Skocz do zawartości
Nerwica.com

Zespół PSSD-dysfunkcje seksualne spowodowane zażywaniem SSRI

media

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie jestem zdziwony, że jeden z najbardziej znanych profesorów Psychiatrii, który jest seksuologiem dał taką dużą wiarę w leczenie PSSD tym lekiem. Wydaje mi się, że na pewno leczył już jakąs daną grupę pacjentów na PSSD i skoro tak z pewnością stwierdził, że ten lek może pomóc, to prawdopodobnie Buspiron pomógł na PSSD jakieś części jego pacjentów. Jak narazie nie będę przyjmował Buspironu, z tego względu że pierw chcę spróbować psylocybiny,która może pomóc mi na ahnedonie, depresję i może na pssd pomoże, przez okres 3 miesięcy jak się będę na niej dobrze czuł i nie wywoła lęków. Ewentualnie jakiś okres czasu po odstawieniu psylocybiny, spróbuję Buspironu przez okres 3 miesięcy. Bo pozniej chcę spróbować TMSa/TPSa. A by zastosować ten zabieg, najlepiej jest nie przyjmować żadnego leku, bo leki mogą zmniejszyć efekt neurostymulacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o zabiegi TMS-TPS to zalecił mi je Doktor który je wykonuje. A na pomysł z psylocybiną sam wpadłem. Nie mógł mi go polecić żaden lekarz z tego wzgledu, że psylocybine w leczeniu depresji stosuje się tylko w Australii i to chyba leczą tylko dawkami większymi, wywołującymi efekt psychodeliczny. Ja chciałem sprobować mikrodozowania bo wiele osób mówi, że to dobra metoda na leczenie depresji, anhedonii. I niektórym osobom pomogła na PSSD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, pietraspietras napisał(a):

Jestem po wizycie u doktora Lew Starowicza . Problemu jak pssd nie bagatelizuje. Przepisał mi buspiron , powiedział że pomoże , że ten lek działa odwrotnie na funkcje seksualne niż ssri i że ten lek tylko pomoże jeśli chodzi o sprawy seksualne a nie zaszkodzi . Tyle że jeszcze nie zacząłem brać bo za niedługo jadę na wakacje więc dopiero po wakacjach . No i 2,5 roku męczą mnie objawy pssd, lecz powiem wam że po 2,5 roku zaczyna chyba przechodzić , miewam poranne erekcje i libido coraz bardziej rośnie . Więc chyba to idzie w dobrym kierunku . Pozdrawiam 

Nie zapominaj o forum, jak będziesz już brał lek, odzywaj się tutaj co się dzieje etc. Masa osób czeka na kogoś kto przyniesie jakas dobrą informację!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, ja też już byłem na wizycie u Starowicza z typowymi objawami PSSD w marcu. Też mi przepisał Buspiron i Tadalafil. Leży w szafce, nic nie brałem.. chciałem się poobserwować i teraz zapisałem się znów do niego na 24 lipca. W marcu jeszcze nie wiedziałem, że się nie pocę, nie miałem takiego ścisku w klatce, płytkiego oddechu i nietolerancji na ciepło i wysiłek. Głównie seksualne objawy. Ciekawe co mi powie na to… w dodatku brak normalnego czucia pęcherza i parcia na wypróżnianie. Jakby nerwy autonomiczne uszkodzone, albo wortioksetyna tak znieczuliła receptory. Buspiron niby coś działa na dopaminę no i chyba wyjścia nie będzie, ale boję się że mi się znowu pogorszy po tych lekach. Bo już mam po tej wortioksetynie jakby POTS, dysautonomię i neuropatię autonomiczną. Żadnych objawów z psychiki, ataków paniki, depresji czy angedonii. Nic.. tylko fizycznie czuję się wykastrowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem strone, z komentarzami osób które stosowały Buspiron na problemy seksualne. Poczytajcie komentarze są, duzo osób pisze że pomógł Buspiron im na problemy seksualne. https://www.drugs.com/comments/buspirone/for-sexual-dysfunction-ssri-induced.html  

Ja przemyślałem temat i na dniach się zgłoszę po Buspiron do Doktora. Jest to substancja którą warto stestować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Pssd98 napisał(a):

Częściej też podobno ten środek pomaga kobietom niż mężczyznom.

Warto próbować! Faceci mają trochę inną budowę niż kobiety więc nie dziwne, może w przypadku mężczyzn trzeba wspierać się tez czymś innym. Też od wczoraj siedzę na forach zagranicznych i czytam. Wyczytałem, że u wielu osób lek ten nie pomógł w ogóle... Ale sam, w połączeniu z SSRI działał cuda. Więc to jest bardzo skomplikowany temat i pewnie każda osoba musi być rozpatrywana indywidualnie. Osobiście wydaje mi się, że mam lekkie bądź umiarkowane pssd, mam wzwody, mogę dojść, mam po prostu mały pociąg i orgazmy nie są takie jak powinny być, jest też chyba anhedonia ale nie jakąś straszna. Osobiście bałbym się na tym etapie brać cokolwiek, jak ktoś już wspomniał, obszary w mózgu które dostały od leków regenerują się do 12 miesięcy bodajże, osobiście odstawiłem leki wraz z nowym rokiem, będę cierpliwie czekał i obserwował, a po roku pomyśle czy podjąć jakieś kroki jeśli się nie poprawi. Uważajcie na siebie jeśli chodzi o leki, bo wszyscy wiemy jak one działają. @pssd98, po cholinie trochę mi się wyrównało, wyszedłem z dołka, czuję "swędzenie,mrowienie" tam na dole i jest chyba ciut lepiej niż było. Wczoraj czytałem na forum gdzieś, że babce po 2 latach wszystko wróciło do normy bez żadnych leków, czasami potrzeba po prostu czasu. Ale z drugiej strony korci mnie ten wyrzut dopaminy, jest szansa żeby w końcu po latach poczuć ten pociąg, przyjemność i radość. Mamy przesrane ale zawsze jest nadzieja. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Heniu Właśnie pisałem o tym parę postów wyżej że czytałem iż Buspiron pomagał ludziom, którzy mieli obniżony popęd podczas stosowania ssri/snri. I po podaniu Buspironu libido wzrastało. Ja się kurde zastanawiam czy przyjęcie odnowa w moim przypadku duloksetyny + dodatkowo podaniu buspironu, nie pomogło by wyjść z pssd. Może buspiron w polaczeniu z snri, by coś odblokował w tym mózgu i by powrócił przez to popęd. Ale raczej nie wykonam takiego kroku, bo obawiam się że znowu powróci mi ta masakryczna anhedonia, którą dalej mam ale mniejszą niż dawniej. Spróbuję przyjąć sam buspiron.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem doktora Starowicza ten lek buspiron nie zaszkodzi , a tylko pomoże tak mnie zapewniał , działa odwrotnie od srri. Jest taki lekarz co bez problemu mizesz u niego  wejść na testosteron , wybitny urolog Andrzej Przybyła sam jestem jego pacjentem i przyjmuje testosteron , był ordynatorem szpitala w Niemczech i na zachodzie mają inne podejście do testosteronu . Wręcz doktor zachęca jeśli masz objawy niskiego testosteronu . N trt jestem u niego już 2 lata i nie mam zamiaru schodzić z testa. 

Andrzej Przybyła przyjmuje we Wrocławiu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, pietraspietras napisał(a):

Pytałem doktora Starowicza ten lek buspiron nie zaszkodzi , a tylko pomoże tak mnie zapewniał , działa odwrotnie od srri. Jest taki lekarz co bez problemu mizesz u niego  wejść na testosteron , wybitny urolog Andrzej Przybyła sam jestem jego pacjentem i przyjmuje testosteron , był ordynatorem szpitala w Niemczech i na zachodzie mają inne podejście do testosteronu . Wręcz doktor zachęca jeśli masz objawy niskiego testosteronu . N trt jestem u niego już 2 lata i nie mam zamiaru schodzić z testa. 

Pietras bierzesz Buspiron teraz? Ja się nie waham, ale muszę podjąć jakieś kroki bo libido zerowe tzn. erekcja i odczucia słabe, nie idą za bardzo impulsy z mózgu na dół, musi być jakaś fizyczna stymulacja, a oprócz tego męczą mnie inne objawy w ciele i bym powiedział jeszcze gorsze tj. zaburzona termoregulacja, brak potu, trudności z rozpoznaniem pełnego pęcherza, z wypróżnianiem problemy, płytki oddech i ścisk w klatce. Niezależnie czy mam stres czy popijam piwko na hamaczku. Ciężko tak żyć, bez kondycji i możliwości w miarę zadowalającego seksu, uprawiania sportu, spocenia się jak człowiek czy nawet upicia się. Wszystkie przyjemności są stłumione prawie do minimum. Dlatego muszę coś z tym zrobić, a nie wiem czy neurolog by pomógł tutaj jeśli mam jakąś neuropatie autonomiczną czy tam dysautonomię.. jak zwał tak zwał. Po lekach mnie tak znieczuliło i chyba tylko psychiatria znowu… no i ten Buspiron. Co myślicie?

Pozdrawiam wszystkich „w problemie”.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

41 minut temu, pietraspietras napisał(a):

Możesz powiedzieć ile masz lat? Wiesz, że testosteron jest niebezpieczny jeśli chcesz mieć dzieci?  I dawaj znać od razu co z tym lekiem jak wrócisz. Dziwię się, że nie zaczynasz od razu tylko czekasz na powrót 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, pietraspietras napisał(a):

Nie musisz mi o testosteronie mówić czy jest bezpieczny czy nie bo trochę mam pojęcie 🙂 . Nie schodzę , doktor zalecił że schodzimy jeśli będę planował dzieci , a tak to moja wola czy schodzę czy nie . Mam 27 lat 

Tzn właśnie o tym mówię, że po zejściu też może być z dziećmi problem. Nic złośliwego. Jak Ci pomaga to bierz. A jeszcze mam pytanie, jakiego miałeś teścia, że lekarz lekarz Ci przepisał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.03.2019 o 11:59, Kryspinnnnn napisał(a):

Powiem tak, ze wzwod jest słaby, jeśli chodzi o orgazm to jest duzo słabszy i bardzo szybko następuje, jak byłem na lekach to ochota na sex była minimalna a po odstawieniu to mam ciągła tylko problem jest wlansie ze wzwode bo jest slaby i przedwczesny wytrysk, bo dochodzi nawet do niego przed umieszczeniem w pochwie, kilka ruchów reka wystarczy, to jest jakaś masakra, i mam takie mrowienie w czkonku na sama myśl o czyms podniecajacym, tak jak by wytrysk siedział w nim i zaraz miał wyskoczyć, maskara , ma tak ktos? 

Jeśli możesz odezwij się jeszcze tutaj na forum i napisz czy coś się zmieniło u Ciebie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbował ktoś Cyproheptadynę? Wyczytałem w internecie, że jest antagonistą 5ht1a i że  jest stosowania w leczeniu dysfunkcji seksualnych związanych ze stosowaniem selektywnych inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny. Jeżeli pssd wynika z odczulenia receptora min 5ht1a, przez agonizm leków względem tego receptora, to zastanawia mnie czy na pewno taka blokada tego receptora przez leki może go uczulić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim się napalicie na buspiron ostrzegam że od grudnia był niedostępny w aptekach. W czerwcu niby wrócił, ale nie wiem czy na stałe czy na chwilę, bo przestałam go już brać, to nie interesowałam się.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dostałem receptę na Buspiron, od jutra albo za dwa dni zacznę go stosować. Pokładam w tym leku nadzieję, lecz wiem że on głównie w około 50% zmniejsza objawy zaburzeń seksualnych, u osób które przyjmują aktualnie ssri/snri. Na PSSD ten lek pomaga raczej rzadziej, ale staram się być dobrej myśli. Może mi pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi