulpiryd podniosą prolaktynę na bank. A agonisci ja obniżają . Nawet gdy po obu dopamina działa lepiej to agonisci nie podnoszą prolaktyny. Wręcz powiem że może być gorzej po czasie. Blokada presympatycznych rec D2 zwiększy uwalnianie to jak mianseryna na noradrenalinę ale to tylko czasowo. Lepiej brać odwrotnie działające leki by odwrazliwic receptory presynaptyczne D2 . Wtedy dopamina się uwalnia samoczynnie . Sulpiryd i podobne zadziałają tak jak przeciwbólowy na ból. Nie leczą przyczyny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Duży7 to jaki lek polecasz na zblokowanie dopaminy? By poprawił anhedonie na dłużej. Sulpiryd juz stosuję od 5 dni i nie mam boostu motywaycjnego po tym leku. Fakt polepszył mi samopoczucie lepiej się czuje, ale to nie odczuwam po tym leku intynsywnej motywacji do zycia. Teraz się zastanawiam co zastosować. Czy wejść znowu na leki duloksetyne w mikrodawkach do 10 mg, może do 15 mg. + pregabaline na dawkę 75 mg. Stosować te leki w dakich dawkach przez 2-4 tygodnie i następnie z nich schodzić bardzo powoli przez okres 3-4 miesięcy. Może tak patent by poprawił moje PSSD. Bo nie wiem czy PSSD nie dostałem od nagłego schodzenia z pregabaliny. Bo pierw przyjalem duloksetyne, którą przyjmowalem samą i obnizilo mi sie na niej znacznie libido, lecz mialem sporo wiekszy popęd niż teraz. Następnie dodalismy pregabalinę i popęd mi się zwiekszył znacznie gdy przyjmowalem duloksetyne z pregabaliną. Nastepnie zszedlem  z duloksetyny po roku czasu i bylem na dawce 150 mg pregabaliny. To popęd mi wzrósł. Następnie zszedłem do dawki 75 mg prebbalaliny to mialem jeszcze wiekszy popęd niz na 150. Ale był to nizszy jednak znacznie popęd niz przed braniem leków. Lecz mialem dużą pożądliwość i tak. Następnie gwaltownie w parę dni odstawiłem całkowicie pregabalinę, miałem spore objawy odstawienne fizyczne i psychiczne. Za szybko z niej zszedłem powinienem ją z 2 miesiące odstawiać a nie w kilka dni... I po nagłym odstawieniu libido mi całkowicie spadło, pogorszyła się do koszmarnego stopnia moja anhedonia i bylo tragicznie. Wiec moze gdybym wszedl na leki byc moze libido by mi wzroslo(uzytkownik pewien tu pisał że przy mikrodawkach ssri ma wieksze libido i stosuje je doraznie raz na jakis czas) i bym schodził przz 2-3 mies z leku to gdyby mi libido wzroslo na lekach, to może by mi juz wtedy nie spadlo. Ciekawi mnie to. Ale obawiam się dostania znowu tej ogromnej anhedonii, która dalej mi doskwiera ale juz w mniejszym stopniu niz dawniej. Drugą opcją jest teraz spróbowanie psylocybiny w mikrodozowaniu. Nie wiem które substancje teraz zastosować. Co polecacie?

Edytowane przez Pssd98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie grupę, nadszedł moment którego się bałem. Czuję powrót nerwicy ale z innymi objawami i innym nasileniem niż kiedyś, zeszły rok miałem cały przeszyty ogromnym stresem, praktycznie nie było tygodnia luzu. Myślę o powrocie do tabletek, pssd się utrzymuje a mam wrażenie,zł że się nasiliło po ponad roku od odstawiania tabletek. Chciałbym wrócić do tabletek ale chciałem zapytać o bupropin, przewinął się kilka razy tutaj temat tego i tego, że może on pomoc przy pssd i mam pytanie, czy ktoś stosowal i czy pomoże on typowo na nerwicę? Stosowałem kiedyś anafranil w Końskich dawkach i działał na mnie, czy możliwe, że bupropion będzie miał taki sam efekt mimo innego schematu działania? Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie i odpowiedzi.

Podrzucam jeszcze artykuł odnośnie bupropionu i pssd, mianowicie pomógł on prawie 70 procentom badanych z pssd. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9541153/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasada jest prosta SSRI czy snri będą obniżać libido to samo neuroleptyki . Noradrenergiczne mogą pomóc ale szkodzą na hydraulikę. Dopaminergiczne będą libido podnosić. To od dawna wiadomo . Tylko nie sulpiryd czy podobne bo one wywala prolaktynę w górę. Dobrym pomysłem może być np pirybedyl +mała dawka Trittico ew mała dawka buspironu do tego. Albo amantadyna .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi bupropion ani tutaj prawie kazdemu uzytkownikowi nie pomogl na PSSD. Ktoś tutaj pisał chyba na forum, że mu tylko lekko pomógł na problemy seksualne. A na całą reszte nie zadziałał. U mnie bupropion tylko lekko trwale zbił anhedonie jaką mam od leków. Ale nie zwiekszyl mi libido.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 minut temu, Pssd98 napisał(a):

Mi bupropion ani tutaj prawie kazdemu uzytkownikowi nie pomogl na PSSD. Ktoś tutaj pisał chyba na forum, że mu tylko lekko pomógł na problemy seksualne. A na całą reszte nie zadziałał. U mnie bupropion tylko lekko trwale zbił anhedonie jaką mam od leków. Ale nie zwiekszyl mi libido.

A jak długo stosowałem i jaką dawkę? Mi zanim trafiono z lekiem k zanim lek zaczął działać(anafranil, klomipramina) to doszedłem do dawek sporo powyżej maksymalnych, wtedy poczułem efekt i nerwica ustala, bupropion też trzeba trochę pobrać, nawet powyżej miesiąca żeby zaczął działać według niektórych źródeł o których czytałem. Czytałem też, że powrót do leków u niektórych pomógł z pssd u niektórych pogorszył sytuację, jestem w kropce bo czuję się tragicznie od kilku dni, wiem, że bez leków nie poradzę sobie a z drugiej strony strach przed możliwymi konsekwencjami mnie hamuje. Myślałem o porozmawiania z lekarzem i wprowadzeniu leku w niewielkiej dawce plus bupropion w niewielkiej dawce ewentualnie coś stymulującego dopaminę ale kto wie jakie będą skutki? Ktoś wracał do leków po odstawieniu podczas pssd? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem na TRT z powodu hipogonadyzmu, bywało, że byłem na dużych dawkach. Testosteron nic nie pomaga na libido w moim przypadku jak i na erekcje.

Nie pomaga mi również tadalafil 5mg na te kwestie.

Libido i erekcje wracają czasami same spontanicznie na kilka dni.

Zdaje mi się, że treningi siłowe poprawiały te kwestie, na pewno w kwestii erekcji, które wówczas miałem potężne.

Edytowane przez MiśMały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem osobą również poszkodowaną przez leki, wykastrowaną doszczętnie i wiele innych... 

Zostawiam swój kontakt na fb gdy ktos chciał poznac moja historie, wsparcie itd. kxarxoxlxixnxa sxaxmxcxzxyxk ( bez x, pisze w taki sposob gdyz usuwają...) rozowe profilowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi