Skocz do zawartości
Nerwica.com

METYLOFENIDAT (Concerta, Medikinet, Medikinet CR)

Badziak

Czy metylofenidat pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

63 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy metylofenidat pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      54
    • Nie
      12
    • Zaszkodził
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytania do "zjadaczy" MPH.

Czy ktoś z was może ma problemy ogólnie żołądkowo/jelitowe i bierze/brał MPH?

Choruję zapalnie na jelita.

Nie toleruję z tego powodu bupropionu niestety. Który był najlepszym lekiem jaki brałam.

Po MPH też jest nie za bardzo...

Medikinet 20 cr - potworne bóle brzucha od pierwszej tabletki.

Atenza  - 18 mg, nie czułam działania żadnego, jakbym nie brała leku ale wiem że to dawka minimalna i tak mogło być.

A już jak lekarz kazał mi po kilku dniach dołożyć drugą tabletkę czuli brać 36 mg. To znów bóle brzucha tragiczne. Musiałam szybko odstawić...

Choć podejrzewam że może kazał mi za szybko zwiększyć dawkę leku.

Więc będę robiła jeszcze jedno, pewnie ostatnie podejście do leku...

Który waszym zdaniem preparat MPH jest najłagodniejszy dla układu pokarmowego?

I jak rozkładają się dawki pomiędzy tymi różnymi preparatami?

W sensie ja usłyszałam że Atenza 18=Medikinet cr 20. To prawda? Nie jest Atenza 18 odpowiednikiem cr 10 mg?

Z waszych doświadczeń więcej uboków, głównie pytam właśnie o układ pokarmowy, z innymi ubokami sobie poradzę... jest po preparatach o przedłużonym uwalnianiu czy tych szybkich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.01.2025 o 15:48, MiśMały napisał(a):

Ktoś wie czy jest przeciwskazanie stosowania tego u schizofreników, gfyby miało się add?

Myślę, że tak. Leki na schizofrenie zmniejszaja poziom dopaminy - co jest odpowiedzialne za działanie przeciwpsychotyczne, natomiast melotyfeniat podnosi poziom dopaminy. Spytaj się lekarza o dobitne informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 26.01.2025 o 15:48, MiśMały napisał(a):

Ktoś wie czy jest przeciwskazanie stosowania tego u schizofreników, gfyby miało się add?

Jest p/wskazane na pewno. Metylofenidat nasilałby objawy psychotyczne.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój lekarz prowadzący z oddziału dziennego powiedział, że nie ma przeciwskazań, by metylo ewentualnie zastosować u mnie, ale musiałbym mieć diagnozę adhd.

Powiedział  też, że bupropion można zastosować u mnie i biorę go prawie go 2 tyg. Drugi lekarz z oddziału też się nie krzywi na ten lek.

Welbox to chyba najlepszy lek jaki brałem. A moja lekarka zawsze mi odmawiała tego leku i stwierdziła, że to lek zakazany dla mnie.

Co lekarz to Inna opinia 😶

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was przeszedł z Metylo na coś dłużej działającego? Mam na myśli Concerte albo najlepiej Elvanse.

Bardzo dobrze toleruję Metylo ale spadki w środku dnia kiedy lek przestaje działać są męczące a podobno możliwe do uniknięcia po zmianie leku na taki z jeszcze dłuższym uwalnianiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.02.2025 o 18:28, minou napisał(a):

Czy ktoś z Was przeszedł z Metylo na coś dłużej działającego? Mam na myśli Concerte albo najlepiej Elvanse.

Bardzo dobrze toleruję Metylo ale spadki w środku dnia kiedy lek przestaje działać są męczące a podobno możliwe do uniknięcia po zmianie leku na taki z jeszcze dłuższym uwalnianiem. 

Nie brałem metylo bez przedłużonego uwalniania (mój lekarz boi się, że zacznę ćpać xD), ale mam pewne porównanie z atomoksetyną, którą brałem wcześniej - concerta działa, hm dyskretniej, to znaczy mniej się ją "czuje", może ze względu na skutki uboczne, które są silniejsze przy atomoksetynie - żadnych spadków obrotów nie czuję, jestem na 150mg.

Minus: wersje z przedł. uwaln. są często trudno dostępne - nie chodzi o duży popyt na nie, ale o częste przerwy w produkcji. Już parę razy musiałem się po ten lek wybrać na "wycieczkę" i to po uprzedniej rezerwacji telefonicznej. Nie mieszkam w PL, podobno w Polsce jest jeszcze gorzej z dostępnością, nie mówiąc o refundacji.

Yyyyyyy, sorry!!! Biorę 18mg, nie 150 - popierpapier się mi z bupropionem, który też biorę :D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.03.2025 o 11:27, skakunna napisał(a):

Nie brałem metylo bez przedłużonego uwalniania (mój lekarz boi się, że zacznę ćpać xD), ale mam pewne porównanie z atomoksetyną, którą brałem wcześniej - concerta działa, hm dyskretniej, to znaczy mniej się ją "czuje", może ze względu na skutki uboczne, które są silniejsze przy atomoksetynie - żadnych spadków obrotów nie czuję, jestem na 150mg.

Minus: wersje z przedł. uwaln. są często trudno dostępne - nie chodzi o duży popyt na nie, ale o częste przerwy w produkcji. Już parę razy musiałem się po ten lek wybrać na "wycieczkę" i to po uprzedniej rezerwacji telefonicznej. Nie mieszkam w PL, podobno w Polsce jest jeszcze gorzej z dostępnością, nie mówiąc o refundacji.

Yyyyyyy, sorry!!! Biorę 18mg, nie 150 - popierpapier się mi z bupropionem, który też biorę :D:D:D

Ja też biorę o przedłużonym uwalnianiu (Medikinet CR), i dostałam też Symkinet MR, ale zdecydowałam się przejść na Elvanse. Jest dostępny bez problemu, trzeba tylko zamówić bo nie każda apteka ma, ale w hurtowniach jest od ręki. Płacę ok 350 zł za opakowanie na miesiąc w Polsce. 
Też miałam często problem z dostaniem medikinetu, ale zwykle udaje mi się wykupić na 3 miesiące a jak nie, to i tak mam tego sporo w zapasie bo moje dzieci też biorą. Dzieciom wykupuję tu gdzie mieszkam, nie w PL, a tu nie ma problemu z dostępnością. Dawki miały zmieniane więc jak przechodziły na wyższe to zawsze zostawało z poprzedniej recepty. Ja wolę się leczyć u tego lekarza, który mnie diagnozował w PL, więc co 3 mies jadę i wykupuję recepty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@minou nie prościej jakby lekarz wystawiał receptę transgraniczną? Możesz wtedy zrealizować w dowolnym kraju normalną e-receptę transgraniczną (o ile kraj w którym mieszkasz umożliwia to, ale większość krajów w Europie to umożliwia).

Kwestia ustawień w IKP i wyrażenia zgody na realizację recepty w wybranych przez siebie krajach.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, acherontia styx napisał(a):

@minou nie prościej jakby lekarz wystawiał receptę transgraniczną? Możesz wtedy zrealizować w dowolnym kraju normalną e-receptę transgraniczną (o ile kraj w którym mieszkasz umożliwia to, ale większość krajów w Europie to umożliwia).

Kwestia ustawień w IKP i wyrażenia zgody na realizację recepty w wybranych przez siebie krajach.

Sprawdzałam. Mój kraj uznaje w takim wypadku tylko recepty fizyczne (papierowe) ale i tak nie na 5 grupę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.01.2025 o 17:40, minou napisał(a):

Zgadzam się w 100% 😊

Leki przeciwdepresyjne z grupy SSRI też mają udowodnione działanie poprzez umożliwienie układowi nerwowemu regeneracji. Tylko ważne jest podejście holistyczne, kiedyś przeczytałam takie zdanie i uważam, że trafia w punkt : leki są jak koło ratunkowe i zapobiegają utonięciu. Ale najważniejsze to nauczyć się pływać.
I tak właśnie jest, leki pomagają w kryzysie, ale polepszenie funkcjonowania przez nie spowodowane musi być wykorzystane na pracę nad samym sobą, żeby w przyszłości mieć narzędzia do radzenia sobie w trudnych sytuacjach. I to obejmuje sferę fizyczną jak sen, dieta ruch, i psychologiczną jak prawidłowe wzorce myślowe, regulowanie emocji, unikanie toksycznych relacji, odpoczynek, dbanie o siebie itd. 

Ja po remisji zawsze kiedy odstawię SSRI depresja wraca. Raczej rzadko spotyka się osoby z depresją endogenną, których lek uzdrowił na stałe. Ja brałem 8 lat codziennie, więc ukierunkowałem mózg żeby się przestawił na właściwe tory. Niestety 3 miesiące bez leku wystarczyły by skasować te 8 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czujecie sie doklanie po medikinet cr jak macie adhd? Ja testuje, bo lekarz podejrzewa albo adhd, chad. Poprzedni stwierdzil nerwice z depresja. Dodatkowo mam hocd. Wiec chce to rozroznic. Ja po zazyciu 2 tabletek 10mg cr po godzinie samopoczucie wzrasta z 40 na 90 a energia z 30 na 80. Nagle z nerwowego impulsywnego goscia zmieniam sie w milego faceta, mniej mnie wewnetrznie trzecie i nie czuje lęków i napiecia emocjonalnego, jakbym byl po piwach i nie przejmowal sie niczym. Wkoncu drace sie dzieci mnie nie irytuja.Jest mi dobrze i mam ochote gdzies wyjsc, zabrac gdzies zone na wycieczke. Niestety trwa to krotko do 3 godzin, po czym wraca nerwowosc impulsywnosc, lęki oraz ocd sie na chwile zwieksza, bardziej niz zwykle. Denerwuje sie zbowu na dzieci i krzycze i znowu staje sie zawistnym gosciem. Mam tzw. Zjazd. Czy to normalne? 

Edytowane przez zaburzony88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi