Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy leki uzależniają? Wątek zbiorczy.

Gość aneta.

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, mrNobody07 napisał(a):

Oczywiście, że leki ssri uzależniają i fizycznie i psychicznie…niech ktoś po latach stosowanie przestanie z dnia na dzień zażywać. Przekona się, co to za wstrząs dla organizmu i psychiki. Wiadomo, że to jest kwestia indywidualna, podobnie jak z narkotykami. Ktoś zapali trawkę raz i kolejny okazyjnie za rok i się nie uzależni. Inna osoba po pierwszym zapaleniu marihuany wpadnie w szpony nałogu…Z moich obserwacji podobnie jest z ssri czy innymi lekami psychotropowymi…chętnie poznam opinie na ten temat 

Leki SSRI z racji, że hamują wychwyt zwrotny serotoniny należy odstawiać powoli, nie dlatego że uzależniają, ale z racji, że ich mechanizm działania ma to do siebie, że nagłe odstawienie wywołuje poważny niedobór serotoniny w mózgu. Kiedy ktoś nagle odstawi lek SSRI, to mózg zostaje "na lodzie" z pewną ilością neuroprzekaźnika, bo brakuje mu czegoś, co mu zapewniało jego większą ilość i stąd mózg stara się naturalnie wrócić do tej równowagi, co zajmuje trochę czasu. Powolne odstawianie leku SSRI (zmniejszanie dawki o 25-50% co 1-2 tygodnie) zapewnia mózgowi lepszą adaptację do tej zmniejszającej się ilości serotoniny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, mrNobody07 napisał(a):

Oczywiście, że leki ssri uzależniają i fizycznie i psychicznie…niech ktoś po latach stosowanie przestanie z dnia na dzień zażywać. Przekona się, co to za wstrząs dla organizmu i psychiki.

Odstawiałam w swoim życiu z dnia na dzień kilka leków równocześnie (w ramach buntu ale to nieistotne), po 1,5 tygodnia zorientowałam się, że moje dziwne samopoczucie to pewnie skutek zespołu dyskontynuacji, ale bez przesady. Nie było to nic nie do przeżycia czy też utrudniającego funkcjonowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś rzuciłam na własną rękę wenele (w swojej 10 letniej ponad historii miałam różne momenty- nie polecam). Przez około miesiąc miałam różne objawy odstawienie. W chwili obecnej znów jestem na weneli dłuższy czas. Lubię ją bo przypomina mi, że zapomniałam o tabletce 🫣😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie kiedyś uzależnił Xanax. Brałam go dosyć sporo, ale nie dość długo. Odstawiłam w szpitalu, bo akurat potrzebowałam całkowitej zmiany leczenia. Teraz jestem wkopana w pregabalinę. Nie udało mi się z niej zejść i nie wiem, czy probować ponownie teraz, czy poczekać jeszcze na pełny efekt Asentry...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

27 minut temu, Duży7 napisał(a):

Oczywiście że uzależniają . Jakoś Wit c nie daje skutków odstawienia . Można manipulować a fakty są oczywiste. 

Nie zgodzę się. Leki przeciwpsychotyczne ani przeciwdepresyjne nie uzależniają, hydroksyzyna też nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Duży7 napisał(a):

Oczywiście że uzależniają . Jakoś Wit c nie daje skutków odstawienia . Można manipulować a fakty są oczywiste. 

No to teraz podam Ci fakt. Odstawiałam miesiąc temu leki, nie wchodziłam na żadne inne w zamian. Jakoś nie odczułam za specjalnie odstawienia. Masz fakt, że nie uzależniają. I nie, nie schodziłam stopniowo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo wpływają na stężenia neuroprzekaźników dlatego. Antybiotyki w większości nie wpływają na neuroprzekaźniki . Nieliczne tylko i w małym stopniu. Są niektóre leki w małym stopniu wpływające na objawy abstynencyjne głównie receptorowe albo o długim okresie półtrwania . Nie mniej SSRI a szczególnie paroksetyna a z snri wenlafaksyna będą wywoływać takie objawy . A jeśli nie wywołają Tzn że nie działały . 

3 godziny temu, acherontia styx napisał(a):

No to teraz podam Ci fakt. Odstawiałam miesiąc temu leki, nie wchodziłam na żadne inne w zamian. Jakoś nie odczułam za specjalnie odstawienia. Masz fakt, że nie uzależniają. I nie, nie schodziłam stopniowo. 

A od kiedy jesteś papierkiem lakmusowym? 

Może to Ciebie mają pytać czy uzależniają czy nie ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Duży7 nawet jeśli uzależniają (co jest nieprawdą, ale załóżmy), to ja wolę je brać, bo ratują mi życie.

Poza tym substancje uzależniające, takie jak alkohol czy różnego rodzaju narkotyki działają w taki sposób, że musisz brać ich coraz więcej. A w przypadku neuroleptyków tak nie jest. Czyli nie spełniają tego kryterium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest prawdą niestety. Nic Złego. Tak jak cukrzyk od insuliny zależny ciśnieniowe od obniżających ciśnienie . Ale przecież jest psychoterapia która uzdrawia rzekomo to po co brać latami leki. Prawda jest trudna i niestety żadna terapia nie uzdrawia a leki korygują zaledwie przebieg choroby dając skutki uboczne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi