Skocz do zawartości
Nerwica.com

Depresja objawy

richi

Rekomendowane odpowiedzi

@eleniq Jeżeli mogę zapytać, jak w twoim przypadku wygląda depresja maskowana? Oczywiście zrozumiem jak to zbyt osobiste i nie chcesz o tym mówić, po prostu zauważyłem to w twojej sygnaturce i jestem ciekawy, bo to dość niejednoznaczny i trudny do uchwycenia rodzaj depresji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

53 minuty temu, Raccoon napisał(a):

@eleniq Jeżeli mogę zapytać, jak w twoim przypadku wygląda depresja maskowana? Oczywiście zrozumiem jak to zbyt osobiste i nie chcesz o tym mówić, po prostu zauważyłem to w twojej sygnaturce i jestem ciekawy, bo to dość niejednoznaczny i trudny do uchwycenia rodzaj depresji.

Zaczęło się od natatczywych myśli i rytuałów rozpracowywania tych myśli, dyskutowania z nimi na głos. Wyraźnie utrudniało mi to życie, zatrzymywało mnie w domu na kilka godzin, trudnością nieraz stawało się np. wyjście do sklepu, zrobienie sobie posiłku albo ubranie się, bo jak przyszła mi jakaś nachalna myśl w czasie tych czynności, to odrywałem się od tej czynności, by przedyskutować daną myśl, by odeszła i później z niechęcią wznawiałem przerwaną przez nie czynność. Później do tego doszedł skrócony sen 3-5h, pomimo braku trudności z zasypianiem, zawsze spokojnie zasypiałem o tej samej porze, tylko budziłem się wcześniej i nie dawałem rady spać dłużej. Później doszły ciągle bóle głowy niereagujące na żadne leki przeciwbólowe, rozdrażnienie, brak apetytu i uczucie gorąca na twarzy. Do tego całkowicie zanikło mi libido, nie miałem porannych erekcji i stałem się słaby, płaczliwy i jakby "bez życia". Byłem z tym u endokrynologa i neurologa. Nie widzieli przyczyny moich objawów zaburzeniach neurologicznych albo hormonalnych, bo wszystkie badania hormonów i rezonans głowy wyszły prawidłowe. Później doszły nerwobóle, wędrujące bóle na całym ciele. Szło coraz bardziej zwariować. Na szczęście poszedłem do psychiatry, który to stwierdził i zaproponował leczenie. Objawów tych co wymieniłem już nie mam w ogóle i czuję się fantastycznie. 

Edytowane przez eleniq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, neah napisał(a):

nie ma czegoś takiego jak depresja maskowana, to po prostu bycie snowflejkiem... gdzie ci mężczyźni...

Ciesz się, że jesteś człowiekiem z betonu i odjaniepawl się od innych a skoro szukasz tzw. prawdziwych mężczyzn to sobie idź pod budkę z piwem.

Edytowane przez Grouchy Smurf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, eleniq napisał(a):

Zaczęło się od natatczywych myśli i rytuałów rozpracowywania tych myśli, dyskutowania z nimi na głos. Wyraźnie utrudniało mi to życie, zatrzymywało mnie w domu na kilka godzin, trudnością nieraz stawało się np. wyjście do sklepu, zrobienie sobie posiłku albo ubranie się, bo jak przyszła mi jakaś nachalna myśl w czasie tych czynności, to odrywałem się od tej czynności, by przedyskutować daną myśl, by odeszła i później z niechęcią wznawiałem przerwaną przez nie czynność.

U mnie tak objawiała się nerwica natręctw

20 godzin temu, eleniq napisał(a):

Objawów tych co wymieniłem już nie mam w ogóle i czuję się fantastycznie. 

To dobrze, oby tak zostało. U mnie też jest poprawa, od września czuję się dobrze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Grouchy Smurf napisał(a):

Ciesz się, że jesteś człowiekiem z betonu i odjaniepawl się od innych a skoro szukasz tzw. prawdziwych mężczyzn to sobie idź pod budkę z piwem.

Wiesz, że istnieje coś więcej niż białe i czarne? Chyba Ci to powiedzieli na terapii, o ile byłeś na jakiejś? Jest coś pomiędzy byciem przewrażliwionym snowflejkiem a człowiekiem z betonu, pomiędzy ciepłą kluchą a stereotypowym żulem. Poza tym - sam w podpisie określiłeś siebie płatkiem śniegu, więc Twoje pretensje teraz są nieuzasadnione, delikatnie ujmując.

"Odjaniepawl się" - dlaczego? To forum jest po to, by dyskutować. Skoro tutaj piszesz to akceptujesz to, że ktoś inny Ci odpowie. Jeśli Ci się to nie podoba, to idź pisać pamiętnik albo bloga z wyłączonymi komentarzami.

No ale czego ja chcę od osoby, która nawaliła 5 tysięcy postów na forum o chorobach psychicznych... To smutne w sumie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi